Ko ce tajkunima halaliti milione?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Abacija

#1 Ko ce tajkunima halaliti milione?

Post by Abacija »

Priče o prvim milionima

BOSANSKA ELEGIJA

Objavljeno: Sre, 21. 01. 2009. 13:04
Piše: Emir Imamović
Image

U centru Sarajeva, odmah do tržnice, preko puta zgrade „Svjetlosti“, tek nekoliko metara dalje od mjesta prvog masakra građana bosanske prijestolnice ubijenih granatom dok su čekali u redu za hljeb, ima neka čudna prodavnica. Ustvari, nije čudna prodavnica, nego je čudno ono što se u njoj prodaje. Bit će da su satovi ili nešto slično, jako skupo svakako, rezervirano za manjinu, za one što ih se ne smije pitati za prvi milion, dok o ostalim govore rado, besramno pokazujući bogatstvo stečeno tako što su „u pravo vrijeme znali prave ljude“. E tu, u centru Sarajeva, na istom mjestu, nekada je bila prodavnica meda. Bilo je to – neće se ljutiti ako se koja godina promaši onaj što je svemu svjedočio, ugledni sarajevski psihijatar i univerzitetski profesor, dr. Boro Đukanović – prije četrdesetak godina, u ona doba kada je Sarajevo imalo manje zgrada i manje ljudi, a bilo veći Grad. Bilo je to, dakle, u ono doba kada se za lopovluk morala odležati zakonom propisana zatvorska kazna i doživotna sramota.

Halil je imao dva sina, odrasla skoro i za vojsku, ženu i dobar posao: poslovođa u prodavnici meda. Nije to bio uzbudljiv, ali jeste lijep život. Ujutro na posao, u neka doba i ne svakog dana, kod prijatelja na kafu i rakiju, kući na ručak... I tako godinama. Ta je, recimo srijeda, bila uobičajena: otišao je Halil na posao, pa onda prije nego što će ženi i djeci, svratio kod prijatelja, popio kafu i rakiju. Nije prošlo ni 24 sata, a onaj što je jučer pio kafu i rakiju s Halilom je ušao u stan i ženi što je Halilu donijela kafu i rakiju, onako s vrata, prije nego će izuti cipele i kaput okačiti na vješalicu, kazao: „Objesio se Halil!“

Ne zna se, za ovu priču možda nije ni važno, gdje je i kako sahranjen Halil: je li ukopan po muslimanskim običajima po kojima hodža pita one što su došli na dženazu hoće li umrlom halaliti (oprostiti), a oni kažu da hoće; ili je Halil pod zemlju otišao kao komunista, bez proučene Fatihe, u sanduku umjesto tabuta. Kao što se ne zna je li bilo svijeta na groblju. Zna se, a to je za ovu i mnoge priče važno, zašto se objesio Halil. Otkriveno je i potvrđeno da je on, poslovođa u prodavnici meda u centru Sarajeva, otac dvoje djece, suprug i čovjek od čaršijskog ugleda, pronevjerio neke pare, iznos jednak njegovoj sedmomjesečnoj plati!

Nije to, tih sedam Halilovih plata, bila golema suma. Moglo se to nekako - stisnuli bi se Halilovi, uštedili, posudili – vratiti. Dobro, trebalo je u zatvor, ali ne zauvijek: Halil nije bio kažnjavan, a jeste ugledan, uz dobro vladanje i malo sreće odležao bi nekoliko godina - svakako puno za biti u zatvoru, a opet ne previše da se ne može nastaviti živjeti.

Rekosmo da je u ona doba Sarajevo imalo manje zgrada i manje ljudi, a bilo veći Grad. Možda je, tu je tajnu on odnio na onaj svijet, Halilu kroz glavu prošlo to da će jednog dana proći gradom a neko će iza njegovih leđa reći da je on onaj što je ukrao sedam plata ili će njegova dva sina, odrasla skoro i za vojsku, cijeli život nositi pečat sramote i biti manje vrijedni jer su „od onog što je pronevjerio sedam svojih plata u prodavnici meda“. Zato se Halil objesio!
Image
Iza njega je Energoinvest ostao opustošen, a i Bosna neće ostati bolja: Premijer FBiH Nedžad Branković
Jednom će, za trideset, pedeset, stotinu godina, današnje nezavisne sarajevske novine, kao i snimci sadržaja jedne televizijske emisije, biti vrijedna građa za izučavanje. Učit će se na raznim fakultetima o jednoj zemlji u kojoj su neki pažnje vrijedni mediji često i s pravom više ličili na zbirke dokaza o kriminalu, nego na dnevnike i magazine. Pokušat će se naći objašnjenje kako je neko, Nedžad Branković ili Milorad Dodik, svejedno je, mogao biti premijer i biti – lopov; kako je, recimo, mogao propasti Agrokomerc ili kako je zgrada Vlade Republike Srpske na kraju gradnje koštala tri –četiri puta više nego na početku, kako je upropaštavanje Energoinvesta bilo preporuka za politički napredak ili kako je Rafinerija u Bosanskom Brodu postala nečija, baš kao i Željezara u Zenici, Tuzlanska banka i...(dopišite šta vam padne na pamet); kako je svako s manjkom obraza u vlast ulazio go k'o pištolj, a iz nje izlazio kao milioner; kako su nam se desili medijski magnati i grobari novinarstva – Fahrudin Radončić i Željko Kopanja... Kako su se, eto, jednom, na početku ovog vijeka, ljudi u Bosni ubijali od muke i gladi – postoje, istina neprovjerene, tvrdnje kako se u BiH od kraja rata ubilo oko 8.000 ljudi!? - nakon što su mjesecima pokušavali prodati bubreg i tako prehraniti djecu, ali baš nikome njihov nije odgovarao. Jednom će, dakle, za trideset, pedeset, stotinu godina, neko s naučnog stanovišta dati odgovor kako smo, sve u svemu, otišli u pičku materinu.

Pokušajmo sada zamisliti da svakom petom od onih što su im zamirisale tuđe pare kroz glavu prođe to da će jednog dana proći gradom, a neko će iza leđa reći da je on onaj što je ukrao sedamsto, osamsto svojih godišnjih plata ili će njegova dva sina, dvije kćerke, nevažno, cijeli život nositi pečat sramote i biti manje vrijedni jer su „od onog što je ukrao...pet, deset, stotinu miliona“, pa da taj, svaki peti, uzme komad konopa i kao Halil završi svoju sramotu. Ne, nije ključ u tome što bi za čas došlo do nestašice konopa, nego u tome što se ovo neće dogoditi: naša je propast, naime, počela onoga dana kada su „poslovođe“ života i smrti postali oni što im je po rođenju amputiran osjećaj za moral. I trajat će... Dugo, svakako. Dovoljno da se zaboravi nesretni Halil i nevažnim postanu sve priče o „prvim milionima“.

Uzgred: u centru Sarajeva, odmah do tržnice, preko puta zgrade „Svjetlosti“, tek nekoliko metara dalje od mjesta prvog masakra građana bosanske prijestolnice ubijenih granatom dok su čekali u redu za hljeb, ima neka čudna prodavnica. Ustvari, nije čudna prodavnica, nego je čudno ono što se u njoj prodaje. Bit će da su satovi ili nešto slično, jako skupo svakako, rezervirano za manjinu, za one, je li, što ih se ne pita ne smije pitati za prvi milion, dok o ostalim govore rado, besramno pokazujući bogatstvo stečeno tako što su „u pravo vrijeme znali prave ljude“. Kao Miroslav Mišković, njen vlasnik i omiljeni partner bošnjačkih tajkuna koji se ne libe reći kako je Direktor Srbije samo godinu dana bio javno blizak Slobodanu Miloševiću i to mu javno, pred televizijskim kamerama - halaliti. U ime drugih, petih, stotih miliona...

http://www.e-novine.com/sr/region/clanak.php?id=21523
:thumbup:
Last edited by Abacija on 22/01/2009 13:07, edited 2 times in total.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2 Re: Ko ce tajkunima haliliti milione?

Post by PipiDugaDevetka »

Da li mi može neko dokazati da u Biblijama, Kur'anu,....i ostalim vjerskim, svetim, časnim knjigama stvarno piše:

NE UKRADI!

Ne mora to biti iskazano ovako direktno, sa ove dvije boldirane riječi, nešto slično,...prihvatio bih kao dokaz.
Ne vjerujem da je to tamo napisano, pa to ti je!
Fair Life

#3 Re: Ko ce tajkunima haliliti milione?

Post by Fair Life »

PipiDugaDevetka wrote:Da li mi može neko dokazati da u Biblijama, Kur'anu,....i ostalim vjerskim, svetim, časnim knjigama stvarno piše:

NE UKRADI!

Ne mora to biti iskazano ovako direktno, sa ove dvije boldirane riječi, nešto slično,...prihvatio bih kao dokaz.
Jedva pronadjoh... OSMA.

1. Ja sam Gospod Bog Tvoj; nemoj imati drugih bogova osim mene.

2. Ne pravi sebi idola niti kakva lika; nemoj im se klanjati niti im služiti.

3. Ne uzimaj uzalud imena Gospoda Boga svojega.

4. Sećaj se dana odmora da ga svetkuješ; šest dana radi i svrši sve svoje poslove, a sedmi dan je odmor Gospodu Bogu tvojemu.

5. Poštuj oca svojega i mater svoju, da ti dobro bude i da dugo poživiš na zemlji.

6. Ne ubij.

7. Ne čini preljube.

8. Ne kradi.

9. Ne svedoči lažno na bližnjega svojega.

10. Ne poželi ništa što je tudje.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#4 Re: Ko ce tajkunima haliliti milione?

@Fair,
Daj mi stranicu, ime časne svete knjige, izdavač, godina izdanja, link (Ako ima negdje na netu), ono znaš ....da bude dokaz.

Ovo si ti, pod tačkom 8. mogao i izmisliti.

Sad, ja sam ti neuk u vezi sa religijom, pa ne znam je li to Novi zavjet ili Stari,...Sve mi to piši, pa ću povjerovati da tamo piše NE KRADI.
Fair Life

#5 Re: Ko ce tajkunima haliliti milione?

Post by Fair Life »

I ja sam ti neuk u vezi religije, ali sta je tu je...
piupiu

#6 Re: Ko ce tajkunima haliliti milione?

Post by piupiu »

Halili oni sami sebi -- te zato ne mogu raditi u ovako strasnoj atmosferi saranja grafita o lopovluku po njihovim otetim stanovima. Jos ce tuzit narod za dusevne boli.
Fair Life

#7 Re: Ko ce tajkunima haliliti milione?

Post by Fair Life »

Fair Life wrote:I ja sam ti neuk u vezi religije, ali sta je tu je...
Nadjoh kao neko malo sire objasnjenje... bozije zapovjesti NE UKRADI.

Ova zabrana obuhvaća kako javne tako i tajne grijehe. Osma zapovijed osuđuje otmicu ljudi i trgovinu robljem, i zabranjuje osvajačke ratove. Ona osuđuje provale i razbojništva. Ona zahtijeva najstrože poštenje u najsitnijim pojedinostima svih životnih događaja. Ona zabranjuje pretjeranu zaradu u trgovini, zahtijeva da se pošteno plaćaju sva opravdana potraživanja i zarade, i proglašuje da se u nebeskim knjigama svaki pokušaj da se čovjek koristi neznanjem, slabošću ili nesrećom drugih bilježi kao prevara.

Nadjoh da ih neko poreda i ovako i NE UKRADI se konta kao sedma...

1. Ja sam Gospodin Bog tvoj: nemaj drugih bogova uz mene.

2. Ne izusti imena Gospodina Boga svoga uzalud.

3. Spomeni se da svetkuješ dan Gospodnji.

4. Poštuj oca i majku da dugo živiš i dobro ti bude na zemlji.

5. Ne ubij.

6. Ne sagriješi bludno.

7. Ne ukradi.

8. Ne reci lažna svjedočanstva.

9. Ne poželi tuđega ženidbenog druga.

10. Ne poželi nikakve tuđe stvari.

PS. U svakom slucaju postoji NE UKRADI kao jedna od "deset bozjih zapovjedi".
Last edited by Fair Life on 22/01/2009 06:10, edited 1 time in total.
luciferino

#8 Re: Ko ce tajkunima haliliti milione?

Post by luciferino »

PipiDugaDevetka wrote:@Fair,
Daj mi stranicu, ime časne svete knjige, izdavač, godina izdanja, link (Ako ima negdje na netu), ono znaš ....da bude dokaz.

Ovo si ti, pod tačkom 8. mogao i izmisliti.

Sad, ja sam ti neuk u vezi sa religijom, pa ne znam je li to Novi zavjet ili Stari,...Sve mi to piši, pa ću povjerovati da tamo piše NE KRADI.
Autor (a po svoj prilici i izdavac) je Jahve glavom i bradom. Prvo izdanje imalo je samo jedan primjerak u obliku dvije kamene ploce koje su urucene Mojsiju. Interesantno je i poucno da se narod jos na samom pocetku nije pridrzavao zapovijedi (napravili ljudi sebi zlatno tele). Ogorceni Mojsije unistio je prvo izdanje, dobio drugo, zamjensko, a ljudi su ostali isti...telad se klanja zlatnoj teladi.
Abacija

#9 Re: Ko ce tajkunima haliliti milione?

Post by Abacija »

Fair Life wrote:
PipiDugaDevetka wrote:Da li mi može neko dokazati da u Biblijama, Kur'anu,....i ostalim vjerskim, svetim, časnim knjigama stvarno piše:

NE UKRADI!

Jedva pronadjoh... OSMA.

1. Ja sam Gospod Bog Tvoj; nemoj imati drugih bogova osim mene.

2. Ne pravi sebi idola niti kakva lika; nemoj im se klanjati niti im služiti.

3. Ne uzimaj uzalud imena Gospoda Boga svojega.

4. Sećaj se dana odmora da ga svetkuješ; šest dana radi i svrši sve svoje poslove, a sedmi dan je odmor Gospodu Bogu tvojemu.

5. Poštuj oca svojega i mater svoju, da ti dobro bude i da dugo poživiš na zemlji.

6. Ne ubij.

7. Ne čini preljube.

8. Ne kradi.

9. Ne svedoči lažno na bližnjega svojega.

10. Ne poželi ništa što je tudje.
Moze li se treca tacka protumaciti nesto kao "Ne krshi tacke 4-10 u ime religije"? Znaci, nije dozvoljeno krasti cak i ako je u ime Boga. Sta bi na to rekao efendija C?
PipiDugaDevetka

#10 Re: Ko ce tajkunima halaliti milione?

Tema, up!
Cholina_Lokica

#11 Re: Ko ce tajkunima halaliti milione?

Post by Cholina_Lokica »

halalili su svi davno... da nisu davno bi se trznuli da se nesto uradi protiv toga...
holger

#12 Re: Ko ce tajkunima halaliti milione?

Post by holger »

PipiDugaDevetka wrote:Tema, up!
sto? sta se desilo? :-D
Mesud11

#13 Re: Ko ce tajkunima halaliti milione?

Post by Mesud11 »

Ja cu ti ogdovoriti ko ce im halaliti!??
MI, MI CEMO IM HALALITI SVE ONE MILIONE I MILIONE, MI, ISKLJUCIVO!!!!!
A kako, ako se pitas!?
Pa i slijedece godine izadjimo svi na izbore i glasajmo za iste, pa se krajem 2010. godine ponovo ovdje sastanimo i ser..mo oko toga ko ce kome halaliti, kakav je ovaj ili onaj politicar. Treba mijenjati vlast koja dozvoljava da se ovakvi zlocini ne kaznjavaju niti procesuiraju. Treba nam vlast koja ce se ozbiljno i sposobno uhvatiti u kostac sa svim tim kriminalom, a mi tu vlast biramo. Zato i sliedece godine podjelimo se po torovima i glasajmo za iste, a i glasacemo. Pogledajte sta se sve desava mjesecima, kakve su sve opstukcije, nerad, javasluk itd. kod nasih politicara,a dok se nama obicnom narodu vrata na sve strane zatvorene. Pogledajte primjer viza, ili MAP-a, plate, neracionalno trosenje drzavnih para, para koje smo mi dali itd. svi sutimo, gdje su strajkovi, gradjanski neposluh itd gdje su te silne NVO koje pare uzimaju sta rade. Sutimo, naravno, jer smo pi.....ce. da na ulicu izadje 300 000 gradjana, a kudikamo ima vise nezadovoljnih, usvojili bi oni sve zakone i sve druge zajebancije za 10 dana!!!!
Prijetelj mi govori, a prica je stara par godina. U istočnom dijelu sarajeva (namjerno malim) dosli su poslovni partneri iz Austrije i zele da budu partneri jedne drvnopreradjivacke industrije iz okoline pala (citraj: nelegalnim sjekacima sume). Sa tim partnerima je razgovarao vlasnik firme. Nakon sto su obisli sve i vidjeli sve. Pitaju oni njega koliko ima godina i koliko se dugo bavi tim poslom. Kada im je rekao da ima 30 godina i da se tim poslom bavi oko 8 godina, ljudi su mu rekli da njihove dvije generacije su tek mogli imati ono sto sad on ima!!! spakovali kofere i ispalili se nazad za Austriju. Ovakvih prica ima jos gdje god se okrenemo. Zato u torove i za iste glasati.
Ja licno sam za revoluciju, gradjanski neposluh, provaliti u parlamente i srusiti gamad, pustiti prah i istrijebiti zohare!!!
Eto, mi cemo im halaliti!
blue033

#14 Re: Ko ce tajkunima halaliti milione?

Post by blue033 »

Ne bi da kvarim konstruktivnu diskusiju, samo mala napomena, nisu u pitanju milioni, sad se vec radi o milijardama koje su pokradene. Ja sam im halalio, što bi ja bio mimo svijeta što bi naš narod rekao.
Post Reply