Klokotanje pri punom okretu tocka

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
CharlesBukowski

#1 Klokotanje pri punom okretu tocka

Post by CharlesBukowski »

Primjetio sam da mi se cuje nekakav zvuk (ne jak) slican klokotanju kada polako krenem u rikverc i pri tome je smotan puni. Zvuk se ne cuje uvijek, samo kad auto stoji parkirano neko vrijeme (npr. 2 dana) i samo pri kretanju. Skoro sam mijenjao gumice na balans stangama. Interesuje me sta bi to moglo biti. Inace, radi se Mercedsu c klasi koji je presao oko 83.000 km.
whow

#2 Re: Klokotanje pri punom okretu tocka

Post by whow »

CharlesBukowski wrote:Primjetio sam da mi se cuje nekakav zvuk (ne jak) slican klokotanju kada polako krenem u rikverc i pri tome je smotan puni. Zvuk se ne cuje uvijek, samo kad auto stoji parkirano neko vrijeme (npr. 2 dana) i samo pri kretanju. Skoro sam mijenjao gumice na balans stangama. Interesuje me sta bi to moglo biti. Inace, radi se Mercedsu c klasi koji je presao oko 83.000 km.
Cuj klokotanja , a gdje je zubor poluosovine i cvrkut kocnice ,bas me nasmija :lol: . Ne znam jarane i ja sam imao slican problem na Passatu B6 nesto je stugalo ali niko nije mogao skontati sta , na krju prodadoh auto jer me je to pravo nerviralo.
CharlesBukowski

#3 Re: Klokotanje pri punom okretu tocka

whow wrote:
CharlesBukowski wrote:Primjetio sam da mi se cuje nekakav zvuk (ne jak) slican klokotanju kada polako krenem u rikverc i pri tome je smotan puni. Zvuk se ne cuje uvijek, samo kad auto stoji parkirano neko vrijeme (npr. 2 dana) i samo pri kretanju. Skoro sam mijenjao gumice na balans stangama. Interesuje me sta bi to moglo biti. Inace, radi se Mercedsu c klasi koji je presao oko 83.000 km.
Cuj klokotanja , a gdje je zubor poluosovine i cvrkut kocnice ,bas me nasmija :lol: . Ne znam jarane i ja sam imao slican problem na Passatu B6 nesto je stugalo ali niko nije mogao skontati sta , na krju prodadoh auto jer me je to pravo nerviralo.
Jebiga, jeste smijesno. Ne znam kako da opisem drugacije kad nije lupanje. :) Kocnice jos nisu pocele da cvrkucu, a u rezervoaru zubori. :) Ono, ne desava se to uvijek, samo ponekad i iskljucivo kada smotam puni i krenem lagano u rikverc.
NEOPLAN

#4 Re: Klokotanje pri punom okretu tocka

Post by NEOPLAN »

kineticki zglob pokazuje prve znake dotrajalosti...
CharlesBukowski

#5 Re: Klokotanje pri punom okretu tocka

NEOPLAN wrote:kineticki zglob pokazuje prve znake dotrajalosti...
Citam na forumima da je znak dotrajalosti kinetickog lupanje. Medjutim, kod mene se vise cuje kao skripa remena i to samo kada je smotan puni i kada krecem u rikverc. U voznji se nista ne cuje. Pogresno sam se izrazio u naslovu. :)
jefferson

#6 Re: Klokotanje pri punom okretu tocka

Post by jefferson »

CharlesBukowski wrote:
Citam na forumima da je znak dotrajalosti kinetickog lupanje. Medjutim, kod mene se vise cuje kao skripa remena i to samo kada je smotan puni i kada krecem u rikverc. U voznji se nista ne cuje. Pogresno sam se izrazio u naslovu. :)
Halo raja, Mercedes=zadnja vuca! kaka ba kineticki zglob!
Nek ti provjere servo pumpu.
CharlesBukowski

#7 Re: Klokotanje pri punom okretu tocka

jefferson wrote:
CharlesBukowski wrote:
Halo raja, Mercedes=zadnja vuca! kaka ba kineticki zglob!
Nek ti provjere servo pumpu.
Da da zadnja vuca.
NEOPLAN

#8 Re: Klokotanje pri punom okretu tocka

Post by NEOPLAN »

Pa onda nije nista strasno, previdih da je Mercedes u pitanju. To se cuje kod svakog starijeg Mercedesa kad se smota pun zato sto pumpa povlaci vise ulja.....e sad, ako se bas bas glasno cuje, onda nije uredu. Za pocetak provjeri nivo ulja u servu, moze bit da negdje pusta (puknuto crijevo). Sumnjam da je pumpa otisla jer su te pumpe na Mercu haman pa neunistive.....
CharlesBukowski

#9 Re: Klokotanje pri punom okretu tocka

NEOPLAN wrote:Pa onda nije nista strasno, previdih da je Mercedes u pitanju. To se cuje kod svakog starijeg Mercedesa kad se smota pun zato sto pumpa povlaci vise ulja.....e sad, ako se bas bas glasno cuje, onda nije uredu. Za pocetak provjeri nivo ulja u servu, moze bit da negdje pusta (puknuto crijevo). Sumnjam da je pumpa otisla jer su te pumpe na Mercu haman pa neunistive.....
Nije glasno i nije uvijek. Provjericu. Bitno mi je da nije nista ozbiljno. :)
NEOPLAN

#10 Re: Klokotanje pri punom okretu tocka

Post by NEOPLAN »

CharlesBukowski wrote:
NEOPLAN wrote:Pa onda nije nista strasno, previdih da je Mercedes u pitanju. To se cuje kod svakog starijeg Mercedesa kad se smota pun zato sto pumpa povlaci vise ulja.....e sad, ako se bas bas glasno cuje, onda nije uredu. Za pocetak provjeri nivo ulja u servu, moze bit da negdje pusta (puknuto crijevo). Sumnjam da je pumpa otisla jer su te pumpe na Mercu haman pa neunistive.....
Evo kako mozes uraditi okviran test pumpe:

Otvoris poklopac od spremnika ulja za servo (prije toga upalis auto).

Zatim, nek ti neko namota pun i drzi tako namotan, trebalo bi da pumpa povuce jako veliku kolicinu ulja iz posude, da ostane malo pri dnu. Zatim nek taj neko pusti volan (ne da ga ispravi, vec samo da ga pusti), kad ga pusti, volan ce malko da se povrati prema nazad i u tom trenutku bi trebalo da se velik dio ulja vrati u posudu. Isto uradis i motanjem na drugu stranu. Ako radi, onda je pumpa OK.....

Ovo vazi ako je u pitanju stara C klasa (koja je naslijedila 190-tku)...
CharlesBukowski

#11 Re: Klokotanje pri punom okretu tocka

NEOPLAN wrote:
CharlesBukowski wrote:
Evo kako mozes uraditi okviran test pumpe:

Otvoris poklopac od spremnika ulja za servo (prije toga upalis auto).

Zatim, nek ti neko namota pun i drzi tako namotan, trebalo bi da pumpa povuce jako veliku kolicinu ulja iz posude, da ostane malo pri dnu. Zatim nek taj neko pusti volan (ne da ga ispravi, vec samo da ga pusti), kad ga pusti, volan ce malko da se povrati prema nazad i u tom trenutku bi trebalo da se velik dio ulja vrati u posudu. Isto uradis i motanjem na drugu stranu. Ako radi, onda je pumpa OK.....

Ovo vazi ako je u pitanju stara C klasa (koja je naslijedila 190-tku)...
U pitanju je C klasa w203, kraj 2001 godine. Dakle, kad vozim naprijed i smotam puni (lijevo ili desno) ne cuje se. Isto tako kad vozim u rikverc i smotan je puni (lijevo ili desno) ne cuje se. Samo se cuje pri kretanju i to u rikverc kada je smotan puni i kada lagano otpustam kvacilo. Kao da je neki remen vlazan (od stajanja) i onda zacvrci/zaskripi pri kretanju jer je tada najveci otpor narocito ako je smotan puni. Otici cu u BIHAMK pa neka oni vide sta bi moglo biti, pa tek onda u servis. :)
dottore

#12 Re: Klokotanje pri punom okretu tocka

Post by dottore »

ako ide nista ne diraj... :mrgreen:
CharlesBukowski

#13 Re: Klokotanje pri punom okretu tocka

dottore wrote:ako ide nista ne diraj... :mrgreen:
Ma ide care ko zmaj. Samo sto sam ja preosjetljiv na zvukove. :)
NEOPLAN

#14 Re: Klokotanje pri punom okretu tocka

Post by NEOPLAN »

CharlesBukowski wrote:
U pitanju je C klasa w203, kraj 2001 godine. Dakle, kad vozim naprijed i smotam puni (lijevo ili desno) ne cuje se. Isto tako kad vozim u rikverc i smotan je puni (lijevo ili desno) ne cuje se. Samo se cuje pri kretanju i to u rikverc kada je smotan puni i kada lagano otpustam kvacilo. Kao da je neki remen vlazan (od stajanja) i onda zacvrci/zaskripi pri kretanju jer je tada najveci otpor narocito ako je smotan puni. Otici cu u BIHAMK pa neka oni vide sta bi moglo biti, pa tek onda u servis. :)
Probaj OVDE :thumbup:
Post Reply