KO JE KRIV ZA NASILJE?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

istocnjak

#1 KO JE KRIV ZA NASILJE?

Post by istocnjak »

Kao odgovor svim bolesnim umovima koji su organizovali Queer Festival za vrijeme Ramazana i onima koji ih podržavaju neka pročitaju slijedeći članak preuzet sa: http://www.acips.ba/bhs/index.php?strana=kolumna&id=281

Ko je kriv za nasilje?

Autor Zlatan Burzić

Svi smo svjedoci nereda i nasilja koje je prouzrokovao prvi Queer festival u Sarajevu. Javni pozivi su upozoravali na nasilje kao mogući ishod ovakvih dešavanja. U javnosti su se mogli čuti prijedlozi da se ovaj festival barem pomjeri iza Ramazana koji je muslimanima poseban sveti mjesec. Komentar jednog od organizatora festivala glasio je otprilike ovako:” Mi smo još prošle godine planirali organizirati festival. Ko je tada mogao znati kad će biti Ramazan?!”
U tom smislu čudi da se gay zajednica koja insistira na individualnim pravima manjina, tako ignorantno oglušila o upozorenja da treba takođe poštovati prava i osjećaje drugih. Makar oni bili u većini! Da li je bio cilj da se festival održi u miru ili pak da se održi uprkos svima?

Jasno je da svaki čovjek mora imati zagarantovana osnovna ljudska prava i slobode u Bosni i Hercegovini. Povelja UN-a o ljudskim pravima je sastavni dio našeg ustava. Seksualno usmjerenje, bez sumnje, spada u red tih prava. Ipak, uživati pravo na ostvarivanje tih usmerenja i promovirati takve svjetonazore nije isto.

Zašto se u BiH civilizacijske vrijednosti Zapada uvijek moraju poistovjetiti sa zapadnom dekadencijom? Zašto ne težimo usvojiti od Zapada poslovne navike, organizovanost, tehnologiju, obrazovanje, već smo uvijek usmjereni na nusprodukte razvoja zapadnih društava? Nastojimo prvo usvojiti one stvari protiv kojih se i taj isti Zapad (bezuspješno) bori. Nemam objašnjenja za taj fenomen.

Ono što mogu objasniti su upravo razlozi zbog kojeg je došlo do nasilja. Mnogi će odmah požuriti da kažu da je to jednostavno reakcija regresivnih, patrijarhalnih pogleda na svijet kada se suoče sa “naprednim i nepoznatim”. Takvo prepojednostavljivanje stvari neće dovesti do rezolucije konflikta ovih subkultura. Za rješavanje ovakvih problema potreban je multidisciplinaran pristup i aktivan anganžman civilnog društva, akademije, politike, državnih institucija i svih onih koji osjećaju da nečim mogu dati svoj doprinos.

Prije svega moram naglasiti da oštro osuđujem nasilničko ponašanje grupe građana koji su poslali učesnike Q festivala na CUM. Postoje mnogi drugi, legalni i društveno prihvatljivi načini da se izrazi protest. Naš državni sistem, bez obzira na manjkavnosti u administrativno-funkcionalnom smislu, ipak pruža legalno-pravni okvir unutar kojeg se može aktivno djelovati i uticati na društvena dešavanja. Organizovani društveni protesti, aktivizam, peticije, forumi, samo su neki od društveno prihvatljivih i legalnih načina izražavanja nezadovoljstva interesnih skupina. Ono što nama nedostaje su ljudi koji imaju dovoljno znanja i koji su spremni participirati u oblikovanju društva na takav način.

Problem sa kojim se naše društvo suočava je mnogo kompleksniji da bi mu se moglo pristupiti mišićima i pesnicama. Činjenica je da će naša društvena zajednica sve više i učestalije biti izložena uticajima subkultura koje su strane i egzotične ljudima koji ovdje žive. Taj proces je neizbježan i samo ostaje pitanje kako se nositi sa tim.

Našu djecu ne možemo zaštititi od loših uticaja tako što ćemo ih držati pod staklenim zvonom. Djecu treba odgajati na način da od najranijeg djetinjstva usvajaju pravi sistem vrijednosti. Trebamo im pružiti obrazovanje koje ih neće činiti inferiornima u odnosu na razvijena društva. Trebamo sami biti primjer onoga što pokušavamo postići u odgoju našeg djeteta. Takvo dijete će izrasti u čovjeka za kojeg ne treba strahovati da će lako pasti pod loš uticaj ili da će postati homoseksualac, ako u gradu postoji kafić gdje se ovi okupljaju.

Ne vjerujem da prilika stvara lopova. Ili jeste ili niste lopov, zavisno od toga kako ste odgojeni i kakva su vam uvjerenja. Vaš moralni kodeks zavisi od toga u šta vjerujete, jer bez vjere nema morala.

Ukoliko ne postanemo proaktivni u borbi za našu budućnost i budućnost naše djece, onda nam ostaje samo jedna reakcija – šakom u glavu!

Zaključak običnog građanina izražen narodnim jezikom:
Za svaki belaj je odgovoran i kriv onaj ko ga je izazvao u ovom slučaju - homoseksualci. Što su tražili to su i dobili.
arslanica

#2 Re: KO JE KRIV ZA NASILJE?

Post by arslanica »

hm :?
svakom svoje ... :roll:
slavkoimamodilera

#3 Re: KO JE KRIV ZA NASILJE?

Post by slavkoimamodilera »

Jel treca smjena?

Image
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#4 Re: KO JE KRIV ZA NASILJE?

Post by mIRCerka »

istocnjak wrote:Kao odgovor svim bolesnim umovima koji su organizovali Queer Festival za vrijeme Ramazana i onima koji ih podržavaju neka pročitaju slijedeći članak preuzet sa: http://www.acips.ba/bhs/index.php?strana=kolumna&id=281
.........................

Za svaki belaj je odgovoran i kriv onaj ko ga je izazvao u ovom slučaju - homoseksualci. Što su tražili to su i dobili.
ciji si klon, priznaj odmah da ne moram traziti....
zgembo_sa

#5 Re: KO JE KRIV ZA NASILJE?

Post by zgembo_sa »

Jeste dosadni vise s tim festivalom :roll:
ponosna_manjina

#6 Re: KO JE KRIV ZA NASILJE?

Post by ponosna_manjina »

istocnjak wrote: Zaključak običnog građanina izražen narodnim jezikom:
Obični građanine, nadam se da ti je sada lakše. Za nasilje su krivi homoseksualci, evo sada je to i naš čovjek intelektualac finim riječima pojasnio (nek' ga je vala šukno bolesnim umovima). Pederi su dobili što su tražili i sada svi zajedno možemo nastaviti uživati u blagodetima bošnjačke, sarajevske i muslimanske tolerancije :-)
mojgrad

#7 Re: KO JE KRIV ZA NASILJE?

Post by mojgrad »

bilo to bolesno ili ne, sivdjalo se to vama ili ne, smetalo to nekim ili ne pederluk postoji oduvijek i uvijek ce postojati..
ne vidim nikakvu razliku u organizovanju festa prije ili poslije ramazana.. Ono (vjernike) jednako boli.. ne boli sigurno manje ako bi bio organizovan van ramazanskih dana.
Prema tome ovaj gore clanak macku o rep treba okacit..

Jos samo ovo, pitate se ko je kriv za nasilje.. Za nasilje ne moze NIKADA biti kriv onaj koji ga i ne sprovodi. Nasilnici su se pokazali taj dan i vrlo dobro se zna koji su..
istocnjak

#8 Re: KO JE KRIV ZA NASILJE?

Post by istocnjak »

mIRCerka wrote:
istocnjak wrote:Kao odgovor svim bolesnim umovima koji su organizovali Queer Festival za vrijeme Ramazana i onima koji ih podržavaju neka pročitaju slijedeći članak preuzet sa: http://www.acips.ba/bhs/index.php?strana=kolumna&id=281
.........................

ciji si klon, priznaj odmah da ne moram traziti....
Slobodno traži ja sam običan čovjek iz naroda - normalan - za razliku od tebe. Našao sam realno napisan tekst jednog BiH intelektualca. Drugo, ovog momka sa tvoga avatara lično poznajem (normala frajer - biciklista) - a ti pišeš kao žensko. Šta si muško ili žensko? Koja kriza identiteta. Dali si ti klon gay populacije, koja nam ovako bezobzirno i AGRESIVNO nameče homoseksualizam u BiH?
mamica papucarka

#9 Re: KO JE KRIV ZA NASILJE?

Post by mamica papucarka »

Kako sam shvatila ( a nadam se da sam u krivu, jer je tekst poprilicno konfuzan) stav gospon Burzica je ono pravo homofobican. :roll:
Dodatno sam malo prosvrljala stranicom i vidjela cime se kolege bave i sta je njihova "misija", te se jos vise iznenadih :roll:

ja se nadam da ovakav stav ne dijele i ostali clanovi organizacije, jer medju njima vidjeh imena ljudi koje sam cijenila. :roll:
munevera44

#10 Re: KO JE KRIV ZA NASILJE?

Post by munevera44 »

zgembo_sa wrote:Jeste dosadni vise s tim festivalom :roll:
Jeste dosadni više sa tim vehabijama
Jeste dosadni više sa ..............e neću u Banoviće hoću SVOJOJ kući
Da mi je samo pola sata otvorena opcija brisati.........puste želje.
cheguevara_k1

#11 Re: KO JE KRIV ZA NASILJE?

Post by cheguevara_k1 »

Djole je dao najbolji odgovor...

Krivi smo mi

O nisu krivci primitivci sto su pokupili mast
korov nikne digod stigne, ma svaka njima cast

Krivi smo mi

Otkud svi ti paraziti sto su nam zagustili
nemoj stari moj, krivi smo mi sto smo ih pustili

Ma sta su znali djenerali i brkati majori
jedino da vicu: pali ali nisu najgori

Krivi smo mi

Ni svi ti silni infantilni sto su puske sanjali
ne, ne derane, krivi smo mi sto smo se sklanjali

Putuj Evropo, nemoj vise cekati na nas
ne pitaj mnogo, dospeces i ti na rdjav glas
Putuj planeto, super smo se druzili
nama je lepo, taman kako smo zasluzili

Nisu krivci depresivci, lude i psihopate
sto su rusili pa sada nama nude lopate

Krivi smo mi

Nisu krivi sedativi sto ih nisu sputali
sori, matori, krivi smo mi koji smo cutali

Putuj Evropo i pos'lji nam malo peciva
nama je dobro, sreca jedna neizreciva
Putuj planeto, ovde se vrag priziva
nama je lepo, slika jedna neopisiva
slavkoimamodilera

#12 Re: KO JE KRIV ZA NASILJE?

Zlatan Burzic? To je onaj sto je precicom stigao od bas gitare do savjetnika Svena Alkalaja? Jel to taj?
Jaka li mi intelektualca u p.m....
mamica papucarka

#13 Re: KO JE KRIV ZA NASILJE?

Post by mamica papucarka »

slavkoimamodilera wrote:Zlatan Burzic? To je onaj sto je precicom stigao od bas gitare do savjetnika Svena Alkalaja? Jel to taj?
Jaka li mi intelektualca u p.m....
Kolacicu moj :D
mIRCerka

#14 Re: KO JE KRIV ZA NASILJE?

Post by mIRCerka »

istocnjak wrote:
Slobodno traži ja sam običan čovjek iz naroda - normalan - za razliku od tebe. Našao sam realno napisan tekst jednog BiH intelektualca. Drugo, ovog momka sa tvoga avatara lično poznajem (normala frajer - biciklista) - a ti pišeš kao žensko. Šta si muško ili žensko? Koja kriza identiteta. Dali si ti klon gay populacije, koja nam ovako bezobzirno i AGRESIVNO nameče homoseksualizam u BiH?
U skladu sa pravilima foruma, CRVENIM BOLD slovima pisu administratori i moderatori kad je red nekome dati ban.
Drugo, pitaj mog avatara jesam li musko ili zensko, koliki su mi brkovi i zasto nosim njegove slike kao avatar i na MSN i na forumu.
Trece, ja jos uvijek piskim sjedeci, hvala na pitanju.
Cetvrto, nisi ti normalan, prvi post pa HOMOSEKSUALCI BOLESNI. Normalni ljudi se trude da ne ugrozavaju tudja prava za razliku od vas koji puni sebe kazete "mi smo normalni" kojima je nenormalno i za batine sve ono sto nije po vasim uzusima.
Peto, to sto si napisao u prvom postu je ogavno, ravno tome da kazes da su muslimani krivi za sve masakre koje dozivjese, a mnogi ne prezivjese. Najbolje je zrtvu pretvorit u dzelata.
Aferim.
istocnjak

#15 Re: KO JE KRIV ZA NASILJE?

Post by istocnjak »

ponosna_manjina wrote:
istocnjak wrote: Zaključak običnog građanina izražen narodnim jezikom:
Obični građanine, nadam se da ti je sada lakše. Za nasilje su krivi homoseksualci, evo sada je to i naš čovjek intelektualac finim riječima pojasnio (nek' ga je vala šukno bolesnim umovima). Pederi su dobili što su tražili i sada svi zajedno možemo nastaviti uživati u blagodetima bošnjačke, sarajevske i muslimanske tolerancije :-)
ponosna manjino,
Naravno da ste vi homoseksualci krivi za nasilje - jer ste ga i izazvali! Što to vi homoseksualci niste bili - tolerantni - pa poštovali legalnu i legitimnu vlast koja vam je sugerisala da ne održite Festival za vrijeme mjeseca Ramazana?
BHG

#16 Re: KO JE KRIV ZA NASILJE?

Post by BHG »

krivi smo MI! SVI!
slavkoimamodilera

#17 Re: KO JE KRIV ZA NASILJE?

istocnjak wrote:ponosna manjino,
Naravno da ste vi homoseksualci krivi za nasilje - jer ste ga i izazvali! Što to vi homoseksualci niste bili - tolerantni - pa poštovali legalnu i legitimnu vlast koja vam je sugerisala da ne održite Festival za vrijeme mjeseca Ramazana?
Zato sto se "legalnoj i legitimnoj" vlasti tresu gace od reisa... koji je svoju sapu stavio na sve i sva u sarajevu, pa tako i na to da odlucuje o tome gdje ce se, kada i sta odrzavati...
A tebi ce prije metar u guzicu (prigodno zar ne? :mrgreen: ) nego cenat u glavu...

Mene samo cudi zasto jos uvijek ne pravis drustvo trecoj smjeni?
italtek

#18 Re: KO JE KRIV ZA NASILJE?

Post by italtek »

Ksenofobija, konzervativizam, malograđanština, rasizam, nacionalizam, kriminal, površnost, lažni moral, kvazi-vjernici, nepismenost... Mogao bih do prekosutra.
To je Bosna budale jedne, kako ne vidite!
nokia6170

#19 Re: KO JE KRIV ZA NASILJE?

Post by nokia6170 »

Ko je kriv za nasilje?

Autor Zlatan Burzić

Svi smo svjedoci nereda i nasilja koje je prouzrokovao prvi Queer festival u Sarajevu. Javni pozivi su upozoravali na nasilje kao mogući ishod ovakvih dešavanja. U javnosti su se mogli čuti prijedlozi da se ovaj festival barem pomjeri iza Ramazana koji je muslimanima poseban sveti mjesec. Komentar jednog od organizatora festivala glasio je otprilike ovako:” Mi smo još prošle godine planirali organizirati festival. Ko je tada mogao znati kad će biti Ramazan?!”
U tom smislu čudi da se gay zajednica koja insistira na individualnim pravima manjina, tako ignorantno oglušila o upozorenja da treba takođe poštovati prava i osjećaje drugih. Makar oni bili u većini! Da li je bio cilj da se festival održi u miru ili pak da se održi uprkos svima?

Jasno je da svaki čovjek mora imati zagarantovana osnovna ljudska prava i slobode u Bosni i Hercegovini. Povelja UN-a o ljudskim pravima je sastavni dio našeg ustava. Seksualno usmjerenje, bez sumnje, spada u red tih prava. Ipak, uživati pravo na ostvarivanje tih usmerenja i promovirati takve svjetonazore nije isto.

Zašto se u BiH civilizacijske vrijednosti Zapada uvijek moraju poistovjetiti sa zapadnom dekadencijom? Zašto ne težimo usvojiti od Zapada poslovne navike, organizovanost, tehnologiju, obrazovanje, već smo uvijek usmjereni na nusprodukte razvoja zapadnih društava? Nastojimo prvo usvojiti one stvari protiv kojih se i taj isti Zapad (bezuspješno) bori. Nemam objašnjenja za taj fenomen.

Ono što mogu objasniti su upravo razlozi zbog kojeg je došlo do nasilja. Mnogi će odmah požuriti da kažu da je to jednostavno reakcija regresivnih, patrijarhalnih pogleda na svijet kada se suoče sa “naprednim i nepoznatim”. Takvo prepojednostavljivanje stvari neće dovesti do rezolucije konflikta ovih subkultura. Za rješavanje ovakvih problema potreban je multidisciplinaran pristup i aktivan anganžman civilnog društva, akademije, politike, državnih institucija i svih onih koji osjećaju da nečim mogu dati svoj doprinos.

Prije svega moram naglasiti da oštro osuđujem nasilničko ponašanje grupe građana koji su poslali učesnike Q festivala na CUM. Postoje mnogi drugi, legalni i društveno prihvatljivi načini da se izrazi protest. Naš državni sistem, bez obzira na manjkavnosti u administrativno-funkcionalnom smislu, ipak pruža legalno-pravni okvir unutar kojeg se može aktivno djelovati i uticati na društvena dešavanja. Organizovani društveni protesti, aktivizam, peticije, forumi, samo su neki od društveno prihvatljivih i legalnih načina izražavanja nezadovoljstva interesnih skupina. Ono što nama nedostaje su ljudi koji imaju dovoljno znanja i koji su spremni participirati u oblikovanju društva na takav način.

Problem sa kojim se naše društvo suočava je mnogo kompleksniji da bi mu se moglo pristupiti mišićima i pesnicama. Činjenica je da će naša društvena zajednica sve više i učestalije biti izložena uticajima subkultura koje su strane i egzotične ljudima koji ovdje žive. Taj proces je neizbježan i samo ostaje pitanje kako se nositi sa tim.

Našu djecu ne možemo zaštititi od loših uticaja tako što ćemo ih držati pod staklenim zvonom. Djecu treba odgajati na način da od najranijeg djetinjstva usvajaju pravi sistem vrijednosti. Trebamo im pružiti obrazovanje koje ih neće činiti inferiornima u odnosu na razvijena društva. Trebamo sami biti primjer onoga što pokušavamo postići u odgoju našeg djeteta. Takvo dijete će izrasti u čovjeka za kojeg ne treba strahovati da će lako pasti pod loš uticaj ili da će postati homoseksualac, ako u gradu postoji kafić gdje se ovi okupljaju.

Ne vjerujem da prilika stvara lopova. Ili jeste ili niste lopov, zavisno od toga kako ste odgojeni i kakva su vam uvjerenja. Vaš moralni kodeks zavisi od toga u šta vjerujete, jer bez vjere nema morala.

Ukoliko ne postanemo proaktivni u borbi za našu budućnost i budućnost naše djece, onda nam ostaje samo jedna reakcija – šakom u glavu!

tako i srbi rezonuju za bosnjake...sami ste krivi sto ste raspisali referendum u nevrijeme, pa ste sami i krivi sto smo vas ubijali nakon refenduma....sami ste krivi za srebrenicu jer ste muslilmani, jer da niste muslimani i da ste srbi ne bi vam se ni desila srebrenica itd.

98% gradjana bosne i hercegovine su fasisti samo sto se neki kriju iza vjere, a neki nacije, a neki i jednog i drugog...i sto neki aktivno iskazuju fasizam, a drugi precutno ga odobravaju nereagujuci.
istocnjak

#20 Re: KO JE KRIV ZA NASILJE?

Post by istocnjak »

mIRCerka wrote:
istocnjak wrote:
U skladu sa pravilima foruma, CRVENIM BOLD slovima pisu administratori i moderatori kad je red nekome dati ban.
Drugo, pitaj mog avatara jesam li musko ili zensko, koliki su mi brkovi i zasto nosim njegove slike kao avatar i na MSN i na forumu.
Trece, ja jos uvijek piskim sjedeci, hvala na pitanju.
Cetvrto, nisi ti normalan, prvi post pa HOMOSEKSUALCI BOLESNI. Normalni ljudi se trude da ne ugrozavaju tudja prava za razliku od vas koji puni sebe kazete "mi smo normalni" kojima je nenormalno i za batine sve ono sto nije po vasim uzusima.
Peto, to sto si napisao u prvom postu je ogavno, ravno tome da kazes da su muslimani krivi za sve masakre koje dozivjese, a mnogi ne prezivjese. Najbolje je zrtvu pretvorit u dzelata.
Aferim.
Ma slobodno me banirajte - nije me briga! Ovdje i onako samo homoseksualcima daju da pišu i izražavaju svoje stavove. Homoseksualci AGRESIVNO nameču svoje stavove i svoj bolesni način života u BiH.
Vidi samo onog Queer bolesnika - Asima Bešlije može da piše šta hoče a nikome neda da mu odgovori putem komentara.
E sad će me garant banovati kao da gledam - jer ovdje nema demokratije.
munevera44

#21 Re: KO JE KRIV ZA NASILJE?

Post by munevera44 »

mircerka, srećo moja gdje izgubi ključ, odo po rezervne pa da ti doturim.
PS avatar je super proslavi se moja kapa. :lol:
zgembo_sa

#22 Re: KO JE KRIV ZA NASILJE?

Post by zgembo_sa »

Citiranje balaseviceve pjesme "krivi smo mi", "prije metar u guzicu nego cenat u glavu", "znam ja nas, jebo ti nas"... Ovaj forum je postao toliko neinteresantan, neinventivan, sve neke isprane fraze koje se ponavljaju do iznemoglosti samo da bi se zvucalo cool. Zapita li se iko ovdje sto je sve manje inteligentnih forumasa ovdje... Vjerovatno nisu bili dovoljno cool pa su prije ili kasnije popljuvani...
istocnjak

#23 Re: KO JE KRIV ZA NASILJE?

Post by istocnjak »

sto nemogu proljeva, vise fakat,

jebes slobodu i ljudska prava ako nije onako kako je hocu jeli tako istocnjak
dabogda sve ti i tebi slicni vratili u vrijeme begova i radili za njih[/quote]

Her Flick,
U seriji "Alo Alo" lik Her Flick je peder - homoseksualac. Šta si ti na forumu i u slobodnom životu?
Apsolvirani ste i provaljeni od svih normalnih ljudi u BiH - kao vaše AGRESIVNO nametanje homoseksualizma građanima BiH. Ne želim da više uopće raspravljam sa vama. Pročitajte šta vam je čovjek napisao i popustite nas više sa vašim bolesnim idejama - naporni ste.
mIRCerka

#24 Re: KO JE KRIV ZA NASILJE?

Post by mIRCerka »

istocnjak wrote: Ma slobodno me banirajte - nije me briga! Ovdje i onako samo homoseksualcima daju da pišu i izražavaju svoje stavove. Homoseksualci AGRESIVNO nameču svoje stavove i svoj bolesni način života u BiH.
Vidi samo onog Queer bolesnika - Asima Bešlije može da piše šta hoče a nikome neda da mu odgovori putem komentara.
E sad će me garant banovati kao da gledam - jer ovdje nema demokratije.
Nova kolumna

mIRCi i zoom66 - ubice demokratije!
mIRCerka

#25 Re: KO JE KRIV ZA NASILJE?

Post by mIRCerka »

istocnjak wrote:

Her Flick,
U seriji "Alo Alo" lik Her Flick je peder - homoseksualac. Šta si ti na forumu i u slobodnom životu?
Apsolvirani ste i provaljeni od svih normalnih ljudi u BiH - kao vaše AGRESIVNO nametanje homoseksualizma građanima BiH. Ne želim da više uopće raspravljam sa vama. Pročitajte šta vam je čovjek napisao i popustite nas više sa vašim bolesnim idejama - naporni ste.
dovidjenja i prijatno
Locked