Ko ima pravo na diplomatski pasoš BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
KadSeMrtviProbudimo

#1 Ko ima pravo na diplomatski pasoš BiH

Post by KadSeMrtviProbudimo »

Ko sve ostvaruje pravo na diplomatski pasoš BiH, dakle - sve o diplomatskim pasošima BiH...
Stari kenjac

#2 Re: Ko ima pravo na diplomatski pasoš BiH

Post by Stari kenjac »

Postoji Pravilnik o tome objavljen u sluzbenim glasilima BiH. Strogo propisane funkcije koje nose pravo na diplomatski pasos. Ako ti je nesto bitno moze se i potraziti.
KadSeMrtviProbudimo

#3 Re: Ko ima pravo na diplomatski pasoš BiH

Stari kenjac wrote:Postoji Pravilnik o tome objavljen u sluzbenim glasilima BiH. Strogo propisane funkcije koje nose pravo na diplomatski pasos. Ako ti je nesto bitno moze se i potraziti.

Zanimaju me "strogo propisane" norme dozvoljavaju imaoce diplomatskih paasoša. Kakva je procedura dodjeljivanja takvih pasoša?

Mogu li muzičari u BiH posjedovati diplomatski pasoš BiH?
Control panel

#4 Re: Ko ima pravo na diplomatski pasoš BiH

Post by Control panel »

KadSeMrtviProbudimo wrote:
Stari kenjac wrote:Postoji Pravilnik o tome objavljen u sluzbenim glasilima BiH. Strogo propisane funkcije koje nose pravo na diplomatski pasos. Ako ti je nesto bitno moze se i potraziti.

Zanimaju me "strogo propisane" norme dozvoljavaju imaoce diplomatskih paasoša. Kakva je procedura dodjeljivanja takvih pasoša?

Mogu li muzičari u BiH posjedovati diplomatski pasoš BiH?
nisam upoznat sa ovim. ali ja mislim da pravo na diplomatski pasos imaju i muzicari ako se kaze da su oni od drzavnog interesa. sto znaci ako je selma bajrami od drzavnog interesa i ona moze dobiti pasos. mislim nisam siguran.
znas i sam da su ga u ratu i odmah poslije imali mnogi. mene interesuje da li ako neko ima jednom diplomatski pasos stalno mu se izadej taj bez obzira da li jos obavlja tu funkciju na osnovu koje je i dobio pomenuti pasos.
Fair Life

#5 Re: Ko ima pravo na diplomatski pasoš BiH

Post by Fair Life »

KadSeMrtviProbudimo wrote:Ko sve ostvaruje pravo na diplomatski pasoš BiH, dakle - sve o diplomatskim pasošima BiH...
Ili jednostavnije: "Otkud Ganicu diplomatski pasos?"
iz dna duše

#6 Re: Ko ima pravo na diplomatski pasoš BiH

Post by iz dna duše »

Fair Life wrote:
KadSeMrtviProbudimo wrote:Ko sve ostvaruje pravo na diplomatski pasoš BiH, dakle - sve o diplomatskim pasošima BiH...
:zoka: Ma ja, da ne obilazimo oko teme kao kao mačak oko vruće kaše....
KadSeMrtviProbudimo

#7 Re: Ko ima pravo na diplomatski pasoš BiH

Fair Life wrote:

Njemu je diplomatski pasoš omogućio Sven Alkalaj, po diskrecionom pravu (po nalogu šefa Silajdžića, iako ne ispunjava nijedan od predviđenih uslova, čime je prekoračio ovlaštenja i zloupotrijebio položaj za privatni interes).

Ali, takve diplomatske pasoše imaju i mnogi drugi, "obični" državljani BiH. Da li i oni po diskrecionom pravu ili postoje i neki druga pravila za koja ne znamo.
felipe kajetano

#8 Re: Ko ima pravo na diplomatski pasoš BiH

Post by felipe kajetano »

Ja poznajem jednog pravoslavnog svestenika koji vozi auto na diplomatskim tablama..analagijom bi vjerovatno dosli do BogTe pit'o kakvih podataka o korsinicima nekih privilegija :shock:
softly

#9 Re: Ko ima pravo na diplomatski pasoš BiH

Post by softly »

Jedanput sam letio iz Beca za Sarajevo, u avionu sam primjetio tadasnjeg premijera Terzica i jos par nekih faca. KAd smo trebali poletiti javise da avion nije u redu i da moramo izaci i sacekati drugi. Prilikom izlaska pred avionom nas je cekao onaj veliki bus i jedan manji na kojem je pisalo VIP (to je, pretpostavljam, za ove sa diplomatskim pasoshem).

I, da skratim, vise od pola aviona je otislo u onaj VIP !
Post Reply