Knjigovodstveni biro

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Meliha_

#1 Knjigovodstveni biro

Post by Meliha_ »

Završila sam Ekonomski fakultet,smjer finansije i bankarstvo u roku..Godinu dana sam radila praksu u banci,to mi je jedino iskustvo..Mene zanima za otvaranje knjigovodstvenog biroa,dali je se tesko snaci?Dali mi je dovoljna samo jedna godina prakse?..Sta je mi je sve potrebno da bi otvorila knjigovodstveni biro i kolko se to isplati? Molim vas da mi date neki savjet,jer ja ne mogu vise sjedit kod kuce ...
Kalajdzija

#2 Re: Knjigovodstveni biro

Post by Kalajdzija »

Draga Meliha,
bitno je krenuti i siguran sam da ako imas dovoljno znanja za taj posao (zavrsni racun, stanje bilansa i uspjeha, itd.) da ces naci i prve musterije. Sa samopouzdanjem i malo srece mozes uspijeti. samo nemoj posustajati... dok nadjem malo vremena napisacu ti svoje iskustvo sa prvim klijentom, to je nesto posebno i sto ti ostane u sjecanju...dakle samo hrabro...
Ricken

#3 Re: Knjigovodstveni biro

Post by Ricken »

Za početak ti je potreban certifikat ili da zaposliš nekoga ko posjeduje isti. Također djelatnost ćeš morati obavljati u poslovnom prostoru. Cijene su koliko je meni poznato ukorak sa krizom dosta pale. Računica je dosta prosta, ali mislim da se nemože isplatiti ako mjesečno nećeš imati bar 4.000 KM prihoda.
Meliha_

#4 Re: Knjigovodstveni biro

Post by Meliha_ »

Kalajdzija wrote:Draga Meliha,
bitno je krenuti i siguran sam da ako imas dovoljno znanja za taj posao (zavrsni racun, stanje bilansa i uspjeha, itd.) da ces naci i prve musterije. Sa samopouzdanjem i malo srece mozes uspijeti. samo nemoj posustajati... dok nadjem malo vremena napisacu ti svoje iskustvo sa prvim klijentom, to je nesto posebno i sto ti ostane u sjecanju...dakle samo hrabro...
hvala ti puno..I bila bih ti zahvalna da mi ispricas svoje iskustvo..A znam ja puno o knjigovodstvu,samo me malo strah da krenem :)
Meliha_

#5 Re: Knjigovodstveni biro

Post by Meliha_ »

Ricken wrote:Za početak ti je potreban certifikat ili da zaposliš nekoga ko posjeduje isti. Također djelatnost ćeš morati obavljati u poslovnom prostoru. Cijene su koliko je meni poznato ukorak sa krizom dosta pale. Računica je dosta prosta, ali mislim da se nemože isplatiti ako mjesečno nećeš imati bar 4.000 KM prihoda.
koliko otprilike treba da imas klijenata,kako bih imao te prihode?
Ricken

#6 Re: Knjigovodstveni biro

Post by Ricken »

Zavisi i od veličine klijenata, ali nekih 10-15 ako ćeš im mjesečno uzimati 200 - 300 KM
Hamurabi

#7 Re: Knjigovodstveni biro

Post by Hamurabi »

Moj savjet ti je da pokušaš prvo da radiš u nekom računovodstvenom servisu, pa makar i volonterski, čisto da se upoznaš sa nekim praktičnim stvarima, koje se ne uče na fakultetu. Praksa u banci je dobra stvar, ali nema veze sa računovodstvom/knjigovodstvom, kao profesijom. Da bi kvalitetno radila taj posao trebaju ti godine iskustva, ali možeš početi sa nekim manjim klijentima, tipa kioska ili društava jednog lica i sl. Takođe za početak, ne moraš imati svoj prostor, možeš registrovati kao obrt i raditi praktično iz kuće, potreban ti je dobar softver za računovodstvo, naravno računar, skener, printer. Moraš takođe biti spremna na neredovna plaćanja od strane klijenata, odnosno neku rezervu za početak (kao uostalom i za svaki "biznis" koji je u povoju). Poslu se moraš posvetiti, bii spremna na konstantna usavršavanja i edukacije, pogotovo kada stekneš certifikat (koji ti za početak ne treba).
tester33

#8 Re: Knjigovodstveni biro

Post by tester33 »

Svi prethodni komentarori su sve rekli.

Najvise budi oprezna oko naplate .... jer ovdje ti je mentalitet lopovski.

Rado ce koristiti tvoje usluge i da izbjegava da ti plati.

Ali 4000 KM je minimum ako ces da radi 2 ljudi .... bez kirije za poslovni prostor i da uracunas minimalne doprinose na platu.

:wink:
nirvana79

#9 Re: Knjigovodstveni biro

Post by nirvana79 »

pored ovog svega nabrojanog u KN-om birou moraš da budeš sve ne samo knjigovođa i pravnik da sastaviš poneki ugovor, da šalješ dopise da budeš kurir da nosiš zdravstvene knjižice da se ovjere dobro ste čuli donese komitent 3-4 zdravstvene knjižice svoje ženine i od djece i samo kaže ovjeri mi ove knjižice a pred zdravstvenim se uhvati red ko da čekaju da kupe hljeba ne znam kako je to kod ostalih ovo govorim iz iskustva

ali sve u svemu ovaj se posao ako imaš iole ozbiljnije klijente nemože da radi bez dvoje uposlenih računajući tebe i još jednog pomoćnika

ali nemoj da se obeshrabriš svaki početak je težak bitno je da se krene od nečega
desperate housewife

#10 Re: Knjigovodstveni biro

Post by desperate housewife »

Meliha_ imas pp
Post Reply