Knjigovođa za str?
Moderator: anex
-
Juza
#1 Knjigovođa za str?
pozdrav raja, da li mi neko zna reći ko može voditi knjige za str?
i na koji se način registruje str kao dodatna djelatnost? hvala unaprijed
i na koji se način registruje str kao dodatna djelatnost? hvala unaprijed
-
enx
- Bekir_SA
#4 Re: Knjigovođa za str?
mozeš sam al na kraju godine ti opet treba neko od verifikovanih knjigovođa sa pečatom kako bi uradio završni račun...
-
samoTEgledam
#5 Re: Knjigovođa za str?
Koliko znam, za STR ti ne treba verifikovani knjigovođa, a drugo, STR ne može biti dopunsko ni dodatno zanimanje. Ograđujem se, možda se nešto promijenilo zadnjih mjeseci.
- Bekir_SA
#6 Re: Knjigovođa za str?
doslo je do izmjena nije vise STR-samostalna trgovacka radnja
sada je TR-trgovačka radnja
"mislim" da može biti dopunsko ili dodatno sada...
mada možda ti je bolje registrovati na nekog drugog ako vec imas zaposlenje, jer ako uzmes dopunsko ili dodatno mozes raditi samo 6sati u toku dana...
sada je TR-trgovačka radnja
"mislim" da može biti dopunsko ili dodatno sada...
mada možda ti je bolje registrovati na nekog drugog ako vec imas zaposlenje, jer ako uzmes dopunsko ili dodatno mozes raditi samo 6sati u toku dana...
- drugarica_tz
#7 Re: Knjigovođa za str?
I dodatna i dopunska djelatnost se registruju u opstini i trebaju svi papiri, kao i za osnovnu djelatnost. Sto se tice potpisa racunovodje, on nije potreban, sto znaci da se moze voditi samostalno.
E sada, koliko se sjecam novog zakona o obrtu kod dopunske djelatnosti ti sam obavljas tu djelatnost 4 sata dnevno i nemozes imati zaposlene radnike, dok je kod dodatne djelatnosti drugacije. Kod dodatne se moze raditi 8 i vise sati, stim sto se moraju imati zaposleni radnici, ali ti nebi smio to raditi,
E sada, koliko se sjecam novog zakona o obrtu kod dopunske djelatnosti ti sam obavljas tu djelatnost 4 sata dnevno i nemozes imati zaposlene radnike, dok je kod dodatne djelatnosti drugacije. Kod dodatne se moze raditi 8 i vise sati, stim sto se moraju imati zaposleni radnici, ali ti nebi smio to raditi,
-
Juza
#8 Re: Knjigovođa za str?
hvala vamm puno ste pomogli, a ovo za knjigovođu me zanimalo da li mora imati certifikat ili može bez...
pozdrav svima
pozdrav svima
-
rebus
#9 Re: Knjigovođa za str?
Trgovačku i ugostiteljsku djelatnost možeš registrovati samo kao osnovnu djelatnost. Trgovina i ugostiteljstvo imaju zakone svako za sebe i odredbe zakona o obrtu o dopunskoj i dodatnoj djelatnosti ne važi za ovo dvoje.
-
Juza
#10 Re: Knjigovođa za str?
mogu li otvoriti kao osnovnu djelatnost i ako sam u stalnom radnom odnosu, konkretno mislim na TR, a mislio sam zaposliti jednog radnika?
hvala, pozdrav...
hvala, pozdrav...
-
rebus
#11 Re: Knjigovođa za str?
Vidi, ako želiš ti biti vlasnik TR-a, nisi u situaciji birati. Osnovna djelatnost ti mora biti vlasništvo nad trgovinom, a taj tvoj posao za drugog poslodavca ćeš morati ugovorno izmijeniti.
-
Juza
#12 Re: Knjigovođa za str?
je li to iz provjerenih izvora ili je nagađanje? pozdrav
-
rebus
#13 Re: Knjigovođa za str?
Pročitaj Zakon o trgovini. Naročito dio o registraciji. Pa onda ti nagađaj.Tačka.
-
amko76
#14 Re: Knjigovođa za str?
Zar neko zaista misli da će pravnik sa iskustvom ili advokat, ekonomista sa iskustvom ili ovlašteni knjigovođa, na forumima po internetu davati besplatne savjete,pravnu pomoć, usluge konsaltinga i sl. Pa to nam je hljeb svima.
Naravno da ćeš dobiti nagađanja, uglavnom studenata prava, ekonomije i sl. Pa ti vidi koliko je to relevantno.
Naravno da ćeš dobiti nagađanja, uglavnom studenata prava, ekonomije i sl. Pa ti vidi koliko je to relevantno.
-
Juza
#15 Re: Knjigovođa za str?
gdje naći zakon o trgovini, neki sam čitao i piše da se može registrovati kao dodatna ili dopunska djelatnost...
a amko76 prijatelju, ima nešto što se zove ''hajr'', pogledaj samo npr. matematičke forume i vidi kako ljudi daju pomoć
i to besplatno, a neće naškoditi nikome ako nekome pomogne,vjeruj mi... lijep pozdrav
a amko76 prijatelju, ima nešto što se zove ''hajr'', pogledaj samo npr. matematičke forume i vidi kako ljudi daju pomoć
i to besplatno, a neće naškoditi nikome ako nekome pomogne,vjeruj mi... lijep pozdrav
- valter.ba
#16 Re: Knjigovođa za str?
Forumi upravo sluze da pomognemo jedni drugima i to sa dobrom namjerom. I mi ostali imamo znanja od kojih zivimo pa smo spremni podjeliti ih sa ostalim forumasima. Ne mozes sve u zivotu naplatiti babyamko76 wrote:Zar neko zaista misli da će pravnik sa iskustvom ili advokat, ekonomista sa iskustvom ili ovlašteni knjigovođa, na forumima po internetu davati besplatne savjete,pravnu pomoć, usluge konsaltinga i sl. Pa to nam je hljeb svima.
Ako trazis musterije po forumu mislim da si pogrjesio, marketing uradis na PIK-u ili Marketu
-
samoTEgledam
#17 Re: Knjigovođa za str?
Jadan je onaj pravnik, knjigovođa ili ekonomista koji nije spreman podijeliti mali dio svojih (sa)znanja.amko76 wrote:Zar neko zaista misli da će pravnik sa iskustvom ili advokat, ekonomista sa iskustvom ili ovlašteni knjigovođa, na forumima po internetu davati besplatne savjete,pravnu pomoć, usluge konsaltinga i sl. Pa to nam je hljeb svima.
Link na zakon o unutrašnjoj trgovini u FBiH:
http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/za ... 27hrv.html
Član koji reguliše ko može otvoriti TR:
Članak 16.
1) Mjerodavno će tijelo izdati odobrenje za osnivanje trgovinske radnje osobi koja ispunjava sljedeće uvjete:
a) da je državljanin Bosne i Hercegovine,
b) da je poslovno sposoban,
c) da posjeduje najmanje III. stupanj stručne spreme,
d) da je zdravstveno sposoban, ako je za obavljanje trgovine na malo određenim robama iz predmeta poslovanja trgovinske radnje zdravstvena sposobnost propisana kao poseban uvjet,
e) da ima u vlasništvu, posjedu ili zakupu poslovni prostor koji ispunjava opće i posebne uvjete utvrđene člankom 12. Zakona,
f) da nema zasnovan radni odnos ili da nije ostvario prava po osnovi radnoga odnosa,
g) da nema već osnovanu trgovinsku radnju,
h) da mu pravomoćnom odlukom nije izrečena mjera zabrane obavljanja ove djelatnosti,
i) da ispunjava i druge uvjete propisane zakonom ili drugim propisom.
2) Odobrenje za osnivanje trgovinske radnje može se izdati i osobi koja ne ispunjava uvjet iz stavka 1) točka c) ovoga članka, ako uz zahtjev podnese dokaz da osoba koju će uposliti ispunjava taj uvjet.
3) Osoba koja je dala netočnu izjavu o ispunjavanju uvjeta iz stavka 1) točka e) ovoga članka ima neograničenu odgovornost za štetu prouzrokovanu trećim osobama izazvanu davanjem netočne izjave.
4) Ispunjenost uvjeta iz stavka 1) točka e) ovoga članka provjerava mjerodavna inspekcija, svaka u okviru svoje mjerodavnosti, u roku od 30 dana od dana dostavljanja konačnog rješenja kojim se odobrava obavljanje trgovinske djelatnosti.
5) Iznimno od stavka 1) točka a) ovoga članka trgovinsku radnju može osnovati i strani državljanin, uz primjenu načela uzajamnosti, ako ispunjava ostale uvjete propisane ovim člankom i ima radnu dozvolu.
6) Iznimno od stavka 1) točke e) ovoga članka, odobrenje za osnivanje trgovačke radnje može se izdati osobi koja posjeduje poslovni prostor koji ispunjava opće i posebne uvjete utvrđene člankom 12. Zakona, ukoliko pruži dokaze da se kod mjerodavnoga tijela vodi postupak reguliranja imovinsko-pravnih odnosa radi upisa prava vlasništva u zemljišne knjige (legalizacija).
Imam već 10 godina SZTR i upravo sam izvršio preregistraciju na TR zbog usklađivanja sa ovim zakonom tj. Zakonom o unutrašnjoj trgovini u FBiH. Što mogu pomoći, tu sam.
-
Juza
#18 Re: Knjigovođa za str?
Hvala prijatelju, Bog ti dao zdravlje i sreću... Lijep pozdrav
-
elvin85
#19 Re: Knjigovođa za str?
Zavidan si preko svake mjere. Nemoj biti takav. To ti je besplatan savjet od mene, a moze puno u zivotu da ti pomogne. Nisu dzabe stari ljudi rekli ''ono sto posijes to ces i da pozanjes''.amko76 wrote:Zar neko zaista misli da će pravnik sa iskustvom ili advokat, ekonomista sa iskustvom ili ovlašteni knjigovođa, na forumima po internetu davati besplatne savjete,pravnu pomoć, usluge konsaltinga i sl. Pa to nam je hljeb svima.
-
amko76
#20 Re: Knjigovođa za str?
E svašta, čovjek hoće da vam pomogne, upozorim vas da se ne pouzdajete u savjete po internetu tipa "Ja nisam pravnik/ekonomista, ali sam čuo...", sa djelimičnim infomacijama ili čak i dezinformacijama. Baš me briga, radite šta hoćete, svaka škola se plaća, i treba da platite onda.
- Miki123
#21 Re: Knjigovođa za str?
a u pravu je amko76. i ja živim od tog (pravnik), ali opet ako nešto znam 100 % nisam bahil da ne podijelim.
s druge strane, a to sam već nekoliko puta govorio, naletit će čovjek na fulu i skuplje će ga koštat nego da je otišo advokatu, knjigovođi, revizoru... (vidi "savjeti" poznanik)
s druge strane, a to sam već nekoliko puta govorio, naletit će čovjek na fulu i skuplje će ga koštat nego da je otišo advokatu, knjigovođi, revizoru... (vidi "savjeti" poznanik)
-
enx
-
amko76
#24 Re: Knjigovođa za str?
Vidiš kako se dobra namjera obije o glavu, gledaj šta mi nagovoriše. Pa ti nekom pomozi. Ma kakvi.
-
samoTEgledam
#25 Re: Knjigovođa za str?
Rješenje o osnivanju TR-a se donosi na osnovu Zakona o unutrašnjoj trgovini u FBiH, obrtničke djelatnosti se osnivaju po Zakonu o obrtu i srodnim djelatnostima, tako da je trgovina trgovina a obrt je obrt i ne postoji nikakav trgovački obrt.enx wrote:E hajd da se i ja malo upetljam, evo ja sam ekonomista iz prakse 20 - setak godina i više.
Mišljenja sam da moju nafaku ne može niko uzeti, a od ponekog savjeta me glava neće zaboljeti, a držim se i one narodne, što baciš uz rijeku vrati ti se niz rijeku.
Ja nikad ne dajem savjet ako ne stavim i član zakona na koji se pozivam, niti vjerujem priči rekla -kazala, a tako ne trebaju ni čitaoci ovih naših tema.
Nego da odgovorim na ovu temu onako kako ja mislim da treba, a vi me pobite argumentima.
STR, tj po novom TR (ne odnosi se na Travnik,) ili Trgovački obrt, kako ko voli, je istina, po zakonu o trgovini ali, ... uvijek ima ali.... To je i jedna vrsta obrtničke djelatnosti i spada u ostale obrte, tačnije kako u Pravilniku o porezu na dohodak piše:
"2. Vrste samostalnih djelatnosti
Član 32.
(1) Pored djelatnosti koje se u smislu člana 2. Zakona o obrtu („Službene novine Federacije BiH“, br. 52/02, 29/03 i 11/05), smatraju obrtom, u smislu Zakona, obrtničkom djelatnošću i djelatnostima srodnim obrtničkim smatraju se i druge djelatnosti regulisane posebnim propisima (trgovačke, ugostiteljske, transportne, turističke, posredovanje pri davanju stvari i prava u zakup ili podzakup i sl.)
(2) Poljoprivredna i šumarska djelatnost su djelatnosti iskorištavanja prirodnih bogatstava zemlje i prodaja ili zamjena neprerađenih proizvoda dobijenih obavljanjem tih djelatnosti. U poljoprivrednu djelatnost i djelatnost šumarstva spadaju i vinogradarstvo, povrtlarstvo i sve djelatnosti u proizvodnji biljaka, kao i tov i držanje stoke kao sporedna djelatnost u poljoprivredi.
(3) Djelatnosti slobodnih zanimanja su samostalno obavljanje naučne, umjetničke, nastavničke, odgojne djelatnosti, djelatnosti zdravstvenih radnika, fizioterapeuta, veterinara, advokata, notara, inženjera, arhitekata, prevodilaca, novinara, izvještača-fotografa, prevodilaca, tumača i sl. ..........."
Iz ovog se može zaključiti da se isto tako mogu prijaviti i kao dodatne djelatnosti, s tim što mora biti zaposlen radnik na puno radno vrijeme sa najmanje trgovačkom školom.
Toliko od mene, za ovaj put.![]()
Još ako bi i Riken bio raspoložen da da svoje mišljenje na ovu temu bilo bi dobro. Više ljudi je pametnije od jednog.
Još se pozivati na neki pravilnik i na osnovu njega zaključiti neko ali, meni je prosto smiješno.
Zato nam je ekonomija u q**** jer nam ekonomisti tvog kalibra 20 godina smišljaju i provode makro i mikro ekonomske mjere.
Trgovačku radnju, fizičko lice može osnovati, samo i samo kao osnovnu djelatnost.