Klub filma
Moderator: _BataZiv_0809
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#376 Re: Klub filma
Gledam Leon the Professional, ali jedva, smori me
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#378 Re: Klub filma
Jedva sam izdrzo do kraja. Ima film svoju estetiku i specificnost, ne sporim. Blago koketiranje sa Lolitom mi je bilo crindge...Mozda samo nisam bio raspolozen, a mozda sam ocekivao previse jer film dobro kotira na stranicama koje pratim. Bukvalno sam izboksovao da pogledam do kraja, smorio me 
- Tito_i_Partija
#379 Re: Klub filma
Adaptirati Batman-a na bilo koji ozbiljniji nacin podrazumijeva koristenje hladne i isprane palete. Jednostavno nista drugo ne funkcionise, jer takav je bukvalno svaki njegov comic koji je imalo popularan i uticajan. Sve ostalo zavrsi u stilu pokojnog Joel-a Schumacher-a, a dobro znamo kako to izgleda.dale cooper wrote: ↑10/09/2020 14:50Vidi, ne kažem da negdje korištenje ove hladnije i isprane palete nije prikladno. Apsolutno je sjajno u betmen trilogiji, kao i u ovim
spomenutim Denisovim filmovima. Ali imam osjećaj da ta paleta postaje lijeni i defaultni označitelj "mračnog i ozbiljnog" filma.
Refn i Cosmatos su dobar primjer režisera koji prave pitch dark filmove koristeći toplu paletu i jarke boje.
Licno mislim da ovdje hladnija paleta godi i da Villeneuve zna kako da je iskoristi za maksimalni efekat.
- Tito_i_Partija
#380 Re: Klub filma
Nije lahko sa filmom koji je 26 godina star, care moj._BataZiv_0809 wrote: ↑11/09/2020 00:02 Jedva sam izdrzo do kraja. Ima film svoju estetiku i specificnost, ne sporim. Blago koketiranje sa Lolitom mi je bilo crindge...Mozda samo nisam bio raspolozen, a mozda sam ocekivao previse jer film dobro kotira na stranicama koje pratim. Bukvalno sam izboksovao da pogledam do kraja, smorio me![]()
Licno nisam gled'o ovaj film odavno, vjerovatno otkad je izas'o davne 1994 godine, al' recimo sto se tice Besson-a, The Fifth Element i do dan danas me jako dobro zabavi, i gledam ga skoro svake godine. Jebeno dobra avantura za svaki uzrast.
Predlazem da gospodin @ExNihilo pogleda ovaj film, i da nam da svoje strucno misljenje.
- ExNihilo
#381 Re: Klub filma
Peti element ili Leona?Tito_i_Partija wrote: ↑11/09/2020 07:39Nije lahko sa filmom koji je 26 godina star, care moj._BataZiv_0809 wrote: ↑11/09/2020 00:02 Jedva sam izdrzo do kraja. Ima film svoju estetiku i specificnost, ne sporim. Blago koketiranje sa Lolitom mi je bilo crindge...Mozda samo nisam bio raspolozen, a mozda sam ocekivao previse jer film dobro kotira na stranicama koje pratim. Bukvalno sam izboksovao da pogledam do kraja, smorio me![]()
![]()
Licno nisam gled'o ovaj film odavno, vjerovatno otkad je izas'o davne 1994 godine, al' recimo sto se tice Besson-a, The Fifth Element i do dan danas me jako dobro zabavi, i gledam ga skoro svake godine. Jebeno dobra avantura za svaki uzrast.
Predlazem da gospodin @ExNihilo pogleda ovaj film, i da nam da svoje strucno misljenje.![]()
Peti element isto gledam relativno često, i blizak mi je srcu. Leeloo Dallas mul-ti-pass.
Leona nisam gledao odavno. Volio sam ga with all my heart. Strah me pogledati ponovo.
Pogledam Leona u sklopu projekta "kucamo na vrata zaboravljenih asova", pa se javim opet.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#382 Re: Klub filma
Fifth element je u top 10 filmova koje sam najvise puta pogledao, opcenito jedan od prvih filmova koji sam istinski zavolio, medju prvim koji sam gledao u kinu i imam i dalje originalnu VHS kasetu u izdanju Blitza koju sam kupio u Zagrebu.Tito_i_Partija wrote: ↑11/09/2020 07:39Nije lahko sa filmom koji je 26 godina star, care moj._BataZiv_0809 wrote: ↑11/09/2020 00:02 Jedva sam izdrzo do kraja. Ima film svoju estetiku i specificnost, ne sporim. Blago koketiranje sa Lolitom mi je bilo crindge...Mozda samo nisam bio raspolozen, a mozda sam ocekivao previse jer film dobro kotira na stranicama koje pratim. Bukvalno sam izboksovao da pogledam do kraja, smorio me![]()
![]()
Predlazem da gospodin @ExNihilo pogleda ovaj film, i da nam da svoje strucno misljenje.![]()
Nadodaj da sam kao dijete iz porusene Bosne prvi put bio u velikom i modernom kinu te neke 1997 u Zagrebu, pa je i to uticalo na utisak. Ali nedavno je bio na nekom od filmskih kanala, Fox ili Tv1000, bez treptaja sam ga pogledao i ekstra se zabavio
Mozda sam Leona trebao gledati ranije, ne znam, znam samo da mi je bio poprilicno dosadan
- ExNihilo
#383 Re: Klub filma
Ima dosta tih 90s klasika koji iz nekog razloga ne sjedu dobro kad ih prvi put gledaš in this day and age. Ja sam, recimo, nedavno po prvi put gledao mnogo hvaljeni Falling down. Utisak je not great, not terrible.
I kad već pričamo gore o paletama boja, zašto većina filmova iz 90tih, naročito prve polovice devedesetih, ima depresivni sivkasto-žuti kolor? To sam se baš zapitao dok sam gledao Falling down.
Pitanje tehnologije ili izbora? Osamdesete su bile colorful.
I kad već pričamo gore o paletama boja, zašto većina filmova iz 90tih, naročito prve polovice devedesetih, ima depresivni sivkasto-žuti kolor? To sam se baš zapitao dok sam gledao Falling down.
Pitanje tehnologije ili izbora? Osamdesete su bile colorful.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#384 Re: Klub filma
Ahh 90's The last great decade
Kakva decenija, tacno mi bude drago sto sam rastao u 90tim
Kakva decenija, tacno mi bude drago sto sam rastao u 90tim
- ExNihilo
#385 Re: Klub filma
Devedesete su nove osamdesete sa aspekta nostalgije. 
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#386 Re: Klub filma
To ce vjerujem biti tako sa svakom dekadom kada generacije koje su rasle u njoj daleko prebace 30tu
Ali devedesete su tako revolucionarne i nevjerovatne da su svakako jako posebna dekada
"90's The last great decade" je odlican dokumentarac u izdanju National Geographica, svakako preporuka, valjda nije off topic.
P.S. Imaju i "80's The decade that made us", ali me nije uradila, bez obzira sto sam ogroman fan estetike 80-tih, nije isto ako nisi prozivio dzaba je
Ali devedesete su tako revolucionarne i nevjerovatne da su svakako jako posebna dekada
"90's The last great decade" je odlican dokumentarac u izdanju National Geographica, svakako preporuka, valjda nije off topic.
P.S. Imaju i "80's The decade that made us", ali me nije uradila, bez obzira sto sam ogroman fan estetike 80-tih, nije isto ako nisi prozivio dzaba je
-
nekome
#387 Re: Klub filma
80-te ce biti za pamcenje, imale su kulturni procvat kao rijetko koja decenija, i to svugdje u svjetu, pogotov za muziku
90-te dominira rast tehnologije, zbog racunara i interneta, nove stvari pa novi pogled
Sto se filma tice, Leon je meni i danas dobar kao i prvi dan. I jedan je od rijetkih filmova koji se moze ponovo gledati jer poenta filma nije radnja nego osjecaj koji prenosi. Kome se svidja Leon, nek pogleda i Nikitu od istog rezisera. Jednako dobar. Nakon petog elementa ne znam sta je Luc snimio da valja ali ono zadnje sto sam gledao su velika razocarenja.
90-te dominira rast tehnologije, zbog racunara i interneta, nove stvari pa novi pogled
Sto se filma tice, Leon je meni i danas dobar kao i prvi dan. I jedan je od rijetkih filmova koji se moze ponovo gledati jer poenta filma nije radnja nego osjecaj koji prenosi. Kome se svidja Leon, nek pogleda i Nikitu od istog rezisera. Jednako dobar. Nakon petog elementa ne znam sta je Luc snimio da valja ali ono zadnje sto sam gledao su velika razocarenja.
-
kakavdanakneiskustvu
#388 Re: Klub filma
Leon je jedan od najboljih filmova koje sam gledao
- Tito_i_Partija
#389 Re: Klub filma
Pardon, mislio sam na Leona. Al' drago mi je da se tebi i Bati svidja peti element, jer je prosto fan-tas-tican. Akcija, komedija, romansa, avantura, i sve to upakovano u setting svemira sa odlicnim glumcima i rezijom. Film ima jednostavno sve da ti odmah poboljsa raspolozenje. Ona scena kada se Chris Tucker prvi put pojavi u filmu mi je jedna od najboljih stvari koje sam ikad vidio u bilo kojem filmu.ExNihilo wrote: ↑11/09/2020 07:46 Peti element ili Leona?
Peti element isto gledam relativno često, i blizak mi je srcu. Leeloo Dallas mul-ti-pass.![]()
Leona nisam gledao odavno. Volio sam ga with all my heart. Strah me pogledati ponovo.Ali ima tako filmova, kojima se plašiš vratiti, da ne razbiješ uspomenu, pa kada se ipak vratiš, zavoliš ih još više. Takav je meni bio slučaj i sa Petim elementom.
Pogledam Leona u sklopu projekta "kucamo na vrata zaboravljenih asova", pa se javim opet.
A sto se tice Leona, rado bih ga opet pogled'o, mada ono sto kazes malo se bojim sta ce uradit' s onom lijepom memorijom koju sam im'o o njemu. Prosle godine sam se tako sjebo kad sam gled'o Highlander (prvi dio). Sjecam se da sam ga volio k'o dijete, Sean Connery mi bio car, Queen i Michael Kamen radili odlican soundtrack koji mi se i danas vrti po Winampu. Nisam bio skroz naivan, znao sam da je gluma Lamberta ocajna, al' mi to nije pokvarilo utisak kad sam ga prvi put gled'o. I hajde reko da malo zadovoljim tu djeciju nostalgiju.
Bolje da nisam.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#390 Re: Klub filma
Da, iako nisam fan SF-a Fifth Element mi je brutalan. Bruce Willis je vec tada pokazivao da je najbolji glumac medju holivudskim tough guyevima, Chris Tucker je standardno fenomenalan, kao i Mila Jovovic, a Gary Oldman je naprosto brutalan.
Mada je meni najdrazi lik i generalno najpogodjenija uloga i gluma-Vito Cornelius
Mada je meni najdrazi lik i generalno najpogodjenija uloga i gluma-Vito Cornelius
- ExNihilo
#391 Re: Klub filma
Eh, kad bi Dennis našao načina da u svom Duneu oda počast veličanstvenoj i besmrtnoj pjesmi Iron Maidena (dole u prepjevu Dream Theatra) koju je roman inspirisao, a koje je inspirisala mene da inicijalno pročitam Dune.
Ako ništa, pa onda zbog onog čangrizala Herberta koji je Maidenu, kada su ga ovi zamolili da svoju pjesmu nazovu "Dune", rekao da mrzi muziku, a posebno muziku poput one koju svira Maiden, i da će ih tužiti do boga.
Pjesma je onda nazvana još prikladnijim naslovom - To Tame a Land. Fremeni bi bili ponosni.
*Still the best adaptation of Dune*
Ako ništa, pa onda zbog onog čangrizala Herberta koji je Maidenu, kada su ga ovi zamolili da svoju pjesmu nazovu "Dune", rekao da mrzi muziku, a posebno muziku poput one koju svira Maiden, i da će ih tužiti do boga.
Pjesma je onda nazvana još prikladnijim naslovom - To Tame a Land. Fremeni bi bili ponosni.
*Still the best adaptation of Dune*
He is the king of all the land
In the Kingdom of the sands
Of a time tomorrow
He rules the sandworms and the Fremen
In a land amongst the stars
Of an age tomorrow
He is destined to be a King
He rules over everything
On the land called planet Dune
Bodywater is your life
And without it you would die
On the desert the planet Dune
Without a stillsuit you would fry
On the sands so hot and dry
In a world called Arrakis
It is a land that's rich in spice
The sandriders and the "mice"
That they call the "Muad'Dib"
He is the Kwizatz Haderach
He is born of Caladan
And will take the Gom Jabbar
He has the power to foresee
Or to look into the past
He is the ruler of the stars
The time will come for him
To lay claim his crown
And then the foe
Yes, they'll be cut down
You'll see he'll be
The best that there's been
Messiah supreme
True leader of men
And when the time
For judgement's at hand
Don't fret, he's strong
And he'll make a stand
Against evil and fire
That spreads through the land
He has the power
To make it all end
- johnnykola
#392 Re: Klub filma
Leona sam u kinu gledao. Ona scena s rupicama na ormanu i masakr nad familijom su ludnica. Cijeli film je pravi teški triler, haman k'o Seven. Odličan. U rangu mi je istom Peti element. I preteče Veliko plavetnilo, a tek Nikita su beton.
Poigrajte se ako hoćete na linku.
Poigrajte se ako hoćete na linku.
Last edited by johnnykola on 12/09/2020 09:44, edited 2 times in total.
-
kakavdanakneiskustvu
#393 Re: Klub filma
treći sam u kvizu trenutnojohnnykola wrote: ↑11/09/2020 17:17 Leona sam u kinu gledao. Ona scena s rupicama na ormanu i masakr nad familijom su ludnica. Cijeli film je pravi teški triler, haman k'o Seven. Odličan. U rangu mi je istom Peti element. I preteče Veliko plavetnilo, a tek Nikita su beton.
Pograjte se ako hoćete na linku. :-D
- johnnykola
#394 Re: Klub filma
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#395 Re: Klub filma
Moneyball ugasio nakon pola sata
-
90minut
#396 Re: Klub filma
Leon smor, moneyball nakon pola sata..
Šta je slijedece.
Šta je slijedece.
- ExNihilo
#397 Re: Klub filma
Sjećam se da Bati nije valjao ni Black Swan.
Meni je to još uvijek jedini film kojeg sam odmah nakon prvog gledanja pregledao još jednom. Onda sam ga treći put posjetio iste godine, dakle 2010., i nisam mu se više vraćao. Čista desetka.
Međutim, kako u zadnje vrijeme kontam da je Aronofsky neviđena prevara, naročito nakon onog flopa Mother!, počinjem da zazirem od ponovnog gledanja Black Swana.
To će mi biti finale projekta "kucamo na vrata zaboravljenih asova".
Meni je to još uvijek jedini film kojeg sam odmah nakon prvog gledanja pregledao još jednom. Onda sam ga treći put posjetio iste godine, dakle 2010., i nisam mu se više vraćao. Čista desetka.
Međutim, kako u zadnje vrijeme kontam da je Aronofsky neviđena prevara, naročito nakon onog flopa Mother!, počinjem da zazirem od ponovnog gledanja Black Swana.
To će mi biti finale projekta "kucamo na vrata zaboravljenih asova".
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#398 Re: Klub filma
Moneyball je dobar, nije iskljuceno da mu se vratim jos jednim pokusajem, ali jebe me sto se ne razumijem u baseball
ni u pravila, ni u timove, ni u igrace. Otprilike ko haznadar u bh politicku situaciju, samo bez entuzijazma
Upalio sam onda Green Mile, u maniru kucanja na vrata zaboravljenih asova jer sam ga gledao prije 20 godina i vidim da je film remek djelo koje nije ostarilo sekunde.
Black Swan
zaboravio sam vrlo brzo taj film, sjecam se jedino ocajne glume Mile Kunis i onih nekakvih krvavih noktiju
Zbog cega je vama taj film dobar?
Upalio sam onda Green Mile, u maniru kucanja na vrata zaboravljenih asova jer sam ga gledao prije 20 godina i vidim da je film remek djelo koje nije ostarilo sekunde.
Black Swan
Zbog cega je vama taj film dobar?
- johnnykola
#399 Re: Klub filma
kakavdanakneiskustvu wrote: ↑11/09/2020 17:35treći sam u kvizu trenutnojohnnykola wrote: ↑11/09/2020 17:17 Leona sam u kinu gledao. Ona scena s rupicama na ormanu i masakr nad familijom su ludnica. Cijeli film je pravi teški triler, haman k'o Seven. Odličan. U rangu mi je istom Peti element. I preteče Veliko plavetnilo, a tek Nikita su beton.
Pograjte se ako hoćete na linku.![]()
Čestitam Danak na osvojenom trećem mjestu, tako je i ostalo na kraju.
Evo ponovno je aktivan (kliknite na link ispod slike):

Link