Ko je koga stvorio?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Havoc

#1 Ko je koga stvorio?

Post by Havoc »

... Bog covjeka ili covjek boga?

Ne znam dali ste vec postavili temu o ovome, ja sam uglavnom novi ovdje pa mi je malo mrsko traziti po forumu :D

Vidim masu tema ovdje o strahovima smrti, dzehenema, pakala i sta ja znam...

Da budem odmah iskren, ja sam ateist. Jos nisam bez konfesije, ali uskoro planiram i to rijesiti. U papirima mi stoji da sam musliman, no ja sam oduvijek bio agnostik, pa sam konacno postao ateist.

Normalno, uvijek se postavlja pitanje zasto neko postaje ateist, kao i zasto neko vjeruje u boga.

Ja mislim da ljudi vjeruju u boga, jer zele vjecni zivot, pa su skontali neki zivot poslije smrti. Takodjer, pomocu vjere zele dobiti neke odgovore, koji na kraju ispadnu vrlo jednostavni i primitivni. Radi se npr. o postanku covjecanstva, postanku svemira i u njemu nase planete.

Ja vjerujem u nauku i ona barem moze dokazati svoja istrazivanja. Previse je jednostavno samo reci da je bog sve stvorio i tacka.

Pojedine civilizacije su bile mnogo naprednije prije nego sto su islamizirane ili pokrstene, kao stari Egipcani, Maje i Inke. Istrazivali su svemir i dosli do rezultata, koji se sa danasnjom modernom tehnikom mogu mjeriti. No, ipak je sve to pocelo propadati s njihovim bogovima, pa poslije jos vise nakon sto su ih Spanjolci i Portugalci pokrstili, te Arapi islamizirali i arabizirali Egipcane.

Vjera je danas jedan od uzroka mrznje i radi protiv prirode. Kada bi imali vremensku masinu i otisli u srednji vijek u Evropi, s elektricnom lampom, proglasili bi nas hereticima, zenskim i muskim vjesticama itd... na kraju bi nas spalili. Covjek je mnogo toga uspio i da nije bilo crkve, mnogo bi dalje otisli s nasim istrazivanjima. Crkva je stotinama godina tvrdila da je nasa zemlja prava, no danas znamo da nije tako... da smo samo njih slusali, danas bi jos uvijek buljili u zvijezde i pitali se sta bi to sve moglo biti.

Biti ce i smak svijeta, ali ne na taj nacin kako nas uce kuran i biblija.... ukoliko vec jednom prestanemo s ratovanjima i okrenemo se bitnijim stvarima, mozda se uspijemo prebaciti na neki drugi planet i izbjeci katastrofu koja ceka ovaj svijet, jer sunce je sve vece i vece i zemlja ce mnogo prije izgoriti nego sto sunce eksplodira i unisti kompletnu galaksiju, koja ce se sastaviti s drugim galaksijama i pretvoriti se u fenomen koji nazivamo CRNA RUPA ( tijelo koje se sastoji od vrelog gasa).

Sve to ce se dogoditi za koji milion godina i do tada mozemo mnogo toga uspjeti, ako prestanemo ubijati jedni druge u ime boga...

Pozdrav
Babsy

Post by Babsy »

A ja se pitam,... sta je prije nastalo,... kokoska ili jaje? :? :-?

:D
morti

Post by morti »

zemlja ce mnogo prije izgoriti nego sto sunce eksplodira i unisti kompletnu galaksiju, koja ce se sastaviti s drugim galaksijama i pretvoriti se u fenomen koji nazivamo CRNA RUPA ( tijelo koje se sastoji od vrelog gasa).

sunce će se uvećati...ok,popizdjelo sunce će "požderati našu planetu...i to je fakat...ali sunce neće explodirati niti će sjebat cijelu galaksiju,nit će se spojiti sa ostalim i stvorit crnu rupu...crna rupa nije tijelo koje se sastoji iz vrelog gasa,to je čvrsto nebesko tijelo koje je toliko gusto i posjeduje toliku gravitacionu moć da joj ni svijetlos ne može sbrisat(mada postojanje crne rupe nikad nije u potpunosti dokazano ni priznato)...fala...

pogledaj računar ispred sebe,koji ti koristi za komunikaciju sa svijetom koji ti pruža velike mogućnosti kao jedan multimedijalni uređaj,sa njim možeš svašta i nezamjenjiv je...razmisli malo o tome kako radi,kako funkcioniše,kako jebote možeš vidjeti svog rođaka iz austrije sa kojim se upravo dopisuješ preko MSN-a...kako...taj uređaj su stvaran decenijama(da ne govorimo o prvim,malim,koracima od prije više hiljada godina)...STVARAN...nije nam pao s neba...prvo su ga NAPRAVILI,nije ti sa neba pao na sto...
...e sad kad pogledamo čovjeka...tu SAVRŠENU mašinu,naspram koje je računar NEUPOREDIV...jeli čovjek pao sa neba,ne...STVARALA ga je neka viša sila,stvaralačka energija koju mi zovemo BOG...on se nalazi u obliku neke energije...kad kažemo majka priroda...to je bog...
...bog nije neki lik što stoji na prestolju ko neki kralj tamo na sedmom nebu...gospodo,on je neobuhvatan našim malim umovima,on je oko nas...

vjerujem u nauku...ne pušim priču o adamu i evi...vjerujem da je čovjek stvaran postepeno,iz najjednostavnije ćelije do savršene biološke mašine...i kad kažu:stvorila nas je majka priroda...mislimo na SVEVIŠNJU SILU...

serem previše ...tolko od mene...
TIFA29

Post by TIFA29 »

Babsy wrote:A ja se pitam,... sta je prije nastalo,... kokoska ili jaje? :? :-?
:D
Odgovor na to pitanje imas ovdje, na dnu stranice. :)
TIFA29

Post by TIFA29 »

morti wrote: ...e sad kad pogledamo čovjeka...tu SAVRŠENU mašinu,naspram koje je računar NEUPOREDIV...jeli čovjek pao sa neba,ne...STVARALA ga je neka viša sila,stvaralačka energija koju mi zovemo BOG...on se nalazi u obliku neke energije...kad kažemo majka priroda...to je bog...
Covjek nije savrsen. U navodnom savrsenstvu svega, ja vidim mane. Kao primjer navedimo nase oko, mozak. To su sigurno cuda, ali ne i bozja. Ako zelimo (i naravno kada bi to mogli) jednom robotu napraviti oko ili mozak, sumnjam da bi mu napravili oko koje moze postati slijepo, ili vid da mu oslabi... te mu moramo eventualno kasnije postavljati socnice, ili dati naocale. A glede mozga nadati se da necemo oboljeti od alzhajmerove bolesti. :)

Jedno svemoguce i sveznajuce stvorenje (Bog) valjda moze napraviti boljeg i jednostavnijeg robota od nas. U cemu je smisao stvoriti nesto nesavrseno, da bi ono tvrdilo o savrsenosti? Putanje planeta oko nase zvijezde (sunce) nas zacudjuju i divimo se istima, ali sto je Bog napravio i asteoride i komete? Da, s vremena na vrijeme pogode Zemlju? Nesavrsen svemir, nesavrsenog covjeka Bog nije stvorio. Ili jeste?

Naravno, postoje i stvari koje su potrebne i pored svih "mana": Bez vulkana, erozija ili kontinentalnih pomjeranja mnogo toga nebi bilo. Pa i prirodni defekti kod covjeka nekad imaju svoju "dobru stranu": slijepoca, ili nepokretnost nekad od jednog covjeka naprave sasvim "drugu osobu". Bog je navodno svu tu nesavrsenost kod covjeka ili i u svemiru stvorio, da bi sve to kao jedna savrsena cjelina funkcionirala. I FA16 ("nevidljivi" avion) je toliko komplikovan, a bas ta komplikovanost mora biti takva da bi mogao svoje funkcije ispuniti i odraditi. No, jednu napravu nepotrebno komplicirati dovodi do izazivanja pojavljivanja gresaka! Tko god da je programirao (stvorio) browser koji koristite, nadajmo se da ga programirao da ispuni korektno svoje funkcije, i da je jednostavan za upotrebu. Neki drugi browser vjerovatno iste funkcije ima, ali je mozda nepotrebno u svojoj strukturi komplikovan. I sada, dodje neki treci programer i pogleda (studira) obje strukture tih programa i odluci koji od prva dva programera "savrsenije" je uradio svoj posao. Mi i ne primjecujemo uvijek tu razliku, ali strucnjaci bi u svakom slucaju uzeli onaj program koji je jednostavniji u svojoj konstrukciji. Manje ovog ili onog, znaci: manje ove ili one greske.
morti wrote: ...bog nije neki lik što stoji na prestolju ko neki kralj tamo na sedmom nebu...gospodo,on je neobuhvatan našim malim umovima,on je oko nas...
Mi ljudi navodno mnogo toga ne mozemo. Ne mozemo pojasniti, opisati Boga, jer on nije u domeni naseg shvatanja, jel`de? Ja se zapravo samo cuditi mogu kada se tvrdi da osobine Boga su nedokucive nasem razumu, a odmah poslije toga se navodi cijela hrpa Bozijih osobina i atributa: Bog je stvoritelj svemira, on samo kaze da bude i ono bude. Postoji samo jedan Bog, i niko mu ravan nije. Bog je svezanjuci, Bog je svemoguc, Bog je olicenje dobrote, Bog nikada ne laze, Bog nikada ne mijenja svoje misljenje, Bog se ukazuje i pokazuje (ali nikad jasno vidljivo za sve) kroz razne primjere, Bog nam uslisava molbe, Bog moze prirodne zakone da ignorira, Bog se brine o nama, Bog nam je dao slobodnu volju, Bog je putem Dzebraila diktirao Kur`an, Bog je ljubomoran i ne trpi poimanje drugih Bogova, Bog ne zeli krunski dokaz da bude dokaziv, vec se u Njega mora vjerovati, jer on vise cijeni vjerovanje nego znanje, Bog sve cuje, Bog sve zna itd., itd.

Ako su dijelovi Boga nama nedostupni, onda je i cijeli Bog, jer u tim nepoznatim dijelovima (osobinama) stalno moze biti promjene. Sve je onda moguce, jer sve je, sto ne znamo, spekulacija. A, kada je sve moguce, tada se to onda ne razlikuje od gluposti ili kaosa. Ako nikada jabuku vidio nisam, a ti mi kazes da je ona na hrpi raznog voca medju kojima je dosta vocki koje takodje ne poznajem, kako onda da je prepoznam?

Zanimljivo je takodje da Bog uvijek ima one osobine, koje su nam potrebne da bi neke kontradiktornosti u svojem razmisljanju "uklonili" (odatle zapravo i svi ti navodi o Bozijim osobinama - svi oni sluze samo za dopunjavanje nepoznanice sa jos vise nepoznanica).

Vec vidim tipicne reakcije i odgovore, sve u stilu: Necuvena drskost! Zar mislis da je Bog podlozan ljudskom poimanju savrsenosti? Ono sto nama izgleda nesavrseno ili bez smisla, kod Boga moze biti savrseno i sa smislom. itd...itd. Ali, ako na taj nacin argumentujemo i na taj nacin razmisljamo, onda dolazimo do spoznaje da zapravo nista ne mozemo o Bogu reci, ili znati. Kako poimati neku savrsenost o Bogu, ako ta savrsenost je pojam covjeka i nije nikako primjenjiv i na Boga??
morti wrote:vjerujem u nauku...ne pušim priču o adamu i evi...vjerujem da je čovjek stvaran postepeno,iz najjednostavnije ćelije do savršene biološke mašine...i kad kažu:stvorila nas je majka priroda...mislimo na SVEVIŠNJU SILU...
Slobodno mozes vjerovati u sta god zelis kao uzrok nastanka covjeka. Ali, svako spominjanje osobina, namjera i sl. toga u sta vjerujes ne pije vode , ako se tvrdi da on je neobuhvatan našim malim umovima. Takodje tada ne vrijedi ni navod da on je oko nas.
morti

Post by morti »

TIFA29 wrote:
morti wrote: ...e sad kad pogledamo čovjeka...tu SAVRŠENU mašinu,naspram koje je računar NEUPOREDIV...jeli čovjek pao sa neba,ne...STVARALA ga je neka viša sila,stvaralačka energija koju mi zovemo BOG...on se nalazi u obliku neke energije...kad kažemo majka priroda...to je bog...
Covjek nije savrsen. U navodnom savrsenstvu svega, ja vidim mane. Kao primjer navedimo nase oko, mozak. To su sigurno cuda, ali ne i bozja. Ako zelimo (i naravno kada bi to mogli) jednom robotu napraviti oko ili mozak, sumnjam da bi mu napravili oko koje moze postati slijepo, ili vid da mu oslabi... te mu moramo eventualno kasnije postavljati socnice, ili dati naocale. A glede mozga nadati se da necemo oboljeti od alzhajmerove bolesti. :)

Jedno svemoguce i sveznajuce stvorenje (Bog) valjda moze napraviti boljeg i jednostavnijeg robota od nas. U cemu je smisao stvoriti nesto nesavrseno, da bi ono tvrdilo o savrsenosti? Putanje planeta oko nase zvijezde (sunce) nas zacudjuju i divimo se istima, ali sto je Bog napravio i asteoride i komete? Da, s vremena na vrijeme pogode Zemlju? Nesavrsen svemir, nesavrsenog covjeka Bog nije stvorio. Ili jeste?

Naravno, postoje i stvari koje su potrebne i pored svih "mana": Bez vulkana, erozija ili kontinentalnih pomjeranja mnogo toga nebi bilo. Pa i prirodni defekti kod covjeka nekad imaju svoju "dobru stranu": slijepoca, ili nepokretnost nekad od jednog covjeka naprave sasvim "drugu osobu". Bog je navodno svu tu nesavrsenost kod covjeka ili i u svemiru stvorio, da bi sve to kao jedna savrsena cjelina funkcionirala. I FA16 ("nevidljivi" avion) je toliko komplikovan, a bas ta komplikovanost mora biti takva da bi mogao svoje funkcije ispuniti i odraditi. No, jednu napravu nepotrebno komplicirati dovodi do izazivanja pojavljivanja gresaka! Tko god da je programirao (stvorio) browser koji koristite, nadajmo se da ga programirao da ispuni korektno svoje funkcije, i da je jednostavan za upotrebu. Neki drugi browser vjerovatno iste funkcije ima, ali je mozda nepotrebno u svojoj strukturi komplikovan. I sada, dodje neki treci programer i pogleda (studira) obje strukture tih programa i odluci koji od prva dva programera "savrsenije" je uradio svoj posao. Mi i ne primjecujemo uvijek tu razliku, ali strucnjaci bi u svakom slucaju uzeli onaj program koji je jednostavniji u svojoj konstrukciji. Manje ovog ili onog, znaci: manje ove ili one greske.
morti wrote: ...bog nije neki lik što stoji na prestolju ko neki kralj tamo na sedmom nebu...gospodo,on je neobuhvatan našim malim umovima,on je oko nas...
Mi ljudi navodno mnogo toga ne mozemo. Ne mozemo pojasniti, opisati Boga, jer on nije u domeni naseg shvatanja, jel`de? Ja se zapravo samo cuditi mogu kada se tvrdi da osobine Boga su nedokucive nasem razumu, a odmah poslije toga se navodi cijela hrpa Bozijih osobina. Bog je stvoritelj svemira, on samo kaze da bude i ono bude. Postoji samo jedan Bog, i niko mu ravan nije. Bog je svezanjuci, Bog je svemoguc, Bog je olicenje dobrote, Bog nikada ne laze, Bog nikada ne mijenja svoje misljenje, Bog se ukazuje i pokazuje (ali nikad jasno vidljivo za sve) kroz razne primjere, Bog nam uslisava molbe, Bog moze prirodne zakone da ignorira, Bog se brine o nama, Bog nam je dao slobodnu volju, Bog je putem Dzebraila diktirao Kur`an, Bog je ljubomoran i ne trpi poimanje drugih Bogova, Bog ne zeli krunski dokaz da bude dokaziv, vec se u Njega mora vjerovati, jer on vise cijeni vjerovanje nego znanje, Bog sve cuje, Bog sve zna itd., itd.

Ako su dijelovi Boga nama nedostupni, onda je i cijeli Bog, jer u tim nepoznatim dijelovima (osobinama) stalno moze biti promjene. Sve je onda moguce, jer sve je, sto ne znamo, spekulacija. A, kada je sve moguce, tada se to onda ne razlikuje od gluposti ili kaosa. Ako nikada jabuku vidio nisam, a ti mi kazes da je ona na hrpi raznog voca medju kojima je dosta vocki koje takodje ne poznajem, kako onda da je prepoznam?

Zanimljivo je takodje da Bog uvijek ima one osobine, koje su nam potrebne da bi neke kontradiktornosti u svojem razmisljanju "uklonili" (odatle zapravo i svi ti navodi o Bozijim osobinama - svi oni sluze samo za dopunjavanje nepoznanice sa jos vise nepoznanica).

Vec vidim tipicne reakcije i odgovore, sve u stilu: Necuvena drskost! Zar mislis da je Bog podlozan ljudskom poimanju savrsenosti? Ono sto nama izgleda nesavrseno ili bez smisla, kod Boga moze biti savrseno i sa smislom. itd...itd. Ali, ako na taj nacin argumentujemo i na taj nacin razmisljamo, onda dolazimo do spoznaje da zapravo nista ne mozemo o Bogu reci, ili znati. Kako poimati neku savrsenost o Bogu, ako ta savrsenost je pojam covjeka i nije nikako primjenjiv i na Boga??
morti wrote:vjerujem u nauku...ne pušim priču o adamu i evi...vjerujem da je čovjek stvaran postepeno,iz najjednostavnije ćelije do savršene biološke mašine...i kad kažu:stvorila nas je majka priroda...mislimo na SVEVIŠNJU SILU...
Slobodno mozes vjerovati u sta god zelis kao uzrok nastanka covjeka. Ali, svako spominjanje osobina, namjera i sl. toga u sta vjerujes ne pije vode , ako se tvrdi da on je neobuhvatan našim malim umovima. Takodje tada ne vrijedi ni navod da on je oko nas.

ala si se "napričao"...nema veze,ali pazi...kad kažem neobuhvatan ne govorim da ne kontamo njegove osobine,nego da ne kontamo ŠTA JE ON,NE MOŽEMO GA RAZUMJETI...
...malo si skrenuo sa kolosjeka...ja sam samo pokušao dočarati jednu stvar:sve što postoji,nekad davno postojalo nije...e sad šta to bi pa nastade čovjek,koji je zaista savršena mašina!!!(pročitaj negdje kako funkcioniše naše tijelo...mnogo toga znamo...ali hrpu stvari još moramo otkriti,jer u biti,niko još nije objasnio ŽIVOT)...i opet govorim...NISMO PALI S NEBA...taj tv koji gledaš je izašao iz fabrike,čovječe...
TIFA29

Post by TIFA29 »

...mnogo toga znamo...ali hrpu stvari još moramo otkriti,jer u biti,niko još nije objasnio ŽIVOT)...i opet govorim...NISMO PALI S NEBA...taj tv koji gledaš je izašao iz fabrike,čovječe...
No, iz cinjenice da neznamo sve niti da mozemo sve znati, teista izvodi pogresan zakljucak u stilu: Kada vec nauka ne zna sve i kada je zbog toga nesigurna, nase vjerovanje to nije.

A, upravo to je i poenta. Kada je vec nauka nesigurna, a ona bazira samo na valjanim pretpostavkama, tada je vjerovanje pogotovo nesigurno. Naime, znanje je na vecem stupnju od vjerovanja. Zabluda, da vjerovanje moze biti sigurno, nastaje onda kada se to vjerovanje imunizuje na kritiku dogmatizmom (to je tako i gotovo), tautologijom (uslovljavanje postojanje neceg cije postojanje se zeli dokazati) i logicnim sestarom (vrtenjem u krug). Takvo imuniziranje na kritiku je mana teizma, a ne vrlina.

Cesto se nauka odbija sa argumentom da je nauka u proslosti tvrdila takodje nesto sto se kasnije ispostavilo netacnim (spomenimo samo spominjane Newton-a ovdje na forumu). Ali, odakle znamo o tim greskama iz nauke? Od nauke same. No, ako se iz toga (pogresaka nauke) izvede zakljucak da ona nije sigurna, tada to vrijedi za naucne dokaze te greske. Jer, onda sve nije sigurno, pa ni zakljucak da je nesto bilo pogresno. Upravo je vrlina nauke da spoznaje, priznaje i odbacuje vlastite greske ili zablude. Toga kod vjerovanja nema. Teizam nije voljan da prizna vlastite zablude ili greske, stoga se i pokusava na sve nacine imunizirati na kritiku. A to, to je pogubno za istu.

Takodje se cesto tvrdi da nauka opisuje svijet, dok religija ga objasnjava. To je takodje pogresno, ali o tome mozda drugom prilikom.
Drvosjeca iz Dejcica

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

TIFA29 wrote: Covjek nije savrsen. U navodnom savrsenstvu svega, ja vidim mane. Kao primjer navedimo nase oko, mozak. To su sigurno cuda, ali ne i bozja. Ako zelimo (i naravno kada bi to mogli) jednom robotu napraviti oko ili mozak, sumnjam da bi mu napravili oko koje moze postati slijepo, ili vid da mu oslabi... te mu moramo eventualno kasnije postavljati socnice, ili dati naocale. A glede mozga nadati se da necemo oboljeti od alzhajmerove bolesti. :)
Ti inace sve shvatas bukvalno ? Da smo savrseni na taj nacin vjerovatno bi bili besmrtni ili bi zivjeli toliko dugo da bi vecina nas postala metuzalemi. :lol:

TIFA29 wrote:Mi ljudi navodno mnogo toga ne mozemo. Ne mozemo pojasniti, opisati Boga, jer on nije u domeni naseg shvatanja, jel`de? Ja se zapravo samo cuditi mogu kada se tvrdi da osobine Boga su nedokucive nasem razumu, a odmah poslije toga se navodi cijela hrpa Bozijih osobina i atributa: Bog je stvoritelj svemira, on samo kaze da bude i ono bude. Postoji samo jedan Bog, i niko mu ravan nije. Bog je svezanjuci, Bog je svemoguc, Bog je olicenje dobrote, Bog nikada ne laze, Bog nikada ne mijenja svoje misljenje, Bog se ukazuje i pokazuje (ali nikad jasno vidljivo za sve) kroz razne primjere, Bog nam uslisava molbe, Bog moze prirodne zakone da ignorira, Bog se brine o nama, Bog nam je dao slobodnu volju, Bog je putem Dzebraila diktirao Kur`an, Bog je ljubomoran i ne trpi poimanje drugih Bogova, Bog ne zeli krunski dokaz da bude dokaziv, vec se u Njega mora vjerovati, jer on vise cijeni vjerovanje nego znanje, Bog sve cuje, Bog sve zna itd., itd.
Moze li pauk na zidu u tvojoj sobi biti svjestan svemira u kojem zivi kao i ljudi ?! :? Njegov svemir je tvoja soba, i pauk nikad nece biti u stanju dokuciti velicinu naseg svijeta i svemira, tako mi nismo u stanju na zemlji posve objasniti i dokuciti velicinu BOGA. Postoji interesantna naucna teorija koja kaze da ne moraju nuznu na svakom mjestu u svemiru postojati samo tri dimenzije, moguce je da postoje mjesta i galaksije koje imaju vise dimenzija. Isuvise smo tehnoloski inferiorini da bi u narednih 500 godina mogli do kraja istraziti nas solarni sistem, kamo li citav Mlijecni put, cijeli svemir ili poimanje velicine boga.
TIFA29 wrote:Ako su dijelovi Boga nama nedostupni, onda je i cijeli Bog, jer u tim nepoznatim dijelovima (osobinama) stalno moze biti promjene. Sve je onda moguce, jer sve je, sto ne znamo, spekulacija. A, kada je sve moguce, tada se to onda ne razlikuje od gluposti ili kaosa. Ako nikada jabuku vidio nisam, a ti mi kazes da je ona na hrpi raznog voca medju kojima je dosta vocki koje takodje ne poznajem, kako onda da je prepoznam?
Prema opisu kojeg sam ti dao u vise navrata u razlicitim formama. Nije bas sve tako crno-bijelo kako predstavljas i pravis neodgovarajuca poredjenja. :(

TIFA29 wrote:Slobodno mozes vjerovati u sta god zelis kao uzrok nastanka covjeka. Ali, svako spominjanje osobina, namjera i sl. toga u sta vjerujes ne pije vode , ako se tvrdi da on je neobuhvatan našim malim umovima. Takodje tada ne vrijedi ni navod da on je oko nas.
To sto ne vidis atom ne znaci da ne postoji, to sto pauk ne poznaje svemira ne znaci da svemir ne postoji, to sto covjek nije u stanju izarvno komunicirati sa zivotinjama ne znaci da one ne komuniciraju jedna sa drugom (osobina posebne vrste rijecnih delfina), to sto pas ne razlikuje boje i vidi pretezno sive, crne i bijele nijajnse ne znaci da boje ne postoje.
TIFA29

Post by TIFA29 »

To sto ne vidis atom ne znaci da ne postoji, to sto pauk ne poznaje svemira ne znaci da svemir ne postoji, to sto covjek nije u stanju izarvno komunicirati sa zivotinjama ne znaci da one ne komuniciraju jedna sa drugom (osobina posebne vrste rijecnih delfina), to sto pas ne razlikuje boje i vidi pretezno sive, crne i bijele nijajnse ne znaci da boje ne postoje.
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 4295#84295

P.S: Iako nemamo dokaza da mali zeleni Marsovci sa velikim i buljavim ocima putem telepatije prate i upravljaju nase misli, to ne znaci da oni to ne cine. Jel`de ? :)

P.P.S: Dokazivo je da atom postoji, dokazivo je da pauk nema svijest kao mi pa da bi istu poistovjecivali sa nasom.

Komuniciranje zivotinja izmedju sebe nije u istom odnosu komuniciranja covjeka sa zivotinjom.

Za psa boje ne postoje, niti ga se ticu tj. postojanje istih ne utjece na njegov zivot... dok on jadan ih ne vidi, ili? :)
weasel

Post by weasel »

A koju teoriju koristiti da bi shvatili univerzum,kako mikro tako i makro?

Kvantna mehanika od Nilsa Bora ili Ajnstajn?

Mala napomena,pa vi nastavite...

Mi ne poznajemo samo tri dimenzije nego cetiri.Tri prostorne,duzina,sirina,visina a cetvrta je vrijeme.Sa ove cetiri dimenzije pokusali smo da shvatimo ovaj nas materijalni svijet.Medjutim sapuce se (strength teory) da ima najmanje jos sedam dimenzija...

I jos nesto vezano za crnu rupu...Postoje i njihovo postojanje je dokazano a nagadja se da je to u stvari ogromno velika masa "ogromno" malih dimenzija najvjerovatnije nano velicine a koja,zbog velike gravitacije uzrokovane ogromnom masom, sisa u sebe sve sto je materijalno ... Kako to objasniti da jedna citava galaksija nestane u prostoru velicine atomskog jezgra??
Post Reply