Englezi ce naravno negirati,medutim desavanja na terenu potvrduju svjedocenje Manolica-Tudman kao zrtva srpske agresije nikad ne bi riskirao podrsku zapada napadom na BiH da mu neko od svjetskih mocnika nije dao "odobrenje".and wrote:ima li ovih stvari u knjizi i da li su one mogle uticati na Alijinu ulogu a i ponašanje nekih strana u sukobu?
da li je moguće da je bilo ovakvih stvari?
Bivsi predsjednik hrvatske vlade Josip Manolic svjedocio je pred Tribunalom da je to pismo pokojni predsednik Hrvatske Franjo Tudjman procitao na sastanku drzavnog vrha RH 2. jula 1993, objasnjavajuci da hrvatske snage imaju podrsku u borbi protiv vojske Alije Izetbegovica. Mada je zvanicni London demantovao autenticnost pisma, odbrana optuzenih Hrvata uspjela je da ono kao zvanicni dokaz udje u postupak.Pismo je nekadasnji britanski premijer Dzon Mejdzor 2. maja 1993. uputio tadasnjem ministru spoljnih poslova Daglasu Herdu.
„Dragi Daglase“, stoji u pismu, „Hvala Vam na iscrpnom izjvestaju o situaciji u BiH. Prvo, mi ne pristajemo, ni sad ni u buducnosti, da naoruzavamo ili obucavamo muslimane u BiH vojnom tehnikom. Drugo, nastavicemo da pomazemo nametanje i prisilno vrsenje embarga UN. U tu svrhu, i do konacnog rjesenja situacije na terenu, to jest do raspada BiH i njenog unistenja kao moguce islamske drzave unutar Evrope, koja se nece tolerisati, nastavicemo da slijedimo takvu politiku.
Trece, dok se situacija u bivsoj Jugoslaviji ne rijesi, moramo po svaku cijenu da osiguramo da se ne dopusti nijednoj muslimanskoj drzavi nikakav uticaj na politicke akcije Zapada u tom podrucju, posebno ne Turskoj. Zato je potrebno nastaviti sa sprovodjenjem Vens-Ovenovog plana, da bi se odlozila svaka takva moguca akcija dok BiH ne prestane da postoji kao drzava sposobna za zivot, i dok njeno muslimansko stanovnistvo ne bude potpuno uklonjeno sa tog podrucja!
Mada se to moze ciniti kao tvrda politika, moram insistirati kod Vas i onih koji stvaraju politiku u Ministarstvu spoljnih poslova i vojnim snagama, da je to, u stvari, realna politika, koja je u najboljem interesu stabilne Evrope.
Ako Zapad ne spasi muslimane, oni muslimani na Zapadu potpuno su bespomocni da nam se odupru, jer mi kontrolisemo njihove vlade. Vazno je da svi imamo ujedinjen front prema onima u parlamentu i zemlji koji imaju drugacije glediste, narocito posle snaznog napada bivse premijerke na takvu politiku. Ocekujem da se svi koji sluze ovoj vladi pokore kabinetskoj odgovornosti. Iskreno Vas Dzon Mejdzor.“
Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
- LBVIEW
#626 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
- Danguba
#627 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Koga to briga pa i ove trolase na forumu.LBVIEW wrote:Englezi ce naravno negirati,medutim desavanja na terenu potvrduju svjedocenje Manolica-Tudman kao zrtva srpske agresije nikad ne bi riskirao podrsku zapada napadom na BiH da mu neko od svjetskih mocnika nije dao "odobrenje".and wrote:ima li ovih stvari u knjizi i da li su one mogle uticati na Alijinu ulogu a i ponašanje nekih strana u sukobu?
Bivsi predsjednik hrvatske vlade Josip Manolic svjedocio je pred Tribunalom da je to pismo pokojni predsednik Hrvatske Franjo Tudjman procitao na sastanku drzavnog vrha RH 2. jula 1993, objasnjavajuci da hrvatske snage imaju podrsku u borbi protiv vojske Alije Izetbegovica. Mada je zvanicni London demantovao autenticnost pisma, odbrana optuzenih Hrvata uspjela je da ono kao zvanicni dokaz udje u postupak.Pismo je nekadasnji britanski premijer Dzon Mejdzor 2. maja 1993. uputio tadasnjem ministru spoljnih poslova Daglasu Herdu.
„Dragi Daglase“, stoji u pismu, „Hvala Vam na iscrpnom izjvestaju o situaciji u BiH. Prvo, mi ne pristajemo, ni sad ni u buducnosti, da naoruzavamo ili obucavamo muslimane u BiH vojnom tehnikom. Drugo, nastavicemo da pomazemo nametanje i prisilno vrsenje embarga UN. U tu svrhu, i do konacnog rjesenja situacije na terenu, to jest do raspada BiH i njenog unistenja kao moguce islamske drzave unutar Evrope, koja se nece tolerisati, nastavicemo da slijedimo takvu politiku.
Trece, dok se situacija u bivsoj Jugoslaviji ne rijesi, moramo po svaku cijenu da osiguramo da se ne dopusti nijednoj muslimanskoj drzavi nikakav uticaj na politicke akcije Zapada u tom podrucju, posebno ne Turskoj. Zato je potrebno nastaviti sa sprovodjenjem Vens-Ovenovog plana, da bi se odlozila svaka takva moguca akcija dok BiH ne prestane da postoji kao drzava sposobna za zivot, i dok njeno muslimansko stanovnistvo ne bude potpuno uklonjeno sa tog podrucja!
Mada se to moze ciniti kao tvrda politika, moram insistirati kod Vas i onih koji stvaraju politiku u Ministarstvu spoljnih poslova i vojnim snagama, da je to, u stvari, realna politika, koja je u najboljem interesu stabilne Evrope.
Ako Zapad ne spasi muslimane, oni muslimani na Zapadu potpuno su bespomocni da nam se odupru, jer mi kontrolisemo njihove vlade. Vazno je da svi imamo ujedinjen front prema onima u parlamentu i zemlji koji imaju drugacije glediste, narocito posle snaznog napada bivse premijerke na takvu politiku. Ocekujem da se svi koji sluze ovoj vladi pokore kabinetskoj odgovornosti. Iskreno Vas Dzon Mejdzor.“
Uspjeli smo na njihovu zalost ostat i opstati i to nam je OPET najveca greska... ''psi laju karavani prolaze''.
Za nas opstanak, kriv im je Alija.
-
PM72
#628 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Abdić naručio Bell?Walther wrote:Da... Bell je ostao u Sloveniji jer nije bilo kesa. I danas je u Sloveniji. Sto je najgore naoruzanje nije naraucio ili preuzeo Cengic vec Abdic.PM72 wrote:http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Bh ... koj/173759
Hoćeš li još koji "relevantan" izvor?
Veliš,slovenci nam mahnuli helikopter jer nije bilo keša? Čenga nije imao keša? Ili vlada RBiH ispred koje je sve nabavke vršio taj isti Čenga. A ti isti slovenci koriste taj "naš" helikopter za potrebe svojih specijalaca a kao vrhunac bezobrazluka,u nekoliko navrata su istim dolazili u Sarajevo.Da nismo sataraš od države kakav jesmo,odmah bi ga blokirali još na heliodromu.
Nezavisne inace ni stapom ne taknem al ovaj put sam pogledao... Divota od clanka i kretenizam nevidjeni...
SARAJEVO - Ministarstvo odbrane Turske zatražilo je od Ministarstva odbrane BiH i Vlade FBiH da u februaru bude održan sastanak na kojem bi se raspravljalo o sudbini pet vojnih helikoptera Mi-24, vrijednih oko 2,5 miliona KM.
Naime, ovi helikopteri, koje je Armija BiH kupila davne 1995. godine, već 17 godina nalaze se u hangarima u Ankari i najvjerovatnije će završiti u starom gvožđu jer vlasti BiH o ovom problemu uopšte ne žele da razgovaraju.
"Na tu tema nema sagovornika. Nekoliko puta smo mi iz RS pokušavali da pokrenemo to pitanje, ali nismo naišli na razumijevanje. Za popravku tih helikoptera potrebno je oko 1,5 miliona KM i mogli bi biti iskorišteni prilikom obuke ili gašenja požara u BiH, međutim niko o tome ne želi da vodi računa", kazala je Dušanka Majkić, predsjednik Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH.
Trenutna cijena jednog Mi-24 je oko 35mio $. Bosna je ocigledno dobila 5 za 2.5mio miliona KM. Koje bi Dusanka popravila za 1.5mio KM (provjeri koliko je HR kostao servis za puno manji helikopter) da bi ga koristila za gasenje pozara....
Ovo je Mi24:
Inace se vjerovatno radi o puno jeftnijem Mi8 koji je koristen u BIH i HR... Za ilustraciju gluposti... Samo obnova jednog Mi8 je HR kostala 6mio $. Mi24 je bar razred vise...
Mi24 je jurišni helikopter.Mi 8 je transportni.Armija BiH nije imala niti jedan Mi24 a valjao bi pravo.Kupljeni u Ukrajini 1995 a truhnu u Turskoj.Ako ne vjeruješ nezavisnim,onda ukucaj "helikopteri Mi24 armije BiH" pa ćeš vidjeti još mnogo toga...
-
N-E regija
#629 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Proveo sam rat u BiH i imam familije i prijatelja od Save do mora i od Une do Drine. Neki pojedinci (ali iz svih mjesta u BiH) koje sam upoznao tvrde da ih je Alija prodao za Vogošću, Vareš itd. Ja se sad pitam da li je moguće prodati nešto gdje se nalaze stanovništvo i teritorija koja nije u tvom vlasništvu bez da se podigne velika gungula ili čak pobuna tih ljudi i sigurno ne bi dozvolili kupcu te teritorije da to mirno preuzme već bi se borili za svoje svim i svačim. Stavite se u poziciju da iza sebe imate nekoliko miliona ljudi koji su totalno nespremni za rat ili bilo kakav sukob, a drugi vam najavljuju rat i istrebljenje; šta bi ste učinili??? Ja bih kao i A.I. kupovao vrijeme riječima ili izjavama tipa da ovo nije naš rat i da rata neće biti, a istovremeno pravio jedinice (PL) koje će se donekle moći suprostaviti neprijatelju (agresoru) i tako bi svi normalni ljudi uradili. To je isto kao da kažemo da je Tito i KPJ kriva za napad Njemačke na Jugoslaviju jer trebali su šutiti (bolje rat nego pakt, bolje grob nego rob) i prihvatiti kvislinšku ulogu podpadanja pod okupaciju od strane III Rajha. Da li nas je A.I. trebao ostaviti u krnjoj Jugoslaviji bez mogućnosti da se branimo za sebe i svoju čast. To bi onda bio građanski, unutar državni rat u kojem bi sve pozitivne kritike dobili Vlada te Jugoslavije kako ona hoće da zavede mir itd. Alija I. je čovjek koji je mudar i iskusan političar, a ne emotivno-subjektivna individua koja reaguje na prvu uvijek i u svakom trenutku je znao "smiriti loptu" i odigrati najbolje u tom trenutku. Mene je sramota što tog čovjeka nepoštujemo više i ponosimo se što smo bili s njim u najtežim trenucima za jednu i jedinu nam domovinu .
-
oridjidji
#630 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Nezavisne, RS, Banja Luka, ma daj.PM72 wrote:http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Bh ... koj/173759
Veliš,slovenci nam mahnuli helikopter jer nije bilo keša? Čenga nije imao keša? Ili vlada RBiH ispred koje je sve nabavke vršio taj isti Čenga. A ti isti slovenci koriste taj "naš" helikopter za potrebe svojih specijalaca a kao vrhunac bezobrazluka,u nekoliko navrata su istim dolazili u Sarajevo.Da nismo sataraš od države kakav jesmo,odmah bi ga blokirali još na heliodromu.
- Ali Kemal
#631 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Hajd da ne komentarisemo to koliko je bio mudar, ali odakle crpis izjavu da je bio iskusan, kada je tek postao profesionalni politicar 1991N-E regija wrote:Alija I. je čovjek koji je mudar i iskusan političar, a ne emotivno-subjektivna individua koja reaguje na prvu uvijek i u svakom trenutku je znao "smiriti loptu" i odigrati najbolje u tom trenutku.
I to pravo na poziciju predsjednika predsjednistva, bez da je vodio makar neku mjesnu zajednicu
Pored toga na tu poziciju je sjeo preko reda, jer nije dobio najvise glasova, da dodamo da je ta pozicija rotirajuca na godinu, ali je on i to uzurpirao i ignorisao rotaciju.
Sam naslov knjige je prakticno dilema, ali dovoljno za pocetak, s obzirom kakva nedemokratska propagnandnapoliticka i medijska atmosfera vlada u BiH poslijednjih 25 godina.
Duboko sam uvjeren da ce doci jos knjiga sa naslovima u kojima nece biti ni dileme
-
broj dva
#632 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
--------Arteta wrote:Ljudi bez imalo morala pljuju po najvecem Bosnjaku svih vremena koji nam je sve ovo omogucio sto danas imamo.
Umjesto da mu odu na mezar, prouce fatihu i kazu hvala ti za sve ovo sto danas imamo jer bez tebe nista od ovog nebi mogli imati.
Naravno, ne pljuju ga samo ljudi bez morala, nego i ustase i cetnici koji zare i pale po drustvenim mrezama kako bi blatili tog covjeka bez kojeg nista ovo danas nebi imali.
Oni mogu pljuvati po velikom Aliji ali neka znaju da je on besmrtan sve dok njegova krv cuva sve ove blagodati koje nam je on omogucio, hvala mu za sve.
Sta to danas imas sto ti je on omogucio ?
Koje bola blagodati, cjela drzava je na nivou nerazvijene africke vukojebine osim mozda pravovjerni iz SDA, HDZ i oni treci govana.
Nek mu ide na mezar ko hoce i neka uce sta hoce ali bez njega bi samo nekog boljeg lidera mogli imati, mozda neko posteniji sto ne bi krao i ponasao sa kao da je drzava njegov licni pasaluk, mozda nekog ko bi prioritirao razvoj privrede, jacanje gradjanski prava, jacanje srednje klase, uvodjenje zakona...a Aliju takva stvari nisu bas interesovale.
Nema od mene nikakvu zahvalu, nikakvo postovanje nego samo prezir i zal za izgubljenim godinama i utvrdjivanjem nepotizma i kriminala kao normalnog poslovanja drzave.
Sin sto mu je babo ostavio drzavu u amanet nije ni malo bolji.
- Arteta
#633 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Naravno da je moguce, prebacis lidere iz tog mjesta na sigurno, a stoku (narod) ostavis da gine.N-E regija wrote:Proveo sam rat u BiH i imam familije i prijatelja od Save do mora i od Une do Drine. Neki pojedinci (ali iz svih mjesta u BiH) koje sam upoznao tvrde da ih je Alija prodao za Vogošću, Vareš itd. Ja se sad pitam da li je moguće prodati nešto gdje se nalaze stanovništvo i teritorija koja nije u tvom vlasništvu bez da se podigne velika gungula ili čak pobuna tih ljudi i sigurno ne bi dozvolili kupcu te teritorije da to mirno preuzme već bi se borili za svoje svim i svačim. Stavite se u poziciju da iza sebe imate nekoliko miliona ljudi koji su totalno nespremni za rat ili bilo kakav sukob, a drugi vam najavljuju rat i istrebljenje; šta bi ste učinili??? Ja bih kao i A.I. kupovao vrijeme riječima ili izjavama tipa da ovo nije naš rat i da rata neće biti, a istovremeno pravio jedinice (PL) koje će se donekle moći suprostaviti neprijatelju (agresoru) i tako bi svi normalni ljudi uradili. To je isto kao da kažemo da je Tito i KPJ kriva za napad Njemačke na Jugoslaviju jer trebali su šutiti (bolje rat nego pakt, bolje grob nego rob) i prihvatiti kvislinšku ulogu podpadanja pod okupaciju od strane III Rajha. Da li nas je A.I. trebao ostaviti u krnjoj Jugoslaviji bez mogućnosti da se branimo za sebe i svoju čast. To bi onda bio građanski, unutar državni rat u kojem bi sve pozitivne kritike dobili Vlada te Jugoslavije kako ona hoće da zavede mir itd. Alija I. je čovjek koji je mudar i iskusan političar, a ne emotivno-subjektivna individua koja reaguje na prvu uvijek i u svakom trenutku je znao "smiriti loptu" i odigrati najbolje u tom trenutku. Mene je sramota što tog čovjeka nepoštujemo više i ponosimo se što smo bili s njim u najtežim trenucima za jednu i jedinu nam domovinu .
- Tito_i_Partija
#634 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Proful'o si poentu njegovog posta, al' ono bas momacki.broj dva wrote:--------Arteta wrote:Ljudi bez imalo morala pljuju po najvecem Bosnjaku svih vremena koji nam je sve ovo omogucio sto danas imamo.
Umjesto da mu odu na mezar, prouce fatihu i kazu hvala ti za sve ovo sto danas imamo jer bez tebe nista od ovog nebi mogli imati.
Naravno, ne pljuju ga samo ljudi bez morala, nego i ustase i cetnici koji zare i pale po drustvenim mrezama kako bi blatili tog covjeka bez kojeg nista ovo danas nebi imali.
Oni mogu pljuvati po velikom Aliji ali neka znaju da je on besmrtan sve dok njegova krv cuva sve ove blagodati koje nam je on omogucio, hvala mu za sve.
Sta to danas imas sto ti je on omogucio ?
Koje bola blagodati, cjela drzava je na nivou nerazvijene africke vukojebine osim mozda pravovjerni iz SDA, HDZ i oni treci govana.
Nek mu ide na mezar ko hoce i neka uce sta hoce ali bez njega bi samo nekog boljeg lidera mogli imati, mozda neko posteniji sto ne bi krao i ponasao sa kao da je drzava njegov licni pasaluk, mozda nekog ko bi prioritirao razvoj privrede, jacanje gradjanski prava, jacanje srednje klase, uvodjenje zakona...a Aliju takva stvari nisu bas interesovale.
Nema od mene nikakvu zahvalu, nikakvo postovanje nego samo prezir i zal za izgubljenim godinama i utvrdjivanjem nepotizma i kriminala kao normalnog poslovanja drzave.
Sin sto mu je babo ostavio drzavu u amanet nije ni malo bolji.
-
broj dva
#635 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Moguce, politika mi je samo hobi...
- Tito_i_Partija
#636 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Njegov post je satiricno napisan, i sustini se slazete.
-
broj dva
#637 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
--------Tito_i_Partija wrote:Njegov post je satiricno napisan, i sustini se slazete.
Malo je tesko skontati satiru u 5-6 redova na ekranu - u usmenoj komunikaciji ima dovoljno neverbalni ukazatelja na ironiju ili satiru tako da vecina ljudi (osim Sheldona) nema problema sa tim ali onlije je malo teze.
Kazes da je satiricno - onda vjerovatno da imam neke predstave gdje korisnik "Arteta" stoji politicki mozda sam i mogao to da shvatim ali kako ne znam ja sam odigrao na prvu i mozda fulio sta ces, rizik online komunikacije...
- klavirdžija
#638 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Ovo drugo je klasični prozirni falsifikat, ne odveć inteligentan takav. Mejdžor ili bilo koji vodeći sjeverozapadni, a posebno britanski političar i premijer sve da je nekim čudom ovakve gluposti i mislio, nikad, ali baš nikad, ih ne bi napisao pa još i cirkulisao okolo.and wrote:ima li ovih stvari u knjizi i da li su one mogle uticati na Alijinu ulogu a i ponašanje nekih strana u sukobu?
- Gojeni H
#639 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Koordinirana agresija.
od 5:30 pa dalje, evo zasto se ni u policiji nije moglo previse odraditi i zasto se i tu moralo raditi van sistema. SDS je imao svoje kadrove u skoro svim policijskim stanicama.
od 5:30 pa dalje, evo zasto se ni u policiji nije moglo previse odraditi i zasto se i tu moralo raditi van sistema. SDS je imao svoje kadrove u skoro svim policijskim stanicama.
- Tabhana
#640 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Alija je kriv za rat u BiH.
Alija je kriv za genocide širom BiH.
Alija je kriv za sva silovanja tokom agresije u BiH.
Alija je kriv jer je prodao sve samo radi Sarajeva.
Alija je kriv jer je potpisao mir nakon tri godine.
Alija je kriv što je uopće ulazio u rat, trebao se odmah predati.
Alija je kriv što je htio da Muslimani napokon dobiju i nacionalni identitet, dva stoljeća kasnije u odnosu na druge.
Alija je kriv što se raspala Jugoslavija.
Alija je kriv što je Bosna bila kurva koju su htjeli malo jedni, malo drugi.
Alija je kriv za sve.
I mrtav Alija je evo i dalje kriv.
Alija je kriv za genocide širom BiH.
Alija je kriv za sva silovanja tokom agresije u BiH.
Alija je kriv jer je prodao sve samo radi Sarajeva.
Alija je kriv jer je potpisao mir nakon tri godine.
Alija je kriv što je uopće ulazio u rat, trebao se odmah predati.
Alija je kriv što je htio da Muslimani napokon dobiju i nacionalni identitet, dva stoljeća kasnije u odnosu na druge.
Alija je kriv što se raspala Jugoslavija.
Alija je kriv što je Bosna bila kurva koju su htjeli malo jedni, malo drugi.
Alija je kriv za sve.
I mrtav Alija je evo i dalje kriv.
- Gojeni H
-
Walther
#642 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Jesi ti funkcionalno malkice funkcionalno nepismen? Oruzje je narucio i preuzeo Fikret Abdic. Onda je naletio Hasan Cengic na JJ i fasovao fakturu. Naravno nije imao novca i Slovenci su uzeli helikopter.PM72 wrote:Abdić naručio Bell?Walther wrote:Da... Bell je ostao u Sloveniji jer nije bilo kesa. I danas je u Sloveniji. Sto je najgore naoruzanje nije naraucio ili preuzeo Cengic vec Abdic.PM72 wrote:http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Bh ... koj/173759
Nezavisne inace ni stapom ne taknem al ovaj put sam pogledao... Divota od clanka i kretenizam nevidjeni...
SARAJEVO - Ministarstvo odbrane Turske zatražilo je od Ministarstva odbrane BiH i Vlade FBiH da u februaru bude održan sastanak na kojem bi se raspravljalo o sudbini pet vojnih helikoptera Mi-24, vrijednih oko 2,5 miliona KM.
Naime, ovi helikopteri, koje je Armija BiH kupila davne 1995. godine, već 17 godina nalaze se u hangarima u Ankari i najvjerovatnije će završiti u starom gvožđu jer vlasti BiH o ovom problemu uopšte ne žele da razgovaraju.
"Na tu tema nema sagovornika. Nekoliko puta smo mi iz RS pokušavali da pokrenemo to pitanje, ali nismo naišli na razumijevanje. Za popravku tih helikoptera potrebno je oko 1,5 miliona KM i mogli bi biti iskorišteni prilikom obuke ili gašenja požara u BiH, međutim niko o tome ne želi da vodi računa", kazala je Dušanka Majkić, predsjednik Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH.
Trenutna cijena jednog Mi-24 je oko 35mio $. Bosna je ocigledno dobila 5 za 2.5mio miliona KM. Koje bi Dusanka popravila za 1.5mio KM (provjeri koliko je HR kostao servis za puno manji helikopter) da bi ga koristila za gasenje pozara....
Ovo je Mi24:
Inace se vjerovatno radi o puno jeftnijem Mi8 koji je koristen u BIH i HR... Za ilustraciju gluposti... Samo obnova jednog Mi8 je HR kostala 6mio $. Mi24 je bar razred vise...![]()
Mi24 je jurišni helikopter.Mi 8 je transportni.Armija BiH nije imala niti jedan Mi24 a valjao bi pravo.Kupljeni u Ukrajini 1995 a truhnu u Turskoj.Ako ne vjeruješ nezavisnim,onda ukucaj "helikopteri Mi24 armije BiH" pa ćeš vidjeti još mnogo toga...
Mi24 Bosna nikad nije imala nit joj je trebao. Sve da je imala novca (a nije), da je imala pilote (a nije) vazila je zabrana leta. Srbi su svakako imali jacu PVO. Mi4 kosta nesto preko 30mio $, u to dodaj obuku i sve periferije (opremu i naoruzanje). Servis takvog helikoptera je bar 5mio $.
Mi8 je Bosna imala, koristila i koristi i danas. Isto tako radi se o dosta jeftnijem helikopteru koji bi se mogao koristiti za gasenje pozara. Kod Mi24 to nije moguce.
- and
#643 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
a ti znaš da je falsifikat?klavirdžija wrote:Ovo drugo je klasični prozirni falsifikat, ne odveć inteligentan takav. Mejdžor ili bilo koji vodeći sjeverozapadni, a posebno britanski političar i premijer sve da je nekim čudom ovakve gluposti i mislio, nikad, ali baš nikad, ih ne bi napisao pa još i cirkulisao okolo.and wrote:ima li ovih stvari u knjizi i da li su one mogle uticati na Alijinu ulogu a i ponašanje nekih strana u sukobu?
- Danguba
#644 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Zna. Objavio Djogo u Zvornickom jezeru.and wrote: a ti znaš da je falsifikat?
- Ali Kemal
#645 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Kakve su ovo nebulozeTabhana wrote: Alija je kriv što je htio da Muslimani napokon dobiju i nacionalni identitet, dva stoljeća kasnije u odnosu na druge.
Pa Alije je bio protiv naziva Bosnjak
-
Mohamad Sissoko
#646 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Ako je neko protiv odredjenog naziva nije odmah protiv nacije i identiteta pocetnice.Ali Kemal wrote:Kakve su ovo nebulozeTabhana wrote: Alija je kriv što je htio da Muslimani napokon dobiju i nacionalni identitet, dva stoljeća kasnije u odnosu na druge.![]()
Pa Alije je bio protiv naziva BosnjakZa to treba zahvaliti Filipovicu i Zulfikarpasicu
- Gojeni H
#647 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Molim te dozvoli mi da citiram dijelove knjige Sukob civilizacija (The clash of civilizations and the remaking od world order) od profesora Samuela Huntingtona:klavirdžija wrote:Ovo drugo je klasični prozirni falsifikat, ne odveć inteligentan takav. Mejdžor ili bilo koji vodeći sjeverozapadni, a posebno britanski političar i premijer sve da je nekim čudom ovakve gluposti i mislio, nikad, ali baš nikad, ih ne bi napisao pa još i cirkulisao okolo.and wrote:ima li ovih stvari u knjizi i da li su one mogle uticati na Alijinu ulogu a i ponašanje nekih strana u sukobu?
Evropske sile decidno izjavljuju da ne zele muslimansku drzavu, Tursku, unutar Evropske unije, te ne gledaju sa simpatijama formiranje druge muslimanske drzave, Bosne, na evropskom kontinentu. Str. 126
Evropljani zauzvrat, izrazili su bojazan da bi moglo doci do nastajanja muslimanske drzave na prostoru bivse Jugoslavije, koja bi sacinjavala bazu za sirenje imigracije i islamskog fundamentalizma, ojacavajuci ono sto je Zak Sirak nazvao "les odeurs d'Islam" u Evropi. str. 271
- Banksy
#648 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Bar su popravili imena.klavirdžija wrote:Ovo drugo je klasični prozirni falsifikat, ne odveć inteligentan takav. Mejdžor ili bilo koji vodeći sjeverozapadni, a posebno britanski političar i premijer sve da je nekim čudom ovakve gluposti i mislio, nikad, ali baš nikad, ih ne bi napisao pa još i cirkulisao okolo.and wrote:ima li ovih stvari u knjizi i da li su one mogle uticati na Alijinu ulogu a i ponašanje nekih strana u sukobu?
Što ne dovodi u pitanje zlonamjernost tadašnje britanske zvanične politike prema Bosni ...
-
PM72
#649 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Bez uvrede ali brkaš pojmove i dešavanja.Ponašaš se kao da si svjedok šverca Čenge i Fikreta."Naletio" Čenga a ovaj mu utrapio fakturu.Jesi ti funkcionalno malkice funkcionalno nepismen? Oruzje je narucio i preuzeo Fikret Abdic. Onda je naletio Hasan Cengic na JJ i fasovao fakturu. Naravno nije imao novca i Slovenci su uzeli helikopter.
Mi24 Bosna nikad nije imala nit joj je trebao. Sve da je imala novca (a nije), da je imala pilote (a nije) vazila je zabrana leta. Srbi su svakako imali jacu PVO. Mi4 kosta nesto preko 30mio $, u to dodaj obuku i sve periferije (opremu i naoruzanje). Servis takvog helikoptera je bar 5mio $.
Mi8 je Bosna imala, koristila i koristi i danas. Isto tako radi se o dosta jeftnijem helikopteru koji bi se mogao koristiti za gasenje pozara. Kod Mi24 to nije moguce.
Mi24 je jurišni helikopter a za Armiju je bio nedosanjani san.Čuj,nije nam trebao?
- GeeTnT
#650 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Danguba wrote:Zna. Objavio Djogo u Zvornickom jezeru.and wrote: a ti znaš da je falsifikat?