Evo da pokušam uozbiljiti jedan post, ali ne tako što ću elaborirati određenu temu, nego tako što ću postaviti neke temeljne naznake svojih razmišljanja ( samo onih trenutno prisutnih ), a volio bih da ozbiljni forumaši, islamske provijencije i islamskog načina razmišljanja, ali i oni drugi kažu poneku ozbiljnu od sebe.
Gledam vijesti na federalnoj i po ko zna koji put se spominje problem nekih 3000 vehabijskih terorista. Novinarka dosljedno kaže vehabijskih, nekad kažu: "vehabija" itd. E sad zar nije malo pregrubo i nedemokratski jednu vjersku skupinu dovoditi u ravan sa terorizmom, ako ta ista skupina nastoji da se "opere" od tih ekstrema. Ja sam svjestan isključivosti selefizma ili vehabizma i da se na njega lahko kači terorizam. O tome mi niko ne treba pričati. U vlastitoj familiji imam nekih slućajeva koji sa mnom ne komuniciraju godinama ili koji me se tek tako svako dvije godine sijete od "prezaposlenosti". A prijatelje koje poznajem "kao da ne poznam" - da parafraziram Štulića. Dobio sam dijete prije 7 mjeseci i još mi nije mubareklejsano. Znam i "neke druge" koji priko noći zaborave na tebe ko insana ( nisu u pitanju Iraneri kako Burić voli reći), ako se drzneš primjetiti nedostatke.
Da se vratimo drskosti. Ako se ljudima govori o vehabizmu, onda im treba naglasiti da naša zemlja sa tom Vehabijskom otadžbinom ima fine odnose i da i dan danas Sarajevom šeta tramvaj na kojem piše "poklon kraljevine Saudijeske Arabije" ili slićno.
Naša dvojica muftija su dosta vehabijskih knjižica u ratu preveli, a ja sam hazor ako tih knjižica na netu nema ovdje ih u pdf formatu staviti.
Nazove me novinar i pita me o vehabijama, a ja mu kažem najjobjektivnije što insan može reći, a on me "turi" u kontekst kakav sa samo njemu sviđa i sutra ti pola čaršije ( od ljudi koji te znaju ) selam ne naziva. Ne primjete ljudi "ko u frci".
S druge strane naša muslimanska javnost se boji kazati činjenice onakvim kakve one jesu. Zaobiću male duše i spomenut ću samo Bakira Izetbegovića kojeg nako držim "babinom" dušom.
Veli Bakir nedavno kako treba vidjeti gdje taj "Čip" ne funkcioniše. Dragi Bakire da si ti i SDA kadri otkriti gdje taj ČIP ne funkcioniše ovo ne bi bio globalni problem. Alispahić prosipa priću kako su se vehabije socijalizovale zahvaljujući radu islamske zajednice koja ih je vratila u svoje okrilje. E moj Alispahiću, gdje si bio u danima kad je Tarik Lazović iz Avaza galabiju i turban po Sarajevu noso'.
Islamska Zajednica se prilagodila vehabijama, jer je svijesna da ne možeš lomiti granu na kojoj sjediš.
S treće strane postoje neki nemuslimanski likovi "opsje'nuti" vehabijama, a da ni sami ne znaju zašto. Mene nisu nigdje ugrozili, možda me vrijeđaju kada se ne selame. ALi me vrijeđa i čovjek koji se sa djevojkom ljubi u parku a onda vidi mene kako idem sa pokrivenom ženom i dogura je sve do meni pred "zabacaj oka". "I eto ja sve pjenim" .
Što nije stvar ideologije, principa, nego lošeg kućnog odgoja. ovoj neoženjenoj djeci ( u podmaklim godina, iz mnogo boljeg matrijalne perspektive nego što je moja ) niko nije rekao da provokacija nije isto što i sloboda. Iako ja duboko vjerujem da "ti parovi " dolaze iz kuća u kojima svega ima ( nema ) samo nema kućnog odgoja.
Kroz medije se protura kako su vehabije uglavnom finansirane od "nekih trečih strana" , međutim da li su i naši mediji nečiji poltroni. Došo ti ja iz Jordana i ugostili me na Visockoj kablovskoj nešta oko vehabizma. Na kraju nekakvog intervjua veli meni moj komšija žurnalist Midho iz Srhinja: Ali mi nekako Islamsku zajednicu i Reisa zaobilaziš za razliku od ovog tvog." A ja ga vas zbunjen gledam i ne kontam u sebi: "Kakve sad to veze ima".
Uceci kod svog vrijednog ucitelja na bliskom istoku da mu ime ne spominjem, jedne prilike smo se zapricali o novinarima gdje on govorio kako su to ljudi "nesorte" bez rahmeta, dođu po svoje i odoše dalje. Ja mu rekoh: Šaykh znaš li na koga mene novinari podsjecaju? Rece: Na koga? Rekoh: Na zabludjele pjesnike predislamskog vremena o kojima Kur'an govori.
"A zavedeni slijede pjesnike. Zar ne znaš da oni svakom dolinom blude i da govore ono što ne rade." Sura Šu'ara 224'226 ajeta. Velim: Pjesnici su bili kod predislamskih arapa medij. Putem pjesme se neko što bi reko Šojić "oblaćivo"- blatio ili hvalio, a putem pjesme se i propaganda svake vrste proturala.
Veli: Sadaqta ya Shaykh A....Pravo zboriš Šaykh A.....
Et meni zafalilo šejhovanja, dosadilo mu biti izdajnik, BIVŠI, multietnicar i sve drugo...