Knjigovodstveni biro

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

generator2020

#1 Knjigovodstveni biro

Post by generator2020 »

pitanje za računovodstvenu struku:
pošto je novi Zakon o računovodstvu FBiH stupio na snagu 1.1.2010. zanima me da li osnivač knjigovodstvenog biroa koji je certificirani racunovodja imože imati ugovor o djelu sa svojom agencijom a biti u radno-pravnom odnosu u nekoj drugoj firmi?
hvala
djulba

#2 Re: Knjigovodstveni biro

Post by djulba »

generator2020 wrote:pitanje za računovodstvenu struku:
pošto je novi Zakon o računovodstvu FBiH stupio na snagu 1.1.2010. zanima me da li osnivač knjigovodstvenog biroa koji je certificirani racunovodja imože imati ugovor o djelu sa svojom agencijom a biti u radno-pravnom odnosu u nekoj drugoj firmi?
hvala
Može osnovati dodatnu djelatnost i zaposliti radnika.
djulba

#3 Re: Knjigovodstveni biro

Post by djulba »

hvala
djulba

#4 Re: Knjigovodstveni biro

Post by djulba »

hvala
djulba

#5 Re: Knjigovodstveni biro

Post by djulba »

:D :D :D kako sam ovo napravio :-D :-D :-D
generator2020

#6 Re: Knjigovodstveni biro

Post by generator2020 »

koje su pretpostavke da li se isplati otovriti knjigovodstveni biro u Sarajevu, mislim postoje li neki parametri koji pokazuju da ima potrebe za tim.??
ECONOMIC

#7 Re: Knjigovodstveni biro

Post by ECONOMIC »

Pozdrav,
Završio sam ekonomski fakultet, smjer računovodstvo i revizija, zaposlio sam se ali fakultet nije dovoljan, pa može li mi neko reć neki link ili neki kurs koji omogućava dodatnu edukaciju u tom smislu, i koji je najbolji način za početnika da preuzme vođenje knjiga jednom preduzeća?
Matea30

#8 Re: Knjigovodstveni biro

Post by Matea30 »

hvala

Ako zelis biti osnivac biroa koji ce biti registrovan kao DOO, ne mozes sa ugovorom o djelu obavljati racunovodstvene poslove.
Ako si vec u radnom odnosu, otvori biro kao dopunsku djelatnost.
djulba

#9 Re: Knjigovodstveni biro

Post by djulba »

ECONOMIC wrote:Pozdrav,
Završio sam ekonomski fakultet, smjer računovodstvo i revizija, zaposlio sam se ali fakultet nije dovoljan, pa može li mi neko reć neki link ili neki kurs koji omogućava dodatnu edukaciju u tom smislu, i koji je najbolji način za početnika da preuzme vođenje knjiga jednom preduzeća?
Da bi preuzeo vođenje knjiga moraš biti certificirani računovođa za sve informacije idi na link: http://www.srr-fbih.org/nova_zvanja.asp

A inaće ako se misliš baviti računovodstvom moraš ići redovno na seminare, čitaj zakone i pravilnike i pretplati se na porezni savjetnik. ovo je posao u kome se stalno uči.
RADOZNALICA-2010

#10 Re: Knjigovodstveni biro

Post by RADOZNALICA-2010 »

Da li bi značilo da čovjek,ekonomist,diplomirani ili ne,ne može voditi knjige za neko preduzeće,ako nema certifikat ,niti sam sebi može otvoriti biro ako ne zaposli nekoga ko ima certifikat??? Ako ekonomist ne može raditi u knjigovodstvu,kako i gdje će ispuniti uslov za dobiti certifikat,a uslov je tri godine radnog iskustva na knjigovodstvenim poslovima?
djulba

#11 Re: Knjigovodstveni biro

Post by djulba »

RADOZNALICA-2010 wrote:Da li bi značilo da čovjek,ekonomist,diplomirani ili ne,ne može voditi knjige za neko preduzeće,ako nema certifikat ,niti sam sebi može otvoriti biro ako ne zaposli nekoga ko ima certifikat??? Ako ekonomist ne može raditi u knjigovodstvu,kako i gdje će ispuniti uslov za dobiti certifikat,a uslov je tri godine radnog iskustva na knjigovodstvenim poslovima?
Pa može se zaposliti u nekoj firmi da radi u računovodstvu i stiče iskustvo. :roll:
RADOZNALICA-2010

#12 Re: Knjigovodstveni biro

Post by RADOZNALICA-2010 »

naravno u nekoj firmi,ali svugdje se traži iskustvo,možda u firmi od rođaka
Matea30

#13 Re: Knjigovodstveni biro

Post by Matea30 »

RADOZNALICA-2010 wrote:Da li bi značilo da čovjek,ekonomist,diplomirani ili ne,ne može voditi knjige za neko preduzeće,ako nema certifikat ,niti sam sebi može otvoriti biro ako ne zaposli nekoga ko ima certifikat??? Ako ekonomist ne može raditi u knjigovodstvu,kako i gdje će ispuniti uslov za dobiti certifikat,a uslov je tri godine radnog iskustva na knjigovodstvenim poslovima?

Po novom Zakonu o racunovodstvu, on moze raditi u firmi i voditi knjige, ali ne moze potpisivati obracune niti moze biti vlasnik biroa.
ibizza

#14 Re: Knjigovodstveni biro

Post by ibizza »

gdje se moze volontirati?
Mislim,ja radim dzabe,iskustvo dobijam,a vlasnik dobija koliko-toliko besplatnog radnika :)
Matea30

#15 Re: Knjigovodstveni biro

Post by Matea30 »

ibizza wrote:gdje se moze volontirati?
Mislim,ja radim dzabe,iskustvo dobijam,a vlasnik dobija koliko-toliko besplatnog radnika :)

A znas li koliko toga vlasnik mora uloziti u tom radnika :)
ibizza

#16 Re: Knjigovodstveni biro

Post by ibizza »

Matea30 wrote:

Ne.Koliko? :)
Matea30

#17 Re: Knjigovodstveni biro

Post by Matea30 »

ibizza wrote:
Matea30 wrote:

Ne.Koliko? :)

Mnogo :-) i to vremna, truda, znanja, zivaca :-D

Doduse, ja sam imala jedno takvo iskustvo, zato nebih vise nikoga ucila :sad:
Okrun

#18 Re: Knjigovodstveni biro

Post by Okrun »

Država ulaže i školuje ekonomistu i onda kad on završi fakultet, ta ista država mu kaže: "e ti nemožeš voditi knjige nego ti treba nekakav sertifikat". Na taj način taj diplomirani ekonomista bude olakšan za koju hiljadu KM-ova. Ovo je meni apsurdno. To je samo namještanje poslova i siromašene stanovništva. Kad se tiče stalnog učenja u svim strukama potrebno je stalno učiti. To nije nikakva novina. Loše je kad moramo stalno učiti zato što zakonodavac stalno nepotrebno mijenja zakone podešavajući ih za nekoga ili prema nekome.
Baby Jane

#19 Re: Knjigovodstveni biro

Post by Baby Jane »

Mene zanima, gdje u SA ima dobar kurs racunovodstva. Naravno, za osobe koje blage veze nemaju o racunovodstvu, ali zele nauciti.
frizer

#20 Re: Knjigovodstveni biro

Post by frizer »

Baby Jane wrote:Mene zanima, gdje u SA ima dobar kurs racunovodstva. Naravno, za osobe koje blage veze nemaju o racunovodstvu, ali zele nauciti.

Pozdrav,

I ja sam sada u potrazi za ovim kursem. :)

Pa ako si uspjela nesto naci molim te da i meni predlozis!?
enx

#21 Re: Knjigovodstveni biro

Post by enx »

frizer wrote:
Baby Jane wrote:Mene zanima, gdje u SA ima dobar kurs racunovodstva. Naravno, za osobe koje blage veze nemaju o racunovodstvu, ali zele nauciti.

Pozdrav,

I ja sam sada u potrazi za ovim kursem. :)

Pa ako si uspjela nesto naci molim te da i meni predlozis!?

Postoji nekih škola o računovodstvu. Imate na internetu Jedna od njih je NUR. Tel./Fax.:
033 / 207 - 408
E-mail:
[email protected]

koliko je dobra ne znam,
Ali za sve one koji se žele baviti računovodstvenom profesijom, zakon je polagati za računovođu. Učlaniti se u savez računovođa i revizora i polako učiti računovodstvo.
Smisao ovih certifikata je da se računovodstvom bave ljudi koji zaista žele i voljni su učiti cijeli život. Do prije 10 tak godina bilo je svašta u ovoj profesiji.
I moja prva reakcija je bila,nakon 15 godina rada, joj sad još moram i plaćati kako bih dobila certifikat i to je pljačka, ali kasnije sam shvatila koliko sam malo znala o računovodstvu, iako sam bila dobar računovođa i pratila zakone.
Moj vam je savjet da zamolite nekog ili da platite nekome instrukcije da vam pomogne da uđete u profesiju. Družite se sa kolegama iz profesije, ili da idete na seminare pa ćete za dvije tri godine shvatiti. A što se tiče ispita nađite instruktora, i to dobrog računovođu. Sve ove škole - možda ako imaju dosta polaznika nisu u stanju da se bave samo s vama. A jednom početniku to treba, bez obzira i da ima magistarski odbranjen. Uložite u svoje znanje,i budite strpljivi,ne može se naučiti preko noći, jer za taj posao vam treba višegodišnje iskustvo.
Kasnije će vam se sve to višestruko isplatiti.
hanaan

#22 Re: Knjigovodstveni biro

Post by hanaan »

što se tiče kursa računovodstva, ja vam samo mogu predložiti, da ni po koju cjenu ne upisujete kurs računovodstva Bošnjačke ustanove '' AN NUR''. klasična bosanska prevara, uzimanje para nista više. sve ono sto piše na njihovoj stranici je žargonski rečeno ubleha. a naj veća je ono upisuje se u radničku knjižicu, pa svaki kurs koji obavlja registrovana ustanova, upisuje se u radničku knjižicu. elem, ako imate viška koju hiljadu, a pri tome ste spremni da vas neko ponižava i pravi budalom 6 mjeseci, onda slobodno upišite taj kurs.
vesela_sveska

#23 Re: Knjigovodstveni biro

Post by vesela_sveska »

ECONOMIC wrote:Pozdrav,
Najbolji nacin za vodjenje knjiga ti je dobroo radno iskustvo,polozis ispit za cert.racunovodju i laganini :wink:
maki80

#24 Re: Knjigovodstveni biro

Post by maki80 »

Molim vas ljudi ne nasjedajte na glupave kurseve, tipa ovog An nur-a to je bacanje i novca i živac. Nipošto ne potpisujte ugovor i ne plaćajte tu glupost ideja stvarno zvuči primamljivo ali to je daleko od onog što oni teoriski i praktično nude ............e da mi je ko imao rećiiiiiiiiiiiii
dinoo1898

#25 Re: Knjigovodstveni biro

Post by dinoo1898 »

pa u teoriji ti možeš voditi knjige samo ne možeš potpisivati završne obrasce... ti vodiš, platiš nekom birou da ti pregleda i potpiše...
što se tiče otvaranja, opet TI možeš otvoriti ali da je biro na tom nekom ko ima certifikat :D ti radiš u tom istom birou, poslije 2-3 tri godine ti naučiš zanat od tog nekog starijeg, položiš za certifikatt i svi problemi riješeni :P

kada bi imao nekoga ko bi pristao na to sve naravno... 8-)
Post Reply