Knjige-Pandorina kutija ili zemlja neistraženog blaga
Moderator: Chloe
-
Nikolai Stavrogin
#1 Knjige-Pandorina kutija ili zemlja neistraženog blaga
Gledajući film sinoć u jednom trenutku glavni lik dovodi djevojku u sobu i pokazuje joj slike pisaca i spisateljica na zidu , za veliko čudo svaki od tih pisaca je počinio samoubistvo na ovaj ili onaj način.Ne djeluje nikako kao vesela profesija, al ja bi se radije okrenuo nama običnim ljubiteljima knjige, koliko zapravo ona nama donosi mentalnog zdravlja koliko donosi veselja u nas život a koliko opasne životne istine koja nas lahko može odvesti s onu stranu krivine .Čitam intenzivno zadnje 3 godine, prije toga sam bio kao i većina ljudi po pitanju knjige "zašto da trošim vrijeme na gluposti", "ko će to čitati ",i slične opaske glede knjiga.U navedene zadnje 3 godine ja sam se i sam dosta promijenio 25 godina mi je trenutno možda su i neke druge životne okolnosti utjecale na to,ali čitajući knjige (dostojevskog,remarka, turgenjeva, andrejeva, sartra, voltairea,kamija,nietzchea, hardy-a,balzaka itd itd) kao da me svijest odnese na neku drugu razinu možda je viša, možda niža od one koju imaju ljudi koji ne "trače" vrijeme čitajući knjige ali većinu vremena je teža ,tužnija od razine na kojoj se nalaze ljudi koji ne čitaju .Iskreno za moje mentalno zdravlje i sveopšti pogled na svijet knjiga je donijela nešto skepticizma, nešto pesimizma (iako čitam realizam
),i ogromnu dozu "u čemu je smisao svega uopće živimo glumimo sizifa i onda umremo "
.Dosadan sam više sa svim ovim tekstom jednostavno pitanje na kraju ako ima neko ko se još bavi sa tim glupostima tj. s knjigama za koje balkanci uopće nemaju vremena .Jesu li knjige pandorina kutija ili riznica neistraženog blaga za one koji ne čitaju?
- cLo
#2 Re: Knjige-Pandorina kutija ili zemlja neistraženog blaga
Misllim da je najbolji odgovor na tvoje pitanje dao Ralph Waldo Emerson u "The American Scholar" :
“Books are the best of things, well used; abused, among the worst...They are for nothing but to inspire.”
“Books are the best of things, well used; abused, among the worst...They are for nothing but to inspire.”
- Boateng
#3 Re: Knjige-Pandorina kutija ili zemlja neistraženog blaga
DIJECO NE MOJTE ĆITAT OTIČE VAM OĆINJI VID!!!!!1
-
Nikolai Stavrogin
#4 Re: Knjige-Pandorina kutija ili zemlja neistraženog blaga
Knjiga je jedina stvar koju kad ostaviš neće ti nedostajati , al kad je uzmeš natrag shvatiš da ti je puno nedostajala i da je to jedan novi svijet u koji ulaziš ,ak biraš prave knjige dobijaš prave inspiracije ak biraš krive knjige onda dobijaš krive inspiracije i u tebi rastu krive emocije osjećanja misli koje te tjeraju da se zapitaš "koliko su zapravo vrijedne spoznaje iz knjiga, da li nastaviti čitati?Ja uvijek nastavim i uvijek iste stare stvari kao i prijecLo wrote:Misllim da je najbolji odgovor na tvoje pitanje dao Ralph Waldo Emerson u "The American Scholar" :
- cLo
#5 Re: Knjige-Pandorina kutija ili zemlja neistraženog blaga
ono što mi prvo pada na pamet, ako nisi čitao :
Hesse-Demian
Melville-Moby Dick
a inače bih ti predložila da malo šaraš sa žanrovima, probaj sa satirom, ima predobrih knjiga, evo za početak pošto je Izrael aktuelan, jedan izraelski satiričar Ephraim Kishon, deff knjiga koja će ti popraviti raspoloženje, a čak ne moraš ni do biblioteke
-Nije fer Davide
http://www.scribd.com/doc/124481539/Kis ... Fer-Davide
Hesse-Demian
Melville-Moby Dick
a inače bih ti predložila da malo šaraš sa žanrovima, probaj sa satirom, ima predobrih knjiga, evo za početak pošto je Izrael aktuelan, jedan izraelski satiričar Ephraim Kishon, deff knjiga koja će ti popraviti raspoloženje, a čak ne moraš ni do biblioteke
http://www.scribd.com/doc/124481539/Kis ... Fer-Davide