Knjigovodstvo

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

archy1969

#1 Knjigovodstvo

Post by archy1969 »

Pozdrav,

Posto nema kategorije Ekonomija ili tako nesto slicno zelim da pokrenem ovu temu u Diskusijama. Posto ima dosta ljudi koji bi zeljeli nesto znati o ovoj temi, zelio bih da zamolim sve one koji svojim znanjem, iskustvom mogu participirati. Mene licno interesuje vodjenje knjiga jedne STR a ponavise Zavrsni Racun. Ako neko moze da mi kaze sta sve treba da sadrzi i koji obrasci se koriste.

Pozdrav
rumenko

Post by rumenko »

kupis exact software i sve ce ti se samo kazati :D ...tako je napravljen da ne moras skoro nista znati ...kud ces dalje kad sam ja skont'o :D
edu

Post by edu »

za zavrsni ti je malo prerano.. :-) :-) ..mozda bi bolje bilo da pocnes oko polugodisnjeg.. :-) :-) ..helem..svaki knjigovodja zna koji obrasci trebaju..ne znam zasto to tebe muci..nadji covjeka koji ce ti voditi knjige i gotovo..osim ako se ne nadas da ces na forumu nauciti knjigovodstvo?!
archy1969

Post by archy1969 »

Molio bih da se ovdje stavljaju adekvatni komentari. Ako nemate sta pametno da kazete onda ne pretrpavajte site bezveznim postovima.
Unaprijed zahvalan

To za software znam ali nije vrijedno da se trosi toilko para za nesto sto se jednostavno da napraviti u excel-u. Nemam nista protiv knjigovodja li mislim da to nije nikakav bauk.
Last edited by archy1969 on 06/06/2006 16:19, edited 1 time in total.
archy1969

Post by archy1969 »

Molio bih da se ovdje stavljaju adekvatni komentari. Ako nemate sta pametno da kazete onda ne pretrpavajte site bezveznim postovima.
Unaprijed zahvalan

To za software znam ali nije vrijedno da se trosi toilko para za nesto sto se jednostavno da napraviti u excel-u. Nemam nista protiv knjigovodja li mislim da to nije nikakav bauk.
edu

Post by edu »

i ja molim da se ne postavljaju dupli postovi.. :D :D ..jer se tako site pretrpava.. :oops: :D :D ..a knjigovodstvo naucis u sekundi.. :-) :D ..mozes ja mislim i iz slikovnice.. :D :D :D
vodolija_33

Post by vodolija_33 »

Nemoj me pogrešno razumjeti, ali je malo neozbiljno očekivati da postaneš knjigovođa tako što će ti neko na forumu dati odgovore na neka tvoja pitanja... :roll:

Pored toga što ti treba fakultet i certifikat za ovlaštenog računovođu treba i puno prakse... nije knjigovodstvo bauk, ali moraš malo ozbiljnije pristupiti naobrazbi iz pomenutog polja....

.......ovo sve pod pretpostavkom da ŽELIŠ ozbiljno prići ovom poslu :)

sretno :wink:
edu

Post by edu »

ne treba ti certifikat.. :-) :-) ..mozes ti uraditi sve..i onda odnijeti nekom obracun i dati mu 2 stoje da se on poptise i lupi pecat.. :D :D ..tako vodolijice? :-) :-) :-)
archy1969

Post by archy1969 »

edu wrote:ne treba ti certifikat.. :-) :-) ..mozes ti uraditi sve..i onda odnijeti nekom obracun i dati mu 2 stoje da se on poptise i lupi pecat.. :D :D ..tako vodolijice? :-) :-) :-)
E tako znaci moze se i ozbiljno o ovoj temi, vidis ja nisam ni znao da treba fakultet da se knjige vode. To mi je novo
edu

Post by edu »

gdje ti vidis da je neko spomenuo fakultet?

prije se ispit za javnog knjigovodju moga poloziti i sa srednjom skolom..ali mislim da sada treba minimum visa..tako vodolijice?.. :D :D :D
archy1969

Post by archy1969 »

vodolija_33 wrote:Nemoj me pogrešno razumjeti, ali je malo neozbiljno očekivati da postaneš knjigovođa tako što će ti neko na forumu dati odgovore na neka tvoja pitanja... :roll:

Pored toga što ti treba fakultet i certifikat za ovlaštenog računovođu treba i puno prakse... nije knjigovodstvo bauk, ali moraš malo ozbiljnije pristupiti naobrazbi iz pomenutog polja....

O prosti i ti, ali da li je poterbno da se mistificira jedan postupak kao sto je zavrsni racun ili vodjenje knjiga. Tj. da nigdje ne mozes dobiti informaciju o tome, nego sve mora ici preko knjigovodje. Moje misljenje je da se voda nagoni na neciji mlin.
vodolija_33

Post by vodolija_33 »

Da bi mogao aplicirati za knjigovođu moraš imati VI ili VII stepen Ekonomskog Fakulteta ili Menadžmenta i par godina radnog iskustva.... u posljednje vrijeme je uveden i uslov da moraš imati određen broj predavanja iz te oblasti (mislim, 30 časova) koja se održavaju tokom cijele godine, a obično predavači budu iz Revicona ili nekih sl. firmi... to te tjera da budeš "u toku" sa važećim procedurama i Zakonima... mada, nemaš baš puno novoga da naučiš... blago rečeno- otimanje novaca.... :roll: (to je ono što ti reče- "tjeranje vode na nečiji mlin" 8-) )

bio si blizu, edu :) pametnica moja :kiss:
idic

Post by idic »

archy1969 wrote:
vodolija_33 wrote:Nemoj me pogrešno razumjeti, ali je malo neozbiljno očekivati da postaneš knjigovođa tako što će ti neko na forumu dati odgovore na neka tvoja pitanja... :roll:

O prosti i ti, ali da li je poterbno da se mistificira jedan postupak kao sto je zavrsni racun ili vodjenje knjiga. Tj. da nigdje ne mozes dobiti informaciju o tome, nego sve mora ici preko knjigovodje. Moje misljenje je da se voda nagoni na neciji mlin.

Da je to tako jednostavno niko nebi plaćao knjigovođu, nego bi uradio sam. Knjigovođa ti svojim potpisom garantuje da je obračun urađen po zakonu. Halali ti par stoja zbog sebe, bolje nego zbog grešaka asnije da platiš par hiljada kazne.
rumenko

Post by rumenko »

e zayebani su ovi glumci sto otvore firmu i kontaju ne treba mi niko....uvale se u dugove i onda spavaju ko bebe ( pola sata spava pola sata place)....pa moj archy ako je imalo ozbiljniji posao treba ti program za knjigovodstvo i skolovan covjek koji ce ti to raditi....u excelu se ne radi knjigovodstvo....eventualno mozes voditi pregled stanja zive love(cash-a) u kasi...ali to nije knjigovodstvo...a za dobrog knjigovodju je vaznije iskustvo nego fakultet...
archy1969

Post by archy1969 »

vodolija_33 wrote:Da bi mogao aplicirati za knjigovođu moraš imati VI ili VII stepen Ekonomskog Fakulteta ili Menadžmenta i par godina radnog iskustva.... u posljednje vrijeme je uveden i uslov da moraš imati određen broj predavanja iz te oblasti (mislim, 30 časova) koja se održavaju tokom cijele godine, a obično predavači budu iz Revicona ili nekih sl. firmi... to te tjera da budeš "u toku" sa važećim procedurama i Zakonima... mada, nemaš baš puno novoga da naučiš... blago rečeno- otimanje novaca.... :roll: (to je ono što ti reče- "tjeranje vode na nečiji mlin" 8-) )

A da li ima neka zakonska obaveza da se mora imati knjigovodja ili sam sebi mozes voditi knjige? Ja znam da iole ozbiljna trgovina nema vremena da ganja knjigovodju da mu radi kalkulacije i tome slicno,
archy1969

Post by archy1969 »

idic wrote:
archy1969 wrote:

Da je to tako jednostavno niko nebi plaćao knjigovođu, nego bi uradio sam. Knjigovođa ti svojim potpisom garantuje da je obračun urađen po zakonu. Halali ti par stoja zbog sebe, bolje nego zbog grešaka asnije da platiš par hiljada kazne.
Ma ja tebi da kezem da znam masu trgovaca koji je bas popusio velike kazne zbog nemara knjigovodje. I znam da nije odgovarao i platio kaznu knjigovodja nego trgovac....
archy1969

Post by archy1969 »

rumenko wrote:e zayebani su ovi glumci sto otvore firmu i kontaju ne treba mi niko....uvale se u dugove i onda spavaju ko bebe ( pola sata spava pola sata place)....pa moj archy ako je imalo ozbiljniji posao treba ti program za knjigovodstvo i skolovan covjek koji ce ti to raditi....u excelu se ne radi knjigovodstvo....eventualno mozes voditi pregled stanja zive love(cash-a) u kasi...ali to nije knjigovodstvo...a za dobrog knjigovodju je vaznije iskustvo nego fakultet...

Oprosti ako nijesam bio jasan, ali je ovdje rijec o STR A sto se tice skole i razumijevanja stvari mislim da sam dorastao tome. Ali ja sam pokrenuo ovu temu s namjerom da demistifikujem vodjenje knjiga za jednu obicnu STR. A ja mislim da se u kexcelu moze svasta uraditi :-)
archy1969

Post by archy1969 »

Idemo drugovi knjigovodje i poreznici. Nesto nema komentara 8-) . A ja ti jednom otisao u poreznu upravu da trazim obrazac za platu, jer bilo neke promjene u izdvajanju nekih %. Jebote dva dana me vozali i na kraju nisu mogli da mi nadju template. Cabar je ova zemlja ja vam kazem :-)))
archy1969

Post by archy1969 »

vodolija_33 wrote:Da bi mogao aplicirati za knjigovođu moraš imati VI ili VII stepen Ekonomskog Fakulteta ili Menadžmenta i par godina radnog iskustva.... u posljednje vrijeme je uveden i uslov da moraš imati određen broj predavanja iz te oblasti (mislim, 30 časova) koja se održavaju tokom cijele godine, a obično predavači budu iz Revicona ili nekih sl. firmi... to te tjera da budeš "u toku" sa važećim procedurama i Zakonima... mada, nemaš baš puno novoga da naučiš... blago rečeno- otimanje novaca.... :roll: (to je ono što ti reče- "tjeranje vode na nečiji mlin" 8-) )

Ovo nadjo na net-u. Da li je acno ili ne ne znam :-)

Knjigovodja 1 izvršilac

Uslovi koje kandidat treba da ispunjava:

· SSS ili VSS,

· Starosna dob od 25 do 35 godina,

· Radno iskustvo na poslovima knjigovodstva,

· Položen vozački ispit »B« kategorije,

· Aktivan rad na racunaru (Word, Excel ),

· Detaljno poznavanje rada na programu Bluesoft za knigovodst
car-x

Post by car-x »

sto se tice kalkulacija i faktura nije problem.. za polugodisnji i godisnji izvjestaj MORAS imati potpis knjigovodje.

sad, da li ces ti sam poloziti ispit, ili dati nekom 200 kermi za pecat i potpis, to je tvoja stvar, ali taj pecat i potpis garantuju da je sve ok.. ne radi se uopste o tome, je li to tesko ili nije tesko odraditi (a jeste, vjeruj mi) nego mora neko svojim potpisom da garantuje da je sve odradjeno kako treba..

ako povuces zakonsku paralelu, to ti je isto ko kad ti sudski tumac prevede neki dokumenat na npr. engleski.. dzaba tebi sto ti znas engleski, i sto to mozes sam otkucat, kad takav dokumenat nigdje ne priznaju, nego fino moras platiti sudskom tumacu da udarri onaj veliki pecat i da svojim potpisom garantuje, da ono sto pise na stranjskom jeziku odgovara onom sto pise na izvornom..

a u excell-u raditi godisnji izvjestaj je suludo..
archy1969

Post by archy1969 »

car-x wrote:sto se tice kalkulacija i faktura nije problem.. za polugodisnji i godisnji izvjestaj MORAS imati potpis knjigovodje.

sad, da li ces ti sam poloziti ispit, ili dati nekom 200 kermi za pecat i potpis, to je tvoja stvar, ali taj pecat i potpis garantuju da je sve ok.. ne radi se uopste o tome, je li to tesko ili nije tesko odraditi (a jeste, vjeruj mi) nego mora neko svojim potpisom da garantuje da je sve odradjeno kako treba..

ako povuces zakonsku paralelu, to ti je isto ko kad ti sudski tumac prevede neki dokumenat na npr. engleski.. dzaba tebi sto ti znas engleski, i sto to mozes sam otkucat, kad takav dokumenat nigdje ne priznaju, nego fino moras platiti sudskom tumacu da udarri onaj veliki pecat i da svojim potpisom garantuje, da ono sto pise na stranjskom jeziku odgovara onom sto pise na izvornom..

a u excell-u raditi godisnji izvjestaj je suludo..

Slazem se stobom u potpunosti, ali mi se ne svidja da nigdje ama bas nigdje ne mozes naci informacije o tome. Je li to normalno? Mislim da mi imamo pravo da znamo sta to nama knjigovodje petljaju s knjigama. Ne znam da li si ti u tim ovdama, ali stvarno bih zelio iskren odgovor nekoga ko je upucen u ove stvari. TJ Zasto se ljudi drze maksimalno ne obavijestenim. A ja imam eto u excel-u formu za platu, ubacim prosjecnu neto placu sa statistickog websiote FBIH i ona mi sve izracuna ja samo isprintam i odnesem u Poreznu. U excelu vodim KIF i KUF. Imam i PDV obrazac u Excelu i sta to jos treba a da ne mogu uraditi u excelu. Potenciram na excelu zato sto se mogu racunati stvari, sumirati i tako dalje...
Longplay

Post by Longplay »

Archy, zasto ne potrazis nekog studenta ekonomije da ti to pokaze. U pravu si nije to 'rocket science'. Ali sve se mora prvo nauciti. Znas ono 'bez muke nema nauke'. Pa eto, raspitaj se malo, mnogi studenti bi ti rado pomogli uz malu nadoknadu :D

preporucujem http://www.studentskiservis.com.ba
archy1969

Post by archy1969 »

Longplay wrote:Archy, zasto ne potrazis nekog studenta ekonomije da ti to pokaze. U pravu si nije to 'rocket science'. Ali sve se mora prvo nauciti. Znas ono 'bez muke nema nauke'. Pa eto, raspitaj se malo, mnogi studenti bi ti rado pomogli uz malu nadoknadu :D

preporucujem http://www.studentskiservis.com.ba
Vidis i to je nesto, sve konstruktivne ideje su OK :-)

Ma nije mi nesto problem da se snadjem ali u eri Internet-a, prosto je neshvatljivo da se ne moze doci do tih informacija. A Studente podrzavam :-), samo kad se ne prave previse pametni. Njih ne mogu da svarim, jer sam i sam nekad bio studenat i znam kakav je nivo znanja (Cast IZUZECIMA kojima skidam kapu)....
tigris

Post by tigris »

ja znam jednu parolu iz knjigovodstva : umro a nije ažuriro !!!!!!!

:D
Harrys

Post by Harrys »

Ja bih da osnujem firmu koja bi se bavila pruzanjem knjigovodstvenih usluga malim preduzecima i privatnicima. :D
Trazim direktoricu. :D :D
Post Reply