Knjiga udjela

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#1 Knjiga udjela

Post by arman1 »

Po informacijama koje sam doznao po firmama koje su registrovane kao D.O.O. ide par inspekcija i pregledava u naslovu pomenutu evidenciju. To znači pregledavaju da li je društva uopšte vode i da li je redovno ažuriraju.
Ako je društvo ne vodi kazna za firmu je 10.000 - 70.000 i navodno je inspekcija jako agilna. Za večinu firmi jedna ovakva kazna uglanom znači stečaj. Valjda se tako bore protiv rcesije, zatvaranjem radnih mjesta.
Ako je ne ažuriraju redovno po istom članu zakona možebiti ista kazna mada su u ovom slučaju, navodno( naglašavam nvodno), malo blaži.

Za one koji ne znaju knjiga udjela je još jedan apsurd, a posebno obaveza da jednom godišnje predajete ptvrdu udjela. Zašto? Zato jer kantonalnom sudu dajete potvrdu podataka koje je vama dao taj isti sud u dokumentu koji se zove registracija(izvod iz registra.
beautyfool

#2 Re: Knjiga udjela

Post by beautyfool »

Boga mi inspekcija obilazi sve a ne samo D.O.O. :-) valjda im je neka akcija ili sta li, mozda im treba para pa su se angazovali po ovom nevremenu :-?
nosara

#3 Re: Knjiga udjela

Post by nosara »

Sve su "digli" da izgrebu koju marku... Cak i eko policija po ulazima globi za neke pizdarije tipa ormaric za obucu u hodniku, neociscen snijeg i slicno... :x :x :x
HAVANA

#4 Re: Knjiga udjela

Post by HAVANA »

Ažurirana :-D
arman1

#5 Re: Knjiga udjela

Post by arman1 »

HAVANA wrote:Ažurirana :-D
Imaju pravo pregleda 5 godina unazad. A godišnja obaveza je da predaš potvrdu mjesec dana od predaje završnog. Nadam se da si prethodnih godina bio/la takuđer ažuran/na.
HAVANA

#6 Re: Knjiga udjela

Post by HAVANA »

Knjigovođu plaćam 650km mjesečno a prije pet godina sam radio komplet reviziju knjigovodstva jer mi je stari haos napravio.E sad bagri fali para pa najlakše je udariti po registrovanim a ako hoće uvijek nešta nađu.
Prije su dolazili pred bajram,novu godinu il ponekad da izbiju koju stoju a sad će malo češće ako ništa biće kazna tipa istaknuta cijena,radno vrijeme... :evil:
zainteresovana

#7 Re: Knjiga udjela

Post by zainteresovana »

Mogu li ja zamoliti za infomraciju:
1. da li je promjene direktora potrebno upisivati u evidencijski list 1 – pod tačku II – podaci u sastavu uprave ili samo pod evidencijski list 3 – članovi uprave, odnosno da li se promjene direktora uopste unose?
2. šta se desi kada je recimo evidencijski list pun? Nabavi se nova knjiga ?

Odnosno da li neko zna tacno kako se popunjava ova knjiga, jer ove upute na pocetku ne govore puno.

Unaprijed hvala.
Utokkha

#8 Re: Knjiga udjela

Post by Utokkha »

a glavna fora da već par sedmica knjiga nema nigdje kupiti :-) :D
arman1

#9 Re: Knjiga udjela

Post by arman1 »

zainteresovana wrote:Mogu li ja zamoliti za infomraciju:
1. da li je promjene direktora potrebno upisivati u evidencijski list 1 – pod tačku II – podaci u sastavu uprave ili samo pod evidencijski list 3 – članovi uprave, odnosno da li se promjene direktora uopste unose?
2. šta se desi kada je recimo evidencijski list pun? Nabavi se nova knjiga ?

Odnosno da li neko zna tacno kako se popunjava ova knjiga, jer ove upute na pocetku ne govore puno.

Unaprijed hvala.
Razmisli i o elektronskom vođenju iste, zakonom dopušteno.
rebus

#10 Re: Knjiga udjela

Post by rebus »

A, koja je svrha voditi tu knjigu ako je vlasnik firme jedno lice?
Utokkha

#11 Re: Knjiga udjela

Post by Utokkha »

Zato što ti član 327. Zakona o privrednim društvima kaže:

Uprava drustva duzna je svake godine podnijeti sudskom registru spisak clanova drustva sa visinom njihovih ugovorenih i uplacenih uloga, najkasnije 30 dana po isteku zakonom utvrdjenog roka za sacinjavanje godisnjeg obracuna.

Već su ljudi napisalo zbog čega se akcija provodi, da bi se iskamčile pare od ljudi. Ni radi čega drugo više... Imam info da se ova evidencija još od donošenja zakona u 1999. ne provodi kako treba.
Korisnica

#12 Re: Knjiga udjela

Post by Korisnica »

Jel neko ispunio ovu knjigu?
arman1

#13 Re: Knjiga udjela

Post by arman1 »

Korisnica wrote:Jel neko ispunio ovu knjigu?
Mnogi.
Tu dolazi ona loša u Bosanaca, što ne moram odmah(da ne bi bio kažnjen neću nikako). Masa firmi na zapadu, a poneka kod nas imaju konsultante, kontrolore ili revizore. Svrha angažmana ovakvih firmi/pojedinaca je da s vremena na vrijeme prečešljaju poslovne knjige i poslovanje uopšte sa zakonskim obavezama.
Bez obzira koliko bio dobar vaš knjigovođa u frimi ili servis koji vam vodi knjige nije zgoreg angažovati nekog experta ili revizorsku kuću da snimi malo kompletniju sliku. Tu mislim na one firme koje nemaju zakonsku obavezu revizije.
*mima*

#14 Re: Knjiga udjela

Post by *mima* »

Ja nikako ne kontam tu knjigu udjela..........u nju se prepisuje sve iz rjesenja..... :roll:

Najbitnije je da je kazna od 10.000 do 70.000 km.
arman1

#15 Re: Knjiga udjela

Post by arman1 »

mima wrote:Ja nikako ne kontam tu knjigu udjela..........u nju se prepisuje sve iz rjesenja..... :roll:

Pa skontaj ovo:
- Zakone ne pišu oni koji razumiju problematiku koju obrađuju ti isti zakoni
- Zakone pišu političari ili od njih angažažovani "experti", po nalogu dovolnjno jakih interesnih grupa, dovoljno jakih da komanduju političarima,
- Ne postoji tijelo koje vrši profesionalnu reviziju zakona i ako i postoji definitivno ne radi svoj posao,
- Ne postoji odgovornost za neefikasno zakonodavstvo,
- Knjiga udjela ima dvije funkcije,
--- Da da materijal za eventualno namicanje para u buđet kad sve ostalo presahne i
--- Da putem godišnje dostave liste udjela(što je zakonska obaveza) poreskim organima da osvježen informacije na koje izvore prihoda mogu računati.

Ima toga još ali ja nemam vremana.

Pozdrav
gaius

#16 Re: Knjiga udjela

Post by gaius »

kazna je smanjena zadnjim izmjenama.. ali svejedno to treba pribaviti i obavještavati registarski sud po do kraja marta.. zaista bi bilo glupo plaćati kaznu za takvu banalnost kao što je knjiga udjela.. koliko god ona bespotrebna bila (jer evidenciju članova društva i njihovih udjela vodi sud)
*mima*

#17 Re: Knjiga udjela

Post by *mima* »

Jutros ja bila u poreskoj i pitala za knjigu udjela.........kazem jj da imam 3 rjesenja.....iz 1991....1995....i 2000........Kazu mi da upisem podatke iz sva tri rjesenja i da knjiga stoji u firmi....i ne treba je nigdje ovjeravat.
Prijepoljka

#18 Re: Knjiga udjela

Post by Prijepoljka »

mima wrote:Ja nikako ne kontam tu knjigu udjela..........u nju se prepisuje sve iz rjesenja..... :roll:

Za utjehu...Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o privrednim drustvima koji je objavljen u "Sluzbenim novinama FBiH", br 84/08 od 24.12.2008.godine, a koji je stupio na snagu 02.01.2009.godine, kaznene odredbe iz čl. 375 ovog zakona su znantno ublazene na nacin da je ovaj raspon novcanih kazni sada od 500,00 KM do 15.000,00 KM.
_aja_

#19 Re: Knjiga udjela

Post by _aja_ »

Zna li neko da li se unosi povećanje kapitala ako je jedan vlasnik, znači udio 100%. Da li se pravi novi upisni list ili samo evidencijski.... :? . Nje mi jasno jer se sve promjene unos na evidencijske listove, a tamo nema polja za unos iznosa kapitala, nego samo procenta. :(
mimko

#20 Re: Knjiga udjela

Post by mimko »

Revicon je držao seminar u Tuzli 18.03.09.Rekli su da ima uputstvo u nekom od reviconovih izdanja iz 2004.godine.
ePegasus

#21 Re: Knjiga udjela

Post by ePegasus »

...
Last edited by ePegasus on 16/06/2010 13:28, edited 1 time in total.
_aja_

#22 Re: Knjiga udjela

Post by _aja_ »

ePegasus wrote:
Utokkha wrote:a glavna fora da već par sedmica knjiga nema nigdje kupiti :-) :D
:lol: :lol: :lol:
Danas kupio u Titovoj - 29KM, eh da se još nakanim popunit..I šta sad ? Firma posluje 5 godina treba li sve godine retroaktivno upisati ?
Treba, sve od prvog rješenja o osnivanju firme..........sretno......... :D
mimko

#23 Re: Knjiga udjela

Post by mimko »

Da li se upisuje i kada je firma poslovala pod "DJL"?, neko mi je rekao da se puni od 2001.godine! :thumbup:
_aja_

#24 Re: Knjiga udjela

Post by _aja_ »

mimko wrote:Da li se upisuje i kada je firma poslovala pod "DJL"?, neko mi je rekao da se puni od 2001.godine! :thumbup:
Ne nego samo od dana preregistracije firme u DOO tj. od 2001.god. :)
ePegasus

#25 Re: Knjiga udjela

Post by ePegasus »

..
Last edited by ePegasus on 16/06/2010 13:28, edited 1 time in total.
Post Reply