Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
shady

#226 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by shady »

Melami wrote:
shady wrote:Na duze staze dizelasi su bolji zbog manje potrosnje za iste performanse, kad su u pitanju utrke, dok kod "obicnih" automobila, benzinci se koriste u premium klasi jer je lakse izvuci vise KS iz njih. Iz dizelasa je tesko izvuci puno preko 100KS/litru zapremine, dok benzinci imaju i do 150KS/litru bez problema, pa i vise (sa turbom naravno). Jos jedna "prednost" je znatno manji obrtni moment, jer ne mogu svi mjenjaci podnijeti toliki. Brabus pri tuniranju Mercedesa svoje najace modele ogranicava u obrtnom momentu, pa sad zamislite sta bi tek bilo da je dizelas sa duplo vise Nm u pitanju. :dance:

Ima se tu vjerovatno jos svasta nesta dodati, ali ovo je koliko se ja razumijem :D
koliko to manje trose i znas li da je dizel skuplji od benzina? Znas li koliko prostom racunicom treba predjenih kilometara da se ta potrosnja isplati. Koliko dizel treba odrzavanja vise, skupljeg. Dodaj na to da je u startu skuplji masno
Prica je bila o dizelasima na utrkama, Audi TDI motorima na LeMans-u. To je utrka izdrzljivosti, i tu ocito da dizel ima prednost manje potrosnje.
BISCANIN2

#227 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by BISCANIN2 »

Zar audi ne dobiva na lemanu jer ukupno manje vremena trosi na sipanje goriva.A za dakar kad se.mitcu povukao s ako ko dobro podkuje moze biti prvak.
shady

#228 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by shady »

BISCANIN2 wrote:Zar audi ne dobiva na lemanu jer ukupno manje vremena trosi na sipanje goriva.A za dakar kad se.mitcu povukao s ako ko dobro podkuje moze biti prvak.
Dizel = manja potrosnja = manje sipanja goriva, sto je prednost u utrkama kao sto je LM, a jel pobjedjuju zbog tog, ne znam. :D
goran16v

#229 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by goran16v »

shady wrote: Prica je bila o dizelasima na utrkama, Audi TDI motorima na LeMans-u. To je utrka izdrzljivosti, i tu ocito da dizel ima prednost manje potrosnje.
Da li je WTTC trka izdrzljivosti?
shady

#230 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by shady »

goran16v wrote:
shady wrote: Prica je bila o dizelasima na utrkama, Audi TDI motorima na LeMans-u. To je utrka izdrzljivosti, i tu ocito da dizel ima prednost manje potrosnje.
Da li je WTTC trka izdrzljivosti?
Nije :D
hank

#231 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by hank »

meni samo nije jasno kako neko moze pricat o stedljivosti turbo benzinca ako ga je ikad vozio.
jedini turbo motori koju mogu bit stedljivi su oni do 1.4l. cak i taj kad ga poderes hladno ide preko 10-12 litara u gradu.
turbo benzinci imaju prednost da kad ih normalno vozis, kosto bi vozio atmosferskog benzinca, onda umjereno trose. bez naglih ubrzavanja, bez koristenje momenta koji ti omogucava ta nagla ubrzanja, bez guranja u crveno polje.
cim to pocnes radit, potrosnja se udvostruci u svim uslovima voznje.
imam iskustvo s svim turbo benzin motorima vw grupacije osim s ovim malim 1.2tfsi i 1.4tfsi, nisam ih licno vozio al sam se vozio. vozio sam najcesce 2.0tfsi motor u raznim kombinacijama iz vw grupacije, od onog prvog u leonu sa 186ks(detunirani golf gti) do cupre i s3, il megana rs. i to su sve stvarno redom odlicni motori. al prosjecna potrosnja jako pitome gradske voznje za seata leona cupru FL sa 265ks i turbo motorom je 14 litara na 100 predjenih km. dakle voznje u kojoj se salta do 3000, u kojoj se ubrzava lagano, bez naglih startova i ikakvog divljanja.
ko kaze da to auto moze ispod, laze. moze na otvorenom, u gradu nema sanse.
tako da prica o velikoj ustedi kod kupovine benzinca pada u vodu. ustedi se u startu. al ko kupi auto da ide do granapa, njemu se nista ne isplati.
Qler

#232 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by Qler »

Juce sam vozio Octavia 2007 godiste, karavan, 2.0TDI 140KS... 11l/100km prosjecna po BC. Dzaba sve, kad je guzva trosi pa da je 0.7 CDI Smart... Doduse bila je zurba ovih dana pa je potrosnja i zato malo skocila, ali cinjenica je da i dizeli trose :)

Ali tema nije potrosnja, tako da je to sada nebitan faktor. I da trosi 20l nije bitno, tema je sta je bolje Nm ili KS. I zakljucak je da je turbo benzin najbolja varijanta. Ko ima love vozat ce to, ko nema love vozat ce turbo dizela i govoriti kako je on pametan jer vozi dizela.

Smijem se kladiti da 90% ovdje ljudi sto navijaju za dizele, da imaju para da im gorivo ne predstavlja bitan faktor u budzetu, vozilo bi benzinca.
GaRGa

#233 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by GaRGa »

hank wrote:meni samo nije jasno kako neko moze pricat o stedljivosti turbo benzinca ako ga je ikad vozio.
jedini turbo motori koju mogu bit stedljivi su oni do 1.4l. cak i taj kad ga poderes hladno ide preko 10-12 litara u gradu.
turbo benzinci imaju prednost da kad ih normalno vozis, kosto bi vozio atmosferskog benzinca, onda umjereno trose. bez naglih ubrzavanja, bez koristenje momenta koji ti omogucava ta nagla ubrzanja, bez guranja u crveno polje.
cim to pocnes radit, potrosnja se udvostruci u svim uslovima voznje.
imam iskustvo s svim turbo benzin motorima vw grupacije osim s ovim malim 1.2tfsi i 1.4tfsi, nisam ih licno vozio al sam se vozio. vozio sam najcesce 2.0tfsi motor u raznim kombinacijama iz vw grupacije, od onog prvog u leonu sa 186ks(detunirani golf gti) do cupre i s3, il megana rs. i to su sve stvarno redom odlicni motori. al prosjecna potrosnja jako pitome gradske voznje za seata leona cupru FL sa 265ks i turbo motorom je 14 litara na 100 predjenih km. dakle voznje u kojoj se salta do 3000, u kojoj se ubrzava lagano, bez naglih startova i ikakvog divljanja.
ko kaze da to auto moze ispod, laze. moze na otvorenom, u gradu nema sanse.
tako da prica o velikoj ustedi kod kupovine benzinca pada u vodu. ustedi se u startu. al ko kupi auto da ide do granapa, njemu se nista ne isplati.

http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/206428.html
donsedin

#234 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by donsedin »

Qler wrote:Juce sam vozio Octavia 2007 godiste, karavan, 2.0TDI 140KS... 11l/100km prosjecna po BC. Dzaba sve, kad je guzva trosi pa da je 0.7 CDI Smart... Doduse bila je zurba ovih dana pa je potrosnja i zato malo skocila, ali cinjenica je da i dizeli trose :)

Ali tema nije potrosnja, tako da je to sada nebitan faktor. I da trosi 20l nije bitno, tema je sta je bolje Nm ili KS. I zakljucak je da je turbo benzin najbolja varijanta. Ko ima love vozat ce to, ko nema love vozat ce turbo dizela i govoriti kako je on pametan jer vozi dizela.

Smijem se kladiti da 90% ovdje ljudi sto navijaju za dizele, da imaju para da im gorivo ne predstavlja bitan faktor u budzetu, vozilo bi benzinca.
hank

#235 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by hank »

nemoj bit neozbiljan molim te. audi a8 dizel s 330 ks moze trosit 5.8 litara na autoputu. auto od preko 2 tone s v8 motorom i dvije turbine. i to je super stvar al je u praksi nemoguca. isto ko i ovo, i ko vjeruje da auto sa 265 ks moze trosit konstatno ispod 10 litara onda je lud. jer to auto se ne kupuje da bi 5. vozio 80 neko da bi konstatno pritisko gas.
http://www.youtube.com/watch?v=Fh9EWmdERok
"V6T may be the least efficient 330 hp engine ever. It turned out 43 l/100 km, 5,5 MPG during justy sporty drive on opened road. And it does not give much better numbers during any faster driving..."
ovo je primjer ekstrema. al cinjenica je sljedeca. da turbo motoro u svakom slucaju kad ga gazis trosi puno vise od lcinog dizela il atmosferca. i sad ti mene ubjedjujes da s3 koji ima 265ks i ovaj koji imam 330ks, da je razlika u potrosnji u ovim nekim uslovima preko 80%.
nadam se da ne vjerujes u to i da si ovo napisao u duhu doobre forumske zajebancije.

QLEr, LOGIKA ti je burazeru za 10. znaci svi ljudi koji imaju dizela bi vozili benzinca da imaju malo vise para za gorivo???
:-) :-) :-) , sjedi jedan. kako se ta prica uklapa u to kad neko kupi v8 dizela koji kosta 20% vise u startu od slicnog benzinca? kako se prica o cijeni goriva i o tome koliko ta cijena igra ulogu uklapa u to sto neko kupi bmw 550xd i za njega trehne 200 000 maraka i ti onda pricas da bi on uzeo po tebi sta, da ima vise para za sipanje???
ja sam dao za svoje auto puno para, za 15 000 maraka manje sam mogau uzet 3.2 benzin. al nisam, zasto? zato sto sam ga vozio i zato sto znam i vidim da mi ovo auto pruza vise od tog isto benzinca. 15 000 maraka u mom slucaju je 2 godine goriva. znaci nije da nije bilo racunice. moja logika je, da imam sve pare svijeta, mrsko bi mi bilo imat auto koje svaki drugi dan moram sipat pa maka bio i ferari.
Brdar

#236 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by Brdar »

Ovdje 40% ljudi ne shvata da diesel ima bolji koeficijent iskoristivosti !!! :thumbup:
GaRGa

#237 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by GaRGa »

hank wrote:nemoj bit neozbiljan molim te. audi a8 dizel s 330 ks moze trosit 5.8 litara na autoputu. auto od preko 2 tone s v8 motorom i dvije turbine. i to je super stvar al je u praksi nemoguca. isto ko i ovo, i ko vjeruje da auto sa 265 ks moze trosit konstatno ispod 10 litara onda je lud. jer to auto se ne kupuje da bi 5. vozio 80 neko da bi konstatno pritisko gas.
"V6T may be the least efficient 330 hp engine ever. It turned out 43 l/100 km, 5,5 MPG during justy sporty drive on opened road. And it does not give much better numbers during any faster driving..."
ovo je primjer ekstrema. al cinjenica je sljedeca. da turbo motoro u svakom slucaju kad ga gazis trosi puno vise od lcinog dizela il atmosferca. i sad ti mene ubjedjujes da s3 koji ima 265ks i ovaj koji imam 330ks, da je razlika u potrosnji u ovim nekim uslovima preko 80%.
nadam se da ne vjerujes u to i da si ovo napisao u duhu doobre forumske zajebancije.

QLEr, LOGIKA ti je burazeru za 10. znaci svi ljudi koji imaju dizela bi vozili benzinca da imaju malo vise para za gorivo???
:-) :-) :-) , sjedi jedan. kako se ta prica uklapa u to kad neko kupi v8 dizela koji kosta 20% vise u startu od slicnog benzinca? kako se prica o cijeni goriva i o tome koliko ta cijena igra ulogu uklapa u to sto neko kupi bmw 550xd i za njega trehne 200 000 maraka i ti onda pricas da bi on uzeo po tebi sta, da ima vise para za sipanje???
ja sam dao za svoje auto puno para, za 15 000 maraka manje sam mogau uzet 3.2 benzin. al nisam, zasto? zato sto sam ga vozio i zato sto znam i vidim da mi ovo auto pruza vise od tog isto benzinca. 15 000 maraka u mom slucaju je 2 godine goriva. znaci nije da nije bilo racunice. moja logika je, da imam sve pare svijeta, mrsko bi mi bilo imat auto koje svaki drugi dan moram sipat pa maka bio i ferari.

padobranac, sta ti vozis konkretno ?
530i

#238 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by 530i »

emko vozi audija :lol:
530i

#239 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by 530i »

preludezalude wrote: Fiat/Alfa Romeo/Lancia

1.8 Twin turbo (200 Ks, bez podataka)
Tebra, rekao bih 235ks.
hank

#240 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by hank »

GaRGa wrote:
hank wrote:nemoj bit neozbiljan molim te. audi a8 dizel s 330 ks moze trosit 5.8 litara na autoputu. auto od preko 2 tone s v8 motorom i dvije turbine. i to je super stvar al je u praksi nemoguca. isto ko i ovo, i ko vjeruje da auto sa 265 ks moze trosit konstatno ispod 10 litara onda je lud. jer to auto se ne kupuje da bi 5. vozio 80 neko da bi konstatno pritisko gas.

padobranac, sta ti vozis konkretno ?
evo rece ti 530i..
Medonjaa

#241 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by Medonjaa »

hostapler wrote:
preludezalude wrote:
hostapler wrote:@ prelude
Procitaj usporedbu gdje sam stavio turbo benzinac sa 150 ks i TDI sa 150 ks.
Ovu usporedbu koju si ti citirao sam stavio sta se desi kada dizel od 150 ks naleti na atmosferskog benzinca od 150 ks,znaci izbrise ga gumicom.
Na liniju probo,uzbrdo testirano. Benzinac iste snage kao dizel nema sta da trazi. Pogotovo atmosferski.
Ali po tvojoj prici bi dizel trebao ici puuuno bolje jer ima momenat puuuno bolji.
Ja sam svoje dokazao,a ti se jos uvijek koprcas sa vracanjem dvije nize,obrtaji na 5000,a potrosnja 20 lit.
ne može to on skontat, ja odustajem, a ti ako želiš gubit živce s nekim ko pojma nema ni o čemu, nastavi :oops:
Medonjaa

#242 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by Medonjaa »

hostapler wrote:
goran16v wrote:
preludezalude wrote: Na moderne dizele, posebno iz wv grupacije, nebih smio staviti ni 5KM. Opste poznato da imaju velikih problema bas sa turbom.
Ne znam moze li se ubrajati u modernog dizela ali neki dan vozio ctaviu 1,9 TDI 110KS, 2001. god, cijeli zvot sluzbena, u jednoj firmi vozio direktor, pa njegov sofre, pa komer. direktor, pa sad kurir (ovo nabrajam da se vidi da je propisno handrena), presla 420 i kusur hiljada km, turbina vrti kako vrti.
Znam x primjera dizel motora raznih proizvođaca pa i VW gdje su auta sa blizu 500k km a nikada turbina nije zamjenjena. Vrti se,ne pusi,voze se.
redovna zamjena ulja po specifikaciji VW 501 i minimalno SAE 5w40
kvalitetno gorivo i povremeno guljenje po otovrenoj cesti sa minimalno 90-100 km/h i može i milion
Medonjaa

#243 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by Medonjaa »

preludezalude wrote:
Najznačajniji turbo/kompresor benzinci na tržištu

VAG koncern (VW, Seat, Škoda, Audi…)

1.4 TSI (125/140/170 KS, 200/220/240 Nm pri 1500 o/min)
1.8 TFSI (160 KS, 250 Nm pri 1500 o/min)
2.0 TFSI (200 KS, 280 Nm pri 1800 o/min)
3.0 TFSi (290 KS, kompresor, 420 Nm pri 2500 o/min)

VW Golf 2.0 TFSI- jedan od tehnoloških najnaprednijih benzinskih motora sa turbo puhalom i direktnim ubrizgavanjem goriva
nabrojao si "dragulje" moderne mašinske industrije naročit 1.4 TSi koji se nekoliko godina zaredom proglašava motorom godine, ponekad i u svim kategorijama, i on jedini može biti u priči "imperij uzvraća udarac"
ali pogledaj njegovu cijenu i Golfa sa tim motorom, skuplji je od dizela, pa ti vidi
dakle nove tehnologije su skupe, taj TSI ima i turbinu i kompresor !!!
preludezalude

#244 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by preludezalude »

Prijatelju, potrazi malo za golfa dvojku podatke. Golf gti je bio gotovo duplo skuplji od dizela. Sto li???
preludezalude

#245 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by preludezalude »

Medonjaa wrote:
hostapler wrote: Ja sam svoje dokazao,a ti se jos uvijek koprcas sa vracanjem dvije nize,obrtaji na 5000,a potrosnja 20 lit.
ne može to on skontat, ja odustajem, a ti ako želiš gubit živce s nekim ko pojma nema ni o čemu, nastavi :oops:
Nista ti nisi dokazao. Naveo si primjer dva auta koja koncepcijski nisu ista. Isto kao kad bi ja uzeo za primjer turbo benzin i sdi dizel. Nigdje veze. Dao sam ti bolje poredjenje i ja sam tebi dao dokaz.
preludezalude

#246 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by preludezalude »

Medonjaa wrote:
preludezalude wrote:
Najznačajniji turbo/kompresor benzinci na tržištu

VAG koncern (VW, Seat, Škoda, Audi…)

1.4 TSI (125/140/170 KS, 200/220/240 Nm pri 1500 o/min)
1.8 TFSI (160 KS, 250 Nm pri 1500 o/min)
2.0 TFSI (200 KS, 280 Nm pri 1800 o/min)
3.0 TFSi (290 KS, kompresor, 420 Nm pri 2500 o/min)

VW Golf 2.0 TFSI- jedan od tehnoloških najnaprednijih benzinskih motora sa turbo puhalom i direktnim ubrizgavanjem goriva
nabrojao si "dragulje" moderne mašinske industrije naročit 1.4 TSi koji se nekoliko godina zaredom proglašava motorom godine, ponekad i u svim kategorijama, i on jedini može biti u priči "imperij uzvraća udarac"
ali pogledaj njegovu cijenu i Golfa sa tim motorom, skuplji je od dizela, pa ti vidi
dakle nove tehnologije su skupe, taj TSI ima i turbinu i kompresor !!!
Po Emkinoj logici, sta je skuplje to je i bolje i kvalitetnije.
preludezalude

#247 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by preludezalude »

hostapler wrote:
preludezalude wrote:
hostapler wrote: Nista ne moze zamijeniti uzitak kada sa dizelom ganjas slicnog benzinca npr 150 ks vs 150 ks,a on bespomocan,muci se,salta ga gore dole,pratis ga,tu ste negdje a on trosi duplo vise od tebe.
To za potrosnju si u pravu. Ali to da je on beespomocan, ne budi smijesan. Ne mozes mu nista u ganjanju. Mozes mu samo malo odmaci iz starta (prva-druga) i onda on stize i odlazi.
BESPOMOCAN vjeruj mi.
Pogledaj usporedbu koju sam stavio. Benzinca nema na mapi. Jos je i turbo. Da je invalidni atmosferac dizel bi ga izbrisao gumicom.

http://www.zeperfs.com/en/duel563-387.htm

LP :thumbup:
Nemam ja tebi sta vjerovati ni nevjerovati. Pusti ove virtuelne duele koji su vecinom sacinjeni od podataka koji sa praksom nemaju veze.
Evo ja tebi jedan duel sa pogledas: http://www.zeperfs.com/en/duel15-1461.htm

A sad iz prakse:

Mjesto desavanja uzbrdo iz pravca Konjica prema mjestu Bradina, dvije trake idu uz brdo. (Ovakvih duela ja imam cesto jer cesto putujem Tuzla-Mostar). Pasat me stize i hoce da me prodje. Dajem gas i odmicem. Stalno se usporava i ubrzava zbog krivina ali pasat nema sanse da me prodje. Malo popustim, pasat dodje do mene, ja po gasu, pasat po gasu i ja ga s lakocom ostavljam. Sve je trajalo do tunela i tu smo se smirili. Znaci, pasat je u svim brzinama od 2. do 4. sporiji od moje alfe. A ovaj virtuelni duel govori nesto drugo.
Citava ova prica nema veze sa mojim autom, vec sa ovim virtuelnim duelima. Virtuelni duel nista ne znaci. Na crtu pa se probaj.

BTW Moj prijasnji benzinac sa 133ks je ovu moju alfu sa 140ks jeo za dorucak, rucak, veceru i jos izmedju obroka je bila marenda.
GaRGa

#248 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by GaRGa »

530i wrote:emko vozi audija :lol:

Emku krivo sto benzinci manje trose a bolje idu od njegovog tedeija :)
Melami

#249 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by Melami »

preludezalude wrote:

Nemam ja tebi sta vjerovati ni nevjerovati. Pusti ove virtuelne duele koji su vecinom sacinjeni od podataka koji sa praksom nemaju veze.

A sad iz prakse:

Mjesto desavanja uzbrdo iz pravca Konjica prema mjestu Bradina, dvije trake idu uz brdo. (Ovakvih duela ja imam cesto jer cesto putujem Tuzla-Mostar). Pasat me stize i hoce da me prodje. Dajem gas i odmicem. Stalno se usporava i ubrzava zbog krivina ali pasat nema sanse da me prodje. Malo popustim, pasat dodje do mene, ja po gasu, pasat po gasu i ja ga s lakocom ostavljam. Sve je trajalo do tunela i tu smo se smirili. Znaci, pasat je u svim brzinama od 2. do 4. sporiji od moje alfe. A ovaj virtuelni duel govori nesto drugo.
Citava ova prica nema veze sa mojim autom, vec sa ovim virtuelnim duelima. Virtuelni duel nista ne znaci. Na crtu pa se probaj.

BTW Moj prijasnji benzinac sa 133ks je ovu moju alfu sa 140ks jeo za dorucak, rucak, veceru i jos izmedju obroka je bila marenda.
vjerovatno je passat bio pun.
Melami

#250 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by Melami »

preludezalude wrote:

A sad iz prakse:

Hocemo da probamo u praksi?
Torque: 400Nm
Weight/power ratio: 6.4kg/PS
Locked