Knjiga o Sultanu Sulejmanu

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
feferon

#1 Knjiga o Sultanu Sulejmanu

Post by feferon »

pozdrav forumaši
hoću kupiti knjigu o Sultanu Sulejmanu, ali ne onu ''uljepšanu'' po kojoj je snimljana ona serija, nego pravu povijesnu
npr u seriji je obiteljsko stablo skroz drugačije nego kako zapravo jeste, pa me jako zanima sve kako je bilo u to doba
u knjižarama mi slabo šta znaju reći pa reko da pitam zna li ovdje netko neku dobru knjigu o sultanu? ako može ime autora isto :)

hvala
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#2 Re: Knjiga o Sultanu Sulejmanu

Post by Woody »

Kakav si s' engleskim?
sadie_forever

#3 Re: Knjiga o Sultanu Sulejmanu

Post by sadie_forever »

ne citaj one antiturske,nisu puno istinite
feferon

#4 Re: Knjiga o Sultanu Sulejmanu

Post by feferon »

nije mi problem engleski, ali hoću mami uzeti tu knjigu, a ona baš i ne zna toliko engleski :/
sadie_forever

#5 Re: Knjiga o Sultanu Sulejmanu

Post by sadie_forever »

feferon wrote:nije mi problem engleski, ali hoću mami uzeti tu knjigu, a ona baš i ne zna toliko engleski :/
ja sam gledao tih knjiga tokom onog ramazanskog festivala pred bbi
feferon

#6 Re: Knjiga o Sultanu Sulejmanu

Post by feferon »

nažalost nisam iz Sarajeva, gledao sam i ja po tim štandovima što budu na trgovima ili u trgovačkim centrima, ima izbora, ali kada ne znam kakva knjiga valja pa da mi ne bi ''uvalili'' trgovci svašta
na šta da obratim pažnju u knjizi?
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#7 Re: Knjiga o Sultanu Sulejmanu

Post by Woody »

Jah... Teško ti je bez engleskog... Svi ovi prevodi koji se valjaju su ti uglavnom Suljine romansirane (čitaj netačne) biografije - o vječnoj romantičnoj ljubavi između njega i Rokse, bla, bla... :-)

Nejse, bježi od svake knjige koja na naslovnoj strani ima sliku Halita Ergença i Meryem Uzerli - bježi k'o đavo od krsta. A, bogami bježi i od bilo koje knjige koja na koricama pored imena Sulejman sadrži sliku bilo kakve ženskinje - što znači da ti se izbor poprilično sužava.

Bila je nekad knjiga "Sulejman Veličanstveni" od Harolda Lamba - prilično realna biografija ja je se sjećam od prije jedno 30-40 godina. Ali bi ti najtoplije preporučio "Gospodari Zlatnog Roga" od Noela Barbera i možda još prije Ahmeda Syeda Z "The Zenith of an Empire : The Glory of the Suleiman the Magnificent and the Law Giver" ali, jebi ga - obje na engleskom.

A, možda se mami ne bi ni svidjele takve biografije. Puno opisa bitaka, taktika i napredovanja/povlačenja Otomanske vojske. Mojoj mami - sigurno ne.
TheMule

#8 Re: Knjiga o Sultanu Sulejmanu

Post by TheMule »

Zasto mislis da bi ti mama bila zainteresovana za vodjenje vojske, drzave, i zakone?
feferon

#9 Re: Knjiga o Sultanu Sulejmanu

Post by feferon »

hvala na prijedlozima
hehe, moju mamu upravo to zanima :mrgreen: pogotovo otkako je našla na netu da je obiteljsko stablo u stvarnosti skroz drugačije nego u seriji :mrgreen:
HadiRa

#10 Re: Knjiga o Sultanu Sulejmanu

Post by HadiRa »

Woody wrote:Jah... Teško ti je bez engleskog... Svi ovi prevodi koji se valjaju su ti uglavnom Suljine romansirane (čitaj netačne) biografije - o vječnoj romantičnoj ljubavi između njega i Rokse, bla, bla... :-)

Nejse, bježi od svake knjige koja na naslovnoj strani ima sliku Halita Ergença i Meryem Uzerli - bježi k'o đavo od krsta. A, bogami bježi i od bilo koje knjige koja na koricama pored imena Sulejman sadrži sliku bilo kakve ženskinje - što znači da ti se izbor poprilično sužava.

Bila je nekad knjiga "Sulejman Veličanstveni" od Harolda Lamba - prilično realna biografija ja je se sjećam od prije jedno 30-40 godina. Ali bi ti najtoplije preporučio "Gospodari Zlatnog Roga" od Noela Barbera i možda još prije Ahmeda Syeda Z "The Zenith of an Empire : The Glory of the Suleiman the Magnificent and the Law Giver" ali, jebi ga - obje na engleskom.

A, možda se mami ne bi ni svidjele takve biografije. Puno opisa bitaka, taktika i napredovanja/povlačenja Otomanske vojske. Mojoj mami - sigurno ne.

hvala i od mene.. i ja sam trazila tu literaturu :)
Uraaa

#11 Re: Knjiga o Sultanu Sulejmanu

Post by Uraaa »

Bajata tema već, ali odgovor je definitivno: Radovan Samardžić, Sulejman i Rokselana. Naučna knjiga napisana izuzetno čitljivim i zanimljivim stilom koji drži pažnju i onih posvećenih istoriji i amaterima.
Post Reply