Ko ce odgovarati ako se djeca razbole?

_BosanaC

Post by _BosanaC »

tempora wrote:Kad sujeta proradi, zaboravi se i na temu a ponajvise i na probleme Srebrenicana vec se relativira sto se najbolje zna pa se pocne obasipati ko sta i gdje ima i u kojoj je onoj "pravedno" zaradjenoj poziciji da zna bolje.
Postavlja se pitanje, o kakvim vi to problemima mislite da imate legitimitet i ekskluzivno pravo govoriti mjereci ih svojom pozicijom, mjestom boravka, poslom, zrtvom, intelektom? Dijalog? Dijalog? :? :shock: :oops:
Ja predlazem da Srebrenicani svoj problem rjesavaju sa onim koji su im obecali nemoguce, a to su Lepi, Tihi i Zlaja, a ne sa mnom, koji nit' luk jeo, nit' lukom miris'o. Isti ti Srebrenicani izabrase te koji ih *ebu, i ocekuju sad neko saosjecanje?

Manipulacija, manipulacija... Sportska disciplina u kojoj smo mi nenadmaseni svjetski prvaci :oops:
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

Minnela wrote: E, mislim da bi jedna inteligentna osoba kao ti sad trebala u banat..sram te bilo..dovoljno si se ti pokazala vrijedjajuci mnoge ovdje na forumu..

@bosanac,evo guskica i neinteligentna te moli da banujes negusku i inteligentnu..

p.s. guskica nema vremena da ovdje pise romane,jer guskica nije besposlena ,ima zivot za razliku od prepametne basotvanke koja izgleda nema priceg posla nego da govori sve najgore o ljudima koje i ne poznaje..karakter ti je nula bodova :-) ..najlakse je supljirati ovdje..ko li te slusa u stvarno mzivotu,bas me zanima :-) ..izgleda da niko dok imas potrebu ovdje pisati i pisati :D

a sto se tice zubara :lol: :lol: ..u pravu si..to mi je jedina briga.. :-) ..kod kojeg ti ides? je li on zna svoj posao i sto je najbitnije je li jeftin :? ..znas ,nema se :-) ..

alahmanet :D za sva vremena zeli ti guskica 8-) ..
ti ocito ne znas razliku izmedju diskusije i dobacivanja, sto opet nesto govori. Pokusala sam pronaci post u kojem pises o necemu, ali osim dobacivanja i raspitivanja o cijenama zubara u Sarajevu nema niceg. Naravno da nazivanje "bastovankom" i "karakter ti je nula bodova" i ostalo sto mi dobacujes na ostalim temama za tebe nisu uvrede, to je za tebe jedini nacin komunikacije
tempora

Post by tempora »

_BosanaC wrote:
tempora wrote:Kad sujeta proradi, zaboravi se i na temu a ponajvise i na probleme Srebrenicana vec se relativira sto se najbolje zna pa se pocne obasipati ko sta i gdje ima i u kojoj je onoj "pravedno" zaradjenoj poziciji da zna bolje.
Postavlja se pitanje, o kakvim vi to problemima mislite da imate legitimitet i ekskluzivno pravo govoriti mjereci ih svojom pozicijom, mjestom boravka, poslom, zrtvom, intelektom? Dijalog? Dijalog? :? :shock: :oops:
Ja predlazem da Srebrenicani svoj problem rjesavaju sa onim koji su im obecali nemoguce, a to su Lepi, Tihi i Zlaja, a ne sa mnom, koji nit' luk jeo, nit' lukom miris'o. Isti ti Srebrenicani izabrase te koji ih *ebu, i ocekuju sad neko saosjecanje?

Manipulacija, manipulacija... Sportska disciplina u kojoj smo mi nenadmaseni svjetski prvaci :oops:
Lako je, kako ti meni kazes, iz luksuzne pozicije, savjetovati druge o rjesavanju tudjih problema.Trebamo svi zahvaliti Bogu ili visoj sili, ili kako vec hoces, sto nismo u pozicijama onih koji su ni na nebu ni na zemlji.
Ovaj odgovor ide i za tvog predhodnika, koji tvrdi da se su se izbjegli iz Srebrenice bolje snasli pa se ne misle vracati. :? Vecina mojih prijatelja, dolazi iz RS-a a eto srecom ne skrnave okolinu u kojoj nasa elita iz Federacije zivi, vec zive vani i ne oduzimaju prostor sirokogrudim Bosancima.
Svi oni, nemaju se gdje vratiti.Mnogi od njih su prosli golgote logora i etnickog ciscenja.Mnogi od njih nemaju vise clanova familije medju zivima.A nemaju ni kuce, ni prijatelja ni poznatih, tamo gdje katkada odu da umire nostalgiju.
Da ne iznosim sada cinjenicno stanje raseljenih i da se ne gadjam ciframa,ali taj problem je problem velikog broja nekadasnjih stanovnika BiH.
Da se manipulise, naravno da se manipulise! A koga je to najlakse izmanipulisati pitam se. :oops:
Shoshana

Post by Shoshana »

stochar wrote:nama samo da se prepucavati i zajebavati se. nema, radi sujeta k'o luda, svadjate se oko kojekakvih zasluga dok ljudi gore obolijevaju na asfaltu, izmanipulisani i visestruko izlagani! svaka vam chast!
Evo, od jutros razmisljam da li da sta kazem na ovu temu, ili ne... Srebrenicani su moneta za potkusurivanje, na ovom forumu, kao i drugdje... Naslov teme poziva na prepirke.... U trazenju krivca za sve sto nas snalazi smo svjetski prvaci... Ja bih radije vidjela temu "Kako vidite rjesenje problema"... Upiranje prstom nece ama bas nista rijesiti...osim sto ce donijeti priliku da se od problema distancira... "ja nisam kriv(a)", pa eto im...
Almir Arnaut-Belli

Post by Almir Arnaut-Belli »

Pa drugovi i drugarice ili braćo i sestre Bosanci i Hercegovci,vrijeme je da tražimo ljude koji mogu izvesti narod iz krize,moram vam reći da mi je pozlilo od nebuloza,11 godina hodam po kostima i tijelima naših sugrađana,oni vapajem vas mole da nisu uzalud pali i dali svoje živote,zato bih molio da uvažavate svako mišljenje i probate biti realni,ako mi ne vjerujete ,ukucajte ovo ime i prezime na google i vidjećete o čemu vam govorim,ubice se šetaju slobodno,ovim koji su krivi je dobro dok se vi idalje svađate,dosta više i jednom da znate da treba da se bojimo da pričamo o onima koji propatiše,jer vjerujte ovdje pati čitava nacija i ako se budemo takmičili ko više pati ,završićemo i mi na groblju ili mezarju,hajmo gradit a ne rušit,sadit a ne čupat,voliti a ne mrziti...
Reći ču vam jednu istinu,počeo sam se baviti novinarstvom od 11.jula .1995.godine,sasvim slučajno,od tada do danas radim na rasvijetljavanju istine i to pišući ispovjesti ljudi koji su preživjeli i fotografišući one koji nisu,pa vi ne možete zamisliti tu bol koju su oni preživjeli,zato vam kao Bosanac,Tuzlak,Patriota i novinar savjetujem da ako se bojite sileđija,trebalo bi da se prepadnete i Boga i njegove srđbe ,bez obzira kojem narodu pripadate,neka nadvlada razum i pravda,zato ako i dalje budete vidjeli sebe a ne one radi kojih smo u ovakvoj situaciji,ne da se vračamo u prošlost,nego smo se u njoj betonirali...
tempora

Post by tempora »

Ako se ne varam, problem Srebrenicana za nas je "tudji" problem.Ili je problem njih samih, ili je problem politicara ili je problem RSa, ili medjunarodne zajednice.Ali nikada nas zajednicki problem.Problem Bosanaca i Hercegovaca. :oops:
tempora

#32 Re: Ko ce odgovarati ako se djeca razbole?

Post by tempora »

stochar wrote:
stochar wrote:ko ce snositi odgovornost ako se djeca koja su ni kriva ni duzhna dovedena u kamp na Koshevu razbole? ko ce odgovarati ako neko umre gore zarad necijih ciljeva? tamo nema vode, nema dovoljno hrane, higijenski uslovi su i vise nego loshi. zashto lazhu ljude? dokle ce ih vishe iskorishtavati i zloupotrebljavati?!
Pa valjda mi svi koji smatramo da Srebrenica nije nas problem i nije dio nas? I ti i ja i svi ovi na forumu koji problem Srebrenice vide kao nekakav "vanjski problem" ? :oops:
_BosanaC

#33 Re: Ko ce odgovarati ako se djeca razbole?

Post by _BosanaC »

tempora wrote:
stochar wrote:
stochar wrote:ko ce snositi odgovornost ako se djeca koja su ni kriva ni duzhna dovedena u kamp na Koshevu razbole? ko ce odgovarati ako neko umre gore zarad necijih ciljeva? tamo nema vode, nema dovoljno hrane, higijenski uslovi su i vise nego loshi. zashto lazhu ljude? dokle ce ih vishe iskorishtavati i zloupotrebljavati?!
Pa valjda mi svi koji smatramo da Srebrenica nije nas problem i nije dio nas? I ti i ja i svi ovi na forumu koji problem Srebrenice vide kao nekakav "vanjski problem" ? :oops:
Niti to vidim kao 'vanjski problem', niti osjecam i trun odgovornosti za tu, ne znam kako drugacije da je nazovem - izmanipulisanu masu.
mostarac

#34 Re: Ko ce odgovarati ako se djeca razbole?

Post by mostarac »

_BosanaC wrote:
tempora wrote:
stochar wrote:
Niti to vidim kao 'vanjski problem', niti osjecam i trun odgovornosti za tu, ne znam kako drugacije da je nazovem - izmanipulisanu masu.
bas to ;)
tempora

#35 Re: Ko ce odgovarati ako se djeca razbole?

Post by tempora »

seka wrote:
tempora wrote:
stochar wrote:
reci ti nama, sta konkretno da radimo, da se taj problem rijesi.
Da se dignemo na noge lagane, onim zarom, kao sto idemo na koncerte Cece! :oops:
Puni smo zala prema ovim ljudima, a i puna su nam usta rijeci izmanipulisani a kada dodje do protesta ( i onih neizmanipulisanih!) pet ljudi staje uz redove tih zena! I sto rece zena tih pet ljudi se vidi kao indirektna ili direktna zrtva. Kao neko ko je iz Srebrenice ili ima nekoga u Srebrenici! :oops: Do sada je bilo dovoljno momenata da se bunimo ( neke od njih sam navela u temi odlikovanja za zlocine) a nismo se bunili.Ni kao pojedinac, koji pise pisma, apeluje, ukazuje, trazi-kao pojedinac ili organizacija koji ostro osudjuje lazi i obmane pisanih raporta, iskaza, svjedocanstava.......
Mi smo svi, koliko nas ima, zasebne entitetske jedinice-individue koje eto cekaju da se sve desi samo od sebe-a posto se ne dasava, sve mozemo opet pripisati rijeci manipulacija.
A ja smatram da nije stvar manipulacije vec inferiornosti. Jer ovi ljudi mozda jesu izmanipulisani ( samo jos niko da kaze od koga? a teorija vidim ima raznih) ali ono sto je najbitnije, oni su sami! :oops: To je tamo neka Srebrenica, koja je isprana i u cije ime se materijalizuje zrtva i zlocin, to su tamo neki ljudi koji jadni eto kroz svoju tragediju lako bivaju izmanipulisani, pa cemo im rado dati savjete da si to ne dozvole. Jer mi pasivni posmatraci ipak stvari vidimo objektivnije. :oops:
Vingo

Post by Vingo »

Tempora uz svo uvazavanje tvog posebnog senzibiliteta za ove ljude.....ovo sto predlazes meni nije nista manje u magli od Camilovog "statusanja"....
Ako smatras peticije, izlaske na ulicu i slicno konkretnim akcijama, onda je i ovo njihovo bivstvovanje u satorima konretno i kao takvo ne daje nikakve rezultate.
Najkorisnije i najkonkretnije bi bilo otici im tamo i reci :"Saltaju vas...idite kuci...ili pokusajte ostati u Sarajevu....ali saltaju vas. Svi."
_BosanaC

#37 Re: Ko ce odgovarati ako se djeca razbole?

Post by _BosanaC »

tempora wrote:
seka wrote:
tempora wrote: Pa valjda mi svi koji smatramo da Srebrenica nije nas problem i nije dio nas? I ti i ja i svi ovi na forumu koji problem Srebrenice vide kao nekakav "vanjski problem" ? :oops:
reci ti nama, sta konkretno da radimo, da se taj problem rijesi.
Da se dignemo na noge lagane, onim zarom, kao sto idemo na koncerte Cece! :oops:
Puni smo zala prema ovim ljudima, a i puna su nam usta rijeci izmanipulisani a kada dodje do protesta ( i onih neizmanipulisanih!) pet ljudi staje uz redove tih zena! I sto rece zena tih pet ljudi se vidi kao indirektna ili direktna zrtva. Kao neko ko je iz Srebrenice ili ima nekoga u Srebrenici! :oops: Do sada je bilo dovoljno momenata da se bunimo ( neke od njih sam navela u temi odlikovanja za zlocine) a nismo se bunili.Ni kao pojedinac, koji pise pisma, apeluje, ukazuje, trazi-kao pojedinac ili organizacija koji ostro osudjuje lazi i obmane pisanih raporta, iskaza, svjedocanstava.......
Mi smo svi, koliko nas ima, zasebne entitetske jedinice-individue koje eto cekaju da se sve desi samo od sebe-a posto se ne dasava, sve mozemo opet pripisati rijeci manipulacija.
A ja smatram da nije stvar manipulacije vec inferiornosti. Jer ovi ljudi mozda jesu izmanipulisani ( samo jos niko da kaze od koga? a teorija vidim ima raznih) ali ono sto je najbitnije, oni su sami! :oops: To je tamo neka Srebrenica, koja je isprana i u cije ime se materijalizuje zrtva i zlocin, to su tamo neki ljudi koji jadni eto kroz svoju tragediju lako bivaju izmanipulisani, pa cemo im rado dati savjete da si to ne dozvole. Jer mi pasivni posmatraci ipak stvari vidimo objektivnije. :oops:
Ako cemo vec o pasivnom posmatranju...

Kada su se to Zene Srebrenice (sada pricam o organizaciji) prikljucile recimo protestu radnika Krivaje? Sarabona? GRAS-a? Vitezita?

Kada su dosle na proteste pokreta DOSTA?

Lijepo je trositi pare iz donacija pa da guza vidi malo Holandije, protestvovati u Hag-u, ali @tempora problemi BiH se rjesavaju u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru. U Hagu ne sigurno. Uostalom, imali smo priliku vidjeti sta je Hag zvanicno rekao o nasim problemima :oops:

Svako se cese tamo gdje ga svrbi, pa tako i zene Srebrenice :oops: Uostalom, kada su vec Srebrenicani tu, u Sarajevu, sta ih kosta doci subotom pred zgradu Vlade? I onako ne rade nista, osim sto gube vrijeme bez veze i pustaju djecu da se razboljevaju na ovim kijametima koji su zadnjih dana u Sarajevu :roll:

Svakom je njegov problem jedini i najveci, i sve dok ne shvate i Srebrenicani da, pored svega sto im se desilo u zadnjem ratu, nisu jedini u BiH i na svijetu koji imaju probleme, sve dok to ne shvate i radnici bivsih giganata koji protestvuju samo i iskljucivo kada je njihova guzica u pitanju, od te tvoje price nece biti nista.

I opet ponavljam - ti se slobodno u Holandiji osjecaj odgovornom za Srebrenicane, ali ne vidim nesto ni na tvom primjeru da se udaras nogama u guzicu i trcis prema Sarajevu da pomognes tim ljudima :oops:
tempora

Post by tempora »

Vingo wrote:Tempora uz svo uvazavanje tvog posebnog senzibiliteta za ove ljude.....ovo sto predlazes meni nije nista manje u magli od Camilovog "statusanja"....
Ako smatras peticije, izlaske na ulicu i slicno konkretnim akcijama, onda je i ovo njihovo bivstvovanje u satorima konretno i kao takvo ne daje nikakve rezultate.
Najkorisnije i najkonkretnije bi bilo otici im tamo i reci :"Saltaju vas...idite kuci...ili pokusajte ostati u Sarajevu....ali saltaju vas. Svi."
Pravo kazes "njihovo"! U tome je poenta, svih ovih godina, bile su njihove peticije, njihovi protesti, njihove akcije. :oops:
Leonid Breznjev

#39 Re: Ko ce odgovarati ako se djeca razbole?

Post by Leonid Breznjev »

stochar wrote:
snosit' ce odgovornost oni sami stocharu, posto su je uzeli na sebe kada su ih poveli pod satore sarajevske! odgovarat' ce niko kao i inace u nasoj drzavi! lazu ih zato sto su navikli da lazu (ne samo njih), i sto su srebrenicani navikli da budu lagani i prodani! iskoristavat ce ih dok god oni budu htjeli i dok god budu mogli zaradjivati na njima (sigurno ti je poznato da drzave po evropi jos uvijek salju novcanu pomoc u milionskim ciframa za srebrenicu) ili dok se pak srebrenicani ne dosijete da podignu motiku protiv njih i jebu him sa nama zajedno ispred najsjajnije nam zgrade u bosni MATER!

svako zna da nista nece uspijeti sa ovakvim nacinom protesta. nazalost ni prije 12 godina nisu uspijeli. vise ni oni sami ne znaju ko ih zasto i ko vise jebe u mozak. takodjer smo svim tim ljudima omrzli poljuprivredu i stocarsto natjerali im jos vece komplekse njihove vrijednosti kao gradjana. ne zele ni oni vise da se bave istim. jebasmo him znanje nazivima srebrenicki seljaci, papci i inim verbalnim deliktom tako da vec pocinjem da vjerujem da i ne zele da se vrate u srebrenicu posto ni kao kroz maglu ne vide malo te nake sigurnosti i perspektive. jos od prije rata poznajem srebrenicu i njenu okolinu. onih koji su taj narod upucivali u zivot tj. opstanak vise haman da i nema, vrijeme valjda cini svoje. ostale su stare generacije koje ionako niko nizasta ne sljivi a ove nove ne znaju gdje ce, ne mogu da se artikulisu. ne znaju gdje ce, kome, kuda...
JahijaJilic

Post by JahijaJilic »

iza stadiona Kosevo izmanipulisani ljudi zive u nehumanim uslovima! devetomjesechna beba je dobila upalu pluca i u bolnici je i pitanje je kad ce se jos djece razboliti. do tada, njihov guru hoda po koncertima i uziva u drustvenom zivotu sarajeva, ima dva mobitela (losiji za kampa i shminka za grada) a glavne gazde, sto rekoste ovdje, skoluju svoju djecu u inostranstvu od para ukradenih od srebrenicana!!!
Po nekim izvorima, a i to nije sve, smotano je 1997 preko 650 miliona od Srebrenice. Da li je toliko ili vise nitko i ne zna, jer su novci nestali. Valjda bi odgovorni morali znati gdje su nestala sredstva, kako su nestala i drugo.
Nekako kao da ne postoji nikakva zakonodavna institucija koja bi mogla, odnosno htjela ili smjela uopce i da pokrene pitanje tih nestalih sredstava te ukupno preko 16 milijardi nestalog novca.
Post Reply