Ko je kriv za probleme povratnika u Foči?

Svakodnevna dešavanja u Goraždu, Višegradu, Foči, Vlasenici, Han-Pijesku i ostalim mjestima regije.
bradaric

#1 Ko je kriv za probleme povratnika u Foči?

Post by bradaric »

Nezaposleni povratnik bez prihoda kriv za sve probleme povratnika u Foču
U posljednje vrijeme sve češće me zovu prijatelji i poznanici iz cijelog svijeta i pitaju zašto se javno ne oglasim povodom posljednjih događaja vezanih za Udruženje povratnika i raseljenih lica u Opštinu Foča.
U Foču, moj rodni grad, vratio sam se od inada nakon izjave gospodina Irfana Ajanovića na jednoj javnoj tribini u Aachenu, u Njemačkoj, da je proces povratka na svoje završen. „Pa kako završen kad još nije kako treba ni započeo“, pitao sam se tada i počeo pakovati svoje stvari za povratak. Šta sam od tada pa do dana danšnjeg predeverao nikada nisam pričao, nego sam se trudio da javnost bude upoznata o nedaćama ostalih povratnika u Foču. U martu ove godine u programu televizije Liberty pojavio se predsjedavajući Skupštine opštine Foča Lutvija Šukalo i izjavio da je u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine planirano da motorkultivatore u Foči dobiju ljudi koji žive u gradu, gdje mogu obrađivati jedino „zelene gradske površine“.
I kako sam ja pravi potomak starog tvrdoglavog Bošnje opet reagujem iz inada. Odem u Poljoprivrednu zadrugu u Ustikolini i kupim 500 sadnica jabuka. Okavedao sam se sadeći ih po Sjeverovićima. Zadnjih stotinjak sadnica podijelio sam, jer nisam više imao snage, ali postigao sam ono što sam htio. Iz Foče se moglo vidjeti i golim okom da Bradarići imaju šta obrađivati i da ne diraju „zelene gradske površine“.
Upravni odbor Udruženja je 2. aprila uputio predsjednicima stranki koje su delegirale g. L. Šukala zahtjev za njegov opoziv, zbog iznesenih neistina, grubog vrijeđanja ugleda Udruženja i neoprostive zamjene teza. Udruženje povratnika i raseljenih lica u Opštinu Foča je nevladina, nestranačka organizacija koja nema mogućnosti i ne može popravljati ničiji položaj, niti uslove života u Foči. To je zadatak predstavnika vlasti. Udruženje je tu da olakša povratnicima javno predstavljanje nedaća sa kojima se bore i da im pomogne da javno pokažu koliko su sposobni, šta mogu, znaju i umiju. Stoga smo i organizovali razne kurseve, smotre njihovog stvaralaštva i sajmove, posjetu ljekara i uradili Bazu podataka povratnika u Opštinu Foča. Pomagali smo povremeno da se dostavi i podijeli pomoć koju upućuju oni što žele da se olakša položaj najugroženijih, ali i naglašavali stalno da je trajno poboljšanje uslova života ove ugrožene kategorije stanovništva zadatak opštinskih vlasti.
Nakon našeg zahtjeva uslijedila je kratka prepiska sa L. Šukalom, predsjedavajućim SO Foča. Skoro istovremeno je među povratnike puštana priča da sam u Sjeveroviće posadio sadnice koje su bile donirane njima. Krajem aprila održali smo javni sastanak na kojem su prisutni imali priliku da postave pitanja o onome što smatraju da smo uradili nepravilno. Na sva postavljena pitanja dali smo odgovor koji smo poduprli dokumentima. Sastanku je prisustvovao i Lutvija Šukalo.
Bez obzira na sva naša obrazloženja data na tom sastanku, predsjedavajući i dalje preko nekolicine svojih poslušnika pušta glasine o mojem nepoštenju i samovoljnom ponašanju. Jedan sastanak održali su u Ribarskom restoranu, a druge u kancelariji predsjedavajućeg SO Foča, L. Šukala. U istoj je kancelariji 20. maja izdiktiran, napisan te potom na adresu Saveza udruženja – udruga izbjeglica i raseljenih lica B i H u Sarajevu sa opštinskog faksa odaslan dopis sa naslovom urgencija. Ovaj dopis potpisali su Kundo Izet, Đuderija Ibro, Humić Suljo, Čapra Zineta, Đuderija Džehva – Nađa, Jusufović Salem i Mezbur Emin. Napominjem da Kundo Izet i nije član Udruženja. Istina, on je učestvovao sa nama 2006. g. u pripremama za osnivanje, a onda jednom rekao: „Ma nema od ovoga ništa“. Jednostavno je otišao i odnio sve spise i zapisnike tako da smo sve odrađeno morali ponoviti.
Nakon svih ovih peripetija predložio sam Upravnom odboru Udruženja da prije ljeta pripremimo i održimo Skupštinu Udruženja. Smatrali su da bi to bilo ishitreno i da nema potrebe da se sa tim žuri.
Krajem juna odlazim u posjetu svojoj porodici u Njemačkoj. Čim sam otišao predsjedavajući SO Foča vrši pritisak na predsjednika Skupštine Udruženja, Saliha Musića, da hitno sazove Skupštinu Udruženja. Okuplja grupu povratnika i sa njima održava sastanak. Sastanak vodi, uz prisustvo i marljivo sufliranje predsjedavajućeg SO Foča L. Šukala, ista radna grupa koja je poslala i dopis nezadovoljstva Savezu udruženja – udruga izbjeglica i raseljenih lica B i H u Sarajevu, a ne predsjednik Skupštine Udruženja Salih Musić. Prema važećim zakonima o ovakvim udrugama Skupštinu Udruženja dužan je pripremiti i voditi Upravni odbor Udruženja. Na sastanku nije poštovan osnovni princip Udruženja, da članovi Udruženja mogu biti samo osobe koje žive na području opštine Foča i da se u rukovodstvo Udruženja mogu birati samo oni koji imaju ličnu kartu SO Foča.
Shvativši da je sastanak samo izrežirani igrokaz u kojem su izigrani i oni i svi principi Udruženja, vjerni članovi Salih Musić, Ismet Hotović i prof. dr. Hasan Balić su napustili sastanak prije njegovog završetka.
Prisutni povratnici su pokazali da su ogorčeni svojim položajem, da su uslovi u kojima žive katastrofalni, a sve to vrijeme među njima je sjedio već devet godina predsjedavajući SO Foča, L. Šukalo, dakle predstavnik vlasti koji bi konačno trebao da počne rješavati te nagomilane povratničke probleme. Kako to da za sve što je upitno budem kriv ja, povratnik kao i oni, nezaposlen, bez plate? Ja, koji sam vlastiti poslovni prostor ustupio Udruženju na korištenje, a financijsku podršku vlastitog opstanka tražim od porodice? Ima li tu imalo logike?
U kojoj je mjeri to bio sastanak članova Udruženja, a koliko smišljeni puč predsjedavajućeg SO Foča, L. Šukala govori i činjenica da je sastanku aktivno prisustvovao i Amir Čaušević, namještenik SO Foča za rješavanje problema povratničke populacije, te da je na sastanak doveo i svoju ženu i svoju djecu. Tri dana kasnije isti se pojavio u prostoriji Udruženja i tražio da mu se preda oprema koju je Udruženju povratnika i raseljenih lica u opštinu Foča doniralo Dansko vijeće za izbjeglice (DRC). Samo zahvaljujući hrabrom i odlučnom reagovanju člana Upravnog odbora Udruženja, Ismeta Hotovića, spriječena je još veća eskalacija vještački izazvanih nesporazuma.
Kad se sve to događalo nisam bio u Foči i sve to sam pročitao u „Dnevnom avazu“ od 13. 07. ove godine, a kad sam stigao u Foču sa detaljima farse su me upoznali prijatelji. Ja još uvijek čekam da me o svemu pismeno obavijeste aktivni izvođači svih tih zbivanja, jer tek poslije takve obavijesti mogu zvanično reagovati. To je jedini razlog zbog kojeg se do sada još nisam javno oglasio.
Sva podmetanja, spletkarenja i ogovaranja uveliko su oštetila ugled Udruženja i još više pogoršala ionako nikakav status povratnika u Opštini Foča. Ja ne bježim od dijaloga, niti smatram da sam samo ja Bogom dan da se brinem o povratnicima, ali ne dozvoljavam da se blati niti moj ugled niti ugled Udruženja. Sredstva i način kojima su se poslužili „pučisti“ u Foči sve su prije nego demokratska. Mi smo valjda jedina nevladina organizacija u B i H u čije dokidanje se sa beskrajnim žarom uključila izvršna opštinska vlast.
Pozivam one koji su dobro obaviješteni o svim mojim „protivzakonskim“ radnjama da se okane ogovaranja, spletkarenja i sjedničenja iza mojih leđa. Neka se brate časno pojave pred nadležnim okružnim sudom i protiv mene javno podnesu tužbu i podastru je svim dokazima koje posjeduju.
Svim čestitim građanima Opštine Foča koji su me u danima svih hajki na moju ličnost podržavali srdačno se zahvaljujem, ma gdje se oni u svijetu nalazili.

Mehmed Bradarić – Kemo, profesor historije
IHAVEDREAM

#2 Re: Ko je kriv za probleme povratnika u Foči?

Post by IHAVEDREAM »

Bilo bi mnogo lakse odgovoriti na vase pitanje,postovani profesore,da ni Vi ,a ni ja ne poznajemo (makar povrsno),Focanski mentalitet!
sodom

#3 Re: Ko je kriv za probleme povratnika u Foči?

Post by sodom »

IHAVEDREAM wrote:Bilo bi mnogo lakse odgovoriti na vase pitanje,postovani profesore,da ni Vi ,a ni ja ne poznajemo (makar povrsno),Focanski mentalitet!
Ne treba to zvati mentalitetom, jer su za probleme povratnika (ukoliko povratnika i ima) krivi isti oni četnici koji su ih i istjerali iz Foče.
Ne zaboravimo crne liste po Foči na kojima su se nalazili svi nesrbi, i oni koji nisu pobijeni ili otišli na vrijeme završili su u logorima.
Sada ti je kroz strukture lokalne vlasti napravio stanje da nemožeš ništa uraditi niti postići što jasno govori da tamo nisu dobrodošli.
Pritom imamo i one "prodane" koji rade za tudje i svoje kratkoročne interese naušturb svojih i povratničkih dugoročnih interesa...
jugoistocnjak

#4 Re: Ko je kriv za probleme povratnika u Foči?

Post by jugoistocnjak »

Postoji i nekakav Regionalni odbor za povratak u jugoistocnu BiH, sa sjedistem u Gorazdu i mozda bi pomoglo da se i oni ukljuce u ovo. Povratak na Drinu je suvise ozbiljan projekat, prvenstveno za Bosnjake, da bi se smjelo dozvoliti da on trpi zbog nezadovoljenog ega od par pojedinaca. Ovo govorim ne ulazeci u dublju analizu detalja ovih nesporazuma. Mislim da prepucavanja nece koristiti povratnicima.
Inace mislim da se sadnice sade da bi se covjek bavio vocarstvom, a ne zbog inata. Lutva znam dovoljno da mogu reci da se radi o pomalo arogantnoj i egoisticnoj osobi.
Mislim da treba identifikovati jedan broj tacaka od interesa za povratnike i o tome razgovarati otvoreno u prisustvu i drugih osoba ukljucenih u proces povrataka, a ostale stvari neka rijese Lutvo i Bradaric u direktnom razgovoru, ako to mogu. Ako ovo nije moguce, ne trebate opterecivati povratnike sa sopstvenim animozitetima.
idealnaM

#5 Re: Ko je kriv za probleme povratnika u Foči?

Post by idealnaM »

Po mom mišljenju,ono što je započeto agresijom,dovršeno je ili se dovršava ovih godina prodajom kuća,stanova,zemlje itd od strane prijeratnih žitelja Foče..Dakle,bez ikakve prisile,ljudi prodaju svoju imovinu,ponekad po vrlo mizernim cijenama i sele diljem svijeta..
Kulin Ali Ban

#8 Re: Ko je kriv za probleme povratnika u Foči?

Post by Kulin Ali Ban »

IHAVEDREAM wrote:Bilo bi mnogo lakse odgovoriti na vase pitanje,postovani profesore,da ni Vi ,a ni ja ne poznajemo (makar povrsno),Focanski mentalitet!
Svojim mentalitetom Fočaci su se 'proslavili" još u vremenima kada su se jaja kantarom vagala.
Poznavatelje "starosjedilačkoga" mentalnog sklopa ne začudjuje činjenica da i danas, nakon svega što se tamo dogodilo u posljednjih 18 godina,
prevladava ona stara: "Da bih ja krenuo naprijed, komšiji mora krepati krava" ! Neki je nazivaju i balijskom !!
Stoga "IHAVEDREAM" nije bezrazložno spomenuo ono što se naziva mentalitetom. Oni koji taj mentalitet poznaju, znaju da isti nije baš daleko od prokletstva !!
Ne želeći ekskulpirati velikosrpsku harangu i zločine koje su Srbi počinili u Foči, moram istaknuti da je upravo - taj i takav - mentalitet bio jedan od najvećih pomagaća
Radovanovim hordama. Ondašnjim i onakvim, ali i današnjim... koji nimalo ne odstupaju od puta - trasiranoga našom krvlju, i našim životima...!

----
IHAVEDREAM

#9 Re: Ko je kriv za probleme povratnika u Foči?

Post by IHAVEDREAM »

Stoga "IHAVEDREAM" nije bezrazložno spomenuo ono što se naziva mentalitetom. Oni koji taj mentalitet poznaju, znaju da isti nije baš daleko od prokletstva !!

Veoma mudro receno.....
"Ko nas ne zna,skupo bi nas platio"
Kulin Ali Ban

#10 Re: Ko je kriv za probleme povratnika u Foči?

Post by Kulin Ali Ban »

Kulin Ali Ban wrote:
Svojim mentalitetom Fočaci su se 'proslavili" još u vremenima kada su se jaja kantarom vagala.
Poznavatelje "starosjedilačkoga" mentalnog sklopa ne začudjuje činjenica da i danas, nakon svega što se tamo dogodilo u posljednjih 18 godina,
prevladava ona stara: "Da bih ja krenuo naprijed, komšiji mora krepati krava" ! Neki je nazivaju i balijskom !!
Ne želeći ekskulpirati velikosrpsku harangu i zločine koje su Srbi počinili u Foči, moram istaknuti da je upravo - taj i takav - mentalitet bio jedan od najvećih pomagaća
Radovanovim hordama. Ondašnjim i onakvim, ali i današnjim... koji nimalo ne odstupaju od puta - trasiranoga našom krvlju, i našim životima...!

----
Zaboravih dodati: Čast rijetkim izuzetcima ! Onima sa Grepka i sličnima... http://www.youtube.com/watch?v=KvJ0euK3I7U
IHAVEDREAM

#11 Re: Ko je kriv za probleme povratnika u Foči?

Post by IHAVEDREAM »

Vec vidjeno-Dajo
Kulin Ali Ban

#12 Re: Ko je kriv za probleme povratnika u Foči?

Post by Kulin Ali Ban »

IHAVEDREAM wrote:Vec vidjeno-Dajo

Déjà vu ?!
Odlično ! Neka te Bog čuva na putevima kojima kročiš, jer... vidiš da su - čudni !!! :thumbup:
....
Last edited by Kulin Ali Ban on 06/11/2009 06:04, edited 2 times in total.
IHAVEDREAM

#13 Re: Ko je kriv za probleme povratnika u Foči?

Post by IHAVEDREAM »

"Kraj izvora dva putica......." :wink:
Kulin Ali Ban

#14 Re: Ko je kriv za probleme povratnika u Foči?

Post by Kulin Ali Ban »

sodom wrote:
Ne treba to zvati mentalitetom, jer su za probleme povratnika (ukoliko povratnika i ima) krivi isti oni četnici koji su ih i istjerali iz Foče.
Ne zaboravimo crne liste po Foči na kojima su se nalazili svi nesrbi, i oni koji nisu pobijeni ili otišli na vrijeme završili su u logorima.
Sada ti je kroz strukture lokalne vlasti napravio stanje da nemožeš ništa uraditi niti postići što jasno govori da tamo nisu dobrodošli.
Pritom imamo i one "prodane" koji rade za tudje i svoje kratkoročne interese naušturb svojih i povratničkih dugoročnih interesa...
"Mentalitet" postoji ... i vrlo je egzotičan. Nipošto ga ne smijemo nijekati !
Jer je upravo mentalitet, o kojemu govorimo, bio - pasivni, ali i aktivni - saveznik velikosrpskog
projekta "o konačnom rješenju bošnjačkog pitanja" u Foči... i drugdje !
Taj mentalitet treba mijenjati ! Pod - HITNO !
Ukoliko to nije moguće, preostaje još jedna - jedina mogućnost: USTATI..., UZETI PUŠKU... I PROMIJENITI "MENTALITET I NAVIKE" ZLOČINAČKOG AGRESORA !

Jer ... klin se klinom izbija, a "na ljutu ranu, ljuta se trava privija"...!!!

.
IHAVEDREAM

#15 Re: Ko je kriv za probleme povratnika u Foči?

Post by IHAVEDREAM »

Kostalo je prave Focake do sad jako skupo "U"zdizanje na tako visoke razine........
Kulin Ali Ban

#16 Re: Ko je kriv za probleme povratnika u Foči?

Post by Kulin Ali Ban »

Ne zagovaram ratna rješenja stanja proistekloga iz nametnutog nam rata, jer su sve opcije bolje od ratnih.
Ali, ako petnaest godina poratne "diplomacije" i "natezanja" nisu donijeli nikakvih pomaka u rješavanju dobro nam znanih posljedica, koje su izravno proistekle
iz spomenutoga rata, onda "privijanje ljute trave na ljutu ranu" ostaje kao jedina mogućnost da se stvari pomaknu sa mrtve tačke i ostvari pravda.
Koliko god se takvo rješenje nekome ne svidjalo, ( iz bilo kojih razloga ) ono kao opcija... ne samo da postoji, nego visi - u zraku ! I samo je pitanje vremena !
Rado bih elaborirao ova svoja stajališta i do detalja ih pojasnio, ali se bojim da bi to bilo grubo odstupanje od teme i odvlačenje pozornosti od onoga što proživljava profesor Bradarić i šačica fočanskih povratnika.
Možda o svemu popričamo na nekom drugom topicu.
( Podsjećam da postoji i opcija - PP... tj. privatnih poruka. )
IHAVEDREAM

#17 Re: Ko je kriv za probleme povratnika u Foči?

Post by IHAVEDREAM »

Ko je kriv za probleme povratnika u Foči?
( Podsjećam da postoji i opcija - PP... tj. privatnih poruka. )

Tema je postavljena na otvorenom Forumu,
Misljenja sam da bi kuluarsko saputanje bacilo duboku sjenu na ozbiljnost i tezinu pomenutog problema!
Kulin Ali Ban

#18 Re: Ko je kriv za probleme povratnika u Foči?

Post by Kulin Ali Ban »

Kad bi neke ruže male, za bol srca moga znale...!

Naravno. O temi se može - i treba - raspravljati na forumu, ali o "uzdizanju" na visoke i "spuštanju" na niže razine,
držim da bi trebalo progovoriti na nekom drugom topicu, nekoj drugoj temi, gdje bi bilo riječi samo o tome.
"Uzdizanja" i spuštanja su stvar jedne ideologije ( i njenih 'tehničkih rješenja' ) i ne mogu se elaborirati u nekoliko riječi.
Za to je potreban mnogo veći prostor. Stoga sam i spomenuo neki drugi topic ( na ovome ili bilo kojemu forumu !) i/ili privatne poruke ( ako je potrebno ),
kako ne bismo okrenuli ledja Bradariću, Šukalu i ostalima.
Uostalom, IHAVEDREAM, i ja imam san. I znam kako bih ga mogao ostvariti... za svoje dobro i dobro drugih.
Ali me u tome ometaju oni koji nisu za akciju, nego za vječno i isprazno teoretiziranje !
Jer... nije bitna povijest i porijeklo motike kojom obrađuješ bašću, ako će plodovi biti krupni i sočni !
Jer...oni koji uvijek traže dlaku u jajetu, najčešće nađu - jaje u dlakama !

.
ilija cvorovic

#19 Re: Ko je kriv za probleme povratnika u Foči?

Post by ilija cvorovic »

IHAVEDREAM wrote:Kostalo je prave Focake do sad jako skupo "U"zdizanje na tako visoke razine........
Jesi to i ti Kulina ''prepoznao'' :-) :-)
IHAVEDREAM

#20 Re: Ko je kriv za probleme povratnika u Foči?

Post by IHAVEDREAM »

Kulin je javna licnost!
ilija cvorovic

#21 Re: Ko je kriv za probleme povratnika u Foči?

Post by ilija cvorovic »

Mislim da se može povjerovati ocjeni profesora Bradarića koji kaže - U Foči nas ne mole da se vratimo, ali i ne brane -.
Večeras ga gledah na dnevniku jedne federalne TV, na temu povratka. Lijep prilog.
snif

#22 Re: Ko je kriv za probleme povratnika u Foči?

Post by snif »

Postavio bih samo jedno pitanje gospodinu Bradaricu:

Da li ste vi onaj gospodin iz Foce sto je cijeli rat hodao sa crnom aktovkom?

Ovo pitam jer sam jednom "jadniku"sa crnom aktovkom spasio zivot u Gorazdu,a znate kako sam mu spasio zivot?
"zbriso je iz Gorazda"i zbog ratnih obaveza nisam imao vremena da ga trazim.
snif

#23 Re: Ko je kriv za probleme povratnika u Foči?

Post by snif »

:run:
Jimmy_The_Saint

#24 Re: Ko je kriv za probleme povratnika u Foči?

Post by Jimmy_The_Saint »

I, šta ti je uradio? :D
snif

#25 Re: Ko je kriv za probleme povratnika u Foči?

Post by snif »

Cekacu da se ljiljan sa aktovkom oglasi i odgovori na moje pitanje:
Da ili Ne
Post Reply