arslanica wrote:meni je najbitnije da se djeca raduju ...
a sto to odrasli tako pripisuju kako pripisuju, to je njihova stvar i tacka ...
djeca ne gledaju to tako ... nikako ...
Upravo.
Uostalom, zanimljivo je da samo odredjen profil ljudi na ovom forumu ukrasne lampice i Deda Mraza ekskluzivno rezervisu za bozic, kao da Nova godina prolazi bez lampica, Deda Mraza i poklona? I koliko mi se cini, upravo taj profil ljudi se, incidentalno, odlikuje i neprestanim izljevima mrznje i kritike spram drugih naroda i religija. Takodjer, ljudi koji ne nastoje mrznjom i iskljucivoscu protkati svaki svoj post pripadaju, toliko se bar da zapaziti, razlicitim bh. narodima i religijama, pa ne stoji ni argument da samo neka iluzorna "jedna strana" apeluje da se Deda Mraz ostavi na miru i prepusti djeci, kojima u nacelu i pripada.
istocnjak wrote:
Suviše subjektivno pišeš, bez imalo objektivnosti. Već je spomenuto da smo svi kao djeca odrasli u komunizmu uz djeda mraza i radovali se tim poklonima. Međutim, vezano za pitanje zabrane djeda mraza, u Islamu je največi grijeh pripisivati druga Allahu dž.š. i govoriti da Allah dž.š. nekome ili nečemu sliči i to se zove širk a jedno od 99 Allahovih dž.š. imena je i ime: “el-Kuddus”-Sveti. Djeda mraza zovu "sveti Nikola" a on je čovjek, pa je to u potpunoj suprotnosti sa Islamom. U tome je sva poenta. Shodno ovome, zamisli samo da se organizuje proslava Bajrama, u vrtićima i školama širom Banja Luke i Zapadnog Mostara to jeste da neko ode u te gradove u bosanskoj muslimanskoj nošnji i tamo počne dijeliti djeci Bajramske poklone. Kakva bi bila njihova reakcija? Ovdje je neko napisao u smislu: "idemo mi organizovati djeda mraza i dijeliti paketiće pa ako nas napadnu to će čitav svijet pisati o tome". Zamislite samo koja je to podlost? A šta da ode neko u pomenute gradove u muslimanskoj nošnji i da to isto tamo radi, a tim ljudima to smeta jer je u suprotnosti sa njihovom vjerom? Kako bi se tek onda o tome pisalo? Treba biti realan i pošten prije svega.
Nije bitno kako ko zove Deda Mraza, ako je njegov stvarni identitet odredjen izrazom Deda Mraz, a ne sveti Nikola, obzirom da su upravo najostriji pravoslavni vodje razgranicili svetog Nikolu i Deda Mraza. Deda Mraz nije svetac, niti sveti ( ako je neko cuo za svetog Deda Mraza, neka se javi i postira podatke ), pa argument u pogledu jednog od Allahovih imena nikako ne stoji. A sto se tice organizovane proslave Bajrama pri kojoj bi neko u bosanskoj muslimanskoj nosnji dijelio djeci paketice, ja to u potpunosti odobravam, jer odobravam sve sto ce radovati djecu. Neka njima paketica, briga njih kako se zove i koje je farbe onaj sto ih donosi. A to sto bi isti zaludjeni ljudi i ksenofobični roditelji, kakve susrecemo na ovom forumu i u Sarajevu, u Banja Luci ili Zapadnom Mostaru kritikovali ili protestovali protiv takvog poteza je stvar koju trebaju rasclaniti i napasti razumni ljudi u tim gradovima, kao sto mi rasclanjujemo i napadamo problematiku alijenizacije Deda Mraza u Sarajevu. Ne moze se diskriminacija braniti drugom diskriminacijom, iz neprava ne moze nikad nastati pravo. Da, treba biti realan i posten. Realnost mozda jeste takva da se dalje dijelimo i iskljucujemo jedni druge, ali to definitivno nije postenje, niti moze ikada biti ispravno!
istocnjak wrote:arslanica wrote:meni je najbitnije da se djeca raduju ...
a sto to odrasli tako pripisuju kako pripisuju, to je njihova stvar i tacka ...
djeca ne gledaju to tako ... nikako ...
Naravno, to je veoma bitno svima ali treba biti realan i pošten pa se upitati: Zašto se u Sarajevu u većini firmi i institucija samo organizuje dijeljenje paketića uz djeda mraza, a za Bajram nema ništa? Svaka čast izuzecima međutim, u Banja Luci i Zapadnom Mostaru niko ne pomišlja da organizuje Bajramsko slavlje onim bošnjacima koji tamo žive. Zar nije tako?
Zato sto Deda Mraz pripada svoj djeci, i nema religijskih konotacija osim onih koje proizvedu bolesni umovi. Da, nitko ne pomislja da organizuje bajramsko slavlje, i to je bolest i diskriminacija koja samo odrazava podijeljenost u bh. drustvu i regionalne, nacionalne i religijske mrznje i razlike. Medjutim, diskriminacija je Deda Mraza propagirati kao vjersku figuru, jer su Bajram i Bozic vjerski praznici, a Deda Mraz nije vezan sa vjerom. Postoje stavovi, navodi, izjave, i cinjenice koje o tome jasno govore.