KO JE PROTIV BOSNJAKA !?
-
SmislovS
#1 KO JE PROTIV BOSNJAKA !?
U ponedjeljak 31.03.2008. godine u listu Oslobodjenje osvanuo je tekst u kojem se javnost informise o zakljuccima i porukama sa odrzanog simpozijuma IZ u BiH o vjeronauci, koji je organizovalo Udruzenje vjeroucitelja i Sarajevsko muftijstvo Islamske zajednice u BiH, od kojih (zakljucaka i poruka) cu izdvojiti neke:
Nakon sto je sve one koji su prvenstveno iz pedagoskih i psiholoskih razloga protiv uvodjenja vjeronauke u predskolke ustanove nazvao komunjarama, kako bi time, onako demokratski, zacepio usta ponajprije Bosnjacima koji u tome vide, prije svega, uticaj vehabizma u odgojno-obrazovnom sistemu, pa samim tim i u predskolskim javnim ustanovama - vrticima, Sarajevski muftija hadzi Husein ef. Smajic je izmedju ostalog naglasio:
“Opredjeljenje islamske zajednice je da vjeronauka mora biti zastupljena u osnovnoj i srednjim skolama kao i predskolkim ustanovama i ko je protiv toga – protiv Bosnjaka je.”
Ovakva izjava i poruka u njoj, ne razlikuje se puno od predratnih ravnogorskih ratno-huskaskih poruka, s tom razlikom sto je ova poruka upucena prvenstveno Bosnjacima, a protiv Bosnjaka.
Poziv na linc. Poziv da se razracunamo sami sa sobom. Poruka koja se po svojoj metodologiji ne razlikuje od nekadasnjih komunistickih poruka tipa ko je protiv partije taj je protiv naroda i (ondasnje) Drzave, a sa takvima se mora beskompromisno razracunati. Pokositi ih!?
Kakvom smo to taksiratu duzni, pa da svoju djecu ustupamo na "oblikovanje" onima koji su uveliko pod uticajem uvoznog tumacenja islama, sto je evidentno vec u osnovnoj skoli na casovima vjeronauke.
Vazno je napomenuti da je IZ u BiH sa svojim celnim ljudima, cast izuzecima u IZ, uveliko dozvolila vehabizmu upliv u duhovnu bosnjacku sferu, a samim tim i u vjerski odgojno-vaspitni segment, cime je velikim dijelom kod muslimana u BiH pocela gubiti povjerenje.
Dalje u istom tekstu je istaknuto izlaganje profesorice dr. Edine Vejo koja je kazala:
“Evropa hoce da odgoji covjeka moralnih vrijednosti. Evropske integracije traze razvoj religijske nauke i mi treba da iskoristimo sve prednosti evropskog drustva.”
Edina Vejo je naglasila kako je “religijska edukacija nasa nasusna potreba”, te da “ne mozemo bez kreativnosti u Evropu .”
Naglasila je kako nasoj “islamskoj vjeronauci treba otvoriti jos neke dotoke svjezeg zraka”, jer “religioznost treba da oslobadja mladu licnost, a ne da ga plasi i frustrira i da izvlaci mac i kosi oko sebe”.
Zaista lijepo receno, samo nedostaje objasnjenje ko bi to za Bosnjake u BiH trebao predstavljati dotok svjezeg zraka. Da li oni sto su organizovano palili zastave u Sarajevu, i zamalo u Carevoj dzamiji izazvali bratoubilački muslimanski sukob?
Narocito ostaje nejasno na koji nacin ocit uticaj vehabizma na IZ u BiH, kao i njihov agresivni uticaj na omladinu, koji plasi i frustrira mladu licnost, dovesti u istu ravan sa religioznoscu koja treba da oslobadja mladu licnost.
Na kraju niko se na simpoziju nije ni osvrnuo na Kur’an koji ne dozvoljava nikakvu prisilu i presiju na mlade licnosti – djecu, posebno u dobi do sedme godine, o cemu se govori i u hadisima, gdje se u jednom od njih spominje i to da Muhamed a.s. nije trazaio od djece u dobi do sedme godine da idu u dzamiju, vec ih je upucivao da se bezbrizno igraju i uzivaju u svom najranijem i najbezazlenijem djetinjstvu.
Ne govori li i UN-ova povelja o zastiti i pravima djece, o tome da tako mlade licnosti moramo maksimalno zastititi od mogucih negativnih uticaja na njihovu psihu.
Izgleda da ovdje nije bitno sta pise u Kur’anu, u hadisima i u Povelji, a kamoli sta o tome kazu djeciji psiholozi?
Konacno, niko se ne osvrce na cinjenicu sto se tome protive najvecim dijelom bas Bosnjaci, pa se s pravom i ja i mnogi muslimani u BiH pitamo, ko izvlaci mac i ko je uistinu protiv Bosnjaka, te sta smo mu mi Bosnjaci duzni da nam hoce i djeci pamet uzeti.
Izgleda kao da moramo nekome ili necemu dug isplatiti.
Ne mogu a da se ne upitam jos jednom, kakvom li smo to taksiratu duzni?
Nakon sto je sve one koji su prvenstveno iz pedagoskih i psiholoskih razloga protiv uvodjenja vjeronauke u predskolke ustanove nazvao komunjarama, kako bi time, onako demokratski, zacepio usta ponajprije Bosnjacima koji u tome vide, prije svega, uticaj vehabizma u odgojno-obrazovnom sistemu, pa samim tim i u predskolskim javnim ustanovama - vrticima, Sarajevski muftija hadzi Husein ef. Smajic je izmedju ostalog naglasio:
“Opredjeljenje islamske zajednice je da vjeronauka mora biti zastupljena u osnovnoj i srednjim skolama kao i predskolkim ustanovama i ko je protiv toga – protiv Bosnjaka je.”
Ovakva izjava i poruka u njoj, ne razlikuje se puno od predratnih ravnogorskih ratno-huskaskih poruka, s tom razlikom sto je ova poruka upucena prvenstveno Bosnjacima, a protiv Bosnjaka.
Poziv na linc. Poziv da se razracunamo sami sa sobom. Poruka koja se po svojoj metodologiji ne razlikuje od nekadasnjih komunistickih poruka tipa ko je protiv partije taj je protiv naroda i (ondasnje) Drzave, a sa takvima se mora beskompromisno razracunati. Pokositi ih!?
Kakvom smo to taksiratu duzni, pa da svoju djecu ustupamo na "oblikovanje" onima koji su uveliko pod uticajem uvoznog tumacenja islama, sto je evidentno vec u osnovnoj skoli na casovima vjeronauke.
Vazno je napomenuti da je IZ u BiH sa svojim celnim ljudima, cast izuzecima u IZ, uveliko dozvolila vehabizmu upliv u duhovnu bosnjacku sferu, a samim tim i u vjerski odgojno-vaspitni segment, cime je velikim dijelom kod muslimana u BiH pocela gubiti povjerenje.
Dalje u istom tekstu je istaknuto izlaganje profesorice dr. Edine Vejo koja je kazala:
“Evropa hoce da odgoji covjeka moralnih vrijednosti. Evropske integracije traze razvoj religijske nauke i mi treba da iskoristimo sve prednosti evropskog drustva.”
Edina Vejo je naglasila kako je “religijska edukacija nasa nasusna potreba”, te da “ne mozemo bez kreativnosti u Evropu .”
Naglasila je kako nasoj “islamskoj vjeronauci treba otvoriti jos neke dotoke svjezeg zraka”, jer “religioznost treba da oslobadja mladu licnost, a ne da ga plasi i frustrira i da izvlaci mac i kosi oko sebe”.
Zaista lijepo receno, samo nedostaje objasnjenje ko bi to za Bosnjake u BiH trebao predstavljati dotok svjezeg zraka. Da li oni sto su organizovano palili zastave u Sarajevu, i zamalo u Carevoj dzamiji izazvali bratoubilački muslimanski sukob?
Narocito ostaje nejasno na koji nacin ocit uticaj vehabizma na IZ u BiH, kao i njihov agresivni uticaj na omladinu, koji plasi i frustrira mladu licnost, dovesti u istu ravan sa religioznoscu koja treba da oslobadja mladu licnost.
Na kraju niko se na simpoziju nije ni osvrnuo na Kur’an koji ne dozvoljava nikakvu prisilu i presiju na mlade licnosti – djecu, posebno u dobi do sedme godine, o cemu se govori i u hadisima, gdje se u jednom od njih spominje i to da Muhamed a.s. nije trazaio od djece u dobi do sedme godine da idu u dzamiju, vec ih je upucivao da se bezbrizno igraju i uzivaju u svom najranijem i najbezazlenijem djetinjstvu.
Ne govori li i UN-ova povelja o zastiti i pravima djece, o tome da tako mlade licnosti moramo maksimalno zastititi od mogucih negativnih uticaja na njihovu psihu.
Izgleda da ovdje nije bitno sta pise u Kur’anu, u hadisima i u Povelji, a kamoli sta o tome kazu djeciji psiholozi?
Konacno, niko se ne osvrce na cinjenicu sto se tome protive najvecim dijelom bas Bosnjaci, pa se s pravom i ja i mnogi muslimani u BiH pitamo, ko izvlaci mac i ko je uistinu protiv Bosnjaka, te sta smo mu mi Bosnjaci duzni da nam hoce i djeci pamet uzeti.
- gospodar kuglastih munja
#2 Re: KO JE PROTIV BOSNJAKA !?
Ja sam o ovome vec pisao.
IZ sad otvoreno ide na podjelu Bosanaca ( Bosnjaka), ili si musliman ili si komunista. Oni osjete da gube i idu otvorenih karata. Ovo je ravno drzavnom udaru jer se upire na osnove jednog naroda, ide se na otvorenu diobu onih koji konstituisu ovu drzacu.
Znam da sam u prvu , svih mi hadisa sto postoje....
IZ sad otvoreno ide na podjelu Bosanaca ( Bosnjaka), ili si musliman ili si komunista. Oni osjete da gube i idu otvorenih karata. Ovo je ravno drzavnom udaru jer se upire na osnove jednog naroda, ide se na otvorenu diobu onih koji konstituisu ovu drzacu.
Znam da sam u prvu , svih mi hadisa sto postoje....
-
signature
#3 Re: KO JE PROTIV BOSNJAKA !?
""zaista lijepo receno, samo nedostaje objasnjenje ko bi to za Bosnjake u BiH trebao predstavljati dotok svjezeg zraka.
gluho bilo,da nije mislila na one sa nogavicama ispod koljena.ako nam je to alternativa odoh odmah u komunjare i to javno.
- cyprus
#4 Re: KO JE PROTIV BOSNJAKA !?
Jel ovo stvarno ozbiljno?

-
omar little
#5 Re: KO JE PROTIV BOSNJAKA !?
Koja bolest!!!
Alaj si je IZ uzela fursata...dokle vise?!?
Alaj si je IZ uzela fursata...dokle vise?!?
- Fair Life
#6 Re: KO JE PROTIV BOSNJAKA !?
SmislovS wrote:...

- mrki62
#7 Re: KO JE PROTIV BOSNJAKA !?
Bio jednom jedan predsjednik Turgut Ozal ( Turska ) ,............. poslije njega Sulejman Demirel - obadvojica su htjeli pomoći čak i vojnom sliom BiH a Izetbegović to nije htio i on se radije okrenuo Arapima, jer je znao da je Turska sekularna država a to njegovim idejama nije išlo u prilog !!
Obadvojica gore navedenih predsjednika su dolazili do Tuđmana i tamo se sretali sa nekim ljudima a Alija nije bio među njima.
Jel čudno da je sad tako kako jeste ?
Za one koji Aliju uzdižu u Božanstvo je to sasvim normalno
Da pojasnim ; Oni koji su slijepi sa Alijinim likom i djelom je za njih Alija i od samog Boga veći a evo i dokaz
U njihovom prisustvu opsujte Boga ,............................... hoće li se šta desiti ?
Onda opsujte Izetbegovića ,...................... epilog ostavljam vašoj mašti
Obadvojica gore navedenih predsjednika su dolazili do Tuđmana i tamo se sretali sa nekim ljudima a Alija nije bio među njima.
Jel čudno da je sad tako kako jeste ?
Za one koji Aliju uzdižu u Božanstvo je to sasvim normalno
Da pojasnim ; Oni koji su slijepi sa Alijinim likom i djelom je za njih Alija i od samog Boga veći a evo i dokaz
U njihovom prisustvu opsujte Boga ,............................... hoće li se šta desiti ?
Onda opsujte Izetbegovića ,...................... epilog ostavljam vašoj mašti
- Fair Life
#8 Re: KO JE PROTIV BOSNJAKA !?
Mislio sam da i glupostima ima vijek trajanja... prevarih se.

-
xyz2007
#9 Re: KO JE PROTIV BOSNJAKA !?
Mene zanima ovo pitanje. A Ko je protiv Bosanaca?
Bosanci nisu Srbi, Hrvati i Bosnjaci.
Bosanci su bosanski muslimani, katolici, pavoslavci...
Zasto ne pricamo o Bosancima? Bosanci su najvise ugrozeni u svojoj domovini, o njima treba prvo pricati pa tek onda o Ostalima.
Zasto ne pricamo o Bosancima? Bosanci su najvise ugrozeni u svojoj domovini, o njima treba prvo pricati pa tek onda o Ostalima.
- Fair Life
#10 Re: KO JE PROTIV BOSNJAKA !?
Mislio sam da si ti neke stvari skonto poodavno. Prevario sam se.xyz2007 wrote:Mene zanima ovo pitanje. A Ko je protiv Bosanaca?
Znaci li to da Bosanac biti... moras vjernik biti ??
-
xyz2007
#11 Re: KO JE PROTIV BOSNJAKA !?
Neko je reako Bosnjak a ne Bosanac.Fair Life wrote:Mislio sam da si ti neke stvari skonto poodavno. Prevario sam se.xyz2007 wrote:Mene zanima ovo pitanje. A Ko je protiv Bosanaca?
Znaci li to da Bosanac biti... moras vjernik biti ??
Bosanci su pripadnici svih religija koji osjecaju da je Bosna njihova domovina.
A da bi bio Bosanac ne moras biti vjernik, to je licna volja svih gradjana.
Eh sad sto se specijalno ocekuje od Bosnjaka da se okrenu vjeri i od Srba da idu u crkvu i od Hrvata da se okrenu crkvi je nesto skroz drugo.
Last edited by xyz2007 on 04/04/2008 05:39, edited 1 time in total.
- turquoise
#12 Re: KO JE PROTIV BOSNJAKA !?
Jeli iko spreman fizicki da se bori da se vjeronauka ne uvede u vrtice i osnovne skole?
- Fair Life
#13 Re: KO JE PROTIV BOSNJAKA !?
Mislis li to... protiv vehabija na celu sa reisom ?turquoise wrote:Jeli iko spreman fizicki da se bori da se vjeronauka ne uvede u vrtice i osnovne skole?
PS Protiv vas koji niste "pri pameti" i ne moze se drugacije nego palijom...
Last edited by Fair Life on 04/04/2008 06:19, edited 1 time in total.
- Fair Life
#14 Re: KO JE PROTIV BOSNJAKA !?
Ovo mi sve smrdi na onu... "Haj' alija nek je vise vojske."
- turquoise
#15 Re: KO JE PROTIV BOSNJAKA !?
Ja niti sam s vehabijama niti sam sa reisom...Vehabija se klonim, reisa prezirem...
A niti sam politicka naklonjen bilo kome...
Samo postavljam jednostavna pitanja...
Mene interesuje, da ako roditelji vecinski izglasaju uvodjenje vjeronauke u vrtice i osnovne skole da li postoje ljudi koji su spremni fizicki se boriti da se to ne sprovede...
Po svemu sudeci izgleda da ima...Recimo Fair Life zagovara metodu palije...
Mene interesuje, da ako roditelji vecinski izglasaju uvodjenje vjeronauke u vrtice i osnovne skole da li postoje ljudi koji su spremni fizicki se boriti da se to ne sprovede...
-
popajic
#16 Re: KO JE PROTIV BOSNJAKA !?
Vec si se legitimisao svojim razmisljanjem o mjesanim brakovima.turquoise wrote:Ja niti sam s vehabijama niti sam sa reisom...Vehabija se klonim, reisa prezirem...
Sta sad zagovaras?
- amko_sa
#17 Re: KO JE PROTIV BOSNJAKA !?
Ovdje glupostima nema kraja i silnim bezkorisnim raspravama.
- gospodar kuglastih munja
#18 Re: KO JE PROTIV BOSNJAKA !?
Prosle, 2007 god, u Bosanskoj dijaspori Evrope sklopljeno je vise od 16 000 serijatskih brakova koje su organizovali dzemati vodjeni od vehabijski orijentisanim hodza. Cilj je vehabizacija dijaspore kao dio programa vehabizacije Bosne i Hercegovine.
Suvise je sve sihronizovano da bi bilo slucajno. Cilj je onesposobiti Bosance ( Bosnjake) kao narod, onemoguciti ih da stvore svoj identitet i kao naroda i kao nacije, a u zamjenu toga nametnuti kolektivno muslimasntvo po uzoru na Saudijsku Arabiju. Vodje tih prijekata su SDA i IZ.
Suvise je sve sihronizovano da bi bilo slucajno. Cilj je onesposobiti Bosance ( Bosnjake) kao narod, onemoguciti ih da stvore svoj identitet i kao naroda i kao nacije, a u zamjenu toga nametnuti kolektivno muslimasntvo po uzoru na Saudijsku Arabiju. Vodje tih prijekata su SDA i IZ.
- chuchumbamayumbe
#19 Re: KO JE PROTIV BOSNJAKA !?
Ako vecina Bosnjaka podrzava ovakve izjave i nacine djelovanja IVZ-a u BiH, onda sam ja prvi protiv Bosnjaka!SmislovS wrote:U ponedjeljak 31.03.2008. godine u listu Oslobodjenje osvanuo je tekst u kojem se javnost informise o zakljuccima i porukama sa odrzanog simpozijuma IZ u BiH o vjeronauci, koji je organizovalo Udruzenje vjeroucitelja i Sarajevsko muftijstvo Islamske zajednice u BiH, od kojih (zakljucaka i poruka) cu izdvojiti neke:
Ako Bosnjaci nastave ovim putem, sami ce sebi postati najveci protivnici, nece im trebati cetnici i slicni njima...
Ispisao sam svoje dijete iz jaslica (iz zdravstenih razloga) i kada opet dodje vrijeme da je upisem (tamo negdje oko trece godine) ne pada mi na pamet da je ponovo upisujem u obdanista koja imaju vjeronauku.
Fino brate u neko privatno, pa makar i skuplje, ali nece mi ga uciti IVZ sta je dobro a sta nije.
- vjesticanametli
#20 Re: KO JE PROTIV BOSNJAKA !?
hih mi ostali (izrod/gamad/ili kako hocete) trebamo pod hitno traziti iseljenje iz bih jer smo ugrozeni i nemamo tora
ili nek reis organizuje za nas gasnu komoru
raspadali se dabogda a ne mogli se raspast

-
callmethebreeeze
#21 Re: KO JE PROTIV BOSNJAKA !?
islamska zajednica 'ladno polazi od toga da su bosnjaci automatski i muslimani. a tolika je njihova moc, izmedju ostalog i zahvaljujuci "saradnji" reisa sa avazom, da se niko ne usudjuje javno dici glas protiv ovih gadosti i gluposti (cast izuzecima). svako ko bi se usudio protestvovati zna da mu slijedi javni linc i optuzbe da je "protiv bosnjaka". ova je samo jedna u nizu izjava koje cementiraju ratnu podjelu bosne. ne znam da li su ovaj imam i njemu slicni svjesni da svakim danom sve vise i vise pomazu dodiku pri jacanju rs-a. ja ne znam kako ovo drugacije tumaciti do islamizacijom bosne.
- osa
#22 Re: KO JE PROTIV BOSNJAKA !?
koliko mogu zaključiti po napisima na ovom forumu, najveći protivnici bošnjaka su bosanci. isto se odnosi i na srbe i hrvate.
- chuchumbamayumbe
#23 Re: KO JE PROTIV BOSNJAKA !?
Izgleda da su svi protivnici Bosnjaka...Po toj logici ispada da je problem u Bosnjacima a ne u ostalima? Ili se ta logika u ovom slucaju ne moze primijeniti, dakle Bosnjaci su jedini u pravu, ostali grijese?osa wrote:koliko mogu zaključiti po napisima na ovom forumu, najveći protivnici bošnjaka su bosanci. isto se odnosi i na srbe i hrvate.
Haj' budi pametan...
- vjesticanametli
#24 Re: KO JE PROTIV BOSNJAKA !?
a ne znam ko im dade za pravo da sve muslimane svrstavaju u bosnjake i ko to izmisli naziv taj i ko mu dade to pravoosa wrote:koliko mogu zaključiti po napisima na ovom forumu, najveći protivnici bošnjaka su bosanci. isto se odnosi i na srbe i hrvate.
- Epitop
#25 Re: KO JE PROTIV BOSNJAKA !?
Bošnjaci Vs Bošnjaci
Sami sebi skačemo u stomak.
Sami sebi skačemo u stomak.