Knjiga žalbi

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Großmeister

#1 Knjiga žalbi

Post by Großmeister »

Ne znam da li sam na pravom mjestu postavio temu, ali me zanima slijedeće, pa ako neko zna odgovor, molio bih da napiše:

1. Da li ugostiteljski objekti moraju imati Knjigu žalbi?
2. Ako je pozitivan odgovor na prvo pitanje, kome se obratiti, odnosno prijaviti, ako vam je vlasnik objekta odbio dati Knjigu žalbi pod izgovorom da je nema?

Unaprijed hvala!
newlevel

#2 Re: AW: Knjiga žalbi

Post by newlevel »

Svaki ugostiteljski objekat je duzan imati knjigu zalbi. Ukoliko ti je neko rekao da nema kmjigu zalbi, prijavis ga inspekciji i oni dodju na lice mjesto provjere tvoju tvrdnju, vlasnik lokala im da na kafu nesto kinte i to je to. Neces nista postici, sta se god desilo zaboravi.

Gesendet von meinem C1505 mit Tapatalk 2
Großmeister

#3 Re: Knjiga žalbi

Post by Großmeister »

Uglavnom prijavit ću ih, stvarno bezobrazluk, nek se bar istroše dok potplate tu inspekciju..
adela25

#4 Re: Knjiga žalbi

Post by adela25 »

Großmeister wrote:Ne znam da li sam na pravom mjestu postavio temu, ali me zanima slijedeće, pa ako neko zna odgovor, molio bih da napiše:

1. Da li ugostiteljski objekti moraju imati Knjigu žalbi?
2. Ako je pozitivan odgovor na prvo pitanje, kome se obratiti, odnosno prijaviti, ako vam je vlasnik objekta odbio dati Knjigu žalbi pod izgovorom da je nema?

Unaprijed hvala!
Da, svaki ugostiteljski objekat mora imati knjigu žalbi. Ali, sudeći po ličnom iskustvu, slaba je vajda i ako se upišeš u knigu žalbi ili ako nekoga prijaviš inspekciji. Ja sam imala proljetos neugodnu situaciju u jednom kafiću sa konobarom i razmišljala sam da li da zatražim knjigu žalbi. Odustanem, ne znam ni ja zbog čega, a par dana poslije sam sasvim slučajno bila u društvu jednog inspektora i upitam ga za proceduru. Čovjek mi je rekao da oni izađu na "teren" kad zaprime žalbu, tj. da popričaju sa vlasnikom objekta, ali da u suštini nikoga i nisu kaznili zbog neke pritužbe, barem u zadnjih 3,5 godine od kako je on inspektor. Veli da odu samo da "odrade" taj dio posla, jer je nemoguće utvrditi ko zaista govori istinu, a i bude zaista smiješnih pritužbi tipa: "čekao sam 5 minuta da budem uslužen, čekala sam hranu 20 min. umjesto 15, donio mi je kafu sa šlagom umjesto sa mlijekom ", itd. Koliko sam ja čitala zakon o ugostiteljskoj djelatnosti, nema nigdje kazni predviđenih za žalbe gostiju. A, realno, sad kad skontam, kako će inspektor zaista utvrditi ko govori istinu, gost ili ugostitelj. Ja vala od mog slučaja jednostavno ne idem u taj lokal i za mene je gotova priča.
reuf13

#5 Re: Knjiga žalbi

Post by reuf13 »

Interesujeme, ko sve mora imati knjigu zalbi?
ugostiteljstvo i sve vezano za turizam moraju imati knjigu zalbi. Sta je sa trgovinama (tekstilna idustrija isl.)?

lp
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#6 Re: Knjiga žalbi

Post by KatarinaKosaca »

reuf13 wrote:Interesujeme, ko sve mora imati knjigu zalbi?
ugostiteljstvo i sve vezano za turizam moraju imati knjigu zalbi. Sta je sa trgovinama (tekstilna idustrija isl.)?

lp
Moraju i oni..

Nego, ovo za ugostiteljstvo. Fis- Vitez ima foru kad im u restoranu tražiš knjigu žalbi da dođe šef i insistrira da te časti kafom, (ja nisam htjela), onda kao sjedi sa tobom ispričava se, knnjiga mu pod rukom, ali je nikako ne da :D
Znači, da im je ipak stalo da se ne upištete u knjigu žalbi, znači da ipak netko negdje čita i zato ja uvijek i tražim i insistiram na knjizi žalbi.
razonoda

#7 Re: Knjiga žalbi

Post by razonoda »

Ako ce se neko zaliti sto je usluzen nakon 5 min, ili dobio hranu umjesto 15 , na 20 min, onda zbilja ta knjiga ne treba da postoji. A sto ista musterija dodje jednom sedmicno umjesto 2 puta --nikom nista. :-)
@ngel

#8 Re: Knjiga žalbi

Post by @ngel »

Sta ce ti knjiga zalbi, spucas mu antireklamu u svakoj mogucoj prilici, ocrnis ih samo tako, evo i na ovoj temi, zasto nisi spomenuo o kojem je ugostiteljskom objektu rijec, pa da ne idemo tamo i da prosirimo da se ne ide na to mjesto, pa kad pocne da ga bije los glas onda ce sljedeci put dobro razmisliti kako ce se ponasati
Pryda

#9 Re: Knjiga žalbi

Post by Pryda »

Suti bolan, strah covjeka trazit racun a ne knjigu zalbe, treba jos batine popit na izlasku :-)
Eborg

#10 Re: Knjiga žalbi

Post by Eborg »

I ja sam imao nedavno dilemu da se upišem u knjigu žalbi u jednom restoranu. Prvi put bilo super jelo, sljedeći put to isto jelo toliko katastrofalno i jeftino napravljeno da sam se sjebao.

Više nikad nisam došao i rekao sam svima da tamo ne idu i doviđenja.
razonoda

#11 Re: Knjiga žalbi

Post by razonoda »

Eborg wrote:I ja sam imao nedavno dilemu da se upišem u knjigu žalbi u jednom restoranu. Prvi put bilo super jelo, sljedeći put to isto jelo toliko katastrofalno i jeftino napravljeno da sam se sjebao.

Više nikad nisam došao i rekao sam svima da tamo ne idu i doviđenja.
a ZASTO NISI TO REKAO KONOBARU, mozda bi ti dali novo jelo. Nekada kuvar ne zna sta se desi.
Eborg

#12 Re: Knjiga žalbi

Post by Eborg »

Pa s obzirom da to nije bio "mali zajeb" već "svjesno manipuliranje sastojcima", šta bih postigao time? Jednostavno su se pokazali kao loš restoran i više ne idem tamo.

Ako te interesuju detalji - evo. Prvi put dobio sjajnu piletinu u super kikiriki sosu sa chili-grahom u sosu. Drugi put piletinu na vrhnju na koju je neko stavio kašičicu kikiriki-putera da se može nazvati tako i hladan grah iz konzerve na koji je neko malo nasuo chilija u prahu.

I da - meksički restoran "Caballero" Sarajevo. Nikad više!
razonoda

#13 Re: Knjiga žalbi

Post by razonoda »

Eborg wrote:Pa s obzirom da to nije bio "mali zajeb" već "svjesno manipuliranje sastojcima", šta bih postigao time? Jednostavno su se pokazali kao loš restoran i više ne idem tamo.

Ako te interesuju detalji - evo. Prvi put dobio sjajnu piletinu u super kikiriki sosu sa chili-grahom u sosu. Drugi put piletinu na vrhnju na koju je neko stavio kašičicu kikiriki-putera da se može nazvati tako i hladan grah iz konzerve na koji je neko malo nasuo chilija u prahu.

Po meni isti sastojci, druga priprema, mozda drugi ''pametni''' kuvar.Da je samo malo to sve --ukuvao--- bilo bi ko prvi put.
Eborg

#14 Re: Knjiga žalbi

Post by Eborg »

Pa s obzirom kakva je to splačina bila, kao da je konobar pravio a ne kuhar.

Ako sam platio jelo 15-20 KM valjda očekujem nešto iznad nivoa fast-fooda. Jasno je da su išli na to da pojeftine troškove.
friskyoreo

#15 Re: Knjiga žalbi

Post by friskyoreo »

Mislim da, ali nisam siguran, jer sam tako cuo, ali nije provjerena informacija :D - ako ugostitelj dobije upis u knjigu zalbi, duzan je da obavijesti inspekciju o tom unosu u roku od 24h. Zato vjerovatno i izbjegavaju da daju gostima knjigu zalbi. To bi se odnosilo na TK. Bilo bi dobro kad bi neko potvrdio ovu informaciju.
Svakako treba prijaviti inspekciji, cak i ako ista nista ne poduzme po tom pitanju. Jer upravo zato sto smo svi pasivni na te sve incidente, oni sebi uzimaju za pravo da rade sta hoce. I ne mislim samo konkretno na ovu bransu, nego opcenito na mjesta gdje trosimo svoj novac.
Bluemore

#16 Re: Knjiga žalbi

Post by Bluemore »

Eborg wrote:Pa s obzirom da to nije bio "mali zajeb" već "svjesno manipuliranje sastojcima", šta bih postigao time? Jednostavno su se pokazali kao loš restoran i više ne idem tamo.

i meni su oscilirali u kvaliteti...
tako da odkad nema Caballero2 na Breki ovaj dole je na ignore
razonoda

#17 Re: Knjiga žalbi

Post by razonoda »

friskyoreo wrote:Mislim da, ali nisam siguran, jer sam tako cuo, ali nije provjerena informacija :D - ako ugostitelj dobije upis u knjigu zalbi, duzan je da obavijesti inspekciju o tom unosu u roku od 24h. Zato vjerovatno i izbjegavaju da daju gostima knjigu zalbi. To bi se odnosilo na TK. Bilo bi dobro kad bi neko potvrdio ovu informaciju.
Svakako treba prijaviti inspekciji, cak i ako ista nista ne poduzme po tom pitanju. Jer upravo zato sto smo svi pasivni na te sve incidente, oni sebi uzimaju za pravo da rade sta hoce. I ne mislim samo konkretno na ovu bransu, nego opcenito na mjesta gdje trosimo svoj novac.
Ako ti neko jelo nije ukusno --pa neces to valjda prijaviti inspekciji. Oni kuvaju kako znaju, i daju cijenu tom proizvodu. Ako nije po tvom ukusu, ne ides tamo, ali ga ne mozes natjerati da kuva kako bi ti volio. Kao i frizeri, ako ti kvalitet kose ne dozvoljava da imas odredjenu frizuru, nije frizer kriv za to. Jek da ?
vjesticanametli

#18 Re: Knjiga žalbi

Post by vjesticanametli »

moraju imati i uvijek je trazim......s veseljem se upisujem ali se ne preseravam ako cekam npr. 5 min. .....ako seru nem racuna i drski ili nude jedno a imaju drugo i i i .....e onda sjednem i pisem :D
friskyoreo

#19 Re: Knjiga žalbi

Post by friskyoreo »

razonoda wrote:
friskyoreo wrote:Mislim da, ali nisam siguran, jer sam tako cuo, ali nije provjerena informacija :D - ako ugostitelj dobije upis u knjigu zalbi, duzan je da obavijesti inspekciju o tom unosu u roku od 24h. Zato vjerovatno i izbjegavaju da daju gostima knjigu zalbi. To bi se odnosilo na TK. Bilo bi dobro kad bi neko potvrdio ovu informaciju.
Ako ti neko jelo nije ukusno --pa neces to valjda prijaviti inspekciji. Oni kuvaju kako znaju, i daju cijenu tom proizvodu. Ako nije po tvom ukusu, ne ides tamo, ali ga ne mozes natjerati da kuva kako bi ti volio. Kao i frizeri, ako ti kvalitet kose ne dozvoljava da imas odredjenu frizuru, nije frizer kriv za to. Jek da ?
To svakako. Preletio sam to pojasnjenje zbog cega je postavljac teme trazio knjigu zalbi.... I naravno ako njemu to jelo nije prijalo iz vec navedenog razloga, onda moze da im ostavi negativan komentar na stranici tipa trip advisor i izrazi svoje nezadovoljstvo. Ako se vec osjeca "zakinutim" i ako se vec obratio osoblju lokala a oni su ignorisali njegovu primjedbu/kritiku.
Ali s obzirom na naslov teme, moj prethodni komentar je na mjestu. :D
Post Reply