Ko je, ustvari, kriv za mito, korupciju, štelu...?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
district-beg

#1 Ko je, ustvari, kriv za mito, korupciju, štelu...?

Post by district-beg »

heh, znam da cu biti sada izlozen kamenovanju, al hajd :-)
naime, nesto kontam, za ove stvari, mito i stelu, vazda krivimo politicare, direktore, upravnike, a sami smo(obicni smrtnici)ustvari, krivi za to...
evo, kad god sam trazio kakav posao, stipendiju i ne znam sta vec, prvi sam trazio stelu...nudio mito... i, heh, znam da smo svi takvi, odmah letimo za poznanstvima, potezemo rodbinske i druge veze...i niko od nas se ne buni kada na stelu prodjemo na ispitu, dobijemo posao...
necu reci da su potpuno cisti ni gore navedeni duznosnici, ali ipak drzim da smo mi glavni krivci! :roll:
visby

Post by visby »

Nije niko kriv. Takva kultura.
A kulturu i tradiciju treba postovati :-D
mema mo

Post by mema mo »

brate mozda smo mi krivi, ali sta ces kad nemamo zakona nikakvog... prvo treba dobro pratiti sve koji prime mito a onda ih lisavati posla pa makar da su najbolji strucnjaci, evo ne mozes nista sto neces nekoga podmitit... gdje god podjas ako ne znas nikoga neces nista ni uraditi :sad: najzalosnije je sto se ne smijes razboliti ako nemas debel novcanik :sad:
ulpinian

Post by ulpinian »

Ja sam došao do zaključka da su nam za ovo krive izričito i izričito Sandzaklije
nostalgicar

Post by nostalgicar »

ulpinian wrote:Ja sam došao do zaključka da su nam za ovo krive izričito i izričito Sandzaklije

:D :D :D :D buraz moj ma nema ni njih u svakom gradu kao u Sarajevu,mislim nema u toj kolicini...tako da ti ta teza definitivno pada u vodicu :)
uhljupce

Post by uhljupce »

Kriv TITO :D kod njega kazu toga nije bilo, a to nasim narodima i narodnosti u krvi ... :D pa sad kad je otislo sve Titovo ... ljudi se zazelili mita i korupcije :D
fantom slobode

Post by fantom slobode »

uhljupce wrote:Kriv TITO :D kod njega kazu toga nije bilo, a to nasim narodima i narodnosti u krvi ... :D pa sad kad je otislo sve Titovo ... ljudi se zazelili mita i korupcije :D
Imao sam jarana koji je tvrdio da se i na stelu rodio, u ono dobro Titovo vrijeme...(a vjeruj mi da je jaran bio vise nego iskren...)
be highirly

Post by be highirly »

visby wrote:Nije niko kriv. Takva kultura.
krenes redom od rodjenja kada se stavi na celo rapa pa kad se dobro prodje u skoli slijedi nagradica pa pa .... pa onda obrnuti proces , ako mi sredis ovo bices adekvatno nagradjen pa pa....
elem lijepo si rek'o tradicija i kultura :D
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

Mi smo krivi... za sve što nam se dešava ovih zadnjih dvanaest godina, ako nismo znali da nam se sprema agresija i rat... mislim da sad više budale nismo, nego samo se pravimo....
xon_sa

Post by xon_sa »

Kriv je Hare :D
bosan

Post by bosan »

Kratko i jasno .Nema se sta dodati ni oduzeti . Perfektan odgovor. :D :D
Akutno D

#12 Re: Ko je, ustvari, kriv za mito, korupciju, štelu...?

Post by Akutno D »

district-beg wrote:heh, znam da cu biti sada izlozen kamenovanju, al hajd :-)
naime, nesto kontam, za ove stvari, mito i stelu, vazda krivimo politicare, direktore, upravnike, a sami smo(obicni smrtnici)ustvari, krivi za to...
evo, kad god sam trazio kakav posao, stipendiju i ne znam sta vec, prvi sam trazio stelu...nudio mito... i, heh, znam da smo svi takvi, odmah letimo za poznanstvima, potezemo rodbinske i druge veze...i niko od nas se ne buni kada na stelu prodjemo na ispitu, dobijemo posao...
necu reci da su potpuno cisti ni gore navedeni duznosnici, ali ipak drzim da smo mi glavni krivci! :roll:
upravu si
KRIVI SMO MI.
sam sam u dosta prilika imao priliku vidjeti kako se daje ili nudi mito za neke stvari za koje ti to i nije potrebno ali takav je red svi("oni koji su u toku") daju mito i prolaze bez čekanja maksimalno (15-0 minutnog za takve stvari) pa sam u dosta slučajeva vidio i situacije kada oni bez mita(koji nisu u toku) završavaju poslove brže od ovih drugih(ali đaba ovi su u toku).sada sam spletom svega ovoga oko nas često kod doktora a tu je slika opet posebna jer je kod nas "normalno"da doktoru moraš nešto dati (a pošto je doktor nema ništa ispod 50 KM)pa onda dolaze sestre čistačice,vozači itditditd a mi dajemo dajemo i dajemo i onda oni(normalno)neče čestito ni da pogledaju onog koji dođe a ne da ništa.I pošto mi dajemo dajemo i dajemo a sve vrlo često ni zbog čega(radi 15 minuta ili 30 minuta čekanja neko daje svoju dnevnicu) oni sve češće i očekuju nešto ni zbog čega pa ako im nedođete sa kakvim "poklonom"odmah kažu da ste "zdravi".I onda se pitamo ko je kriv.
KRIVI SMO MIšto čutimo
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

svi smo krivi
Downunda

Post by Downunda »

bosan wrote:
Kratko i jasno .Nema se sta dodati ni oduzeti . Perfektan odgovor. :D :D
Potpisujem

p.s. samo nam još jedno 9 Golih otoka treba, pa da imamo "paket usluga": mito + korupcija + Goli otok (gratis!!) :D
zrikavac48

Post by zrikavac48 »

Ko je kriv? Ucesnici u tom postuku(mitu-korupciji). Zasto? Zato da bi ostvarili svoja postojeca prava ili ubrzali postupak ostvarivanja istih. A sve se to moze svrsiti (mislim na ostvarivanje prava prema nekim propisima, zakonima)bez mita, da sistem u drzavi funkcionira kako treba.
Radila sam do 92 u javnoj sluzbi. Do tada se za primanje mita u sluzbi u kojoj sam radila "l e t i l o s posla". 2ooo i neke dolazim u tu istu sluzbu posijetiti moje kolegice i kolege. Malo je njih ostalo u toj radnoj grupi. Neki su otisli u penziju, a mnogi premjesteni na losija radna mijesta kao politicki manje podobni. Dodjose neki novi podobni ljudi. I jedan takav podoban, na ocigled mnogih prisutnih primi od stranke poprilicno veliku vrecicu sa poklonima. Njegovo mrmljajuce obracanje stranci, bez i malo srama i stida je govorilo sve. Mislim da sam se tada umjesto njega zacrvernila, zbunila, tiho pozravila sa prisutnim i pobjegla.
jedna

Post by jedna »

To nisu krivci primitivci
sto su pokupili mast
korov nikne digod stigne,
ma svaka njima cast

Krivi smo mi

Otkud svi ti paraziti
sto su nam zagustili
nemoj stari moj,
krivi smo mi
sto smo ih pustili...