tempora wrote:seka wrote:tempora wrote:
Pa valjda mi svi koji smatramo da Srebrenica nije nas problem i nije dio nas? I ti i ja i svi ovi na forumu koji problem Srebrenice vide kao nekakav "vanjski problem" ?

reci ti nama, sta konkretno da radimo, da se taj problem rijesi.
Da se dignemo na noge lagane, onim zarom, kao sto idemo na koncerte Cece!
Puni smo zala prema ovim ljudima, a i puna su nam usta rijeci izmanipulisani a kada dodje do protesta ( i onih neizmanipulisanih!) pet ljudi staje uz redove tih zena! I sto rece zena tih pet ljudi se vidi kao indirektna ili direktna zrtva. Kao neko ko je iz Srebrenice ili ima nekoga u Srebrenici!

Do sada je bilo dovoljno momenata da se bunimo ( neke od njih sam navela u temi odlikovanja za zlocine) a nismo se bunili.Ni kao pojedinac, koji pise pisma, apeluje, ukazuje, trazi-kao pojedinac ili organizacija koji ostro osudjuje lazi i obmane pisanih raporta, iskaza, svjedocanstava.......
Mi smo svi, koliko nas ima, zasebne entitetske jedinice-individue koje eto cekaju da se sve desi samo od sebe-a posto se ne dasava, sve mozemo opet pripisati rijeci manipulacija.
A ja smatram da nije stvar manipulacije vec inferiornosti. Jer ovi ljudi mozda jesu izmanipulisani ( samo jos niko da kaze od koga? a teorija vidim ima raznih) ali ono sto je najbitnije, oni su sami!

To je tamo neka Srebrenica, koja je isprana i u cije ime se materijalizuje zrtva i zlocin, to su tamo neki ljudi koji jadni eto kroz svoju tragediju lako bivaju izmanipulisani, pa cemo im rado dati savjete da si to ne dozvole. Jer mi pasivni posmatraci ipak stvari vidimo objektivnije.

Ako cemo vec o pasivnom posmatranju...
Kada su se to Zene Srebrenice (sada pricam o organizaciji) prikljucile recimo protestu radnika Krivaje? Sarabona? GRAS-a? Vitezita?
Kada su dosle na proteste pokreta DOSTA?
Lijepo je trositi pare iz donacija pa da guza vidi malo Holandije, protestvovati u Hag-u, ali @tempora problemi BiH se rjesavaju u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru. U Hagu ne sigurno. Uostalom, imali smo priliku vidjeti sta je Hag zvanicno rekao o nasim problemima
Svako se cese tamo gdje ga svrbi, pa tako i zene Srebrenice

Uostalom, kada su vec Srebrenicani tu, u Sarajevu, sta ih kosta doci subotom pred zgradu Vlade? I onako ne rade nista, osim sto gube vrijeme bez veze i pustaju djecu da se razboljevaju na ovim kijametima koji su zadnjih dana u Sarajevu
Svakom je njegov problem jedini i najveci, i sve dok ne shvate i Srebrenicani da, pored svega sto im se desilo u zadnjem ratu, nisu jedini u BiH i na svijetu koji imaju probleme, sve dok to ne shvate i radnici bivsih giganata koji protestvuju samo i iskljucivo kada je njihova guzica u pitanju, od te tvoje price nece biti nista.
I opet ponavljam - ti se slobodno u Holandiji osjecaj odgovornom za Srebrenicane, ali ne vidim nesto ni na tvom primjeru da se udaras nogama u guzicu i trcis prema Sarajevu da pomognes tim ljudima