Mene vise zanimaju knjige ili price koje ste procitali za koje mislite da zasluzuju ili bi trebale biti ekranizirane, a do sada ih niko nije izabrao ili probrao za taj "eksperiment"
Knjizevna djela na filmskom platnu
Moderator: Chloe
- anais_nin
#1 Knjizevna djela na filmskom platnu
Kina su u zadnje vrijeme preplavljena filmovima koji su bazirani na knjigama. Nista novo, samo sve popularnije. Sto je knjiga bolja to je zahtjevniji posao adekvatno je premjestiti na filmsko platno, ne zakinuti citaoca koji pozna djelo, a istovremeno ponuditi nesto interesantno filmskim gledateljima. Ponekad iz osrednjih knjiga izrastu dosta dobri filmovi.
Mene vise zanimaju knjige ili price koje ste procitali za koje mislite da zasluzuju ili bi trebale biti ekranizirane, a do sada ih niko nije izabrao ili probrao za taj "eksperiment"
Zasto ta knjiga ili ta prica? I kad biste jos dodatno imali kreativnu slobodu kojeg rezisera ili koju ekipu glumaca biste izabrali za taj poduhvat? 
- repeater
- anais_nin
- repeater
eno, opet ja mimo teme
uglavnom, ameri cesto posezu za adaptacijama, i mislim da njima to ide od ruke, tradicija i disciplina, za razliku od evropljana, koji se cesto "izgube" u tekstu i na kraju razocaraju publiku. odlican primjer je zadjni film coen brace i p.t.-ov Blood, za koji mi nisi rekla kako ti se dopao.
premda, ako si gledala divan rumunski film Death of Mr. Lazarescu, u njemu mozes naci podlogu od Kafke do ruskih apsurdista bez direktnog pozivanja na tekst.
uglavnom, ameri cesto posezu za adaptacijama, i mislim da njima to ide od ruke, tradicija i disciplina, za razliku od evropljana, koji se cesto "izgube" u tekstu i na kraju razocaraju publiku. odlican primjer je zadjni film coen brace i p.t.-ov Blood, za koji mi nisi rekla kako ti se dopao.
premda, ako si gledala divan rumunski film Death of Mr. Lazarescu, u njemu mozes naci podlogu od Kafke do ruskih apsurdista bez direktnog pozivanja na tekst.