Ko je " šaptač " Bakiru Izetbegoviću?
- SaraFina
#1 Ko je " šaptač " Bakiru Izetbegoviću?
Nesumnjivo da je koalicija SDA, DF i koalicija za promjene ( na čelu sa SDS-om )izazvala mnogo prašine zadnjih dana u BiH. Dodik i Čović su već bili probosanske snage doveli pred svršen čin, kada je uspostavljena ova nadasve zanimljiva koalicija suprotna osovini Čović-Dodik.
Da li je Bakir I. sam dovoljno politički sazreo za ovako " brzopotezan" uzvratni udarac pitanje je za milion KM?
Uglavnom, ko god bio incijator ovog preokreta u našu kakvu takvu korist, treba mu otvoreno čestitati ..
Dakle ko je po vašem mišljenju tajanstveni Bakirov " šaptač"?
Kako će se razvijati dalje situacija i koje su prognoze?
Nesumnjivo da smo osovinu Čović - Dodik polomili na vrlo osjetljivim mjestima.
Hoće li istrajati ova savezništva/koalicije i koje realno imaju veće šanse?
1.Dodik-Čović
2.Izetbegovic, Komšić-Bosić i ekipa?
Da li je Bakir I. sam dovoljno politički sazreo za ovako " brzopotezan" uzvratni udarac pitanje je za milion KM?
Uglavnom, ko god bio incijator ovog preokreta u našu kakvu takvu korist, treba mu otvoreno čestitati ..
Hoće li istrajati ova savezništva/koalicije i koje realno imaju veće šanse?
1.Dodik-Čović
Last edited by SaraFina on 13/11/2014 13:45, edited 1 time in total.
-
Hafis
#2 Re: Ko je " šaptač " Bakiru Izetbegoviću?
Ja sam gledao film Šaptač konjima 
- filosofman
#3 Re: Ko je " šaptač " Bakiru Izetbegoviću?
Evropska narodna partija je "šaptač"! Sporazum o saradnji Evropskih narodnih partija! Realno veće su šanse Saveza za promjene,SDA i DF, jer veća je volja a i pravedan cilj.Naravno Zapad to neće javno reći, ali Zapad je zadovoljan ako "Dodik ispadne iz vlasti" na nivou BiH, makar na nivou BiH, jer tu se pregovara o Evroatlantskim integracijama.SaraFina wrote:Nesumnjivo da je Koalicija SDA, DF i koalicije za promjene izazvala mnogo prašine zadnjih dana u BiH. Dodik i Čović su već bili probosanske snage doveli pred svršen čin, kada je uspostavljena ova nadasve zanimljiva koalicija suprotna osovini Čović-Dodik.
Da li je Bakir I. samo dovoljno politički sazreo za ovako " brzopotezan" uzvratni udarac pitanje je za milion KM?
Uglavnom, ko god bio incijator ovog preokreta u našu kakvu takvu korist treba mu otvoreno čestitati ..
Hoće li istrajati ova savezništva/koalicije i koje realno ima veče šanse?
1.Dodik-Čović
Last edited by filosofman on 13/11/2014 13:45, edited 1 time in total.
- Havatar
#4 Re: Ko je " šaptač " Bakiru Izetbegoviću?
Mislim da šaptača nema a savezništvo Izetbegovic, Komšić-Bosić i ekipa imaju veće šanse
- sheilak
- SaraFina
#6 Re: Ko je " šaptač " Bakiru Izetbegoviću?
I ja mislim da je incijativa došla s vana.filosofman wrote:Evropska narodna partija je "šaptač"! Sporazum o saradnji Evropskih narodnih partija! Realno veće su šanse Saveza za promjene,SDA i DF, jer veća je volja a i pravedan cilj.Naravno Zapad to neće javno reći, ali Zapad je zadovoljan ako "Dodik ispadne iz vlasti" na nivou BiH, makar na nivou BiH, jer tu se pregovara o Evroatlantskim integracijama.SaraFina wrote:Nesumnjivo da je Koalicija SDA, DF i koalicije za promjene izazvala mnogo prašine zadnjih dana u BiH. Dodik i Čović su već bili probosanske snage doveli pred svršen čin, kada je uspostavljena ova nadasve zanimljiva koalicija suprotna osovini Čović-Dodik.
Da li je Bakir I. samo dovoljno politički sazreo za ovako " brzopotezan" uzvratni udarac pitanje je za milion KM?
Uglavnom, ko god bio incijator ovog preokreta u našu kakvu takvu korist treba mu otvoreno čestitati ..
1.Dodik-Čović
Dodik je zbog svoje zapaljive i umobolne retorike meta. Čović se jednostavno beskičmenjački namješta na volej.
Pravo mu budi.
Obzirom da je podrška MZ vjerovatno neupitna te da su incijatori, znači da su šanse za uspjeh SDA, DF-SDS i ekipa preko 70%.
Last edited by SaraFina on 13/11/2014 13:52, edited 1 time in total.
- filosofman
#7 Re: Ko je " šaptač " Bakiru Izetbegoviću?
filosofman wrote:Evropska narodna partija je "šaptač"! Sporazum o saradnji Evropskih narodnih partija! Realno veće su šanse Saveza za promjene,SDA i DF, jer veća je volja a i pravedan cilj.Naravno Zapad to neće javno reći, ali Zapad je zadovoljan ako "Dodik ispadne iz vlasti" na nivou BiH, makar na nivou BiH, jer tu se pregovara o Evroatlantskim integracijama.Čović će uskoro imati poziv od Evropske narodne partije i HDZ-a Hrvatske, jer HDZ Hrvatske neće sebi dozvoliti luksuz da mu HDZ BiH "sapliće noge" kod EU (Evropske narodne partije). Čović će malo ko pričati, ali svjestan je da će se pridružiti narodnjačkim partijama.SaraFina wrote:Nesumnjivo da je Koalicija SDA, DF i koalicije za promjene izazvala mnogo prašine zadnjih dana u BiH. Dodik i Čović su već bili probosanske snage doveli pred svršen čin, kada je uspostavljena ova nadasve zanimljiva koalicija suprotna osovini Čović-Dodik.
1.Dodik-Čović
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#8 Re: Ko je " šaptač " Bakiru Izetbegoviću?
Cezar Milan
- filosofman
#9 Re: Ko je " šaptač " Bakiru Izetbegoviću?
Čović je dobio poziv HDZ-a Hrvatske a na inicijativu Evropske narodne partije, da se drži narodnjačkih partija.Samo mora malo pričati, da ne bude ko on izdao Dodika, već onako ko da je morao, jer nije imao kao izbor, a relano i nije jer HDZ Hrvatske neće sebi dozvoliti probleme sa Evropskom narodnom partijom.SaraFina wrote:Mi ja mislim da je incijativa došla s vana.filosofman wrote:Evropska narodna partija je "šaptač"! Sporazum o saradnji Evropskih narodnih partija! Realno veće su šanse Saveza za promjene,SDA i DF, jer veća je volja a i pravedan cilj.Naravno Zapad to neće javno reći, ali Zapad je zadovoljan ako "Dodik ispadne iz vlasti" na nivou BiH, makar na nivou BiH, jer tu se pregovara o Evroatlantskim integracijama.SaraFina wrote:Nesumnjivo da je Koalicija SDA, DF i koalicije za promjene izazvala mnogo prašine zadnjih dana u BiH. Dodik i Čović su već bili probosanske snage doveli pred svršen čin, kada je uspostavljena ova nadasve zanimljiva koalicija suprotna osovini Čović-Dodik.
1.Dodik-Čović
Dodik je zbog svoje zapaljive i umobolne retorike meta. Čović se jednostavno beskičmenjački namješta na volej.
Pravo mu budi.
Obzirom da je podrška MZ vjerovatno neupitna te da su incijatori, znači da su šanse za uspjeh SDA, DF-SDS i ekipa preko 70%.
- SaraFina
#10 Re: Ko je " šaptač " Bakiru Izetbegoviću?
Havatar wrote:Mislim da šaptača nema a savezništvo Izetbegovic, Komšić-Bosić i ekipa imaju veće šanse
Zašto veće?
Prednosti?
- Havatar
#11 Re: Ko je " šaptač " Bakiru Izetbegoviću?
Zato što je plan generalno dobar i dobar je potez plus što se ima podrška za to od svih faktora a nije zanemarljiv ni broj glasača svih aktera iz ove ekipe.SaraFina wrote:Havatar wrote:Mislim da šaptača nema a savezništvo Izetbegovic, Komšić-Bosić i ekipa imaju veće šanse
Zašto veće?
Prednosti?
- filosofman
#12 Re: Ko je " šaptač " Bakiru Izetbegoviću?
Evropska narodna partija okuplja najveće stranke poput njemačke Kršćansko-demokratske zajednice (CDU), francuske Zajednice narodnog pokreta (UMP), španske Narodne stranke (PP), poljske Građanske platforme (PO), Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), a ima stranke-članice u gotovo svim zemljama EU-e.
- SaraFina
#13 Re: Ko je " šaptač " Bakiru Izetbegoviću?
I ja mislim da Čović blefira i da će pokušati da se ugradi nešto u sporazum.filosofman wrote:
Čović je dobio poziv HDZ-a Hrvatske a na inicijativu Evropske narodne partije, da se drži narodnjačkih partija.Samo mora malo pričati, da ne bude ko on izdao Dodika, već onako ko da je morao, jer nije imao kao izbor, a relano i nije jer HDZ Hrvatske neće sebi dozvoliti probleme sa Evropskom narodnom partijom.
Mozda Komšić nije trebao nuditi sve HR pozicije, nego sačekati.
Ovako će Čović sigurno traziti promjenu izbornog zakona.
- filosofman
#14 Re: Ko je " šaptač " Bakiru Izetbegoviću?
Čović će dobiti hrvatska ministarstva i to i jeste "bio balon koji je pustio da provjeri"?!SaraFina wrote:I ja mislim da Čović blefira i da će pokušati da se ugradi nešto u sporazum.filosofman wrote:
Čović je dobio poziv HDZ-a Hrvatske a na inicijativu Evropske narodne partije, da se drži narodnjačkih partija.Samo mora malo pričati, da ne bude ko on izdao Dodika, već onako ko da je morao, jer nije imao kao izbor, a relano i nije jer HDZ Hrvatske neće sebi dozvoliti probleme sa Evropskom narodnom partijom.
Dobio je Čović od HDZ Hrvatske poziv, a dogovori su se desili i u Briselu, kada je HDZ Hrvatske garantovao da će Čović i HDZ biti član koalicije narodnih partija u BiH, ili ako pokuša odbiti neće biti predsjednik HDZ-a.HDZ-u Hrvatske se bliže izbori a bez podrške Evrospke narodne partije teško će smijeniti "crvene" s vlasti u Hrvatskoj?Zar da HDZ rizikuje zbog Čovića?Čovć ne može teka tako reći Dodiku, mora to ispasti ko da se borio s dušom, ali morao.
- SaraFina
#15 Re: Ko je " šaptač " Bakiru Izetbegoviću?
Havatar wrote:Zato što je plan generalno dobar i dobar je potez plus što se ima podrška za to od svih faktora a nije zanemarljiv ni broj glasača svih aktera iz ove ekipe.SaraFina wrote:Havatar wrote:Mislim da šaptača nema a savezništvo Izetbegovic, Komšić-Bosić i ekipa imaju veće šanse
Zašto veće?
Prednosti?
Da. Faktički u RS radi se o par hiljada glasača kad je SDS i SNSD u pitanju. Tj Dodik i Tadić ..
Mada sam ja iskreno sumnjičava i u tu cifru. Dodik je po svom običaju negdje sigurno lazirao i više od te razlike.
Dakle Čović ne moze biti relevantan faktor koji će presuduti s kim će SDA i DF koalirati na drzavnoj razini.
Nisam nikad bila pristalica SDA politike. Mislim da je rahmetli Tihić previše bio popustljiv i da su ga smatrali čovjekom s kojim je lako postići " kompromis" na štetu Bošnjaka.
Očigledno Bakir uz pomoć DF moze dobar prostor za manipuliranje stvoriti.
Bolji nego što je Lagumdzija?
Pred nama je..
-
Hafis
#16 Re: Ko je " šaptač " Bakiru Izetbegoviću?
Zašto mu ih ne bi ''nudio'' (mada ne vidim logiku nuđenja nečega što isvakako nije moje).SaraFina wrote:Mozda Komšić nije trebao nuditi sve HR pozicije, nego sačekati.
I Čović je također javno nudio DF-u sve bošnjačke pozicije, a možda je trebao sačekati.
- SaraFina
#17 Re: Ko je " šaptač " Bakiru Izetbegoviću?
filosofman wrote:Čović će dobiti hrvatska ministarstva i to i jeste "bio balon koji je pustio da provjeri"?!SaraFina wrote:I ja mislim da Čović blefira i da će pokušati da se ugradi nešto u sporazum.filosofman wrote:
Dobio je Čović od HDZ Hrvatske poziv, a dogovori su se desili i u Briselu, kada je HDZ Hrvatske garantovao da će Čović i HDZ biti član koalicije narodnih partija u BiH, ili ako pokuša odbiti neće biti predsjednik HDZ-a.HDZ-u Hrvatske se bliže izbori a bez podrške Evrospke narodne partije teško će smijeniti "crvene" s vlasti u Hrvatskoj?Zar da HDZ rizikuje zbog Čovića?Čovć ne može teka tako reći Dodiku, mora to ispasti ko da se borio s dušom, ali morao.
Da odnosi u HR bi mogli imati veze ali ne moraju biti presudni kad je HDZ BiH u pitanju.
Čoviću se blizi kraj vladavine i on je spreman sve iskockati za trenutak slave.
Mislim da njega hrvatski HDZ u ovim uvjetima ne moze drzati na " lancu"
Ali svakako će pokušati lobirati.
Na njemu je da donese odluku.
Privatizirao je HDZ i HNS. Oporbu uništio i proglasio izdajnicima tako da je apsolutni gospodar.
Medjutim i ta uloga ima svoju tezinu.
Zna on to dobro.
- filosofman
#18 Re: Ko je " šaptač " Bakiru Izetbegoviću?
Dragan Ćović nije iskren prema Dodiku , već ga je prevario a što se vidi na linku:
http://www.sdsrs.org/dokumenti/Deklaracija05042014.pdf
Čović je preuzeo obaveze prema Evropskoj narodnoj partiji, prema Briselu, pa koga će smjeti izlevatiti, Brisel ili Dodika?!
Kladimo se da će Dodika izlevatiti?! Dodik mu je samo "tvrđenje pazara" da će dobiti sva hrvatska ministarstva.
Čović je preuzeo obaveze prema Evropskoj narodnoj partiji, prema Briselu, pa koga će smjeti izlevatiti, Brisel ili Dodika?!
Kladimo se da će Dodika izlevatiti?! Dodik mu je samo "tvrđenje pazara" da će dobiti sva hrvatska ministarstva.
- SaraFina
#19 Re: Ko je " šaptač " Bakiru Izetbegoviću?
Hafis wrote:Zašto mu ih ne bi ''nudio'' (mada ne vidim logiku nuđenja nečega što isvakako nije moje).SaraFina wrote:Mozda Komšić nije trebao nuditi sve HR pozicije, nego sačekati.
I Čović je također javno nudio DF-u sve bošnjačke pozicije, a možda je trebao sačekati.
Ja vidim logiku. A tebi mozda logika nije jača strana
Uglavnom te pozicije mogle su se nuditi kao komprnzacija za dalje pregovore.
Ako ih Čović ima već trazice još nešto dodatno.
- SaraFina
#20 Re: Ko je " šaptač " Bakiru Izetbegoviću?
filosofman wrote:Dragan Ćović nije iskren prema Dodiku , već ga je prevario a što se vidi na linku:
Mislim da će dodatno potencirati promjenu izbornog zakona u paketu sa Sejdić-Finci.
Ne vidim logike da ne pokuša.
A to nije dobro u startu učiniti DVA ustupka, a ne jedan.
Da ne bude i treći na mala vrata?
- Havatar
#21 Re: Ko je " šaptač " Bakiru Izetbegoviću?
I u pregovorima o Sejdić-Finci je tražio više od dogovorenog pa je zbog toga sve propalo . Sada se o tome ni ne razgovara, ako ovo odbije ili neće ni biti nove ponude ili će biti još manja.SaraFina wrote:filosofman wrote:Dragan Ćović nije iskren prema Dodiku , već ga je prevario a što se vidi na linku:
Mislim da će dodatno potencirati promjenu izbornog zakona u paketu sa Sejdić-Finci.
Ne vidim logike da ne pokuša.
A to nije dobro u startu učiniti DVA ustupka, a ne jedan.
Da ne bude i treći na mala vrata?
- SaraFina
#22 Re: Ko je " šaptač " Bakiru Izetbegoviću?
Prije ulaska u EU to pitanje mora biti riješeno.
No da li će biti u paketu sa HR " pitanjem"?
Odnosno što će traziti Čović?
- Havatar
#23 Re: Ko je " šaptač " Bakiru Izetbegoviću?
Pa naglašeno je iz EU da se to u ovom trenutku neće tražiti zbog komplikovanosti slučaja a i da bi pomogli BIH da brže napreduje ka EU.SaraFina wrote:Prije ulaska u EU to pitanje mora biti riješeno.
- SaraFina
#24 Re: Ko je " šaptač " Bakiru Izetbegoviću?
To je tačno ..Havatar wrote:Pa naglašeno je iz EU da se to u ovom trenutku neće tražiti zbog komplikovanosti slučaja a i da bi pomogli BIH da brže napreduje ka EU.SaraFina wrote:Prije ulaska u EU to pitanje mora biti riješeno.
Ekonomski razvoj kao prioritet.
Mozda sam bespotrebno sumnjičava i pesimistična?
- tandmand
#25 Re: Ko je " šaptač " Bakiru Izetbegoviću?
Ova taktika je puno prije smisljena, a ko je autor to je pitanje.
Za vrijeme poplava Bakir je bas upadljivo obilazio poplavljena podrucja u RS i kontaktirao sa lokalnim liderima SDSa.
29.10. 2014 dolazi izjava, koja je upravo SDSu pomalo milozvucna dok SNSDu para usi.
Sve je ovo puno prije isplanirano, te se ne mozemo oteti utisku da Bakir ima "dobra ledja" jer je sinhronizirano stigla inicijativa od EU i podrska od Ambasade SAD.
Merkel vazne poruke salje preko Steinmeiera.
Za vrijeme poplava Bakir je bas upadljivo obilazio poplavljena podrucja u RS i kontaktirao sa lokalnim liderima SDSa.
29.10. 2014 dolazi izjava, koja je upravo SDSu pomalo milozvucna dok SNSDu para usi.
I dakako, onda dolazi osovina Dodik-Covic, koja nije znala da druga strana ima spreman odgovor.Novoizabrani član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović rekao je večeras da će svi u BiH morati prihvatiti određene realnosti - Bošnjaci da neće ukinuti Republiku Srpsku, Srbi da neće ukinuti Bosnu i Hercegovinu, a Hrvati da neće napraviti treći entitet.
Sve je ovo puno prije isplanirano, te se ne mozemo oteti utisku da Bakir ima "dobra ledja" jer je sinhronizirano stigla inicijativa od EU i podrska od Ambasade SAD.
Da se zakljuciti da je HDZ imao potpuno laznog glasnika, npr. Davor Ivo Stier.- Njemački ministar vanjskih Frank-Walter Steinmeier izjavio je da je njegova zemlja, zajedno s Velikom Britanijom, pokrenula inicijativu kojom se želi ojačati perspektiva Bosne i Hercegovine u njenom članstvu u Evropsku uniju. Steinmeier
- Impresivno je vidjeti jasan program vođen ciljevima i pitanjima u kojem učestvuje širok dijapazon političkih stranaka, naročito ako se uzme u obzir da je najavljen tako brzo nakon održavanja samih izbora. Ovo je, između ostalog, stav Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u vezi sa potpisivanjem sporazuma između SDA, DF-a i stranaka unutar Saveza za promjene (SDS, PDP i NDP).
Merkel vazne poruke salje preko Steinmeiera.