Ko je smjestio Deda Mrazu

Rasprave o vjerskim temama.
Locked

Zelimo li Deda Mraza u zivotima nase djece i djece drugih?

Da, definitivno, idemo zajedno po poklone ( ho!ho!ho! )
196
71%
Ne, niposto, smrt crvenom potkupljivcu i njegovim jatacima!
14
5%
Ne u zivotu mog djeteta, ali ne zabranjujem drugima
45
16%
Svejedno mi je
20
7%

Total votes: 275

izvor

#451 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by izvor »

dr.gog wrote:I, ko je smjestio Deda Mrazu? :)
Amerika! :)
A, ko bi drugi? :)
Kazu, ove godine Djeda Mrazovi ce da strajkuju. (tako da nema vise potrebe za diskusijom, odnosno prepirkom). Razloga ima vise. Jedan je, naravno, globalna ekonomska kriza. Kazu da ce im kasniti i novembarska plata. A i tender za ovogodisnje poklone je poprilicno kasnio. Ima tu kazu malkice i korupcije, iako to niko sa sigurnoscu nemoze da potvrdi. Ipak, neki ozbiljniji analiticari su izjavili da to i nije pravi razlog strajka, nego globalno otopljavanje. Jednostavno, manje snijega, manje zime...a sta je DjedMraz bez snijega? Ustvari, zamislite Djeda Mraza u šortsu i majici kratkih rukava. :) E, sad ko je kriv za ekonomsku krizu, i za globalno otopljavanje? ;-) :-D
zonbirile

#452 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by zonbirile »

izvor
dobro jutro,govorimo o BiH.
Par uputa-Djed Mraz nije isto kao i Božičnjak,koji su isto obučeni pa ih brkate.Šoping je Božićni ne novogodišnji.Sveti Nikola je vjerski praznik i nema veze sa ovom dvojicom.
Zna se u Bosni ko je smjesti-M92.
arslanica

#453 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by arslanica »

nisam citala citavu temu ...

kao prvo, 06.12. je Sveti Nikola - krscanski blagdan ... a ne sedmog
kao drugo, Djeda Mraz je proizvod Coca Cole ... ako niste znali ... uzeli su Svetog Nikolu i obukli ga u crveno i to je to ..
zonbirile

#454 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by zonbirile »

arslanica
ne reče ko mu je smjestio
arslanica

#455 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by arslanica »

ne smijem reci :-)
istocnjak

#456 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by istocnjak »

zonbirile wrote:air ramiz
ramize normalno da smeta,ne možeš porediti KŠC i JU vrtiće.Osnivać i finansijer je crkva,a ovde porezni obveznici-zar je toliko teško to shvatiti.Sem toga kada sam ja upisivao dijete u KŠC.bilo je problem koliko je zainteresovanih,a da znaš da je išlo i dosta djece i unuka aktualne bošnjačke elite.Sem toga imaš KŠC na stupu,U Visokom,Travniku,Žepče i Mostar ne navodim iz tebe razumljivih razloga.Vidim da si konektovan na struju i PC,ali Alaha ti odakle se ti javljaš.Kada si ti tako obavješten,šta li ti je tek sa starijom polupismenom bratijom.
Suviše subjektivno pišeš, bez imalo objektivnosti. Već je spomenuto da smo svi kao djeca odrasli u komunizmu uz djeda mraza i radovali se tim poklonima. Međutim, vezano za pitanje zabrane djeda mraza, u Islamu je največi grijeh pripisivati druga Allahu dž.š. i govoriti da Allah dž.š. nekome ili nečemu sliči i to se zove širk a jedno od 99 Allahovih dž.š. imena je i ime: “el-Kuddus”-Sveti. Djeda mraza zovu "sveti Nikola" a on je čovjek, pa je to u potpunoj suprotnosti sa Islamom. U tome je sva poenta. Shodno ovome, zamisli samo da se organizuje proslava Bajrama, u vrtićima i školama širom Banja Luke i Zapadnog Mostara to jeste da neko ode u te gradove u bosanskoj muslimanskoj nošnji i tamo počne dijeliti djeci Bajramske poklone. Kakva bi bila njihova reakcija? Ovdje je neko napisao u smislu: "idemo mi organizovati djeda mraza i dijeliti paketiće pa ako nas napadnu to će čitav svijet pisati o tome". Zamislite samo koja je to podlost? A šta da ode neko u pomenute gradove u muslimanskoj nošnji i da to isto tamo radi, a tim ljudima to smeta jer je u suprotnosti sa njihovom vjerom? Kako bi se tek onda o tome pisalo? Treba biti realan i pošten prije svega.
arslanica

#457 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by arslanica »

meni je najbitnije da se djeca raduju ...
a sto to odrasli tako pripisuju kako pripisuju, to je njihova stvar i tacka ...
djeca ne gledaju to tako ... nikako ...
istocnjak

#458 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by istocnjak »

arslanica wrote:meni je najbitnije da se djeca raduju ...
Naravno, to je veoma bitno svima ali treba biti realan i pošten pa se upitati: Zašto se u Sarajevu u većini firmi i institucija samo organizuje dijeljenje paketića uz djeda mraza, a za Bajram nema ništa? Svaka čast izuzecima međutim, u Banja Luci i Zapadnom Mostaru niko ne pomišlja da organizuje Bajramsko slavlje onim bošnjacima koji tamo žive. Zar nije tako?
popajic

#459 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by popajic »

@istocnjak
Međutim, vezano za pitanje zabrane djeda mraza, u Islamu je največi grijeh pripisivati druga Allahu dž.š. i govoriti da Allah dž.š. nekome ili nečemu sliči i to se zove širk a jedno od 99 Allahovih dž.š. imena je i ime: “el-Kuddus” - Sveti. Djeda mraza zovu "sveti Nikola" a on je čovjek, pa je to u potpunoj suprotnosti sa Islamom.

ovo je stvarno za plakat kako matori svoje vjerske,etnicke,politicke i ko zna kakve jos frustracije prenose cak i na djecu!
Deda mraz je donosio radost djeci i,nikad ga se nije vezivalo uz religiju,politiku...ne sjecam se da je ikad ijedno dijete imalo traumu jer se usudilo da primi paketic od anamo tamo "njihovog" sveca.Ali,se itekako sjecam njihove djecije radosti (tada i moje)!
Kad 10-ak djece sjede ko jadnici u cosku dok ostali tabire vjeronauku(a premladi da ISTA shvate)-to je ok? Deda mraz nije ?
Allah i svi oastali bogovi valjda porucili:dijelite djecu gdje god i kako god znate ? Nije bitno kako to na njihove male psihe djeluje,samo ih dijelite dok to u kasnijim godinama ne peraste u mrznju.
Uzasno.
Da sam dijete,pljunuo bih danas svakog ko mi brani da budem samo dijete ,a ne orudje u rukama iznenadno osvijestenih tzv.odraslih.
:x :x :x
South Blue Mama

#460 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by South Blue Mama »

quote="piupiu"]Ja ne kontam ove moderne muslimane kojima sve smeta. Moja nana je nama djeci i jaja za Uskrs farbala, jer je to zabavno za djecu, i jaja su simpaticna i sarena, i Uskrs su slavili ljudi oko nas. Moja nana je djeci pakovala novogodisnje paketice s likom Djeda Mraza, i moja porodica i dan danas organizuje 'dodjelu paketica' za svu djecicu u siroj i daljoj familiji i njihove prijatelje. Zato sto se radi o DJECI i njihovoj radosti, a ne zato sto se radi o Svetom Nikoli. Moja nana mi je uvijek govorila da je zapaliti svijecu u crkvi za duse umrlih lijepo, i da se ne stidim i ne ustrucavam raditi takve stvari, da je Bog jedan, kakva god da mu je kuca. Moja nana je obavila hadz, i postila svaki ramazan, i slavila svaki bajram, i klanjala pet vakat namaza na dan. I nije 'branila' djeci da ucestvuju u i vole svijet oko sebe, druge ljude i njihove obicaje, nego ih je tome ucila i u tome ohrabrivala i objasnjavala im da je to dobro i lijepo. Moje dijete nece ici u vrtic doticne gospodje koja bi djecu ucila religiji, ali im ne bi dopustala da ucestvuju i doprinesu i dijele radosti drugih religija.[/quote]

jesmo lli mi imale istu nanu :)
lord-executioner

#461 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by lord-executioner »

Upravo.

Uostalom, zanimljivo je da samo odredjen profil ljudi na ovom forumu ukrasne lampice i Deda Mraza ekskluzivno rezervisu za bozic, kao da Nova godina prolazi bez lampica, Deda Mraza i poklona? I koliko mi se cini, upravo taj profil ljudi se, incidentalno, odlikuje i neprestanim izljevima mrznje i kritike spram drugih naroda i religija. Takodjer, ljudi koji ne nastoje mrznjom i iskljucivoscu protkati svaki svoj post pripadaju, toliko se bar da zapaziti, razlicitim bh. narodima i religijama, pa ne stoji ni argument da samo neka iluzorna "jedna strana" apeluje da se Deda Mraz ostavi na miru i prepusti djeci, kojima u nacelu i pripada.
istocnjak wrote:
Suviše subjektivno pišeš, bez imalo objektivnosti. Već je spomenuto da smo svi kao djeca odrasli u komunizmu uz djeda mraza i radovali se tim poklonima. Međutim, vezano za pitanje zabrane djeda mraza, u Islamu je največi grijeh pripisivati druga Allahu dž.š. i govoriti da Allah dž.š. nekome ili nečemu sliči i to se zove širk a jedno od 99 Allahovih dž.š. imena je i ime: “el-Kuddus”-Sveti. Djeda mraza zovu "sveti Nikola" a on je čovjek, pa je to u potpunoj suprotnosti sa Islamom. U tome je sva poenta. Shodno ovome, zamisli samo da se organizuje proslava Bajrama, u vrtićima i školama širom Banja Luke i Zapadnog Mostara to jeste da neko ode u te gradove u bosanskoj muslimanskoj nošnji i tamo počne dijeliti djeci Bajramske poklone. Kakva bi bila njihova reakcija? Ovdje je neko napisao u smislu: "idemo mi organizovati djeda mraza i dijeliti paketiće pa ako nas napadnu to će čitav svijet pisati o tome". Zamislite samo koja je to podlost? A šta da ode neko u pomenute gradove u muslimanskoj nošnji i da to isto tamo radi, a tim ljudima to smeta jer je u suprotnosti sa njihovom vjerom? Kako bi se tek onda o tome pisalo? Treba biti realan i pošten prije svega.
Nije bitno kako ko zove Deda Mraza, ako je njegov stvarni identitet odredjen izrazom Deda Mraz, a ne sveti Nikola, obzirom da su upravo najostriji pravoslavni vodje razgranicili svetog Nikolu i Deda Mraza. Deda Mraz nije svetac, niti sveti ( ako je neko cuo za svetog Deda Mraza, neka se javi i postira podatke ), pa argument u pogledu jednog od Allahovih imena nikako ne stoji. A sto se tice organizovane proslave Bajrama pri kojoj bi neko u bosanskoj muslimanskoj nosnji dijelio djeci paketice, ja to u potpunosti odobravam, jer odobravam sve sto ce radovati djecu. Neka njima paketica, briga njih kako se zove i koje je farbe onaj sto ih donosi. A to sto bi isti zaludjeni ljudi i ksenofobični roditelji, kakve susrecemo na ovom forumu i u Sarajevu, u Banja Luci ili Zapadnom Mostaru kritikovali ili protestovali protiv takvog poteza je stvar koju trebaju rasclaniti i napasti razumni ljudi u tim gradovima, kao sto mi rasclanjujemo i napadamo problematiku alijenizacije Deda Mraza u Sarajevu. Ne moze se diskriminacija braniti drugom diskriminacijom, iz neprava ne moze nikad nastati pravo. Da, treba biti realan i posten. Realnost mozda jeste takva da se dalje dijelimo i iskljucujemo jedni druge, ali to definitivno nije postenje, niti moze ikada biti ispravno!
istocnjak wrote:
Naravno, to je veoma bitno svima ali treba biti realan i pošten pa se upitati: Zašto se u Sarajevu u većini firmi i institucija samo organizuje dijeljenje paketića uz djeda mraza, a za Bajram nema ništa? Svaka čast izuzecima međutim, u Banja Luci i Zapadnom Mostaru niko ne pomišlja da organizuje Bajramsko slavlje onim bošnjacima koji tamo žive. Zar nije tako?
Zato sto Deda Mraz pripada svoj djeci, i nema religijskih konotacija osim onih koje proizvedu bolesni umovi. Da, nitko ne pomislja da organizuje bajramsko slavlje, i to je bolest i diskriminacija koja samo odrazava podijeljenost u bh. drustvu i regionalne, nacionalne i religijske mrznje i razlike. Medjutim, diskriminacija je Deda Mraza propagirati kao vjersku figuru, jer su Bajram i Bozic vjerski praznici, a Deda Mraz nije vezan sa vjerom. Postoje stavovi, navodi, izjave, i cinjenice koje o tome jasno govore.
istocnjak

#462 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by istocnjak »

Odgovorite na ova dva pitanja:

Zašto se u Sarajevu u većini firmi i institucija samo organizuje dijeljenje paketića uz djeda mraza, a za Bajram nema ništa?

Zašto u Banja Luci i Zapadnom Mostaru niko ne pomišlja da organizuje Bajramsko slavlje onim bošnjacima koji tamo žive?
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#463 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by mIRCerka »

istocnjak wrote:Odgovorite na ova dva pitanja:

Zašto se u Sarajevu u većini firmi i institucija samo organizuje dijeljenje paketića uz djeda mraza, a za Bajram nema ništa?

Zašto u Banja Luci i Zapadnom Mostaru niko ne pomišlja da organizuje Bajramsko slavlje onim bošnjacima koji tamo žive?
Ti opet pravis gresku- Deda Mraz i Bajram nisu u istoj ravni. Bajram je religijski blagdan, Deda Mraz je DEDA MRAZ.
Zasto skole u Sarajevu, jedan od primjera, dijele BAJRAMLUK na platu?
istocnjak

#464 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by istocnjak »

mIRCerka wrote:

Ti opet pravis gresku- Deda Mraz i Bajram nisu u istoj ravni. Bajram je religijski blagdan, Deda Mraz je DEDA MRAZ.
Zar ne znaš da je nova godina religijski praznik? Koliko znam a ispravite me ako griješim 31.12.2008 se slavi kao dan kada je rodjen Isus. Zar nije tako? I nisi odgovorila na pitanja.
Last edited by istocnjak on 01/12/2008 09:53, edited 1 time in total.
kukuruz_kokicar

#465 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by kukuruz_kokicar »

Zato što je većina firmi i institucija JAVNOG - SEKULARNOG karaktera, a vjera je PRIVATNOG karaktera. Bajram je VJERSKI praznik, a DJED MRAZ je bajka za djecu i nema nikakve vjersko značenje - koliko god se katolici i pravoslavni i muslimani trudili iz petnih žila da mu daju.
istocnjak wrote: Zašto u Banja Luci i Zapadnom Mostaru niko ne pomišlja da organizuje Bajramsko slavlje onim bošnjacima koji tamo žive?
Kakve to veze ima sa ovom temom?
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#466 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by mIRCerka »

istocnjak wrote:
Zar ne znaš da je nova godina religijski praznik? Koliko znam a ispravite me ako griješim 31.12.2008 se slavi kao dan kada je rodjen Isus. Zar nije tako?
SJEDI JEDAN!!!
BOZIC je noc kad je ISUS rodjen.
Boze mili dragi, kako vam se da stalno naprdjivati (ovo nije diskusija uopste) o necemu o cemu pojma nemate?????????
Riječ božić zapravo je umanjenica riječi bog, a potom je preuzeta kao naziv praznika te označava da se na taj dan rodio mali Bog - Isus.
I naravno, sad ces se ti uhvavtiti sintagme MALI BOG, te ima samo jedan bog te ovo te ono, sve ne bi li na silu sproveo nesto svoje...na ustrb nekog drugog...
popajic

#467 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by popajic »

@lord...
Zato sto Deda Mraz pripada svoj djeci, i nema religijskih konotacija osim onih koje proizvedu bolesni umovi.
:thumbup:

ovako bi i djeca prokomentarisala...eh,jos da ih se ista pita !
kukuruz_kokicar

#468 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

istocnjak wrote:
mIRCerka wrote:

Zar ne znaš da je nova godina religijski praznik? Koliko znam a ispravite me ako griješim 31.12.2008 se slavi kao dan kada je rodjen Isus. Zar nije tako? I nisi odgovorila na pitanja.
Blizu si. Isus je rođen u noći između 29.Novembra i 01.maja.
ponosna_manjina

#469 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by ponosna_manjina »

istocnjak wrote: Zar ne znaš da je nova godina religijski praznik? Koliko znam a ispravite me ako griješim 31.12.2008 se slavi kao dan kada je rodjen Isus. Zar nije tako? I nisi odgovorila na pitanja.
Toliko price o poznavanju religije i onda ova izjava :shock:
istocnjak

#470 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by istocnjak »

mIRCerka wrote:sve ne bi li na silu sproveo nesto svoje...na ustrb nekog drugog...
Baš opušteno, staloženo i mirno razgovaram, samo što neke pogađa istina vezano za Banja Luku i Zapadni Mostar. Drugo nene su stare bile pametne kada su govorile: "Sine šta god ti neko kaže u životu i potvori te da si to ti - to on govori o sebi". Iscooliraj se malo prije nego me bez razloga banuješ. :D Peace ...
Last edited by istocnjak on 01/12/2008 10:04, edited 1 time in total.
istocnjak

#471 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by istocnjak »

ponosna_manjina wrote:
istocnjak wrote: Zar ne znaš da je nova godina religijski praznik? Koliko znam a ispravite me ako griješim 31.12.2008 se slavi kao dan kada je rodjen Isus. Zar nije tako? I nisi odgovorila na pitanja.
Toliko price o poznavanju religije i onda ova izjava :shock:
Vidi ovo gore crvenom bojom, nisam bio siguran. :D lapsus
ponosna_manjina

#472 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by ponosna_manjina »

istocnjak wrote: Baš opušteno, staloženo i mirno razgovaram, samo što neke pogađa istina vezano za Banja Luku i Zapadni Mostar.
Nikoga ne pogadja istina vezana za Banjaluku i zapadni Mostar vec cinjenica da Sarajevo sve vise postaje nalik tim gradovima
Last edited by ponosna_manjina on 01/12/2008 10:05, edited 2 times in total.
kukuruz_kokicar

#473 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

istocnjak wrote:
mIRCerka wrote:sve ne bi li na silu sproveo nesto svoje...na ustrb nekog drugog...
Baš opušteno, staloženo i mirno razgovaram, samo što neke pogađa istina vezano za Banja Luku i Zapadni Mostar. Drugo nene su stare bile pametne kada su govorile: "Sine šta god ti neko kaže u životu i potvori te da si to ti - to on govori o sebi".
Poselami nenu i sjaši sa Djeda Mraza!
arslanica

#474 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by arslanica »

istocnjak wrote:
mene ne zanima koje si ti vjere ... ali su te poresno informirali ...
u noci sa 24 na 25. 12 je Isus rodjen ... i zato se 25.12. slavi kao Bozic ... rodjenje Isusovo ...
i tada dolazi Djed Bozicnjak (u krscanskim porodicama, naravno) ....
Sveti Nikola dolazi 05.12. na 06.12. i ostavlja djeci u cizmici poklon ...

a Djed Mraz je za svu djecu ovoga svijeta ...
nadam se da sam dovoljno razumljivo napisala ....
istocnjak

#475 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by istocnjak »

kukuruz_kokicar wrote:
istocnjak wrote:
Baš opušteno, staloženo i mirno razgovaram, samo što neke pogađa istina vezano za Banja Luku i Zapadni Mostar. Drugo nene su stare bile pametne kada su govorile: "Sine šta god ti neko kaže u životu i potvori te da si to ti - to on govori o sebi".
Poselami nenu i sjaši sa Djeda Mraza!
Rekao sam u množini "stare nene" ...
Locked