Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
hank

#251 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by hank »

jesi to naknadno stavio turbo na audija? :lol:
Melami

#252 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by Melami »

hank wrote:jesi to naknadno stavio turbo na audija? :lol:
nisu pravili 4.2 sa turbom :D samo quattro. Suti lozim malo covjeka :D Nije moj 4.2, manji je motor kod mog, al nisu puno slabije karakteristike, bas gledo sad.
hank

#253 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by hank »

Melami wrote:
nisu pravili 4.2 sa turbom :D samo quattro. Suti lozim malo covjeka :D Nije moj 4.2, manji je motor kod mog, al nisu puno slabije karakteristike, bas gledo sad.
ma znam taj motor. 300ks il 310. dobro je isao, al je volio i popit. bio je samo jedan kod nas u sarajevu takav. na vrhu dzidzikovca stajao, neki covjek brkati ti ga vozio. uvijek sam se ko mali divio zvuku. vjerovatno bi se sad vise divio potrosnji. :D
preludezalude

#254 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by preludezalude »

Melami wrote:
preludezalude wrote:

Nemam ja tebi sta vjerovati ni nevjerovati. Pusti ove virtuelne duele koji su vecinom sacinjeni od podataka koji sa praksom nemaju veze.
Evo ja tebi jedan duel sa pogledas: http://www.zeperfs.com/en/duel15-1461.htm

A sad iz prakse:

Mjesto desavanja uzbrdo iz pravca Konjica prema mjestu Bradina, dvije trake idu uz brdo. (Ovakvih duela ja imam cesto jer cesto putujem Tuzla-Mostar). Pasat me stize i hoce da me prodje. Dajem gas i odmicem. Stalno se usporava i ubrzava zbog krivina ali pasat nema sanse da me prodje. Malo popustim, pasat dodje do mene, ja po gasu, pasat po gasu i ja ga s lakocom ostavljam. Sve je trajalo do tunela i tu smo se smirili. Znaci, pasat je u svim brzinama od 2. do 4. sporiji od moje alfe. A ovaj virtuelni duel govori nesto drugo.
Citava ova prica nema veze sa mojim autom, vec sa ovim virtuelnim duelima. Virtuelni duel nista ne znaci. Na crtu pa se probaj.

BTW Moj prijasnji benzinac sa 133ks je ovu moju alfu sa 140ks jeo za dorucak, rucak, veceru i jos izmedju obroka je bila marenda.
vjerovatno je passat bio pun.
Samo sam cekao da se neko javi sa takvim objasnjenjem, ali tebe nisam ocekivao. Bas je obratno bilo. Alfa je bila puna jer sam se vracao sa odmora, a u pasatu samo vozac. E sad ne znam sta je imao u gepeku, mozda vrecu dvije olova. :D
preludezalude

#255 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by preludezalude »

Melami wrote:
preludezalude wrote:

Nemam ja tebi sta vjerovati ni nevjerovati. Pusti ove virtuelne duele koji su vecinom sacinjeni od podataka koji sa praksom nemaju veze.

A sad iz prakse:

Mjesto desavanja uzbrdo iz pravca Konjica prema mjestu Bradina, dvije trake idu uz brdo. (Ovakvih duela ja imam cesto jer cesto putujem Tuzla-Mostar). Pasat me stize i hoce da me prodje. Dajem gas i odmicem. Stalno se usporava i ubrzava zbog krivina ali pasat nema sanse da me prodje. Malo popustim, pasat dodje do mene, ja po gasu, pasat po gasu i ja ga s lakocom ostavljam. Sve je trajalo do tunela i tu smo se smirili. Znaci, pasat je u svim brzinama od 2. do 4. sporiji od moje alfe. A ovaj virtuelni duel govori nesto drugo.
Citava ova prica nema veze sa mojim autom, vec sa ovim virtuelnim duelima. Virtuelni duel nista ne znaci. Na crtu pa se probaj.

BTW Moj prijasnji benzinac sa 133ks je ovu moju alfu sa 140ks jeo za dorucak, rucak, veceru i jos izmedju obroka je bila marenda.
Hocemo da probamo u praksi?
Torque: 400Nm
Weight/power ratio: 6.4kg/PS
A sto meni to govoris? Obrati se onom sto autom preskace druge. On je najbrzi.
Brdar

#256 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by Brdar »

Da vam pravo kazem, dizel su odlicni motori koji su nenormalno napredovali u posljednjih 10-ak god. Bolji su vecinom u ubrzanjima 0-60 i meduubrzanjima (80-120, 60-100), ali moj golf III 1.9 td (75ks) ulijeni se nakon 150 km/h (4000 rpm), treba mu od 140 do 150 bar kilometar, (najvise potego do Ljubljane jednom 160 kmh i to je daska :D ) e tu je mana dizela, lijeni su blizu svog maksimuma, dok me benzinac tipa 1.2, 1.4 (otprilike iste snage pretekne),
ali kad startaju dizel i benzin iste snage (npr. semafor) dizel ga otpuse u startu, zbog boljeg momenta na manjim obratjima, ali na vecim obrtajima i brzinama 150> benzin ima prednost, (pa se uopsteno kaze zbog toga da su benzinci startniji), ali oba motora imaju i mane i prednosti, tako da nije ni jedan savrsen, eto toliko od mene. 8-)
Medonjaa

#257 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by Medonjaa »

Medonjaa wrote:
preludezalude wrote:
Najznačajniji turbo/kompresor benzinci na tržištu

VAG koncern (VW, Seat, Škoda, Audi…)

1.4 TSI (125/140/170 KS, 200/220/240 Nm pri 1500 o/min)
1.8 TFSI (160 KS, 250 Nm pri 1500 o/min)
2.0 TFSI (200 KS, 280 Nm pri 1800 o/min)
3.0 TFSi (290 KS, kompresor, 420 Nm pri 2500 o/min)

VW Golf 2.0 TFSI- jedan od tehnoloških najnaprednijih benzinskih motora sa turbo puhalom i direktnim ubrizgavanjem goriva
nabrojao si "dragulje" moderne mašinske industrije naročit 1.4 TSi koji se nekoliko godina zaredom proglašava motorom godine, ponekad i u svim kategorijama, i on jedini može biti u priči "imperij uzvraća udarac"
ali pogledaj njegovu cijenu i Golfa sa tim motorom, skuplji je od dizela, pa ti vidi
dakle nove tehnologije su skupe, taj TSI ima i turbinu i kompresor !!!

kao da sam imao predosjećaj VW 1.4 TSI :oops:
PO SEDMI PUT proglašen najbolji motor :dance:
jedini koji se može nosit sa modernim turbodizelima :zoka:

http://www.proauto.ba/portal/vijesti_au ... 3&nid=3481
Last edited by Medonjaa on 19/06/2012 17:52, edited 1 time in total.
530i

#258 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by 530i »

I jedini koji ima problemčića

http://www.youtube.com/watch?v=NkuXXYuSrUs

Gore nego Yugo 45.
silver testelone

#259 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by silver testelone »

jbt ne mogu da vjerujem kako vam se da ovoliko raspravljat o glupostima... iako je tema zaključena već na drugoj stranici :S
hostapler

#260 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by hostapler »

preludezalude wrote:

A sad iz prakse:

Koji benzinac? Proizvođac,model,godiste,kubikaza. Malo vise informacija.
BTW Alfa 166 2.0 TS sa 150 ks je smijesan auto pored istog modela sa 2.4 JTD motorom od 150 ks.
Melami

#261 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by Melami »

hank wrote:
Melami wrote:
ma znam taj motor. 300ks il 310. dobro je isao, al je volio i popit. bio je samo jedan kod nas u sarajevu takav. na vrhu dzidzikovca stajao, neki covjek brkati ti ga vozio. uvijek sam se ko mali divio zvuku. vjerovatno bi se sad vise divio potrosnji. :D
pa ovaj moj 2.8 trosi vrlo malo manje od tog 4.2
Znam da je vrlo velika razlika u motorima al razlog te potrosnje je sto se 4.2 puno lakse nosi sa tezinom, iako nije ni 2.8 bas slab. Ja mislim da mi ovaj u mjesanoj vosnji, al vecinom autput, trosi oko 14-15.
hank

#262 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by hank »

ma te motore je jebo mjenjac. predugi stepeni prijenosa plus 5 brzina i eto ti dobre kombinacije s tim benzincom za veliku potrosnju. a doduse napravljeni su u eri kad gorivo nije bilo skupo ko djavo.
shady

#263 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by shady »

Zanimljivo da svi porede benzinca i dizelasa sa istom snagom, naravno da je dizelas tu brzi jer ima istu snagu, a veci obrtni momenat. Tu jos ulogu ima mjenjac, ali vec je zakljuceno da sa istom snagom, dizelasi su u prednosti, a s druge strane da bi dizelas imao istu snagu kao benzinac, mora imati znatno veci motor.

Po meni, za "fer" usporedbu treba uzeti u obzir i cijenu i kubikazu i vrstu motora (atm ili turbo/super punjac) :D . Evo mog doprinosa :-D

Megane 180 TCe (2.0 turbo benzin)
180 KS (132 kW) @ 5500 rpm
300 Nm @ 2250 rpm
230 km/h
7,8 s (0-100km/h)
8,2 l/100 km

Megane 160 FAP (2.0 turbo dizel)
160 KS (118 kW) @ 3750 rpm
380 Nm @ 2000 rpm
220 km/h
8,5 s (0-100km/h)
5,9 l/100 km

Sto se cijene tice, dizelas je malo skuplji (oko 6%), identican paket opreme. U cistoj utrci opet pobjedjuje auto sa vise KS, dok u obicnoj voznji definitivno pobjedjuje dizelas, jer ima puno manju potrosnju, a ima dovoljno priblizne performanse. Znam da je ovo "teoretska" potrosnja, ali ako nista pokazuje koje auto manje trosi, jer je stvarno potrosnja sigurno veca kod oba modela.

Megane 1.6 benzinac i 1.5 turbo dizel (oba 110KS) imaju slicne performanse (skoro identicne na papiru), dizelas naravno ima puno manju potrosnju, ali je razlika u cijeni velika, dizelas je skuplji za nekih 10-20%.
Brdar

#264 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by Brdar »

[quote="Melami"][quote="hank"][quote="Melami"][quote="hank"]

Opet vam ponavljam,Da vam pravo kazem, dizel su odlicni motori koji su nenormalno napredovali u posljednjih 10-ak god. Bolji su vecinom u ubrzanjima 0-60 i meduubrzanjima (80-120, 60-100), ali moj golf III 1.9 td (75ks) ulijeni se nakon 150 km/h (4000 rpm), treba mu od 140 do 150 bar kilometar, (najvise potego do Ljubljane jednom 160 kmh i to je daska ) e tu je mana dizela, lijeni su blizu svog maksimuma, dok me benzinac tipa 1.2, 1.4 (otprilike iste snage pretekne),
ali kad startaju dizel i benzin iste snage (npr. semafor) dizel ga otpuse u startu, zbog boljeg momenta na manjim obratjima, ali na vecim obrtajima i brzinama 150> benzin ima prednost, (pa se uopsteno kaze zbog toga da su benzinci startniji), ali oba motora imaju i mane i prednosti, tako da nije ni jedan savrsen, eto toliko od mene.

to je tako i to je to, 8-)
preludezalude

#265 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by preludezalude »

hostapler wrote:
preludezalude wrote:

A sad iz prakse:

Koji benzinac? Proizvođac,model,godiste,kubikaza. Malo vise informacija.
BTW Alfa 166 2.0 TS sa 150 ks je smijesan auto pored istog modela sa 2.4 JTD motorom od 150 ks.
Sta ti znaci ovo da je alfa 166 ts smijesan auto pored istog modela 2.4jtd??? Pa to su ista auta sa razlicitim motorima, a istim performansama.

A benzinac je bio:
Honda Prelude 1994. godiste, motor 2.0, 133ks, 179Nm. Moja je bila malo otezana jer je imala naknadno ubacenu klimu i pun gepek muzike. Najmanje 100kg teza.
hostapler

#266 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by hostapler »

Mozda na papiru jesu isti po performansama i u teoriji kako ti kazes,ali u praksi ovaj 2.4 JTD na bosanskim putevima je kralj svijeta za ovaj anemicni (ispod 4000 obrtaja) atmosferski motor od 2000 ccm u autu od min 1500 kg. Lakse se vozi,ne salta se puno,a potrosnja je je za min 5 lit manja (da ne kazem duplo,mogao bi se neko uhvatiti za moj post).

Sto se tice Honde (koja je od 166 2.4 JTD laksa citavih 300 kg) mislim da nakon podatka u zagradi svaka usporedba prestaje iako se o tvojoj izjavi moze polemisati da je dorucak i rucak i marenda izmedzu,jer tvoja Honda je po fabrickim podacima ubrzavala za 9.2 sec do 100 i imala max brzinu od 201 km/h,a Alfa ima ubrzanje 9.9 sec do 100 (sa 300 kg viska) i max brzinu od 202 km/h.
Zivio :thumbup:
Medonjaa

#267 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by Medonjaa »

ostalo jedino za utjehu benzincima
Benzinci najskuplji za vožnju, ali najjeftiniji za održavanje!
(članak hrvatskog auto-magazina)
http://autoklub.jutarnji.hr/benzinci-na ... -/1036460/
preludezalude

#268 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by preludezalude »

hostapler wrote:Mozda na papiru jesu isti po performansama i u teoriji kako ti kazes,ali u praksi ovaj 2.4 JTD na bosanskim putevima je kralj svijeta za ovaj anemicni (ispod 4000 obrtaja) atmosferski motor od 2000 ccm u autu od min 1500 kg. Lakse se vozi,ne salta se puno,a potrosnja je je za min 5 lit manja (da ne kazem duplo,mogao bi se neko uhvatiti za moj post).

Sto se tice Honde (koja je od 166 2.4 JTD laksa citavih 300 kg) mislim da nakon podatka u zagradi svaka usporedba prestaje iako se o tvojoj izjavi moze polemisati da je dorucak i rucak i marenda izmedzu,jer tvoja Honda je po fabrickim podacima ubrzavala za 9.2 sec do 100 i imala max brzinu od 201 km/h,a Alfa ima ubrzanje 9.9 sec do 100 (sa 300 kg viska) i max brzinu od 202 km/h.
Zivio :thumbup:
Eto dizel nije anemican iznad 4000 obrtaja. Sta dobijes na mostu izgubis na cupriji.

A razlika u tezini nije bila 300kg. Nemoj se praviti lud. Provjeravao si podatke po netu pa si i mogao vidjeti da je alfa teska 1450 Kg a Honda je teska 1250Kg. To je razlika od 200Kg kod tvornickog auta. A moja Honda je bila otezana za najmanje 100Kg. Znaci razlika je u tezini najvise 100Kg. A imas pogresan podatak o krajnjoj brzimi alfe a to je 210Km/h. Pa ja ti i govorim svo vrijeme da je dizel pored benzinca prava taraba.
Kako je moguce da je honda tako puno brza kad ima manje konja i puuuuno manje momenta. Ti tvrdis da momenat tjera auto.
Tema je momenat i snaga. Ako nemas bolje argumente nemoj ni spominjati potrosnju. Mnogi bi se je*ali a da im ne udje. E pa ne ide to tako. Koliko para toliko i muzike.
LeKo

#269 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by LeKo »

Glavni je vozač!
preludezalude

#270 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by preludezalude »

LeKo wrote:Glavni je vozač!
U pravu si da vozac u mnogim slucajevima igra presudnu ulogu.
Melami

#271 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by Melami »

Ako su auta pribliznih katakteristika vozac moze biti presudan, al u razlicitim autima vozac i ne igra neku ulogu. Ako je njemu limit 170 ne moze ga ni Shumaher ni Loeb ni niko voziti 190.
shady

#272 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by shady »

Melami wrote:
Ako su auta pribliznih katakteristika vozac moze biti presudan, al u razlicitim autima vozac i ne igra neku ulogu. Ako je njemu limit 170 ne moze ga ni Shumaher ni Loeb ni niko voziti 190.
U mene 230 max, pa sve preko 200 je nemoguce dostici, mozda kad izgrade jos 20km autoputa :lol: .
Melami

#273 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by Melami »

shady wrote:
Melami wrote:
U mene 230 max, pa sve preko 200 je nemoguce dostici, mozda kad izgrade jos 20km autoputa :lol: .
Joj sto ne volim ove price, sad smo svi najbolji vozaci, bas nesto tesko stati na gas. Dobar vozac ne znaci brz vozac.
Nego bogami sam imao priliku prije 5-6 mjeseci da vozim mazdu3 i bogami jedno od boljih auta kad je ubrzanje u pitanju. Cuo sa ljudi pricaju da cak ostavlja m3 u prasini :D
GaRGa

#274 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by GaRGa »

Joj sto ne volim ove price, sad smo svi najbolji vozaci, bas nesto tesko stati na gas. Dobar vozac ne znaci brz vozac.
Nego bogami sam imao priliku prije 5-6 mjeseci da vozim mazdu3 i bogami jedno od boljih auta kad je ubrzanje u pitanju. Cuo sa ljudi pricaju da cak ostavlja m3 u prasini :D[/quote]

Mazda 3 ostavlja BMW M3 u prasini ? kako ti samo divno razmisljas...
Melami

#275 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by Melami »

GaRGa wrote:Joj sto ne volim ove price, sad smo svi najbolji vozaci, bas nesto tesko stati na gas. Dobar vozac ne znaci brz vozac.
Nego bogami sam imao priliku prije 5-6 mjeseci da vozim mazdu3 i bogami jedno od boljih auta kad je ubrzanje u pitanju. Cuo sa ljudi pricaju da cak ostavlja m3 u prasini :D

Mazda 3 ostavlja BMW M3 u prasini ? kako ti samo divno razmisljas...[/quote]
Znam da zvuci smijesno, al bas mislim da sam to ovdje citao na forumu i to od nekih malo boljih poznavaoca automobila.
Ja kazem, vozio mazdu i strasno ide, a ti kako hoces.
evo ti pa vidi, jedino sto je prednost BMW sto je laksi i opet ga pojede :D
http://www.zeperfs.com/en/duel3080-2498.htm
Locked