Ko je, zaista, kriv za stanje u BiH?

nuraH

#76 Re: Ko je, zaista, kriv za stanje u BiH?

Post by nuraH »

probuseni $ wrote:
Student Exchange wrote:
nuraH wrote:Ko je kriv za stanje u BiH?!

1. Ideologija velikog srpstva i hrvatstva na celu sa glavnim ideolozima: Dobrica Čosić, Slobodan Milošević, itd...
2. RAT - tj. agresor ili jos bolje agresori na celu sa glavnim zločincima: Radovan Karadžić, Ratko Mladić, itd...
3. Novinari i mediji podrđeni gore navedenim ideolozima i zločincima sa svojom huskackom propagandom/anti-propagandom
4. indiferentni NAROD koji je zagrizao u bradstvu i jedinstvu misleci da rata nece biti i da ga komsija/skolski drugar/radni kolega druge nacionalnosti nece klati i proganjati
5. Medjunarodna zajednica i Europa
6. Dejton
Ko je kriv sto rat jos nije saniran?

Bosna je dobila rat , ali je izgubila drzavu .

Bosna je ostala u svojim granicama koje su jedne od najstarijih nepromjenjenih granica u Evropi. To znaci da je dobila rat. Agresija nije uspjela .

Ali je zato uspjela unutarnja agresija. Zbog Dejtona , koji nije nista vise nego mirovni sporazum, drzava je dozivjela da se agresija Srbije i Hrvatske ucauri u samoj Bosni. Zato je Bosna izgubila drzavu. Izgubila je funkcionalno unutarnje uredjenje i razbijena je na tri djela koji svaki za sebe vodi svoju politiku podsticanu iz susjedstva, a Bosnjaci , kao pandand Srbiji i Hrvatskoj, vode nek tursku ili globalnu muslimasku politiku u svom djelu.

U ovom momentu u Bosni kao agresor djeluje, SPC , djeluje hrvatski skolski sistem R Hrvatske, djeluju sve bosnjacke partije koje imaju podrsku Cerica koji ih drzi u saci.
sve to je posljedica ovog sto sam ja napisao!

p.s. a varas se, BiH nije dobila rat!!! - velika je to rijec!!!
Kad te neko napadne a ti se uspijes u nekim granicama odbranit, odnosno uspijes se branit do trenutka dok se u rat ne umijesa SAD i natjera te sa potpises tamo neki mirovni sporazum koji ti oduzme 49% drzave, a pri tome na svojoj strani imas 10 puta vise poginulih i nestalih i ranjenih - ne bih ja bas reko da se to moze nazvati 'BOSNA JE DOBILA RAT'!!! - Bosna se mozda uspjela u nekoj mjeri odbranit - al' da je dobila rat - dalo je od toga!!!
Suti i trpi

#77 Re: Ko je, zaista, kriv za stanje u BiH?

Post by Suti i trpi »

Student Exchange wrote:

1. Ideologija velikog srpstva i hrvatstva na celu sa glavnim ideolozima: Dobrica Čosić, Slobodan Milošević, itd...
2. RAT - tj. agresor ili jos bolje agresori na celu sa glavnim zločincima: Radovan Karadžić, Ratko Mladić, itd...
3. Novinari i mediji podrđeni gore navedenim ideolozima i zločincima sa svojom huskackom propagandom/anti-propagandom
4. indiferentni NAROD koji je zagrizao u bradstvu i jedinstvu misleci da rata nece biti i da ga komsija/skolski drugar/radni kolega druge nacionalnosti nece klati i proganjati
6. Dejton
Kriva je MZ i Evropa, kriv je Dejton. Vladajuci nacionalisti nista nisu krivi.
nuraH

#78 Re: Ko je, zaista, kriv za stanje u BiH?

Post by nuraH »

Suti i trpi wrote:
Student Exchange wrote:

6. Dejton
Trenutno stanje je posljedica ovoga sto sam nabrojao!!!
Student Exchange

#79 Re: Ko je, zaista, kriv za stanje u BiH?

Post by Student Exchange »

Suti i trpi wrote:
Student Exchange wrote:

6. Dejton
Pitam se ko su oni nenacionalisti koji nisu na vlasti, a koji su valjda logicno rjesenje
Suti i trpi

#80 Re: Ko je, zaista, kriv za stanje u BiH?

Post by Suti i trpi »

nuraH wrote: Trenutno stanje je posljedica ovoga sto sam nabrojao!!!
Svakako. Pretpostavljo sam da 'vladajuci' nisu nista krivi. Uvijek je kriv neko drugi.

Student, imas BOSS Mirnesa Ajanovica :mrgreen: . I Fahro svasta obecava, nudi ugovor narodu :mrgreen: .
osa

#81 Re: Ko je, zaista, kriv za stanje u BiH?

Post by osa »

probuseni $ wrote:
osa wrote:
nije istina, samo ti preezentiram drugi način prilaska problemu, ne znam zašto apriori smatraš da je tvoj dobar, predlažeš rješenja u smislu " ili ovako ili nikako drukčije", a šta ako se ta rješenja pokažu kao loša, dapače katastrofalna, hoće li ih biti moguće popraviti, i koliko će to tek trajati.
pokušavaš nametnuti "naciju", a to ne ide, ljudi naciju osjećaju, ako toga nema uzalud sva priča, pokušavaš ljudima ograničiti vjerske slobode, pa zar ništa nisi naučio iz povjesti, ni to nije moguće, mnogi pokušavahu pogotovo komunistički blok, znamo kako je to završilo...
kad shvatiš da je bih država više naroda, kao što je to recimo belgija, švicarska, onda ćeš možda moći doći i do pravih rješenja, zamisli da u navedenima netko pokuša isforsirati nešto na račun drugih, kako bi to završilo....
Pokazi mi drzavu u kojoj djeluje vise paralelnih drzavnih nacija, ali pazi, drzavnih nacija ? Hrvati su rasturili Srbe iz Krajine Olujom rizikujuci genocid zato sto su ovi bili na putu da u politicki zivot Hrvatske kroz svoju politicku zajednicu Krajinu ubace drzavnu naciju Srbije, sto je naravno neprihvatljivo.
I sad ti pokusavas odbraniti neobranjivo. U Bosni dozvoliti paralelan zivot tri drzavne nacije. To naprosto ne ide.

Ja sam ponovio vec toliko puta da drzavna nacija ne ugrozava ni jedan postojeci identitet. Ni etnicki, ni vjerski, ni teritorijalni. Sve ostaje isto. Samo se uspostvalja administrativni zastitni mehanizam svih gradjan Bosne koji ne dozvoljava bilo kakvu zloupotrebu jednio protiv drugih. Rat u Bosni je i bio cija ce drzavna nacija pobjediti, ko ce vladati Bosnom, a zbog pat pozicije , nadjen je kompromis u entitetima i kantonima. Ali to nije dovoljno da Bosna funkcionise kao drzava. Ona mora imati svoju naciju da zaokruzi drzavu u jednu cjelinu.

Bosanka nacija nije nikakva dominacija jednih nad drugim kao sto ti tvrdis, niti unitarizacija. To je tvoje nerazumjevanje ove problematike. Jedina unitarizacija koja ce se desiti je BOSANSKA unitarizacija a ne srpska, hrvatska, ili bosnjacka, samo BOSANSKA, a to znaci ucvrscenje drzave kao sto i treba da bude .
proanaliziraj funkcioniranje belgije, status recimo škotske u britaniji, quebeca u canadi, pa ćeš vidjeti da i različiti narodi mogu funkcionirati u istoj državi, vidjet ćeš i način, a on svakako nije nametanje nečeg imaginarnog, bih će uvijek imati svoje državljane, a oni će uvijek biti iz različitih naroda, kao i u svakoj višenacionalnoj državi, jednostavna je to materija, a sve građane štite zakoni, barem bi trebali, nema potrebe za nametanjem nekih novih nacija...
probuseni $

#82 Re: Ko je, zaista, kriv za stanje u BiH?

Post by probuseni $ »

osa wrote:
probuseni $ wrote:
Pokazi mi drzavu u kojoj djeluje vise paralelnih drzavnih nacija, ali pazi, drzavnih nacija ? Hrvati su rasturili Srbe iz Krajine Olujom rizikujuci genocid zato sto su ovi bili na putu da u politicki zivot Hrvatske kroz svoju politicku zajednicu Krajinu ubace drzavnu naciju Srbije, sto je naravno neprihvatljivo.
I sad ti pokusavas odbraniti neobranjivo. U Bosni dozvoliti paralelan zivot tri drzavne nacije. To naprosto ne ide.

Ja sam ponovio vec toliko puta da drzavna nacija ne ugrozava ni jedan postojeci identitet. Ni etnicki, ni vjerski, ni teritorijalni. Sve ostaje isto. Samo se uspostvalja administrativni zastitni mehanizam svih gradjan Bosne koji ne dozvoljava bilo kakvu zloupotrebu jednio protiv drugih. Rat u Bosni je i bio cija ce drzavna nacija pobjediti, ko ce vladati Bosnom, a zbog pat pozicije , nadjen je kompromis u entitetima i kantonima. Ali to nije dovoljno da Bosna funkcionise kao drzava. Ona mora imati svoju naciju da zaokruzi drzavu u jednu cjelinu.

Bosanka nacija nije nikakva dominacija jednih nad drugim kao sto ti tvrdis, niti unitarizacija. To je tvoje nerazumjevanje ove problematike. Jedina unitarizacija koja ce se desiti je BOSANSKA unitarizacija a ne srpska, hrvatska, ili bosnjacka, samo BOSANSKA, a to znaci ucvrscenje drzave kao sto i treba da bude .
proanaliziraj funkcioniranje belgije, status recimo škotske u britaniji, quebeca u canadi, pa ćeš vidjeti da i različiti narodi mogu funkcionirati u istoj državi, vidjet ćeš i način, a on svakako nije nametanje nečeg imaginarnog, bih će uvijek imati svoje državljane, a oni će uvijek biti iz različitih naroda, kao i u svakoj višenacionalnoj državi, jednostavna je to materija, a sve građane štite zakoni, barem bi trebali, nema potrebe za nametanjem nekih novih nacija...
Nikom se nece nista nametati. Svi ostaju onakvi kakvi jesu. Jedino sto se uvodi zajednicki imentitelj za sve gradj
ane Bosne, bas kao sto je i u R Hrvatsko i u R Srbiji.

Ja znam sta tebe zulja . Zulja te to sto ce hrvati i naravno srbi time izgubiti sansu za bilo kakvo izdvajanje, jer iznad njihovih nacija stoji Bosanska Nacija. Ja znam dobro sta pisem, a znam i jako dobro sta tebe zulja. Bosanska nacija je zastitni mehanizam za sve. Srbi u RS nesmiju ostale tretirati kao gradjane drugog reda jer su oni sad Bosanci, a ne samo hrvati ili bosnjaci ili neki drugi. Isto tako je i na drugoj sttrani . Niko nesmije srbina u Federaciji etnicki, vjerski ili na bilo koji drugi nacin diskriminirati jer je on prvo Bosanac po naciji pa onda sve ostalo.
Justina

#83 Re: Ko je, zaista, kriv za stanje u BiH?

Post by Justina »

[quote="probuseni $
Ja znam sta tebe zulja . Zulja te to sto ce hrvati i naravno srbi time izgubiti sansu za bilo kakvo izdvajanje, jer iznad njihovih nacija stoji Bosanska Nacija. Ja znam dobro sta pisem, a znam i jako dobro sta tebe zulja. Bosanska nacija je zastitni mehanizam za sve. Srbi u RS nesmiju ostale tretirati kao gradjane drugog reda jer su oni sad Bosanci, a ne samo hrvati ili bosnjaci ili neki drugi. Isto tako je i na drugoj sttrani . Niko nesmije srbina u Federaciji etnicki, vjerski ili na bilo koji drugi nacin diskriminirati jer je on prvo Bosanac po naciji pa onda sve ostalo.[/quote]

Zar postoji svajcarska nacija,kandaska,belgijska,americka,australijska?

Ja zaista ne razumem zasto se insistira na reci "nacija". Vi u Bosni (mislim na sva tri naroda)
ne mozete nikada da budete "nacija". Ali mozete naravno kao i gradjani drzava koje gore pobrojah
da budete svi Bosanci.Zar to nije dovoljno? Uostalom, to ste i bili pre ratova.
Barem za nas koji nismo iz Bosne.
probuseni $

#84 Re: Ko je, zaista, kriv za stanje u BiH?

Post by probuseni $ »

Justina wrote:[quote="probuseni $)
Ja znam sta tebe zulja . Zulja te to sto ce hrvati i naravno srbi time izgubiti sansu za bilo kakvo izdvajanje, jer iznad njihovih nacija stoji Bosanska Nacija. Ja znam dobro sta pisem, a znam i jako dobro sta tebe zulja. Bosanska nacija je zastitni mehanizam za sve. Srbi u RS nesmiju ostale tretirati kao gradjane drugog reda jer su oni sad Bosanci, a ne samo hrvati ili bosnjaci ili neki drugi. Isto tako je i na drugoj sttrani . Niko nesmije srbina u Federaciji etnicki, vjerski ili na bilo koji drugi nacin diskriminirati jer je on prvo Bosanac po naciji pa onda sve ostalo.
Zar postoji svajcarska nacija,kandaska,belgijska,americka,australijska?

Ja zaista ne razumem zasto se insistira na reci "nacija". Vi u Bosni (mislim na sva tri naroda)
ne mozete nikada da budete "nacija". Ali mozete naravno kao i gradjani drzava koje gore pobrojah
da budete svi Bosanci.Zar to nije dovoljno? Uostalom, to ste i bili pre ratova.
Barem za nas koji nismo iz Bosne.[/quote]

...................................pogresno si odrezala citat......ovo dole pise probuseni $

Nema ni jedne drzave clanice UN da nema svoju naciju. Jer je drzavna nacija po modernom shvatanju nacije administrativni pojam koji pravi vezu izmedju gradjana i drzave. Kako bi inace gradjani bili registrovani, imali dokumenta, bili zavedeni kao vlasnici nekretnina, pasosi, licne karte, ...iza svega toga stoji drzava. Nacija jedne drzave je politicki narod.

Svajcarska reprezentacija, nacionalni tim itekako ucestvuje na medjunarodnim sportskim takmicenjima. Stos je samo sto se ona ne pominje kao takva u tom kontekstu, vec obicno, kao nastup svajcaraca. Tako je i sa ostalim.
To su nacije ciji je drzavni nacionalni identitet "skriven" u sljedecem nizem stupnju nacionalnog identiteta a to je etnicka grupa ili narod.

Bosanska nacija je postojala od nastanka same Bosne, naravno u tadasnjoj , za danasnje uslove u primitivnoj formi, ali je postojala. To je bila masa, narod bosanski , podanici vlastele koji su se udruzuli , od te mase stvorili politicku masu bosanaca, ili primitivnu naciju i formirali Kraljevinu Bosnu.

Iz tog historijskog osnova , sasvim je opravdano formirati i danasnju modernu bosansku naciju koja ce funkcionisati po onom principu kojeg sam naveo u prvom pasosu.

A to je neophodno jer Srbi u RS koriste drzavnu naciju R Srbije, a Hrvati drzavnu naciju R Hrvatske, dok Bosnjaci koriste etnicko-vjersku naciju podredjenu IZ. U svemu tome nema , ne postoji i ne funkcionise zajednicki faktor, drzavna nacija Bosne , da bi drzava dobila i svoj pravi oblik, da bi funkcionisao politicki narod drzave Bosne.

Ne vidim nikakvog razloga da od sedam drzava koje su nastale raspadom YU samo Bosna nema svoju naciju.Formiranjem nacije bi se ucutkale sve separatisticke zelje Srba, Hrvata i Bosnjaka, prva dva na izdvajanju iz Bosne , a Bosnjaka ka vodjenju drzave u muslimanski svijet.
hercegovac_pravi

#85 Re: Ko je, zaista, kriv za stanje u BiH?

Post by hercegovac_pravi »

Justina wrote: Zar postoji svajcarska nacija.........?
Majko draga odakle više dolazite? :-)
Pročitaj prva dva paragrafa ustava navedene države i onda više nećeš postavljati ovakva pitanja.
MrMaliJoe

#86 Re: Ko je, zaista, kriv za stanje u BiH?

Post by MrMaliJoe »

6. Dejton
Ko je kriv za stanje u BiH?!

1. Ideologija velikog srpstva i hrvatstva- Kako se boriti protiv ovoga, jačanjem ekonomije, da bi imali novac za mogli lobiranje n.p.r Izrael, nema šta drugo da ti kažem.

2. RAT - završio, davno. Ako ti je to nova informacija onda ti se izvinjavam.

3. Novinari i mediji podrđeni gore navedenim ideolozima i zločincima sa svojom huskackom propagandom/anti-propagandom- moram te podsjetiti da je i tvoj razmišljanje djelo neke propagande, jer i ti mi djeluješ malo nacionalistom, hoću reći da te drma gripa pa bi trebao/la okrenuti neki drugi kanal i prlistai neke druge novine pa onda razmisliti svojom glavom. Ako išta onda prepoznajem neku spiku nekih političara koji su za mene demagozi.

4. indiferentni NAROD koji je zagrizao u bradstvu i jedinstvu misleci da rata nece biti i da ga komsija/skolski drugar/radni kolega druge nacionalnosti nece klati i proganjati. :-)
Kako je moguće da je taj se narod indiferentni odbranio. Nisu oni imali neko malo oružije, tako da nas teško možeš zvati indiferentnim. Prije da smo varani konstantno, pa i 20 god. nakon rata.

5. Medjunarodna zajednica i Europa- hehehehe teorija zvjere.

6. Dejton- njega je Tito potpisao jel tako????

Na koje stanje misliš, ekonomsko je sigurno aktualna vlast. Jarane/ice sleti sa oblaka, ovo je 2010 godina u isteku a i dalje imamo veliki broj nezaposlenih, još smo jako daleko o EU integracija, socijalna politika, reforma obrazovanja stoje na mjestu. O čemu ti pričaš. :-) :-) :-) :-) :-)

Pusti Harisa Silajdžića, Tihiće i ostale da misle o ovom pobrojanom ali to će ih na kraju odvesti ka kraju političke karijere koja i nije tako loša s obzirom na izglasane penzije. Vjerovatno si mlad/a, razmisli šta želiš i kako je to moguće, kako da planiraš porodicu ako nemaš posla,kako putovati na kraju krajeva! Pusti demagogiju, treba rješavati ekonomske probleme. Da nisu stranke koje vladaju 20 godina izvršile rođačko-stranačku privatizaciju. Gdje bi nam kraj bio. Ovo gore nabrojano je argument za lakovjerne i dijsporu, pa i za marsovce.
Justina

#87 Re: Ko je, zaista, kriv za stanje u BiH?

Post by Justina »

[quote="probuseni $

Nema ni jedne drzave clanice UN da nema svoju naciju. Jer je drzavna nacija po modernom shvatanju nacije administrativni pojam koji pravi vezu izmedju gradjana i drzave. Kako bi inace gradjani bili registrovani, imali dokumenta, bili zavedeni kao vlasnici nekretnina, pasosi, licne karte, ...iza svega toga stoji drzava. Nacija jedne drzave je politicki narod.

Svajcarska reprezentacija, nacionalni tim itekako ucestvuje na medjunarodnim sportskim takmicenjima. Stos je samo sto se ona ne pominje kao takva u tom kontekstu, vec obicno, kao nastup svajcaraca. Tako je i sa ostalim.
To su nacije ciji je drzavni nacionalni identitet "skriven" u sljedecem nizem stupnju nacionalnog identiteta a to je etnicka grupa ili narod.

t.[/quote]

Ma to je po meni totalno nevazno koja cete biti nacija. Govorite svi isti jezik,zivite svi u toj drzavi od
kako je svijeta i vijeka ,zasto ne biste bili Bosanci? Pa to ste bili 40 godina u Jugoslaviji,ne shvatam
u cemu je zapravo sada problem. U Srbiji zive i Madjari,Vlasi,Bugari,Hrvati,Albanci,Boshnjaci
(mada ja njih ne racunam u strance :) ), na dokumentima im pise da su gradjani drzave Srbije,
a rubrika "nacionalnost" naravno stoji zasebno pa ljudi unose sta zele.
probuseni $

#88 Re: Ko je, zaista, kriv za stanje u BiH?

Post by probuseni $ »

Justina wrote:[quote="probuseni $

t.

Ma to je po meni totalno nevazno koja cete biti nacija. Govorite svi isti jezik,zivite svi u toj drzavi od
kako je svijeta i vijeka ,zasto ne biste bili Bosanci? Pa to ste bili 40 godina u Jugoslaviji,ne shvatam
u cemu je zapravo sada problem. U Srbiji zive i Madjari,Vlasi,Bugari,Hrvati,Albanci,Boshnjaci
(mada ja njih ne racunam u strance :) ), na dokumentima im pise da su gradjani drzave Srbije,
a rubrika "nacionalnost" naravno stoji zasebno pa ljudi unose sta zele.[/quote]

-----------------------------ovo dole pisem ja, probuseni $

To ti moras objasniti svojoj vladi u BGD. Oni drze specijalne veze sa RS u Bosni i puntaju bosanske srbe na neposlusnost drzavi, na separatizam. To tvoja vlada cini i u tvoje ime pa si i ti dio toga, mada razmisljas drugacije. Ti mozda i ne razumijes do kraja kolika je vaznost uspostavljanja funkcionisanja drzavne nacije jer u Srbiji vi nemate tih problema, ali imamo mi . Vi u Srbiji cete skupa sa bosanskim srbima nositi breme genocida ubuduce htjela ti to ili ne. Ako mislis da i tvoje djete i potomci nose tu ljagu, a ti suti, ako mislis da nisi kriva okupite se pa protestujete sa argumentima, ogradite se od budala.
osa

#89 Re: Ko je, zaista, kriv za stanje u BiH?

Post by osa »

probuseni $ wrote:
osa wrote:
Nikom se nece nista nametati. Svi ostaju onakvi kakvi jesu. Jedino sto se uvodi zajednicki imentitelj za sve gradj

ništa mene ne žulja, ja samo iznosim svoje mišljenje, vidiš u belgiji su svi belgijanci, pa ipak se dva naroda u njoj ne slažu oko nekih stvari i razmišljaju o razdruživanju, ako se dogovore to će ui učiniti, po tvom tumačenju to bi bilo nemoguće jer su oni eto belgijske nacije, ili uzmi primjer građana quebeca u canadi, oni su već imali referendum o izdvajanju od canade, pa ga sami odbiše, da je većina bila za to odvojili bi se, po tebi bi to ponovo bilo nemoguće jer su eto oni canađani.
srbi u rs, će uvijek biti numero uno, bar dok su debela većina, pa nazvao ti ostale građane i amerikancima, etnička diskriminacija provodi se sofisticirano, dapače nemoguće ju je zakonski izbjeći ako kod samih građana nema svijesti o tome da je to loše. u francuskoj su po tebi svi dio francuske nacije, misliš li da oni koji su porijeklom arapi ili oni ljudi crne boje kože porijeklom iz afrike imaju iste šanse, ako to misliš smiješno misliš.
vidiš u hrvatskoj žive razni narodi i meni nikad na pamet nije palo ubjeđivati srbina da je hrvat ili bošnjaka da je hrvat islamske vjeroispovjesti, čovjek je to što je, ima hrvatsko državljanstvo i ništa više....
mO k3

#90 Re: Ko je, zaista, kriv za stanje u BiH?

Post by mO k3 »

Murisno1 wrote:
Vidiš kako radikala ima svudgje. Budaletina s kojima se ne bi sreo u životu. Prvi zidar .. eto, nebitan faktor u društvu (politički) maltene ... a druga učiteljica, doduše u peMziji.

Ne treba nikoga ponizavati na osnovu onoga sta radi.... svaka zena i covjek je vazan faktor u sistemu...
PS: za mene nisi nista bolji ,niti losi na odnosu na zidara ;) a niti sam ja bolji ,niti losi od tebe ili zidara :)

Zato opusti se i ne ponizavaj :bih: :bih: :bih:
probuseni $

#91 Re: Ko je, zaista, kriv za stanje u BiH?

Post by probuseni $ »

osa wrote:
probuseni $ wrote:

ništa mene ne žulja, ja samo iznosim svoje mišljenje, vidiš u belgiji su svi belgijanci, pa ipak se dva naroda u njoj ne slažu oko nekih stvari i razmišljaju o razdruživanju, ako se dogovore to će ui učiniti, po tvom tumačenju to bi bilo nemoguće jer su oni eto belgijske nacije, ili uzmi primjer građana quebeca u canadi, oni su već imali referendum o izdvajanju od canade, pa ga sami odbiše, da je većina bila za to odvojili bi se, po tebi bi to ponovo bilo nemoguće jer su eto oni canađani.
srbi u rs, će uvijek biti numero uno, bar dok su debela većina, pa nazvao ti ostale građane i amerikancima, etnička diskriminacija provodi se sofisticirano, dapače nemoguće ju je zakonski izbjeći ako kod samih građana nema svijesti o tome da je to loše. u francuskoj su po tebi svi dio francuske nacije, misliš li da oni koji su porijeklom arapi ili oni ljudi crne boje kože porijeklom iz afrike imaju iste šanse, ako to misliš smiješno misliš.
vidiš u hrvatskoj žive razni narodi i meni nikad na pamet nije palo ubjeđivati srbina da je hrvat ili bošnjaka da je hrvat islamske vjeroispovjesti, čovjek je to što je, ima hrvatsko državljanstvo i ništa više....
Ponavljas se a vec sam ti objasnio kako to funkcionise. Znaci zamaras temu, spamas je.

Naravno da danas imas brojnu populaciju francuza koji su tamnoputi i nisu izvorno iz Francuske. Sta te to cudi ?

Danas u R Hrvatskoj ima koko 200 000 bosanaca. Sta mislis da bosanci za kojih 30g zatraze priznanje nacije ? Da u RH bude formirana bosanska nacija. Bi li RH pristala na to ? Naravno da nebi. Prije jedva 15 g. ste genocidom protjerali sve srbe koji su imali upravo takav zahtjev, za autonomiju i uvodjenje srpske nacije.

Ako to sebi nije priustila RH, zasto bi Bosna? Cemu dupli arsini.

Nego, spremite se vi hrvati da uskoro postanete nacionalna manjina, ne zato sto to mi bosanci zelimo, vec je to vas vlastiti izbor. Mi vas nismo tjerali da se vezete za RH samo zato sto ste katolici i osjecate se hrvatima. To je vas problem.
petunija

#92 Re: Ko je, zaista, kriv za stanje u BiH?

Post by petunija »

Bez puno filozofije: svi mi zajedno!
probuseni $

#93 Re: Ko je, zaista, kriv za stanje u BiH?

Post by probuseni $ »

petunija wrote:Bez puno filozofije: svi mi zajedno!
Mozda ti, ali ja ne. Ja nemam nikakv osjeca krvce, niti sam kriv. Posteno zavrsio skolu, posteno radio i bio vrijedan clan zajednice. Nismo svi krivi.!j
nosara

#94 Re: Ko je, zaista, kriv za stanje u BiH?

Post by nosara »

6. Dejton
Ovakav nacin razmisljanja je najveci krivac...
petunija

#95 Re: Ko je, zaista, kriv za stanje u BiH?

Post by petunija »

probuseni $ wrote:
petunija wrote:Bez puno filozofije: svi mi zajedno!
Mozda ti, ali ja ne. Ja nemam nikakv osjeca krvce, niti sam kriv. Posteno zavrsio skolu, posteno radio i bio vrijedan clan zajednice. Nismo svi krivi.!j
I dalje tvrdim da jesmo. Samim ćutanjem i trpljenjem svega ovoga, dijelimo krivicu. A to što neko ne osjeća krivicu, ne znači da nije kriv.

Što se tiče škole, posla i zajednice: i ja sam sve pošteno odradila.
probuseni $

#96 Re: Ko je, zaista, kriv za stanje u BiH?

Post by probuseni $ »

Ima krivca nad krivcima. Politicari i nisu imali bas neki veliki izbor . Morali su podjeliti drzavu na vise interesnih zona. Da je cista ekonomija u pitanju , sumnjam. I ranije smo dobro ekonomski suradjivali, ili barem nije bilo problema u YU. Kulturnih problema nije bilo ranije. Bosna je bila globalna kulturna zajednica. Skolstvo je bilo jedinstveno, i vise od toga. O kvaliteti mozemo govoriti,ali ni on nije bio bas toliko lose. Urbane sredine su licile urbanim sredinama sirom Evrope. Religiozno ! Pa nije bilo nekih vecih problema jer su religije bile pod kontrolom.
Danas ? Sve bi moglo biti kao i prije da krivci nad krivcima, religije, ne vladaju sad u svojim vlastitim torovima. One su te kojima su torovi potrebni da bi narod bio sto blizi bogu. A biti blizak bogu, je upravo ovo beznadje koje imamo danas. Kad se ukrote religije Bosna ce biti kao sto je bila i ranije.
Justina

#97 Re: Ko je, zaista, kriv za stanje u BiH?

Post by Justina »

probuseni $ wrote:
osa wrote:
probuseni $ wrote:

Nego, spremite se vi hrvati da uskoro postanete nacionalna manjina, ne zato sto to mi bosanci zelimo, vec je to vas vlastiti izbor. Mi vas nismo tjerali da se vezete za RH samo zato sto ste katolici i osjecate se hrvatima. To je vas problem.

Kod nas ( kad kazem kod nas,mislim na sve bivse republike i pokrajine u YU) oduvek je postojao,
a postoji i dan danas problem sa tim rubrikama u formularima a gde se pita za nacionalnost.

To bre treba od danas na sutra izbrisati. Nema nacionalnosti. Ko zivi u Srbiji njegova je drzava
Srbija, Madjar je gradjanin Srbin, kao i Rom ili Vlah. Znaci samo drzavljanstvo,nikakve nacionalnosti.

To podrazumeva naravno isti skolski sistem, bez izmisljanja novih jezika i reci , a kome se ne svidja
neka ide preko puta.

Ja imam nemacko drzavljanstvo, od kad ga imam nigde i nikada necu morati da upisujem da mi je
nacionalnost srpska. Pojma nemam ni ko , a ni zasto je to uveo u nasu birokratiju.

Off je, ali Srbi u Hrvatskoj su se pobunili kada ih je Tudjman izbacio iz Ustava.
Naime ,posle WWII tim Srbima koji su se i borili protiv Nemaca, a i inace prosli kao da ne kazem sta,
ucinjena je usluga na taj nacin sto su usli u ustav kao ustavotvoran narod. Znaci ,Hrvatska je bila
drzava Hrvata i Srba.

Prema tome, Bosna ,jedna drzava,jedan narod, a ko kakve slave slavi i kojim se Bogovima moli,
to mora da bude iskljucivo privatna stvar coveka.
citroen

#98 Re: Ko je, zaista, kriv za stanje u BiH?

Post by citroen »

Justina wrote:

Kod nas ( kad kazem kod nas,mislim na sve bivse republike i pokrajine u YU) oduvek je postojao,
a postoji i dan danas problem sa tim rubrikama u formularima a gde se pita za nacionalnost.

To bre treba od danas na sutra izbrisati. Nema nacionalnosti. Ko zivi u Srbiji njegova je drzava
Srbija, Madjar je gradjanin Srbin, kao i Rom ili Vlah. Znaci samo drzavljanstvo,nikakve nacionalnosti.

To podrazumeva naravno isti skolski sistem, bez izmisljanja novih jezika i reci , a kome se ne svidja
neka ide preko puta.

Ja imam nemacko drzavljanstvo, od kad ga imam nigde i nikada necu morati da upisujem da mi je
nacionalnost srpska. Pojma nemam ni ko , a ni zasto je to uveo u nasu birokratiju.

Off je, ali Srbi u Hrvatskoj su se pobunili kada ih je Tudjman izbacio iz Ustava.
Naime ,posle WWII tim Srbima koji su se i borili protiv Nemaca, a i inace prosli kao da ne kazem sta,
ucinjena je usluga na taj nacin sto su usli u ustav kao ustavotvoran narod. Znaci ,Hrvatska je bila
drzava Hrvata i Srba.

Prema tome, Bosna ,jedna drzava,jedan narod, a ko kakve slave slavi i kojim se Bogovima moli,
to mora da bude iskljucivo privatna stvar coveka.

Pametno zboris :thumbup: :thumbup: :sax:
poznanik

#99 Re: Ko je, zaista, kriv za stanje u BiH?

Post by poznanik »

Justina wrote:...Ja imam nemacko drzavljanstvo, od kad ga imam nigde i nikada necu morati da upisujem da mi je
Jest, tebi je sada nacionalnost nemačka... :lol: Sad si Nemica umesto Srbijanke :lol: :lol:
probuseni $

#100 Re: Ko je, zaista, kriv za stanje u BiH?

Post by probuseni $ »

poznanik wrote:
Justina wrote:...Ja imam nemacko drzavljanstvo, od kad ga imam nigde i nikada necu morati da upisujem da mi je
Jest, tebi je sada nacionalnost nemačka... :lol: Sad si Nemica umesto Srbijanke :lol: :lol:
Naravno da je nacionalno njemica srpskog etnickog porijekla. Sta tu ima biti cudno

Uskoro ce to biti i u Bosni . Srbi i Hrvati nacionalne etnicke manjine, Bosnjaci nacionalna vjerko-etnicka zajdnica, a Bosanci, Bosanska drzavna Nacija.
Tako da ce ti npr. jedan hrvat biti nacionalni bosanac, hrvatskog etnickog porijekla po vjeroispovjesti katolik...
Na ovaj nacin mozes opisati bilo kojeg gradjanina Bosne.
Post Reply