Ko je ''Atatürk'' ..?

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderator: anex

Locked
neroiztr
Posts: 6
Joined: 27/03/2010 17:02

#1 Ko je ''Atatürk'' ..?

Post by neroiztr »

Mustafa Kemal Atatürk

Image

Mustafa Kemal ''Atatürk'' ili Mustafa Kemal Paşa, (1881. - 10. novembar 1938.), turski oficir (paša) i političar. Osnivač moderne Turske republike. Inače nadimak "Atatürk" doslovno znači "otac Turaka" (ata Türk). Među ostalim njegovim nadimcima su Paşa i (Gazi).

Кao mladi oficir kritikovao je vladu Osmanskog carstva i usao je u Turski nacionalni komitet jedinstva i progresa. U Prvom svjetskom ratu Ataturk je bio general u osmanlijskoj vojsci, poznat po svojoj pobjedi nad Britancima u Galipolju. Padom Osmanskog carstva u oktobru 1918., Ataturk je u Ankari organizovao pokret otpora i poveo oslobađajući rat protiv Grka i saveznika (Velika Britanija, Francuska, Italija, SAD, Armenija i dr.) Godine 1919. istupio je iz vojske i stavio se na čelo turskog nacionalnog pokreta protiv grčke okupacije i pokreta za tursku nezavisnost koju su nakon vojnog sloma Osmanlijskog Carstva na kraju 1. svjetskog rata ugrozile sile pobjednice, u prvom redu Velika Britanija. Sve to dovelo je do rata s Grčkom (koja je imala teritorijalne pretenzije spram Turske), a koju je Velika Britanija aktivno potpomagala. Grčka vojska okupirala je Izmir i anatolijsku obalu 1919. godine. Atatürk je smjesta počeo raditi na ujedinjavanju turskog nacionalnog pokreta i stvaranju vojske za odbranu zemlje. No, prvo se morao boriti protiv Otomanskog sultanskog režima u Istanbulu, koji je bio voljan dopustiti komadanje nacionalne teritorije. Kako je vlada bila kompromitirana dopuštanjem Saveznicima okupacije dijela Turske, Atatürk je uspostavio privremenu vladu u Ankari u aprilu 1920. godine. Velika turska narodna skupština izabrala ga je iste godine za predsjednika vlade.

U ratu s Grcima 1919. - 1922. odnosi pobjedu, izbacuje Grke iz Male Azije i time spriječava izvršenje nepovoljnog mirovnog ugovora iz Sevresa (Sevra) koji je Grčkoj prepuštao i dijelove Male Azije. Nakon što je otklonio grčku prijetnju, Atatürk se okrenuo ka unutrasnjoj prijetnji - zbacio je sultana Mehmeda VI. s vlasti 1922. godine, te je sultanat ukinut iste godine. 1923. godine na zasjedanju Velike narodne skupštine Turska je proglašena republikom, a Mustafa Kemal je proglašen za njenog prvog predsjednika. Skupština mu je tada dala naziv Gazi (Pobjednik). Kasnije 1934. godine Velika narodna skupština daje mu naziv Atatürk (Otac Turaka) u znak zahvale za sve ono što je učinio za turski narod. 1923. godine Atatürk osniva Narodnu partiju, čiji je i idejni vođa, (kasnije, 1924., preimenovana je u Republikansku narodnu partiju). Predsjednik stranke je ostao do kraja svog života.

Godine 1923., nakon što je proglasio Republiku Tursku i sebe za predsjednika, Ataturk je poveo državu kroz velike reforme. Između ostalog je ukinuo mnoge religiozne dužnosti, uveo latinicu umjesto dotadašnjeg arapskog pisma i zakonom propisao da svaka osoba mora imati prezime. Progresivne reforme su iz korijena promijenile lik drzave i pretvorile je u modernu zemlju. Između ostalog: proklamirana je jednakost svih građana; provedena je agrarna reforma; ukinut je kalifat, sistem vladavine u kojem je vrhovni vladar zakoniti nasljednik Muhameda, koji se isključivo bira između najpobožnijih i naravno izmedju najobrazovanijih, kalifi su vršili svjetovnu i vjersku vlast u prvim državama koje su stvorili Arapi poslije Muhamedove smrti, od 16. vijeka do 1924. titulu kalifa nosili su turski sultani. (1924.); stvoreno je moderno građansko i krivično zakonodavstvo umjesto islamskih zakona(1926.); izvršena je reforma kalendara, jezika i pravopisa; odvojena je vjera od države tako što je 1928. uklonio iz ustava dio koji je islam deklarirao kao državnu religiju; zabranjeno je nošenje zara, fesa i feredže; dana je ravnopravnost i izborno pravo ženama (1934.) i dr. Reforme su nailazile na otpor, ali je Kemal energično suzbijao svaki pokušaj vraćanja na staro.

Ataturk i njegova revolucionarna vlada su reformirali i dali novu inspiraciju slomljenom carstvu i demoralizovanom narodu nakon sto su oslobodili zemlju od stranih okupatora. To je bila nova drzava, zapadnjacki orijentisana, skoncentrisana u Anatoliji sa demokratskom i sekularnom vladom etnickih Turaka u novom glavnom gradu, Ankari. Ataturkova biografija je vazna za svakoga ko je zainteresiran da razumije modernu Tursku drzavu i da shvati zasto je Ataturkov portret na svakom javnom mjestu i u svakom Turskom domu. Njegova vizija i karizma i danas inspiriraju Tursku koju je on stvorio.

Atatürk je znao da nema mjesta za fundamentaliste u vladi jedne tolerantne i moderne drzave Ataturk.com.

1. "Vi znate da postoji neoprostivo neprijateljstvo izmedju muslimanskog i krscanskog svijeta. Muslimani i Krscani postadose vjeciti neprijatelji. Posmatrase jedni druge kao nevjernike, fanatike. Ta dva svijeta su koekzistirala sa tim fanatizmom i neprijateljstvom. Kao rezultat tog neprijateljstva, muslimanski svijet je bio odaljen od Zapadnjackog progresa, koji je mjenjao formu i sarolikost svakog stoljeca. Zato sto su Muslimani posmatrali progres sa nepovjerjenjem i gadjenjem. Istovremeno se muslimanski svijet drzao svog oruzja zbog neprijateljstva koje je trajalo stoljecima izmedju dvije grupe. Ta stalna okupacija oruzjem, neprijateljstvom i preziranjem Zapadnjackog progresa predstavlja jos jedan razlog naseg (Turskog) nazadovanja."


2. "Ja vam ne ostavljam u amanet dogme, nemjenjive i ustaljene direktive. Moje duhovno nasljedstvo su nauka i razum. ... Sta sam htio da uradim i sta sam pokusao postici za Tursku naciju je vrlo jasno. Ako oni ljudi koji me zele pratiti, nakon toga sto me vise ne bude bilo, prihvate nauku i razum kao vodic oni ce biti moji istiniti duhovni nasljedninci."

3. "Tvrdi se da je religiozno jedinstvo jedan od faktora u formiranju nacija. Ali, mi vidimo suprotnu stvar u Turskoj naciji. Turci su bili velika nacija i prije prihvatanja Islama. Ta religija nije pomogla Arapima, Irancima, Egipcanima i drugima da se ujedine sa Turcima da stvore naciju. Naprotiv, ona je oslabila nacionalne odnose medju Turcima, uspavala Turski nacionalni osjecaj i entuzijazam. To je bilo prirodno, jer Islam je baziran na Arapskom nacionalizmu nad svim nacionalnostima."
User avatar
osa
Posts: 10669
Joined: 16/03/2007 14:08

#2 Re: Ko je ''Atatürk'' ..?

Post by osa »

.ebi ga postaviš pitanje i na njega daš iscrpan odgovor, da li je ovo reklama ili tema za diskusiju...
User avatar
Jazz_Junkie
Posts: 3052
Joined: 16/03/2008 22:35
Location: Wien

#3 Re: Ko je ''Atatürk'' ..?

Post by Jazz_Junkie »

osa wrote:.ebi ga postaviš pitanje i na njega daš iscrpan odgovor, da li je ovo reklama ili tema za diskusiju...
Valjda poziv na masovno turcenje.
neroiztr
Posts: 6
Joined: 27/03/2010 17:02

#4 Re: Ko je ''Atatürk'' ..?

Post by neroiztr »

Jazz_Junkie wrote:
osa wrote:.ebi ga postaviš pitanje i na njega daš iscrpan odgovor, da li je ovo reklama ili tema za diskusiju...
Valjda poziv na masovno turcenje.
samo zelio sam da poznate njega. on je pravo turcin i on je ratovao protiv najjacih emperjalisticke drzave. on nije nikad bio diktatora. sve drzave trebaju covjeka kao ataturk.
User avatar
arzuhal
Posts: 20826
Joined: 03/06/2008 11:26
Location: u čajdžinici "Kod nefsu-l-levvame"

#5 Re: Ko je ''Atatürk'' ..?

Post by arzuhal »

Šteta što nije više slušao Bediuzzemana Saida Nursija....
User avatar
Bosna i Hercegovina
Posts: 110
Joined: 05/12/2009 13:21

#6 Re: Ko je ''Atatürk'' ..?

Post by Bosna i Hercegovina »

------------------------------------------------------------------------------------------------------
Last edited by Bosna i Hercegovina on 28/03/2010 10:37, edited 1 time in total.
Desert Wind
Posts: 1065
Joined: 01/03/2010 20:46

#7 Re: Ko je ''Atatürk'' ..?

Post by Desert Wind »

I Bosnjaci (bosanski muslimani su imali prilicno nisku cijenu kod njega) 600 kila u zlatu je dobio doticni gospodin da se muslimani iz BIH isele u Tursku bez problema - kao amandman iza kulisa Berlinskog kongresa. Tada je i pocelo "pitanje juznoslavenskih muslimana". I ako ko pita za dokaze ja ih u dzepu nemam, ali sve one fine lekcije iz istorije iz osnovne skole nek protabiri i nek procita izmedju redova i Agrarnu reformu i (osvetnicka) represija nad muslimanima iz BIH, Sandzaka, Kosova - nakon povlacenja osmanlija tzv. turaka 8-)

Te razmjere golgote necemo nikad saznat' jer su muslimani i tada kao i sada predmet pitanja i rasprave po evropskim sudovima, domovima, zakulisnim dogovorima i sl. To je rat 1992-1995 kao i politicko-vojno ponasanje zapada vrlo zorno pokazalo....

I jos samo da dodam da je velebni Kemal, kao uslov, tada prilicno ojadjenom narodu (a kad nije bio) zatrazio da se potpuno asimilira i apsorbira u novonastaloj situaciji i okolini.

"rahmet mu dusi" - ako je ikad i bio Grk musliman 8-)
theTruePath
Posts: 8483
Joined: 26/12/2009 15:23

#8 Re: Ko je ''Atatürk'' ..?

Post by theTruePath »

Nisu njega dzaba stare Bosnje mrzile i govorili da je unistio Tursku,pa i jeste

"rahmet mu dusi"
ma kakav rahmet njemu,to on ne zasluzuje,on je bio pravi neprijatelj islama i muslimana
User avatar
BSn
Posts: 4938
Joined: 12/09/2006 15:49
Location: Kad se hoce, pa lijevo...

#9 Re: Ko je ''Atatürk'' ..?

Post by BSn »

neroiztr wrote:
Jazz_Junkie wrote:
osa wrote:.ebi ga postaviš pitanje i na njega daš iscrpan odgovor, da li je ovo reklama ili tema za diskusiju...
Valjda poziv na masovno turcenje.
samo zelio sam da poznate njega. on je pravo turcin i on je ratovao protiv najjacih emperjalisticke drzave. on nije nikad bio diktatora. sve drzave trebaju covjeka kao ataturk.

Najludji su mi ovi diktatori u rukavicama. K'o eto nije on, samo je dozivotni, promjeni ustrojstvo drzave kako njemu odgovara, radi s drzavom k'o da firmu vodi, ma i gore, k'o birtiju da vodi - sve sto njemu licno ne odgovara promjeni.

Cuj reformator, a unio bruku zabrana (to ti nesto dodje kao kontra-evolucija). :D

I kakve veze s nama ima to sto je on bio pravi Turcin? :-)

Po svemu navedenom, ja samo vidim da je lik bio islamofob (kakav Bakir, dragi, reise, ziku ovog, gori od Svicaraca za duzinu) i klasicni diktator.
michio
Posts: 1869
Joined: 08/11/2009 12:06

#10 Re: Ko je ''Atatürk'' ..?

Post by michio »

Ispicutura ali Turci treba da ga postuju.

Poslao ove u mp3
The Russians, British, Italians, French, Greeks, Armenians and Turks all made claims to Anatolia, based on a welter of wartime promises, military actions, secret agreements, and treaties.
User avatar
corolla02
Posts: 10427
Joined: 18/02/2009 22:12
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#11 Re: Ko je ''Atatürk'' ..?

Post by corolla02 »

Kemal pasa, pravi modernista bio :thumbup: , i da ga nije bilo Turska bi danas bila na mjestu Irana ili Iraka, Pakistana. neka ima bar jedan igrac sa zapadnim spicem medju monotonim islamskim zemljama
Desert Wind
Posts: 1065
Joined: 01/03/2010 20:46

#12 Re: Ko je ''Atatürk'' ..?

Post by Desert Wind »

michio wrote:Ispicutura ali Turci treba da ga postuju.

Poslao ove u mp3
The Russians, British, Italians, French, Greeks, Armenians and Turks all made claims to Anatolia, based on a welter of wartime promises, military actions, secret agreements, and treaties.
Nije ih on poslao sigurno kao sto ni Alija iz trezora nije sacuvao BIH, ali jesu ovakvi:

Image

Mozete pretpostaviti koliko tezi jedna ovakva artiljerijska granata.

I btw - Moke je bio smijesan sta je bio Ismet Inonu za islam u Turskoj....
User avatar
no_pasaran
Posts: 804
Joined: 30/01/2010 19:34

#13 Re: Ko je ''Atatürk'' ..?

Post by no_pasaran »

corolla02 wrote:Kemal pasa, pravi modernista bio :thumbup: , i da ga nije bilo Turska bi danas bila na mjestu Irana ili Iraka, Pakistana. neka ima bar jedan igrac sa zapadnim spicem medju monotonim islamskim zemljama
Svrstavanje Irana sa Irakom i Pakistanom je dokaz suštog nepoznavanja iranskog kulturno-ekonomskog stanja. Ti ili ne znaš ništa o Iranu, ili sve što znaš dolazi sa CNN-a - A, da se ne lažemo, CNN nije ništa bolji od iranskih "nezavisnih" medija.
User avatar
osa
Posts: 10669
Joined: 16/03/2007 14:08

#14 Re: Ko je ''Atatürk'' ..?

Post by osa »

neroiztr wrote:
Jazz_Junkie wrote:
osa wrote:.ebi ga postaviš pitanje i na njega daš iscrpan odgovor, da li je ovo reklama ili tema za diskusiju...
Valjda poziv na masovno turcenje.
samo zelio sam da poznate njega. on je pravo turcin i on je ratovao protiv najjacih emperjalisticke drzave. on nije nikad bio diktatora. sve drzave trebaju covjeka kao ataturk.
misliš da zabrani islam, marame, potuče armence, protjera kršćane, ili im velikodušno ponudi da se asimiliraju i sl., čovjek ima zasluga za tursku, nije da nema, da li je to dovoljno da bi se bilo, veliki čovjek, ne znam, možda veliki turčim, da........
User avatar
corolla02
Posts: 10427
Joined: 18/02/2009 22:12
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#15 Re: Ko je ''Atatürk'' ..?

Post by corolla02 »

no_pasaran wrote:
corolla02 wrote:Kemal pasa, pravi modernista bio :thumbup: , i da ga nije bilo Turska bi danas bila na mjestu Irana ili Iraka, Pakistana. neka ima bar jedan igrac sa zapadnim spicem medju monotonim islamskim zemljama
Svrstavanje Irana sa Irakom i Pakistanom je dokaz suštog nepoznavanja iranskog kulturno-ekonomskog stanja. Ti ili ne znaš ništa o Iranu, ili sve što znaš dolazi sa CNN-a - A, da se ne lažemo, CNN nije ništa bolji od iranskih "nezavisnih" medija.
drug, ti zivi u svom ubjedjenju, a ja ostajem pri svom!

Dakle, Kemal Ataturk je nesto sto ovi drugi gore navedeni nisu spoznali ni imali. I zbog tog bih uvijek izabrao radje Tursku da zivim, no Irak, Iran ili Pakistan.
User avatar
osa
Posts: 10669
Joined: 16/03/2007 14:08

#16 Re: Ko je ''Atatürk'' ..?

Post by osa »

corolla02 wrote:
no_pasaran wrote:
corolla02 wrote:Kemal pasa, pravi modernista bio :thumbup: , i da ga nije bilo Turska bi danas bila na mjestu Irana ili Iraka, Pakistana. neka ima bar jedan igrac sa zapadnim spicem medju monotonim islamskim zemljama
Svrstavanje Irana sa Irakom i Pakistanom je dokaz suštog nepoznavanja iranskog kulturno-ekonomskog stanja. Ti ili ne znaš ništa o Iranu, ili sve što znaš dolazi sa CNN-a - A, da se ne lažemo, CNN nije ništa bolji od iranskih "nezavisnih" medija.
drug, ti zivi u svom ubjedjenju, a ja ostajem pri svom!

Dakle, Kemal Ataturk je nesto sto ovi drugi gore navedeni nisu spoznali ni imali. I zbog tog bih uvijek izabrao radje Tursku da zivim, no Irak, Iran ili Pakistan.
to je u redu, izaberi...
User avatar
corolla02
Posts: 10427
Joined: 18/02/2009 22:12
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#17 Re: Ko je ''Atatürk'' ..?

Post by corolla02 »

to je u redu, izaberi...
Islamska revolucija je OK i nemam nista protiv tog, ali joj nije mjesto u drzavnom aparatu, lijepo u dzamiju s njom i moli se Bogu. Ali drzava treba da bude gradjanska a ne teoloska ko Vatikann..i to je Ataturk razlucio kod Turaka, i svaka mu cast!
User avatar
Jazz_Junkie
Posts: 3052
Joined: 16/03/2008 22:35
Location: Wien

#18 Re: Ko je ''Atatürk'' ..?

Post by Jazz_Junkie »

corolla02 wrote:
to je u redu, izaberi...
Islamska revolucija je OK i nemam nista protiv tog, ali joj nije mjesto u drzavnom aparatu, lijepo u dzamiju s njom i moli se Bogu. Ali drzava treba da bude gradjanska a ne teoloska ko Vatikann..i to je Ataturk razlucio kod Turaka, i svaka mu cast!
Atatürk je iz ustava izbacio jedno zlo (religiju), a uveo drugo (militantni nacionalizam).
User avatar
corolla02
Posts: 10427
Joined: 18/02/2009 22:12
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#19 Re: Ko je ''Atatürk'' ..?

Post by corolla02 »

Jazz_Junkie wrote:
corolla02 wrote:
to je u redu, izaberi...
Islamska revolucija je OK i nemam nista protiv tog, ali joj nije mjesto u drzavnom aparatu, lijepo u dzamiju s njom i moli se Bogu. Ali drzava treba da bude gradjanska a ne teoloska ko Vatikann..i to je Ataturk razlucio kod Turaka, i svaka mu cast!
Atatürk je iz ustava izbacio jedno zlo (religiju), a uveo drugo (militantni nacionalizam).
nista novo isto ko i zap. Evropa ranije, on samo kopiro, i po meni dobar potez napravio :D

sad sta ce dalje njegova pokoljenja raditi, i u kom vremenu, do njih je :!:
michio
Posts: 1869
Joined: 08/11/2009 12:06

#20 Re: Ko je ''Atatürk'' ..?

Post by michio »

To je bio evropski trend u to doba. Problem je sto se kod Turaka odrzao do dana danasnjeg.
User avatar
osa
Posts: 10669
Joined: 16/03/2007 14:08

#21 Re: Ko je ''Atatürk'' ..?

Post by osa »

corolla02 wrote:
to je u redu, izaberi...
Islamska revolucija je OK i nemam nista protiv tog, ali joj nije mjesto u drzavnom aparatu, lijepo u dzamiju s njom i moli se Bogu. Ali drzava treba da bude gradjanska a ne teoloska ko Vatikann..i to je Ataturk razlucio kod Turaka, i svaka mu cast!
misliš da je turska bogatija i moćnija od vatikana, dvije ulice u rimu, a tko god dođe pokloni se papi, šta je moć teološke države, ha.....
User avatar
corolla02
Posts: 10427
Joined: 18/02/2009 22:12
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#22 Re: Ko je ''Atatürk'' ..?

Post by corolla02 »

osa wrote:
corolla02 wrote:
to je u redu, izaberi...
Islamska revolucija je OK i nemam nista protiv tog, ali joj nije mjesto u drzavnom aparatu, lijepo u dzamiju s njom i moli se Bogu. Ali drzava treba da bude gradjanska a ne teoloska ko Vatikann..i to je Ataturk razlucio kod Turaka, i svaka mu cast!
misliš da je turska bogatija i moćnija od vatikana, dvije ulice u rimu, a tko god dođe pokloni se papi, šta je moć teološke države, ha.....
ma ne, ja sam to samo onako hipoteticki :D naveo misleci na Iran. Oni (Iran) neka kreiraju nesto poput Vatikana u nekom dijelu svoje zemlje za fanatizam teokratski, ma sa koje strane on dolazio, a neka puste svoju drzavu da obavlja svoj posao za dobrobit svojih gradjana.

PS
i da, Vatikan ne treba da bude nikakav orijentir za neko bogatstvo i prosparitet, ma koliko oni zlata imali protiv inflacije :D jer njihove ideje su zastarijele danas ali opet imaju svoje mjesto, tj. u crkvi
User avatar
bijela
Posts: 4231
Joined: 20/12/2009 21:14

#23 Re: Ko je ''Atatürk'' ..?

Post by bijela »

slušala sam jednu turkinju - obrazovana žena srednjih godina, novinarka, izvještavala tokom rata odavde..

helem, ona voli sve osmalijsko i ponosi se time, klanja, posti....
ali kad joj neko spomene ataturka! - ona kaže "takvog majka samo jednom rađa! on je nama puno dobra učinio u ono doba! naš kemal-paša! kako su dušmani bili nagrnuli na nas!" :)

i ja joj vjerujem - on je uradio u tom trenutku ono što je bilo najvažnije - spasio je državu od strane čizme. po mom ukusu je zezn'o sa 'nolkim sekularizmom (s tim da su njegovi nasljednici uveli rigorozniji antireligijski režim nego što je on to htio), ali to turskom narodu ne može trajno naštetiti, oni ako budu htjeli svoju će budućnost krojiti na drugi način jer imaju snage za to.
strawberry
Posts: 2
Joined: 09/09/2009 23:53

#24 Re: Ko je ''Atatürk'' ..?

Post by strawberry »

neroiztr wrote:
Jazz_Junkie wrote:
osa wrote:.ebi ga postaviš pitanje i na njega daš iscrpan odgovor, da li je ovo reklama ili tema za diskusiju...
Valjda poziv na masovno turcenje.
samo zelio sam da poznate njega. on je pravo turcin i on je ratovao protiv najjacih emperjalisticke drzave.
on nije nikad bio diktatora. sve drzave trebaju covjeka kao ataturk.

ha ha ha
User avatar
Prozor
Posts: 4178
Joined: 23/05/2007 00:54

#25 Re: Ko je ''Atatürk'' ..?

Post by Prozor »

Turska i Grčka su dogovorom razmjenili* stanovništva, tj turski pravoslavci u Grčku i grčki muslimani u Tursku.

*etnički očistili
Locked