Na slobodnoj volji i izboru svakoga covjeka.missA wrote:Ja bih to sve svela na jednu populaciju. Konstitutivni su Bosanci i oni koji se tako osjecaju.cool wrote:Da li smatrate da je ispravno, da pravo na konstitutivnost u BiH dijele samo tri naroda izmedju sebe, ili smatrate da konstitutivnost treba da lezi na BH drzavljanima, a ne samo na odredjenim narodima?
Ko ima pravo biti konstitutivan u BiH?
-
Harmonika
#76 Re: Ko ima pravo biti konstitutivan u BiH?
-
missA
#77 Re: Ko ima pravo biti konstitutivan u BiH?
je to najbolje rijesenje za sve nas!Harmonika wrote:Na slobodnoj volji i izboru svakoga covjeka.missA wrote:Ja bih to sve svela na jednu populaciju. Konstitutivni su Bosanci i oni koji se tako osjecaju.cool wrote:Da li smatrate da je ispravno, da pravo na konstitutivnost u BiH dijele samo tri naroda izmedju sebe, ili smatrate da konstitutivnost treba da lezi na BH drzavljanima, a ne samo na odredjenim narodima?
-
Harmonika
#78 Re: Ko ima pravo biti konstitutivan u BiH?
Jedino tako mozemo naprijed. Bez segregacija.missA wrote:je to najbolje rijesenje za sve nas!Harmonika wrote:Na slobodnoj volji i izboru svakoga covjeka.missA wrote: Ja bih to sve svela na jednu populaciju. Konstitutivni su Bosanci i oni koji se tako osjecaju.
-
Skljoco
-----------------------------------------Sarajevska Princeza wrote:Skljoco, ja nisam 'bona'.Skljoco wrote: Ja bona Princezo govorim o svjetskim mjerilima i posto ta svjetska demokratska mjerila nevaze u BiH onda je ja s pravom smatram OKUPIRANOM drzavom.
Takva krsenja mogu sebi da dozvole samo Okupatori.
-----------------------------------------------------
Pa i ja imam drzavljastvo Drzave BiH pa nisam konstitutivan jer se izjasnjavam za pripadnost
- Naciji i
- Narodu drzave BH !
Jel ti to nesto govori ?
Konstitutivan je onaj koji ima drzavlljanstvo drzave BiH koji se izjasnio za pripadnost Naciji drzave Srbije i Hrvatsle !
Jos uvjek ti nije jasno o cemu govorim ?Ili da ja tebe odsad pocnem oslovljavati sa Dude
![]()
Inace slazem se da je BH fakticki okupirana sa onima koji se ne izjasnjavaju kao pripadnici Naciji i Naroda drzave BH - vec se izjasnjavaju kao pripadnici nekih DRUGIH drzava. Pa koga priznaju? Naciju i Narod drzave Tanzanije?Koliko ja znam mene niti Srbija niti Hrvatska, a ni Tanzanija ne smatra konstitutivnom jer ja sam za njih Bosanka, a tamo nigdje ne pise da su Bosanci (koliko ja znam) konstitutivni. Pa onda zasto bih BH davala konstitutivnost nekome ko drzavu ne priznaje svojom. Ja nisam znala da recimo narod kome je data konstitutivnost ne priznaje Naciju i Narod drzave BH. To nelogicno zvuci
Ali vidjela sam primjere toga. Recimo cudilo me - sokiralo me - zasto Srbin ulazi sa BH pasosom u SAD kao BOSANAC i trazi status koji se nudi Bosancima a onda kaze - nije Bosanac nego Srbin, i ujedno zbuni citavu ekipu, cuj Srbin trazi se odmah Srpski pasos jer to je najlogicnije. ( Hoce da kaze BH pasos mu je samo putni dokumenat a on tu drzavu ne sljivi ni 3% niti je priznaje i libo njega gabri sta drugi kazu jer njemu je dato to pravo - ne samo BH drzavljanstvo vec i konstitutivnost drzave koju fakticki ne priznaje )Jedan mi je i rekao kad sam ja pocela insistirati kako to da on nije Bosanac, kaze on meni pa BH nije moja drzava. Iskreno - pomislila sam - pa ko ovome idiotu dade BH pasos??? A vidis trebala sam pomisliti - ko ovome idiotu dade i konstitutivnost i pasos
jer ja smatram da takvi ne zasluzuju ni pasos! A da ne pominjem jos vaznost i privilegije konstitutivnosti. Pa nek se on izjasni kao Vanzemaljac koga briga sta je on. Da ne pominjem ostale nepravde na racun Bosne.
Ne priznaje drzavu nema onda ni njega ko sta priznavati. Ima li kakav nacin da se rijesi taj "problem" KONKRETNO bez puno definicija. Zanima me solucija a ne problem.
Prije nego se izvinem uzeo sam i izbrisao ono "bona" a to "bona" je dio mog rijecnika i obicno ga upotrebljavam onda kad nekom zelim pokazati da smo "tu negdje" da se razumjemo ali nema veze , idemo dalje ...
-----------------------------------------
Da ti samo skrenem paznju , Bosnu i Hercegovinu nepriznaju ni oni koji sebe smatraju pripadnicima bosnjackog Naroda .
To ti govorim da bi otklonili sve dileme oko toga
Ko priznaje drzavu BH a ko je nepriznaje .
Da bi neko bio pripadnik Nacije drzave BH on mora imati " cist dosije" da moze biti pripadnik i Naroda drzave BiH .
Ako taj uslov nije ispunjen onda je nemoguce biti pripadnik Nacije drzave BiH !
Na prvi pogled netko ce pomisliti da sam "skrenuo" sa teme ali ja znam zbog cega to cinim.
----------------------------------------------
O pravima da drzavljani BiH mogu da budu i pripadnici Nacija i Naroda drugih drzava NECU da raspravljam jer ja to pravo da se svak slobodno izjasnjava PODRAZUMJEVAM .
Ja jedino nepodrzavam odnosno NEGIRAM svako pravo da se SILOM namece konstitutivnostonih drzavljana BiH koji se izjasnjavaju za pripadnost Naciji i Narodu druge drzave.
-----------------------------------------------
Znaci , ja se SALAZEM da svaki drzavljanin BiH SLOBODNO izabere status koji ce imati u drzavi cije drzavljanstvo posjeduje.
A svaki drzavljanin BiH MORA imati 2. ( dvije) SOLUCIJE
- Konstitutivnost kao pripadnik Nacije i Naroda drzave BH ili
- Nacionalna manjina kao pripadnik Nacije i Naroda druge drzave ili Nacije i Naroda koji su izmisljeni i nemaju legitimitet !
- Novi_Nick
Mislim da ovdje treba razdvajati pojmove kada je u pitanju ne priznavanja cijele drzave BH i njenog Bosanskohercegovackog narodnog i nacionalnog identiteta. Tkz Bosnjacki politicki predstavnici je ne priznaju kao ni Srbi i Hrvati. Ustvari priznaju je "ali samo cijela iz tri (3) dijela".
Autor priloga: Skljoco
Da ti samo skrenem paznju , Bosnu i Hercegovinu nepriznaju ni oni koji sebe smatraju pripadnicima bosnjackog Naroda .
tkz Bosnjacki politicari su na silu pojedincima - gradjanima Bosancima i hercegovcima uvalili "Bosnjacki identitet" umjesto Bosanskog ili bosanskohercegovackog. Prema tome ja mislim Skljoco da su za to krivi Bosnjacki politicari a ne pojedinci - gradjani.
S´ ovim se slazem.
O pravima da drzavljani BiH mogu da budu i pripadnici Nacija i Naroda drugih drzava NECU da raspravljam jer ja to pravo da se svak slobodno izjasnjava PODRAZUMJEVAM .
Ja jedino nepodrzavam odnosno NEGIRAM svako pravo da se SILOM namece konstitutivnostonih drzavljana BiH koji se izjasnjavaju za pripadnost Naciji i Narodu druge drzave.
Znaci , ja se SALAZEM da svaki drzavljanin BiH SLOBODNO izabere status koji ce imati u drzavi cije drzavljanstvo posjeduje.
- Nacionalna manjina kao pripadnik Nacije i Naroda druge drzave ili Nacije i Naroda koji su izmisljeni i nemaju legitimitet !
-
Skljoco
----------------------------------------------------Novi_Nick wrote:Mislim da ovdje treba razdvajati pojmove kada je u pitanju ne priznavanja cijele drzave BH i njenog Bosanskohercegovackog narodnog i nacionalnog identiteta. Tkz Bosnjacki politicki predstavnici je ne priznaju kao ni Srbi i Hrvati. Ustvari priznaju je "ali samo cijela iz tri (3) dijela".
tkz Bosnjacki politicari su na silu pojedincima - gradjanima Bosancima i hercegovcima uvalili "Bosnjacki identitet" umjesto Bosanskog ili bosanskohercegovackog. Prema tome ja mislim Skljoco da su za to krivi Bosnjacki politicari a ne pojedinci - gradjani.
S´ ovim se slazem.
Naravno da i ja govorim o Pojedincima koji uzimaju sebi za pravo da drugima odredjuju Nacionalni i Narodni identitet i upravo ti Pojedinci to i odredjuju drugima da bi dokazali da drzava BH nema svojih drzavljana koji se izjasnjavaju za pripadnost
njene
- Nacije i njenog
- Naroda
-----------------------------------
E ja sam isao korak dalje i istrazivao Ko su ti pojedinci
I dosao sam do valjanih rezultata koji mi jasno oslikavaju njihovu " krvnu sliku" koja kaze ,
Svi to zagovaraci bosnjackog Identiteta i "negatori" drzave BH su Potomci onih koji su Osmanlije sa sobom dovele u Bosnu ili su pak to Potomci onih ciji su se pretci osmanlijskom okupacijom Bosne Poturcili.
----------------------------------------
Znaci , ta kategorija drzavljana BiH nikad se nije pomirila sa postojanjem slobodne i demokratske drzave BiH i oni jos uvjek vjeruju da im pripada "pravo" na BiH pozivajuci se na "kontinuitet" Osmanlijske petstogodisnje vladavine u Bosni .
Na okupacijski "kontinuitet" pozivaju se i Srbi i Hrvati jer je perid okupcije BiH od strane kraljevine SHS te fasisticke NDH i komunisticki Jugoslavije period kad drzava BiH nije bila u rukama svog BH Naroda !
Bosnjackosrpskohrvatsko Pozivanje na "pravo" koje su oni dobili OKUPACIJOM u BiH je jedinstven slucaj u svijetu .
Pozivati se na kontinuitet OKUPATORA
Srbi, Hrvati i Bosnjaci uvode i medj. zajednicu u velika "govna" jer
svi duznosnici medj. zajednice koji podrzavaju srpskohrvatsobosnjacke opcije gube svaki kredibilitet pred slobodnim i demokratskim svijetom.
- Novi_Nick
Skljoco,Skljoco wrote:----------------------------------------------------Novi_Nick wrote:Mislim da ovdje treba razdvajati pojmove kada je u pitanju ne priznavanja cijele drzave BH i njenog Bosanskohercegovackog narodnog i nacionalnog identiteta. Tkz Bosnjacki politicki predstavnici je ne priznaju kao ni Srbi i Hrvati. Ustvari priznaju je "ali samo cijela iz tri (3) dijela".
S´ ovim se slazem.
Naravno da i ja govorim o Pojedincima koji uzimaju sebi za pravo da drugima odredjuju Nacionalni i Narodni identitet i upravo ti Pojedinci to i odredjuju drugima da bi dokazali da drzava BH nema svojih drzavljana koji se izjasnjavaju za pripadnost
njene
- Nacije i njenog
- Naroda
-----------------------------------
E ja sam isao korak dalje i istrazivao Ko su ti pojedinci
I dosao sam do valjanih rezultata koji mi jasno oslikavaju njihovu " krvnu sliku" koja kaze ,
Svi to zagovaraci bosnjackog Identiteta i "negatori" drzave BH su Potomci onih koji su Osmanlije sa sobom dovele u Bosnu ili su pak to Potomci onih ciji su se pretci osmanlijskom okupacijom Bosne Poturcili.
----------------------------------------
Znaci , ta kategorija drzavljana BiH nikad se nije pomirila sa postojanjem slobodne i demokratske drzave BiH i oni jos uvjek vjeruju da im pripada "pravo" na BiH pozivajuci se na "kontinuitet" Osmanlijske petstogodisnje vladavine u Bosni .
Na okupacijski "kontinuitet" pozivaju se i Srbi i Hrvati jer je perid okupcije BiH od strane kraljevine SHS te fasisticke NDH i komunisticki Jugoslavije period kad drzava BiH nije bila u rukama svog BH Naroda !
Bosnjackosrpskohrvatsko Pozivanje na "pravo" koje su oni dobili OKUPACIJOM u BiH je jedinstven slucaj u svijetu .
Pozivati se na kontinuitet OKUPATORA
Srbi, Hrvati i Bosnjaci uvode i medj. zajednicu u velika "govna" jer
svi duznosnici medj. zajednice koji podrzavaju srpskohrvatsobosnjacke opcije gube svaki kredibilitet pred slobodnim i demokratskim svijetom.
da li je medj. zajednica svjesna ove srpskohrvatskobosnjacke zavjere da se BiH podijeli na tri dijela i da je Bosanskohercegovacki narod ili Bosanci pod teritorijalnom, nacionalnom i svakom drugom okupaciom od strane Srba, Hrvata i Bosnjaka? Ako je medj. zajednica svjesna zasto nesto ne uradi da se stvari promijene i da se BH narod i nacija upise u Ustav BiH? A ako nisu svjesni kako ih uputiti u tu problematiku kao i rjesavanje iste.
-
Sarajevska Princeza
Skljoco tek sada sam vidjela nastavak diskusije. Komentar slijedi.
-
Sarajevska Princeza
OK to sve sto si naveo ima smisla. Sad mi nije jasno ovo:Skljoco wrote: Prije nego se izvinem uzeo sam i izbrisao ono "bona" a to "bona" je dio mog rijecnika i obicno ga upotrebljavam onda kad nekom zelim pokazati da smo "tu negdje" da se razumjemo ali nema veze , idemo dalje ...
Da bi neko bio pripadnik Nacije drzave BH on mora imati " cist dosije" da moze biti pripadnik i Naroda drzave BiH .
Na prvi pogled netko ce pomisliti da sam "skrenuo" sa teme ali ja znam zbog cega to cinim.
"Da ti samo skrenem paznju , Bosnu i Hercegovinu nepriznaju ni oni koji sebe smatraju pripadnicima bosnjackog Naroda .
To ti govorim da bi otklonili sve dileme oko toga- Skljoco"
Recimo primjera radi da kazemo:
Hrvat = Hrvatska
Srbin = Srbija
Bosnjak = Drzava "X"
Onda slijedi da Srbi i Hrvati nisu Bosanci a nisu ni Bosnjaci.
Ali posto nema te Drzave "X" onda imas samo 3 opcije (za Bosnjake):
1) Ta drzava "X" je BH
2) Ta drzava "X" je BH plus Y i Z ( BH u novim granicama )
3) Ta drzava "X" je 1/3 od BH
Koja je po tebi opcija za BOSANCE muslimane katolike pravoslavce itd?
Ako Hrvati teze Hrvatskoj, a Srbi Srbiji onda automatski Bosnjaci ce teziti Drzavi "X". Ali niko ne moze imati citavu BH, moze samo ili svi u jednoj nedjeljivoj drzavi (tvoj model -bh narod), svi u jednoj drzavi ali da postoje "entiteti" kao sada (vidis da ne funkcionise) ili svako sebi.
Tvoj model - idalno zvuci ali narod i dalje glasa protiv tog modela, inace ne bi bilo ovako. Ako 3 naroda nece, ne mogu i ne zele da budu skupa ( hajde da krenemo i od TE varijante ) onda imas 3 drzave - Nova Bosna, Nova Srbija, Nova Hrvatska. Svako sebi.
Ako cemo idealno, BH u svojim granicama sa sva 3 naroda - MOGUCE je naravno treba se boriti za svoju drzavu ali realno gledajuci vidi sta se desava uvijek isti problemi jer Srbin je Srbin, Hrvat je Hrvat a Bosnjak ostade Bosnjak..... a niko nece da se odrekne svojih planova jer ako A ima plan, automatski ce ga imati i B a onda i C.
Vjecno ratovi, vjecno problemi i netrpeljivost. Jedino da se desi neko CUDO pa da izbije neka bolest, neka kuga gluho bilo ili tako nesto pa da jedan narod izumre i da dominiraju ona 2, pa onda opet isti problem izmedju ona dva naroda, pa opet jedna kuga pa ko prezivi. Ili rat. Svi hoce da dominiraju jer svi se osjecaju da je to njihovo pravo iz bilo kojih razloga. Istorijska sizofrenija - malo geni malo okolnosti ali pod stresom mora da bukne i nema lijeka jedino tablete ali kad nema tableta?
Hocu da kazem da mora biti neki faktor sa strane, mozda Internacionalni pritisak...... ili tako nesto ali izmedju sebe da dodje do istog razmisljanja i zajednice i zajednickih interesa prema BH, pazi sta ti kazem - to je vrlo vrlo tesko postici jer se puno zla nanijelo - to ostaje vjecno jedino da neko izbrise memoriju tim narodima. Drugim rijecima "Izrael - Palestina"
Mozes imati jednu drzavu, cjelovitu BH ali vrlo male sanse nakon svega da se ovi narodi ikad sloze. Zato je i sve sto se desilo upravo rezultat toga. Vjecno poricati i negirati "nacionalisticku svjest tvrdu ko beton" je samo bjezanje od istine ali problem ostaje isti. Ukidanjem nacionalistickog uredjenja uopste ne znaci da ce to ukinuti i 'nacionalisticku svjest'. I to kolektivno, nije to jedna osoba to je kolektivno sa malim varijacijama. Neko ovako neko onako ali se svodi na to, naravno ima izuzetaka ali koliko? Ocigledno nedovoljno jer sadasnja situacija i prethodna situacija reflektuje sta je u pitanju. Eh da smo se mi volili tako - ne bi bilo sad ovako kao sto jeste, ne bi bilo rata, ne bi bilo genocida, ne bi bilo zrtava, to bi bila drzava "Eldorado".
Kontas?
Eh sad nemoj da mislis da ja zastupam dijeljenje Bosne i da zastupam jednonacionalnu drzavu i da zastupam nesto sto nije u interesu BH. Ja samo analiziram sa svih aspekata i polazim od najgoreg "just in case". Sad me zanima kako bi ti sa tim modelom rijesio taj problem kad korijen ostaje isti.
-
Skljoco
-------------------------------------------------------------------------------------Sarajevska Princeza wrote:OK to sve sto si naveo ima smisla. Sad mi nije jasno ovo:Skljoco wrote: Prije nego se izvinem uzeo sam i izbrisao ono "bona" a to "bona" je dio mog rijecnika i obicno ga upotrebljavam onda kad nekom zelim pokazati da smo "tu negdje" da se razumjemo ali nema veze , idemo dalje ...
"Da ti samo skrenem paznju , Bosnu i Hercegovinu nepriznaju ni oni koji sebe smatraju pripadnicima bosnjackog Naroda .
To ti govorim da bi otklonili sve dileme oko toga- Skljoco"
Recimo primjera radi da kazemo:
Hrvat = Hrvatska
Srbin = Srbija
Bosnjak = Drzava "X"
Onda slijedi da Srbi i Hrvati nisu Bosanci a nisu ni Bosnjaci.
Ali posto nema te Drzave "X" onda imas samo 3 opcije (za Bosnjake):
1) Ta drzava "X" je BH
2) Ta drzava "X" je BH plus Y i Z ( BH u novim granicama )
3) Ta drzava "X" je 1/3 od BH
Koja je po tebi opcija za BOSANCE muslimane katolike pravoslavce itd?
Ako Hrvati teze Hrvatskoj, a Srbi Srbiji onda automatski Bosnjaci ce teziti Drzavi "X". Ali niko ne moze imati citavu BH, moze samo ili svi u jednoj nedjeljivoj drzavi (tvoj model -bh narod), svi u jednoj drzavi ali da postoje "entiteti" kao sada (vidis da ne funkcionise) ili svako sebi.
Tvoj model - idalno zvuci ali narod i dalje glasa protiv tog modela, inace ne bi bilo ovako. Ako 3 naroda nece, ne mogu i ne zele da budu skupa ( hajde da krenemo i od TE varijante ) onda imas 3 drzave - Nova Bosna, Nova Srbija, Nova Hrvatska. Svako sebi.
Ako cemo idealno, BH u svojim granicama sa sva 3 naroda - MOGUCE je naravno treba se boriti za svoju drzavu ali realno gledajuci vidi sta se desava uvijek isti problemi jer Srbin je Srbin, Hrvat je Hrvat a Bosnjak ostade Bosnjak..... a niko nece da se odrekne svojih planova jer ako A ima plan, automatski ce ga imati i B a onda i C.
Vjecno ratovi, vjecno problemi i netrpeljivost. Jedino da se desi neko CUDO pa da izbije neka bolest, neka kuga gluho bilo ili tako nesto pa da jedan narod izumre i da dominiraju ona 2, pa onda opet isti problem izmedju ona dva naroda, pa opet jedna kuga pa ko prezivi. Ili rat. Svi hoce da dominiraju jer svi se osjecaju da je to njihovo pravo iz bilo kojih razloga. Istorijska sizofrenija - malo geni malo okolnosti ali pod stresom mora da bukne i nema lijeka jedino tablete ali kad nema tableta?
Hocu da kazem da mora biti neki faktor sa strane, mozda Internacionalni pritisak...... ili tako nesto ali izmedju sebe da dodje do istog razmisljanja i zajednice i zajednickih interesa prema BH, pazi sta ti kazem - to je vrlo vrlo tesko postici jer se puno zla nanijelo - to ostaje vjecno jedino da neko izbrise memoriju tim narodima. Drugim rijecima "Izrael - Palestina"
Mozes imati jednu drzavu, cjelovitu BH ali vrlo male sanse nakon svega da se ovi narodi ikad sloze. Zato je i sve sto se desilo upravo rezultat toga. Vjecno poricati i negirati "nacionalisticku svjest tvrdu ko beton" je samo bjezanje od istine ali problem ostaje isti. Ukidanjem nacionalistickog uredjenja uopste ne znaci da ce to ukinuti i 'nacionalisticku svjest'. I to kolektivno, nije to jedna osoba to je kolektivno sa malim varijacijama. Neko ovako neko onako ali se svodi na to, naravno ima izuzetaka ali koliko? Ocigledno nedovoljno jer sadasnja situacija i prethodna situacija reflektuje sta je u pitanju. Eh da smo se mi volili tako - ne bi bilo sad ovako kao sto jeste, ne bi bilo rata, ne bi bilo genocida, ne bi bilo zrtava, to bi bila drzava "Eldorado".
Kontas?
Eh sad nemoj da mislis da ja zastupam dijeljenje Bosne i da zastupam jednonacionalnu drzavu i da zastupam nesto sto nije u interesu BH. Ja samo analiziram sa svih aspekata i polazim od najgoreg "just in case". Sad me zanima kako bi ti sa tim modelom rijesio taj problem kad korijen ostaje isti.
Rijesenje je u Identifikovanju onih Koji proizvode probleme !
A probleme proizvode Srbi, Hrvati i Bosnjaci i oni pomocu Ustava koji BiH definise kao srpskohrvatskobosnjacku namecu svoje interese i oni pomocu takvog Ustava GUSE Bosance muslimane, pravoslavce , katolike a GUSECI njih oni GUSE i Bosance pripadnike drugih Religija .
Srbi, Hrvati i Bosnjaci takvim srpskohrvatskobosnjackim Ustavom Guse i sve Bosance koji su pripadnici germanskog, jevrejskog, romskog, latinskog, romanskog i drugog Etnickog Naroda .
-------------------------------------------------------
Rijesenje za BiH je veoma jednostavno i jedino moguce a to je ,
Vratiti drzavi ( Instituciji ) BiH SLOBODU u kojoj ce ona moci da ustavno uspostavi konstitutivnost svoje
- Nacije i svog
- Naroda
a nakon toga obaviti Popis stanovnistva .
Znaci , prvo postaviti uslove da se svi koji zele izjasne za
- Naciju i
- Narod drzave BiH
i tako omoguciti da svaki drzavljanin drzave BiH sam odluci o svom konstitutivnom ili o svom nacionalnom manjinskom statusu .
Danas se u BiH desava SILOVANJE drzave BH kojoj se nepriznaje njen
- Nacionalni i njen
- Narodni identitet
---------------------
Tek poslije ispunjenja tih uslova mozemo govoriti o broju Srba, Hrvata i Bosnjaka u BiH jer kad se neko nakon toga izjasni da je pripadnik Nacije drzave Srbije a nije konstitutivan onda je on pravi Srbin , Hrvat,Bosnjak .
Danas je svaki Bosanac musliman , katolik, pravoslavac STIMULISAN da se tako izjasni i ta STIMULACIJA se mora UKINUTI !
-
Zenga
Po Sarajevskoj princezi Srbi i Hrvati su samim cinom rodjenja u drzavi BiH postali okupatori. Ona bi nas sve naterala da se izjasnjavamo za ono sto nismo i sto je protiv nase volje. Zasto??Zasto bih ja bio Bosanac ili neko drugi kada sam u stvari Srbin i uzgred pripadnik konstutivnog naroda BiH i to mi pravo ne moze oduzeti ni Sarajevska princeza niti bilo ko drugi. Ja i njoj ostavljam i ne sporim njezino pravo da se izjasnjava napr. Tanzankom ili Bosnjakinjom kako god hoce to je njezina stvar mene se to ne tice. Ja rodjenjem imam pravo na BiH pasos a moja je stvar kao cu se ja izjasnjavati, mogu na primer da imam i Srpski i Americki kao sto ga i imam ali opet hocu i BiH zato sto na to imam pravo i zato sto sam deo konstutivnog naroda. Uzgred draga moja Princezo ja se sluzim americkim pasosem ali nekako mi je drazi onaj iz Srbije.
Skljoco wrote:-----------------------------------------Sarajevska Princeza wrote:Skljoco, ja nisam 'bona'.Skljoco wrote: Ja bona Princezo govorim o svjetskim mjerilima i posto ta svjetska demokratska mjerila nevaze u BiH onda je ja s pravom smatram OKUPIRANOM drzavom.
Takva krsenja mogu sebi da dozvole samo Okupatori.
-----------------------------------------------------
Pa i ja imam drzavljastvo Drzave BiH pa nisam konstitutivan jer se izjasnjavam za pripadnost
- Naciji i
- Narodu drzave BH !
Jel ti to nesto govori ?
Konstitutivan je onaj koji ima drzavlljanstvo drzave BiH koji se izjasnio za pripadnost Naciji drzave Srbije i Hrvatsle !
Jos uvjek ti nije jasno o cemu govorim ?Ili da ja tebe odsad pocnem oslovljavati sa Dude
![]()
Inace slazem se da je BH fakticki okupirana sa onima koji se ne izjasnjavaju kao pripadnici Naciji i Naroda drzave BH - vec se izjasnjavaju kao pripadnici nekih DRUGIH drzava. Pa koga priznaju? Naciju i Narod drzave Tanzanije?Koliko ja znam mene niti Srbija niti Hrvatska, a ni Tanzanija ne smatra konstitutivnom jer ja sam za njih Bosanka, a tamo nigdje ne pise da su Bosanci (koliko ja znam) konstitutivni. Pa onda zasto bih BH davala konstitutivnost nekome ko drzavu ne priznaje svojom. Ja nisam znala da recimo narod kome je data konstitutivnost ne priznaje Naciju i Narod drzave BH. To nelogicno zvuci
Ali vidjela sam primjere toga. Recimo cudilo me - sokiralo me - zasto Srbin ulazi sa BH pasosom u SAD kao BOSANAC i trazi status koji se nudi Bosancima a onda kaze - nije Bosanac nego Srbin, i ujedno zbuni citavu ekipu, cuj Srbin trazi se odmah Srpski pasos jer to je najlogicnije. ( Hoce da kaze BH pasos mu je samo putni dokumenat a on tu drzavu ne sljivi ni 3% niti je priznaje i libo njega gabri sta drugi kazu jer njemu je dato to pravo - ne samo BH drzavljanstvo vec i konstitutivnost drzave koju fakticki ne priznaje )Jedan mi je i rekao kad sam ja pocela insistirati kako to da on nije Bosanac, kaze on meni pa BH nije moja drzava. Iskreno - pomislila sam - pa ko ovome idiotu dade BH pasos??? A vidis trebala sam pomisliti - ko ovome idiotu dade i konstitutivnost i pasos
jer ja smatram da takvi ne zasluzuju ni pasos! A da ne pominjem jos vaznost i privilegije konstitutivnosti. Pa nek se on izjasni kao Vanzemaljac koga briga sta je on. Da ne pominjem ostale nepravde na racun Bosne.
Ne priznaje drzavu nema onda ni njega ko sta priznavati. Ima li kakav nacin da se rijesi taj "problem" KONKRETNO bez puno definicija. Zanima me solucija a ne problem.
Prije nego se izvinem uzeo sam i izbrisao ono "bona" a to "bona" je dio mog rijecnika i obicno ga upotrebljavam onda kad nekom zelim pokazati da smo "tu negdje" da se razumjemo ali nema veze , idemo dalje ...
-
Sarajevska Princeza
Skljoco ce ti najbolje odgovoriti na to pitanje, ako hoce to njemu prepustam, a ja fakat nemam vremena da se objasnjavam s tobom jer ti nisi BOSANAC i ne priznajes moju drzavu - za mene si okupator jer uzivas sva prava u mojoj drzavi a ne priznajes je kao svoju. Zato bi ja tebe DEPORTIRALA i to sa merakom - negdje vako na pusto ostrvo, a znas kao Srbin da nisi pozeljan u SAD (bombardovali su vas zar se ne sjecas, plus genocid plus srpski terorizam i svi skandali) Svi znaju sta ste i ko ste, i na osnovu moje drzave BH ti si i dosao u SAD i iskoristio si Bosanska prava dok si napadao moju drzavu BH. Ako je nisi napadao, sigurno je nisi ni branio jer da ti je BOSNA bila vazna ne bi ti imao problema sa njenim priznavanjem. Ti sto imas dobio si na osnovu Bosne i Herecegovine, a ne Srbije - drzave cijem Narodu i Naciji ti pripadas u stvari.Zenga wrote:Po Sarajevskoj princezi Srbi i Hrvati su samim cinom rodjenja u drzavi BiH postali okupatori. Ona bi nas sve naterala da se izjasnjavamo za ono sto nismo i sto je protiv nase volje. Zasto??Zasto bih ja bio Bosanac ili neko drugi kada sam u stvari Srbin i uzgred pripadnik konstutivnog naroda BiH i to mi pravo ne moze oduzeti ni Sarajevska princeza niti bilo ko drugi. Ja i njoj ostavljam i ne sporim njezino pravo da se izjasnjava napr. Tanzankom ili Bosnjakinjom kako god hoce to je njezina stvar mene se to ne tice. Ja rodjenjem imam pravo na BiH pasos a moja je stvar kao cu se ja izjasnjavati, mogu na primer da imam i Srpski i Americki kao sto ga i imam ali opet hocu i BiH zato sto na to imam pravo i zato sto sam deo konstutivnog naroda. Uzgred draga moja Princezo ja se sluzim americkim pasosem ali nekako mi je drazi onaj iz Srbije
Ja tebe ne priznajem jer ni ti MENE U SRBIJI I HRVATSKOJ ne priznajes. Koliko ja znam u Srbiji i Hrvatskoj ja nisam ni na papiru. Onda sto bi ja tebe priznavala, koji si mi ti faktor samo zato sto si rodjen u BH a radis protiv njenih interesa (agresija na BH, genocid i sve ostalo znas ti dobro sta ja pricam). To je dragi moj u SAD - "TREASON" za koji ide smrtna kazna jer je u pitanju izdaja sopstvene drzave. Znaci nemam sta da te priznajem na osnovu toga sto Srbin, nisi pripadnik Naroda i Nacije Drzave BH vec Srbije prema tome meni si nebitan.
Sto se tice Srbije, znas sta ja ti ne citam CIRILICU OD 92 - jer je koriste cetnici ponajvise a to mi nije nivo. Karadzic - papak i ostali BRE...... Srbija me nikad nije zanimala a ni njihova sela i Sumadije...
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
Jedini razlog sto ti ja ne bih dala BiH pasos jeste sto se po zakonu sada postepeno ukida dvojno drzavljanstvo, pa da bi mogao dobiti ili zadrzati drzavljanstvo druge zemlje, moras da se odreknes BiH drzavljanstva....a ovdje kod NAS U SARAJEVU to naplacuju po par hiljada...maraka...ne postanskih.....Zenga wrote:Po Sarajevskoj princezi Srbi i Hrvati su samim cinom rodjenja u drzavi BiH postali okupatori. Ona bi nas sve naterala da se izjasnjavamo za ono sto nismo i sto je protiv nase volje. Zasto??Zasto bih ja bio Bosanac ili neko drugi kada sam u stvari Srbin i uzgred pripadnik konstutivnog naroda BiH i to mi pravo ne moze oduzeti ni Sarajevska princeza niti bilo ko drugi. Ja i njoj ostavljam i ne sporim njezino pravo da se izjasnjava napr. Tanzankom ili Bosnjakinjom kako god hoce to je njezina stvar mene se to ne tice. Ja rodjenjem imam pravo na BiH pasos a moja je stvar kao cu se ja izjasnjavati, mogu na primer da imam i Srpski i Americki kao sto ga i imam ali opet hocu i BiH zato sto na to imam pravo i zato sto sam deo konstutivnog naroda. Uzgred draga moja Princezo ja se sluzim americkim pasosem ali nekako mi je drazi onaj iz Srbije.
a ti se ne sekiraj na sve sto se napise na forumu, mahni joj kad prodjes pored nje (posto ste oboje u US) i prst u uVo
ako ti je vec toliko stalo, poslacu ti ja svoj BiH pasos, nemoj samo plakat ljubim te hihihihi
pozdraF
PS Z, nemoj zaboravit cirilicu jer "covjek je bogat onoliko koliko jezika zna" a ti poznajes dva pisma, sto je veliko bogatstvo
NO SIKIRIKI
PPS sorry na greskama u pisanju, al nisam jos kafe popila
-
Sarajevska Princeza
Sad je meni jasno zasto se Deduka Mircerki ne javlja, i zasto joj nije dao svoj email. 
-
Sarajevska Princeza
Ne brukaj se. Dala bi svoj BH pasos Srbinu koju Bosnu ne priznaje? Imas ti mozga u glavi ili ti je Deduka zamaglaio i to malo sto je ostalo?
-
mIRCerka
Ocigledno neko ima problema sa konstipacijom
popij neki laksativ....a pasos treba uzeti i tebi, jer nisi nista bolja cim onakve stvari pises...nemoj nas braniti na daljinu....zivota ti....
popij neki laksativ....a pasos treba uzeti i tebi, jer nisi nista bolja cim onakve stvari pises...nemoj nas braniti na daljinu....zivota ti....-
Sarajevska Princeza
Ma nisi ti Bosanka.
Hajde ba sto ne kazes otvoreno, ionako tvoji postovi pricaju za tebe.
-
mIRCerka
Ne stigoh odgovoriti, jer ja ipak radim za ovu drzavu i u ovoj drzavi...hajde SP, skini mi se s dnevnog reda i nemoj ti prosudjivati ko sam i sta sam....lijeci i dalje svoje komplekse po netu, od mene ohani..BOSANKA je svaka zena koja ima drzavljanstvo BOSNE I HERCEGOVINE, a u pravu si, ja sam malo Bosanka, vise sam Hercegovka 
ja nisam ni Bosnjakinja, ni Srpkinja ni Hrvatica, ja sam s ponosom Bosanka sa PREBIVALISTEM u BiH!!!! Svoj patriotizam zadrzi za sebe i za skupove zajednica raseljenih BiH drzavljana pa se onda lupaj u pluca i govori JA BOSANKA!!! Have a nice day dear
ja nisam ni Bosnjakinja, ni Srpkinja ni Hrvatica, ja sam s ponosom Bosanka sa PREBIVALISTEM u BiH!!!! Svoj patriotizam zadrzi za sebe i za skupove zajednica raseljenih BiH drzavljana pa se onda lupaj u pluca i govori JA BOSANKA!!! Have a nice day dear
-
Zenga
ZA SARAJEVSKU PRINCEZU Na tvoje uvrede necu odgovarati draga moja "princezo", samo sam hteo da ti malo pojasnim neke stvari. Prvo to sto ti hoces i sto bi uradila da me recimo deportujes negde daleko su tvoje puste i nikada neostvarene zelje. Dakle, draga moja ja uzivam ista prava u BiH kao i ti i briga me kako ces ti na to da gledas, a isto tako moja je stvar koga cu da volim i postujem i za koju drzavu cu da navijam to je moje i samo moje, ne, tovoje nikako. Meni uopste nije vazno da li me ti priznajes ili bilo ko drugi to mene ne zanima, zanima me samo jedno da u ustavu BiH stoji da su Srbi,Bosnjaci I Hrvati tri konstutivna naroda i tvoje misljenje i zelje ne vrede ni pisljiva boba. Drugo tebe Srbija i ne treba da zanima ti tamo i ne pripadas ni pod razno, niti si tamo rodena niti te sta veze, pa prema tome misli o Srbiji sta zelis tvoje je pravo da mrzis i to tebe opterecuje a ne mene, za razliku od tebe ja ne mrzim, samo vise volim Srbiju od Bosne. Jos nesto da pojasnim u vezi americkog pasosa i drzavljnatva, to mi nije omogucila ni Srbija ni BiH nego americki zakoni i njihova demokratije. Oni malo drugacije gledaju na to od tebe i ne razmisljaju da nekog deportuju bilo da je on crn, beo ili zut njima je vazno da ne krsis njihove zakone i samo to nista drugo. Njih ne zanima koga ti volis i da li se krstis ili klanjas to je tvoj problem. Eto "princezo" ostavljam ti na volju da mrzis Srbe i slobodno ih proklinji to je tvoj teret sa kojim se nosi do kraja zivota ako hoces. Jedno je sigurno da ja imam ista prava u BiH kao i ti samo u jednom se razlikujemo ja ne mrzim dok ti si duboko u mrznji.
Samo jos nesto nemam ja sta da priznajem ili ne priznajem BiH moje nije bitno kao ni tvoje, ona je priznata bas kako sam naveo dakle drzava Srba, Bosnjaka i Hrvata. Ja i ti nemamo koga da priznajemo , odnosno to mogu biti samo nase zelje da mrzimi ili da volimo i jedno i drugo nije dobro ako zagazimo duboko.
Samo jos nesto nemam ja sta da priznajem ili ne priznajem BiH moje nije bitno kao ni tvoje, ona je priznata bas kako sam naveo dakle drzava Srba, Bosnjaka i Hrvata. Ja i ti nemamo koga da priznajemo , odnosno to mogu biti samo nase zelje da mrzimi ili da volimo i jedno i drugo nije dobro ako zagazimo duboko.
-
vodolija_33
Ček' malo. Nešto mi se ovdje ne slažeZenga wrote: Uzgred draga moja Princezo ja se sluzim americkim pasosem ali nekako mi je drazi onaj iz Srbije
Nešto ovdje škripi i to dobro.....

-
Zenga
Evo odmah cu da ti pojasnim Roden sam u Tuzli i ziveo dobar deo zivota tamo i pasos sam izvadio 2002 godine nesto pre dobio sam drzavljanstvo od Srbije posle petog oktobra 2000 godine a u USA zivim od 1992 god. Saglasna. Kao sto je poznato svaki Srbin moze da dobije srbijanski pasos bilo gde da se nalazi u svetu. A Bosansko sam otisao u opstinu i izvadio rodni list kod maticara zatim i licnu kartu i naravno kasnije i pasos. Ne vidim nikakav problem tu????vodolija_33 wrote:Ček' malo. Nešto mi se ovdje ne slažeZenga wrote: Uzgred draga moja Princezo ja se sluzim americkim pasosem ali nekako mi je drazi onaj iz SrbijeDa ponovimo: Ti si srbin u USA, imaš srpski (koji ti je usput i najdraži) i američki pasoš, a tvrdiš da si pripadnik jednog konstitutivnog naroda (srpskog) u BiH??? Ili nisam dobro shvatila. Molim, pojašnjenjenje.
-
vodolija_33
Nema tu nikakvih problema samo nisam mogla da shvatim logičnu vezu sa BiH, iz tvog prethodnog teksta. Kako možeš biti "kostitutivan" u BiH, ako više voliš srpski pasoš od bosanskog(da li to znači da voliš više Srbiju nego BiH?)? Kako možeš imati srpski pasoš, a prije rata nisi živio u Srbiji? Jel' to znači da si bosanac/srbijanac zavisno od trenutne potrebe?Zenga wrote:Evo odmah cu da ti pojasnim Roden sam u Tuzli i ziveo dobar deo zivota tamo i pasos sam izvadio 2002 godine nesto pre dobio sam drzavljanstvo od Srbije posle petog oktobra 2000 godine a u USA zivim od 1992 god. Saglasna. Kao sto je poznato svaki Srbin moze da dobije srbijanski pasos bilo gde da se nalazi u svetu. A Bosansko sam otisao u opstinu i izvadio rodni list kod maticara zatim i licnu kartu i naravno kasnije i pasos. Ne vidim nikakav problem tu????vodolija_33 wrote:Ček' malo. Nešto mi se ovdje ne slažeZenga wrote: Uzgred draga moja Princezo ja se sluzim americkim pasosem ali nekako mi je drazi onaj iz SrbijeDa ponovimo: Ti si srbin u USA, imaš srpski (koji ti je usput i najdraži) i američki pasoš, a tvrdiš da si pripadnik jednog konstitutivnog naroda (srpskog) u BiH??? Ili nisam dobro shvatila. Molim, pojašnjenjenje.