Ko je smjestio Deda Mrazu

Rasprave o vjerskim temama.
Locked

Zelimo li Deda Mraza u zivotima nase djece i djece drugih?

Da, definitivno, idemo zajedno po poklone ( ho!ho!ho! )
196
71%
Ne, niposto, smrt crvenom potkupljivcu i njegovim jatacima!
14
5%
Ne u zivotu mog djeteta, ali ne zabranjujem drugima
45
16%
Svejedno mi je
20
7%

Total votes: 275

Ahmmed

#376 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by Ahmmed »

terapija wrote:Sta je sa katolickom djecom, i pravoslavnom?

Imaju li i oni odgovarajuci vjeronauk??

Nisam znao da su Sarajevski vrtici rezervisani iskljucivo za djecu islamske vjeroispovijesti??

Kako to ona .... ne smijem psovati Azra uzima sebi za pravo da zabranjuje i uvodi stvari mimo zakona o ljudskim pravima, nacionalnim jednakostima i ostalim zakonima, kojima se inace toliko hvalimo, a ustvari ih ni trunku ne postujemo.

ljudi poput zgembe i compacta, koji se kunu u islam su mi pravi licemjeri.

Nedavno sam bio u "islamskoj" kuci, dakle, sve vjernici, svi vakti se klanjaju, ALI na TV-u DM-Sat, Pink i operaciju Trijumf.
Ceca, Seka i ostala garnitura. To pici non stop. Ali onda je prica skrenula na vjeronauk, pedere i zadnja zbivanja i onda pocese da iznose vec 100 puta vidjenu i dobro razradjenu argumentaciju. ...

Ovo nije niciji privatni grad. Ako cemo o pravima, onda svi moraju da uzivaju ista prava. Ne mogu postojati jednakiji.
Pa, saznasmo da neki od roditelja gore pomenute djece, odlučuju da ih upišu u obdaništa u istočnom Sarajevu, bastionu slobode, ljudskih prava, te posebno sekularizma....Tamo nema vjeronauka u obdaništima, a krsne slave entiteta, vojske, policije, obrazovanja, a koje se proslavljaju i u obdaništima, valjda su sastavni dio demokratskih dostignuća sljedbenika dr Karadžića a ne nikako znak ugrožavanja sekularizma ili još gore,pravoslavnoga fundamentalizma.Ugrozba sekularnog karaktera društva i fundamentalizam, valjda su specijaliteti islama i muslimana...

I ne, nisam za vjeronauk u obdaništima i Djeda Mraz mi je sasvim ok i ne pišem ovo kako bih pravio paralele i pogotovo nekoga amnestirao za pogrešne odluke. Ovo je samo odgovor na tvoje pitanje ......
Air Ramiz

#377 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by Air Ramiz »

lord-executioner wrote:
Ne mozes proturat neku hipotezu tako sto je kasnije negiras. To je sofizam. Npr, to je isto da ja kazem, nikad necu reci da krscani na sve nacine pokusavaju da urade to i to itd. itd., nego cu sutjeti. Znaci, navedes sve sto zelis, samo sto onda to negiras, ali poruka ostane. Ako s druge strane ne znas napisat adekvatnu metaforu ili alegoriju onda nemoj.

Nije u pitanju nikakva poruka, o vajni interpretatoru, ni metafora, a bogami ni alegorija, nego poredjenje u svom punom sjaju, jednog hipotetickog stava sa drugim veoma realnim i veoma besmislenim. Onima koji, poput tebe, samo procitaju djelic, a ne procitaju ili ne razumiju ostatak, mozda se to i nametne kao neka poruka, tako da bih ti preporucio, umjesto da mene ucis pisati ( sto je zanat koji mi nije nimalo stran ), odes na dopunsku nastavu citanja i pokoji seminar o kulturi govora i slusanja sagovornika.
Pa shvatio sam ja da ti pises, to i govorim cijelo vrijeme, jer cijela ova hajka je potekla od pisanja polupismenih bandita, a sutra kad se ispostavi da je to obicna glupost, sta cemo onda? Izmislit nesto novo? Identicno je bilo sa trotoarima, isti likovi, isti mediji isti kraj...
Air Ramiz

#378 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by Air Ramiz »

Ahmmed wrote:

Nisam znao da su Sarajevski vrtici rezervisani iskljucivo za djecu islamske vjeroispovijesti??

Kako to ona .... ne smijem psovati Azra uzima sebi za pravo da zabranjuje i uvodi stvari mimo zakona o ljudskim pravima, nacionalnim jednakostima i ostalim zakonima, kojima se inace toliko hvalimo, a ustvari ih ni trunku ne postujemo.

Nedavno sam bio u "islamskoj" kuci, dakle, sve vjernici, svi vakti se klanjaju, ALI na TV-u DM-Sat, Pink i operaciju Trijumf.
Ceca, Seka i ostala garnitura. To pici non stop. Ali onda je prica skrenula na vjeronauk, pedere i zadnja zbivanja i onda pocese da iznose vec 100 puta vidjenu i dobro razradjenu argumentaciju. ...

Ovo nije niciji privatni grad. Ako cemo o pravima, onda svi moraju da uzivaju ista prava. Ne mogu postojati jednakiji.
Pa, saznasmo da neki od roditelja gore pomenute djece, odlučuju da ih upišu u obdaništa u istočnom Sarajevu, bastionu slobode, ljudskih prava, te posebno sekularizma....Tamo nema vjeronauka u obdaništima, a krsne slave entiteta, vojske, policije, obrazovanja, a koje se proslavljaju i u obdaništima, valjda su sastavni dio demokratskih dostignuća sljedbenika dr Karadžića a ne nikako znak ugrožavanja sekularizma ili još gore,pravoslavnoga fundamentalizma.Ugrozba sekularnog karaktera društva i fundamentalizam, valjda su specijaliteti islama i muslimana...

I ne, nisam za vjeronauk u obdaništima i Djeda Mraz mi je sasvim ok i ne pišem ovo kako bih pravio paralele i pogotovo nekoga amnestirao za pogrešne odluke. Ovo je samo odgovor na tvoje pitanje ......
Sto se tice katolicke pak djece, oni svakog sestog decembra dobiju paketice od sv. Nikole. I to bude emitovano na Federaciji Danas. Izvjescuje iz Zupanije Hercegovacko Neretvanske Anita Zovko punijeh usta. Jerbo to je cool, to nije uvodjenje vjeronauke u vrtice, a praktikuje se od 1994.
harka

#379 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by harka »

chuchumbamayumbe wrote:
Pa hajde onda prvo da ukinemo vjeronauku, pa da protjeramo Djeda Mraza?
Ja sam prvi ZA, ako se slazete.
Uvijek sam za kompromis.
Ali jok, moze vjeronauka, ali ne moze Djeda Mraz.
isto sam ZA da se ukine vjeronauka,
ali nije valjda samo jedna vjeronauka zastupljena
u vrticima i skolama,ako je zastupljen samo Islam
onda je van svake pameti.Ako vec ima vjeronauka
onda treba da bude vjeronauka za vise religija,sto predpostavljam da je tako.
Djeda Mraz ili Bozicnjak je samo za Bozic,prema tome
netrebamo ga naturati pravoslavnoj i muslimansko djeci.
chuchumbamayumbe

#380 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by chuchumbamayumbe »

Ahmmed wrote:

Ahmmed-e,
Kao i obicno, slazem se s tobom, s tim da meni ne pada na pamet da upisujem dijete u obdaniste u *ebeno istocno Sarajevo!
Radije neka sjedi sa Almom i Kenanom na islamskoj vjeronauci, nego da je saljem tamo preko "Shentilja".
lord-executioner

#381 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by lord-executioner »

Air Ramiz wrote:
lord-executioner wrote:
Ne mozes proturat neku hipotezu tako sto je kasnije negiras. To je sofizam. Npr, to je isto da ja kazem, nikad necu reci da krscani na sve nacine pokusavaju da urade to i to itd. itd., nego cu sutjeti. Znaci, navedes sve sto zelis, samo sto onda to negiras, ali poruka ostane. Ako s druge strane ne znas napisat adekvatnu metaforu ili alegoriju onda nemoj.

Nije u pitanju nikakva poruka, o vajni interpretatoru, ni metafora, a bogami ni alegorija, nego poredjenje u svom punom sjaju, jednog hipotetickog stava sa drugim veoma realnim i veoma besmislenim. Onima koji, poput tebe, samo procitaju djelic, a ne procitaju ili ne razumiju ostatak, mozda se to i nametne kao neka poruka, tako da bih ti preporucio, umjesto da mene ucis pisati ( sto je zanat koji mi nije nimalo stran ), odes na dopunsku nastavu citanja i pokoji seminar o kulturi govora i slusanja sagovornika.
Pa shvatio sam ja da ti pises, to i govorim cijelo vrijeme, jer cijela ova hajka je potekla od pisanja polupismenih bandita, a sutra kad se ispostavi da je to obicna glupost, sta cemo onda? Izmislit nesto novo? Identicno je bilo sa trotoarima, isti likovi, isti mediji isti kraj...
Izgleda da oni koji se najglasnije zalazu na nacionalne interese najprije ovu raspravu identificiraju kao hajku. I ostavi se, molim te, tih trotoara i gluposti o necijoj ugrozenosti zbog boje trotoara. Ja nisam ni novinar, ni novinar "Vecernjeg lista", ni novinar portala pincom.info ili bljesak.info, a ni Hrvat ni katolik, ni Srbin ili pravoslavac, ni Bosnjak ili musliman. Prema tome, aluzije na to da ja sirim destruktivnu retoriku i pokrecem medijsku hajku protiv pokrivene zene zbog toga sto je ona pokrivena, sto je vjeronauka instalirana, i sto su trotorati zeleni, su u najmanju ruku neukusne aluzije, a u najvecu - neistinite. Sveti Nikola nije Deda Mraz, analogno tome da Deda Mraz nije vjerska figura niti svetac. Ako ja nekog Hodžića ateistu zovem Hodža, ili nekog Popovića muslimana Popa, nit' taj Hodža ima neke veze sa vjerom, niti Popa ima veze s crkvom, a neko ko sluša sa strane, kao što ti čuješ "sveti Nikola", lako se može dovesti u zabludu u pogledu identiteta. Ideja ukidanja Deda Mraza kao multinacionalne, sekularne figure i njegova kanonizacija nije nova, zagovarao ju je jos Alija Izetbegovic iza rata i prosle godine ista Arzija koja to tendira i ove godine. Prema tome, nije riječ o izmišljanju, nefo o faktima.
Ahmmed wrote:

Slazem se da segregaciju i diskriminaciju treba ukinuti gdje god i u kojim god oblicima se ukazivali. Ne znam kako itko moze u usta staviti demokratiju i ljudska prava u drzavi u kojoj se apartheid neometano provodi, u obdanistima, u skolama i uopce u svim institucijama. Sekularizacija i nediskriminacija treba da zahvate sve segmente onoga sto se naziva javnim zivotom, i sto podrazumijeva sve ljude, bez obzira na njihovu vjersku, nacionalnu, etnicku i rasnu pripadnost.
shuriken

#382 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by shuriken »

zgembo_sa wrote:Meni ne smeta nijedan hriscanski praznik, Boze sacuvaj, ali svakom svoje. :)
pa da,svakom svoje!!

zato bosnjacke ideologe i zulja Djeda Mraz i zato ga i nazivaju Svetim Nikolom!

ne zato sto su idioti pa ne znaju njegov identitet, nego zato da ne bi kao neutralan odigrao ulogu spone, neceg zajednickog svoj djeci.

Djecu treba od rodjenja u torove.

Treba narucit od Hippa da stavi malo svinjske masti u hapu pa da djeca odpocetka jedu razlicitu hapu. Razdvajanje i zaglupljivanje pod svaku cijenu i svim sredstvima. bleeee, bleeee....
Air Ramiz

#383 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by Air Ramiz »

lord-executioner wrote: Izgleda da oni koji se najglasnije zalazu na nacionalne interese najprije ovu raspravu identificiraju kao hajku. I ostavi se, molim te, tih trotoara i gluposti o necijoj ugrozenosti zbog boje trotoara. Ja nisam ni novinar, ni novinar "Vecernjeg lista", ni novinar portala pincom.info ili bljesak.info, a ni Hrvat ni katolik, ni Srbin ili pravoslavac, ni Bosnjak ili musliman. Prema tome, aluzije na to da ja sirim destruktivnu retoriku i pokrecem medijsku hajku protiv pokrivene zene zbog toga sto je ona pokrivena, sto je vjeronauka instalirana, i sto su trotorati zeleni, su u najmanju ruku neukusne aluzije, a u najvecu - neistinite. Sveti Nikola nije Deda Mraz, analogno tome da Deda Mraz nije vjerska figura niti svetac. Ako ja nekog Hodžića ateistu zovem Hodža, ili nekog Popovića muslimana Popa, nit' taj Hodža ima neke veze sa vjerom, niti Popa ima veze s crkvom, a neko ko sluša sa strane, kao što ti čuješ "sveti Nikola", lako se može dovesti u zabludu u pogledu identiteta. Ideja ukidanja Deda Mraza kao multinacionalne, sekularne figure i njegova kanonizacija nije nova, zagovarao ju je jos Alija Izetbegovic iza rata i prosle godine ista Arzija koja to tendira i ove godine. Prema tome, nije riječ o izmišljanju, nefo o faktima.

Alija nikad nije zagovarao ukidanje bilo cega, osim jednopartijskog sistema. On je bio musliman, vjernik koji je iznio svoje misljenje da Deda Mraz nije dio muslimanske tradicije, sto je 100-procentno tacno. Dakle nije ga na bilo koji nacin ukinuo, dekretom, zakonom, odlukom itd. Proslave sa Deda Mrazom su pocele 60-ih godina 20. vijeka. Uostalom Josip Broz Tito je prezivio ne na teritorijama njegovih generala, nego na teritoriji njegovog zatvorenika :zzzz:
Air Ramiz

#384 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by Air Ramiz »

shuriken wrote:
zgembo_sa wrote:Meni ne smeta nijedan hriscanski praznik, Boze sacuvaj, ali svakom svoje. :)
pa da,svakom svoje!!

Svetim Nikolom odnosno Bozicnjakom ga nikad Bosnjaci nisu nazivali to rade upravo Hrvati, kao sto stoji i u uvodnom clanku pokretaca teme:
Ravnateljica Javne ustanove "Djeca Sarajeva", koju čine 24 vrtića, Arzija Mahmutović je nakon uvođenja vjeronauka za muslimansku djecu iz vrtića protjerala i Djeda Mraza (Djeda Božićnjaka) koji ove godine neće darovati sarajevske mališane, prenosi portal otvoreno.ba
shuriken

#385 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by shuriken »

Air Ramiz wrote:
Ahmmed wrote:

Ceca, Seka i ostala garnitura. To pici non stop. Ali onda je prica skrenula na vjeronauk, pedere i zadnja zbivanja i onda praktikuje se pocese da iznose vec 100 puta vidjenu i dobro razradjenu argumentaciju. ...

Sto se tice katolicke pak djece, oni svakog sestog decembra dobiju paketice od sv. Nikole. I to bude emitovano na Federaciji Danas. Izvjescuje iz Zupanije Hercegovacko Neretvanske Anita Zovko punijeh usta. Jerbo to je cool, to nije uvodjenje vjeronauke u vrtice, a praktikuje se od 1994.
od 1994 na veliko veselje i uz priguseno orgazmicko krkljanje "pravovjernih" iz drugih religija koji onda mogu uvesti istu praksu i skupa se veselo valjati u blatu krsenja ljudskih prava indoktriniranjem predskolske djece.

ili je neko iz IZ od 1994 ista zucnuo protiv toga?
ti si tome principijelno prigovorio?
ne, to izvlacis samo kao adut da dokazes da ste ti i tvoji istomisljenici u pravu.
moze li nize od toga?
shuriken

#386 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by shuriken »

Air Ramiz wrote:
shuriken wrote:
pa da,svakom svoje!!

Svetim Nikolom odnosno Bozicnjakom ga nikad Bosnjaci nisu nazivali to rade upravo Hrvati, kao sto stoji i u uvodnom clanku pokretaca teme:
Ravnateljica Javne ustanove "Djeca Sarajeva", koju čine 24 vrtića, Arzija Mahmutović je nakon uvođenja vjeronauka za muslimansku djecu iz vrtića protjerala i Djeda Mraza (Djeda Božićnjaka) koji ove godine neće darovati sarajevske mališane, prenosi portal otvoreno.ba
Djed Bozicnjak je tipicna Tudjmanovska tvorevina i to je termin Vecernjg lista, raznih Ivkosica i slicnih spodoba. Tudjmanovo "bozickanje" Djeda Mraza je isti faul prema djeci kao i Alijin "daleko mu kuca, svakom svoje" apel.

cini mi se da se oko nicega ne mozemo sloziti osim da je VL klerofasisticko smece.
zgembo_sa

#387 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by zgembo_sa »

Znaci hriscani ipak prave gresku u imenovanju tog lika. Pa onda je u redu, da ga ipak vratimo? :lol:
Air Ramiz

#388 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by Air Ramiz »

shuriken wrote: od 1994 na veliko veselje i uz priguseno orgazmicko krkljanje "pravovjernih" iz drugih religija koji onda mogu uvesti istu praksu i skupa se veselo valjati u blatu krsenja ljudskih prava indoktriniranjem predskolske djece.

ne, to izvlacis samo kao adut da dokazes da ste ti i tvoji istomisljenici u pravu.
moze li nize od toga?
NE, nema krkljanja pravovjernih iz drugih religija, oni su poslani u Heliodrom i Dretelj, a poslije rata nisu se vracali, problem Aluminija i povratka radnika jos traje, nazalost...there is no one to complaint... :sad:
chuchumbamayumbe

#389 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by chuchumbamayumbe »

Nesto kontam,
Jebote, ljudi traze lijek protiv HIV-a i karcinoma, lete Shuttle-om, penju se na Everest, istrazuju okeanske dubine, bave se svakojakim istrazivackim radovima, gledaju svjetske bendove, a mi se bavimo proterivanjem Djeda Mraza iz obdanista, uvodjenjem vjeronauke, zapishavanjem teritorija i daljnjim podjelama.
Koji smo mi ljudski otpad i kako smo samo, onako djuture, mali i bezvezni, ljigavi i oholi, fuj. Ko one bakterije iz reklame za Domestos.
Jos gori od njih.
munevera44

#390 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by munevera44 »

chuchumbamayumbe wrote:Nesto kontam,
Jebote, ljudi traze lijek protiv HIV-a i karcinoma, lete Shuttle-om, penju se na Everest, istrazuju okeanske dubine, bave se svakojakim istrazivackim radovima, gledaju svjetske bendove, a mi se bavimo proterivanjem Djeda Mraza iz obdanista, uvodjenjem vjeronauke, zapishavanjem teritorija i daljnjim podjelama.
Koji smo mi ljudski otpad i kako smo samo, onako djuture, mali i bezvezni, ljigavi i oholi, fuj. Ko one bakterije iz reklame za Domestos.
Jos gori od njih.
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
lord-executioner

#391 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

shuriken wrote:
pa da,svakom svoje!!

ne zato sto su idioti pa ne znaju njegov identitet, nego zato da ne bi kao neutralan odigrao ulogu spone, neceg zajednickog svoj djeci.

Djecu treba od rodjenja u torove.

Treba narucit od Hippa da stavi malo svinjske masti u hapu pa da djeca odpocetka jedu razlicitu hapu. Razdvajanje i zaglupljivanje pod svaku cijenu i svim sredstvima. bleeee, bleeee....
Mislim da kvalitetniji i istinitiji zakljucak u cijeloj ovoj raspravi nije izveden. Da, zato ga jedni teze ukinuti i odbaciti, a drugi ga hoce zaogrnuti nazivima kojim ce ga bolje svojatati. Sve ideje i svi potezi nacionalistickih i velikodrzavnih ideologa bosnjackih, hrvatskih i srpskih, tendiraju ka utjelovljenju onog starog, prastarog nacela "podijeli pa vladaj". Evo, uz Arziju & Co, imamo i izjavu tipicnog velikosrpskog klerofasistickog ideologa Amfilohija
DEDA MRAZ NEMA NIKAKVE VEZE SA CRKVOM HRISTOVOM

Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski G. Amfilohije služio je povodom praznika Svetog Nikolaja Arhiepiskopa Mirlikijskog Čudotvorca, Svetu Arhijerejsku Liturgiju u crkvi posvećenoj ovom Svetitelju na Rijeci Crnojevića.

Svi evropski narodi i na istoku i na zapadu poštuju Svetog oca Nikolaja. On je onaj koji donosi darove poput mudraca sa istoka, naročito djeci, rekao je Visokopreosvećeni Mitropolit Amfilohije u liturgijskoj propovijedi na riječkom Obodu. «Tek u naše vrijeme i na zapadu, naročito u Americi, Svetog Nikolaja zamjenjuju sa onim lažljivim deda-mrazom koga, evo i kod nas počinju da slave. To je nepostojeće, lažljivo biće preko koga se evropski narodi vraćaju paganstvu. Deda-mraz nema nikakve veze sa Crkvom Hristovom. To nije ličnost koja je postojala, mraz dođe pa prođe pa ga tako nema ni smisla slaviti», podsjetio je Visokopreosvećeni Mitropolit crnogorsko-primorski G. Amfilohije
Dakle, vidimo i drugu stranu price, koja odrice vezu Deda Mraza sa svetim Nikolom, u istom cilju u kojem Arzija naglasava tu vezu - da suzbije svaku, pa i najsitniju sponu koja bi mogla uvezati ove cemerne i razvadjane narode. Tu je i treca strana - varijacija na temu, imenovanje Deda Mraza Djedom Bozicnjakom kako bi se napravila hrvatska inačica istog. Svi propagiraju svoju verziju u nacionalnom cilju, bezocno zeleci da mrznja nikad ne utihne. Tacne su cinjenice:

Deda Mraz je fiktivna tvorevina koja reprezentira jedinstvo i radost djece kao pokoljenja koja moraju da odrastaju u nevinosti i cistoci od krvavih i žučnih mrlja njihovih predšasnika

Bez anarhije i raskola nema aktualne vlasti.

Bez tog raskola nema pobjede na izborima i daljnje pljacke.

Deda Mraz je ovdje i u ovom kontekstu simbol internacionalizacije koja nije komunisticka, nego objektivno potrebna svijetu, nije ateisticka, nego sjedinjujuca u individualnoj slobodnoj vjeri, a kolektivnoj vjeri u bolju i pravedniju sutrasnjicu, nije stvorena da bude ogorcenje iscrpljenih odraslih, nego je stvorena da bude sreca koja znaci djetetu, svakom djetetu. Sve nacionalisticke retorike ga odbacuju kao takvog, bilo odricuci ga se, bilo prispodabljajuci ga "drugoj strani": nije li stoga jasno ne samo ko je smjestio Deda Mrazu, nego i zasto?
shuriken

#392 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by shuriken »

Air Ramiz wrote: Sto se tice katolicke pak djece, oni svakog sestog decembra dobiju paketice od sv. Nikole. I to bude emitovano na Federaciji Danas. Izvjescuje iz Zupanije Hercegovacko Neretvanske Anita Zovko punijeh usta. Jerbo to je cool, to nije uvodjenje vjeronauke u vrtice, a praktikuje se od 1994.
shuriken wrote: od 1994 na veliko veselje i uz priguseno orgazmicko krkljanje "pravovjernih" iz drugih religija koji onda mogu uvesti istu praksu i skupa se veselo valjati u blatu krsenja ljudskih prava indoktriniranjem predskolske djece.

moze li nize od toga?
NE, nema krkljanja pravovjernih iz drugih religija, oni su poslani u Heliodrom i Dretelj, a poslije rata nisu se vracali, problem Aluminija i povratka radnika jos traje, nazalost...there is no one to complaint... :sad:
hajd da skratimo:
kad se neko tvoj
priblizava praksi zapadnih hercegovaca
jesi li ti ponosan
ili te je sramota?
Air Ramiz

#393 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by Air Ramiz »

shuriken wrote:
Air Ramiz wrote: Sto se tice katolicke pak djece, oni svakog sestog decembra dobiju paketice od sv. Nikole. I to bude emitovano na Federaciji Danas. Izvjescuje iz Zupanije Hercegovacko Neretvanske Anita Zovko punijeh usta. Jerbo to je cool, to nije uvodjenje vjeronauke u vrtice, a praktikuje se od 1994.

moze li nize od toga?
hajd da skratimo:
kad se neko tvoj
priblizava praksi zapadnih hercegovaca
jesi li ti ponosan
ili te je sramota?
Sramota me samo sto nema reakcije istih onih dusebriznika koji od Amerike do Australije brinu za Sarajevo i njegove vrtice.
lord-executioner

#394 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Od djece pocinje buducnost. Nemojmo ih trovati onim istim otrovom koji je nama od zivota napravio haos, a od drzave i domovine leglo pokvarenosti kojeg se trebamo sramiti. To je moj jedini apel, i jedina svrha pokretanja teme. Umjesto da im iz zivota izbacujemo Deda Mraza, izbacimo iz njih i njihova djetinjstva mrznju, prijezir, gadosti, laznu superiornost, politicku retoriku i paravjersku indoktrinaciju. Svi kojima su puna usta ove drzave moraju shvatiti da se drzava klima, a budemo li djecu podizali u duhu, ili duhovima, koji su vecinu stanovnistva ucinili moralnim olupinama i besvjesnim poslusnicima, nece njima biti sretne buducnosti, ni sretnog odrastanja, a kada dorastu, nista drugo od njih nece ostati sem ogorcenih ljudi koji zivotare bez pravog zadovoljstva i mira. Prihvatimo toleranciju, nediskriminaciju, zivot bez ograda, dajmo im sretno djetinjstvo, da jednom oni ne moraju visiti po forumima po kojima ce iz njih provaljivati novi gnjev, gdje ce razglabati iste zalosne price, i kritikovati, i bljuvati, i umirati zudeci za normalnim, zdravim okruzenjem.
melac

#395 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by melac »

Djed mraz je čisto komercijalistički lik danas, iako je nastao u Finskoj kao poganski lik koji dariva djecu koja su bila dobra u protekloj godini, i mada ja imam neki otpor prema konzumerizmu i poganima, ipak neke stvari su lijepe iako su nastale u takvim okolnostima. I ne bih zamijenio svoj djetinstvo i kojem mi djed mraz donese neki poklončić, a ja sav ozarenog lica ga otvarao i veslio se tom daru. Iako danas znam da je to izmišljtina, ne bih voli da nemam to iskustvo. I taj djed mraz nema veze s krščanstvom, iako je udomaćen kao lik koji dariva djecu koja su bila dobra u proteklih godinu dana.
zonbirile

#396 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by zonbirile »

air ramiz
pazi kako pišeš ,piše se djed mraz,zna se koga se zvalo Dedo.
Air Ramiz

#397 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by Air Ramiz »

zonbirile wrote:air ramiz
pazi kako pišeš ,piše se djed mraz,zna se koga se zvalo Dedo.
Pa kome onda ti mozes dijelit moralne lekcije ako ti i deda umjesto djed asocira na Izetbegovica? Islamofobija razvaljuje, ha?
kockica_kockica

#398 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by kockica_kockica »

harka wrote:
chuchumbamayumbe wrote:
Uvijek sam za kompromis.

Djeca moje prijatlejice nisu imala izbora kad su trebali birati vjeronauk. Naime u skoli postoji samo islamski vjeronauk.. I kako je taj sat u sred nastave onda je ona izmedju dvije mogucnosti ( da dijete slusa vjeronauk ili da skace oko skole ) izbarala ovu da ide na vjeronauk ( ona nije muslimanka). .. Majka se zalaze za to da dijete upozna sve vjere, da ih postuje i da nikoga ne mrzi, dok je Mulaima uci tome da je Islam jedini ispravan, da su sve druge vjere naopake da moraju ovako ili onako... brrr :?

U jednoj sekularnoj drzavi dijete koje ne slavi Bajram mora pisati svoj dozivljaj tog praznika za predmet bosanski jezik :shock: ... I onda kad dodje kuci pocne plakati jer nema pojma sta treba napisati....ali to nije vazno jer je manjina i ko je sisa... sto ne predje na Islam... :?

Al je vazno da djeca ne vjeruju u Deda mraza i da ih njegovo prisustvo slucajno ne skrene sa vjerskog puta ... :smajlikojipovraca:
HAVANA

#400 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by HAVANA »

kockica_kockica wrote:
harka wrote:
chuchumbamayumbe wrote:
Uvijek sam za kompromis.

Djeca moje prijatlejice nisu imala izbora kad su trebali birati vjeronauk. Naime u skoli postoji samo islamski vjeronauk.. I kako je taj sat u sred nastave onda je ona izmedju dvije mogucnosti ( da dijete slusa vjeronauk ili da skace oko skole ) izbarala ovu da ide na vjeronauk ( ona nije muslimanka). .. Majka se zalaze za to da dijete upozna sve vjere, da ih postuje i da nikoga ne mrzi, dok je Mulaima uci tome da je Islam jedini ispravan, da su sve druge vjere naopake da moraju ovako ili onako... brrr :?

U jednoj sekularnoj drzavi dijete koje ne slavi Bajram mora pisati svoj dozivljaj tog praznika za predmet bosanski jezik :shock: ... I onda kad dodje kuci pocne plakati jer nema pojma sta treba napisati....ali to nije vazno jer je manjina i ko je sisa... sto ne predje na Islam... :?

Al je vazno da djeca ne vjeruju u Deda mraza i da ih njegovo prisustvo slucajno ne skrene sa vjerskog puta ... :smajlikojipovraca:

Moje skaće oko škole,a Mualima nek mater svoju ući šta je jedino ispravno.
Ustvari skakala je dok se nismo pobunili pa je vjeronauka prebačena na prvi čas i sad se fino naspava.
Locked