"klix cultures"
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
-
theTruePath
#1 "klix cultures"
Moze li neko navesti neke osnovne razlike izmedju americke "klix kulture" i nase?
-
Smoki
#2 Re: "klix cultures"
razlika je drasticna
- Tranquilizer
#3 Re: "klix cultures"
Valjda "klix culture"
ma neusporedivo je to, ali mislim da postajemo sve više "divlji" zapad

-
theTruePath
#4 Re: "klix cultures"
Smoki wrote:razlika je drasticna
lol pa navedi neke primjere
-
theTruePath
#5 Re: "klix cultures"
Tranquilizer wrote:Valjda "klix culture"ma neusporedivo je to, ali mislim da postajemo sve više "divlji" zapad
![]()
![]()
cultures je posto se radi o 2 kulture,nasoj i americkoj
-
insomniac_90
#6 Re: "klix cultures"
pa razlika je drasticna ... neko je to vec napiso i potpuno se slazem s tim ... u nasoj sredini muskarci su puno dominantniji nego zene (ne kazem da nema izuzetaka), a u americi su zene te koje vode glavnu rijec ... nase su zene mnogo senzibilnije i prije svega traze u muskarcu neku sigurnost ukljucujuci i finansijsku ... u americi nije rijetkost da su zene situirane, a da pri tome nemaju partnera, tako da one traze nesto sasvim drugo u muskarcima i cesto ih izdrzavaju ... e sad dosta filozofiranja ... evo konkretnih primjera:
-u americi je normalno da kada momak i cura izadju, on placa svoje, ona svoje (nebitno da li su izasli na pice, kino, veceru, a ovo je pogotovo izrazeno medju college populacijom koji jos nisu finansijski izgradjeni)-meni je to suludo i kretenski, neke cure sa kojima sa izlazio su bile tako sokirane kad bih im platio pice ili veceru ... u nasoj sredini se podrazumjevo da momak placa u vecini slucajeva i tako, po meni, i treba da bude, osim naravno ako je momak bas svorc, a cura puna ko brod
-u americi se kreses na trecem sastanku, a nekad i prije (osim ako cura nije jako religiozna i cuva se za brak, a to je rijetkost). kod nas moze covjek osjedit, dok cura pristane da spava s tobom, bar nefufanski tipovi cura ... medjutim ima i kod nas ovih proamerickih orjentisanih naravno ... ali te nisu materijal za kuce i zenidbe
-u americi momci popustaju curama i ponasaju se ko psici koji skice i slusaju svoju gazdaricu ... kod nas se zna ko je gazda ... musko naravno ... ne kazem da muskarac mora da bude sovinista ako je dominantan ... ja sam jako dominantan, ali nikako sovinista i nikada ne bih omalovazio i iskoristio zenu zato sto je zena ... cast izuzecima naravno ... imam hrpu prijatelja koji se ponasaju ko pravi amerikanci ... ona okom, a on skokom ... ako ih to cini sretnim, ja nemam nis protiv ... ja licno ne bi mogo tako ... treba da postoji kompromis prije svega
eto da ne duljim u americi sve je moguce ... imaju debelu kozu i muski i zenski, pa se svasta desava ... zato im i jeste tradicionalni tip porodice narusen (roditelji i djeca), naime kod njih je 50% domacinstava samohrani roditelj i djeca ... kod nas je malo drugacije ... mada zene nisu dominantne tolko jesu zato zajbane .... pa napravis malo greskicu i noga ti je mali ... on to the next ... a i muski se prave malo macho ... a u sustini vecina nas je fino ... i nemamo djece sa pet razlicitih zena i tako to ... njihovo mi se inace drustvo gadi jer ono bukvalno nema ko se nije s kim bez zastite ... pa onda milion nekih ocuha, maceha ... samo da se razumije ja nemam nis protiv razvoda i ako se nije sretno u braku treba iz njega izac ... ali takodjer ne treba spakovat prljice i babi kuci, prvi put kad problem naidje ... ako nekog volis, onda se i boris za njega ... eto sto se ja napisah

-u americi je normalno da kada momak i cura izadju, on placa svoje, ona svoje (nebitno da li su izasli na pice, kino, veceru, a ovo je pogotovo izrazeno medju college populacijom koji jos nisu finansijski izgradjeni)-meni je to suludo i kretenski, neke cure sa kojima sa izlazio su bile tako sokirane kad bih im platio pice ili veceru ... u nasoj sredini se podrazumjevo da momak placa u vecini slucajeva i tako, po meni, i treba da bude, osim naravno ako je momak bas svorc, a cura puna ko brod
-u americi se kreses na trecem sastanku, a nekad i prije (osim ako cura nije jako religiozna i cuva se za brak, a to je rijetkost). kod nas moze covjek osjedit, dok cura pristane da spava s tobom, bar nefufanski tipovi cura ... medjutim ima i kod nas ovih proamerickih orjentisanih naravno ... ali te nisu materijal za kuce i zenidbe
-u americi momci popustaju curama i ponasaju se ko psici koji skice i slusaju svoju gazdaricu ... kod nas se zna ko je gazda ... musko naravno ... ne kazem da muskarac mora da bude sovinista ako je dominantan ... ja sam jako dominantan, ali nikako sovinista i nikada ne bih omalovazio i iskoristio zenu zato sto je zena ... cast izuzecima naravno ... imam hrpu prijatelja koji se ponasaju ko pravi amerikanci ... ona okom, a on skokom ... ako ih to cini sretnim, ja nemam nis protiv ... ja licno ne bi mogo tako ... treba da postoji kompromis prije svega
eto da ne duljim u americi sve je moguce ... imaju debelu kozu i muski i zenski, pa se svasta desava ... zato im i jeste tradicionalni tip porodice narusen (roditelji i djeca), naime kod njih je 50% domacinstava samohrani roditelj i djeca ... kod nas je malo drugacije ... mada zene nisu dominantne tolko jesu zato zajbane .... pa napravis malo greskicu i noga ti je mali ... on to the next ... a i muski se prave malo macho ... a u sustini vecina nas je fino ... i nemamo djece sa pet razlicitih zena i tako to ... njihovo mi se inace drustvo gadi jer ono bukvalno nema ko se nije s kim bez zastite ... pa onda milion nekih ocuha, maceha ... samo da se razumije ja nemam nis protiv razvoda i ako se nije sretno u braku treba iz njega izac ... ali takodjer ne treba spakovat prljice i babi kuci, prvi put kad problem naidje ... ako nekog volis, onda se i boris za njega ... eto sto se ja napisah
-
PalaSa Marsa
#7 Re: "klix cultures"
Insy, nije ovo samo u Americi. 
-
insomniac_90
#8 Re: "klix cultures"
na sta konkretno mislis? ... i kao sto sam reko postoje izuzeci i kod nasPalaSa Marsa wrote:Insy, nije ovo samo u Americi.
-
theTruePath
#9 Re: "klix cultures"
hvala insomnia,,super odgovor,bas mi je pomoglo
tako je otprilike i po zapadnoj Evropi ,osim to sto zensko i musko ne placaju za sebe
ovdje u svedskoj zenska ocekuje sva prava,zeli da bude ravnopravna s tobom u bas svemu,ali kad dodje do note nakon sastanka,,,ako bi ona platila osjecala bi se ponizeno i o tome bi pricala svojim prijateljicama godinama

tako je otprilike i po zapadnoj Evropi ,osim to sto zensko i musko ne placaju za sebe
ovdje u svedskoj zenska ocekuje sva prava,zeli da bude ravnopravna s tobom u bas svemu,ali kad dodje do note nakon sastanka,,,ako bi ona platila osjecala bi se ponizeno i o tome bi pricala svojim prijateljicama godinama
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#10 Re: "klix cultures"
SvastatheTruePath wrote:ali kad dodje do note nakon sastanka,,,ako bi ona platila osjecala bi se ponizeno i o tome bi pricala svojim prijateljicama godinama![]()
-
theTruePath
#11 Re: "klix cultures"
a kako je s bosancima u Americi,,mislim na omladinu,dal su se "amerikanizovali" po ovom pitanju? 
-
insomniac_90
#12 Re: "klix cultures"
iskreno nemam pojma ... studiram u usa na college-u gdje nema balkanaca i nisam zastalno ovjde ... u pocetku mi je odg. da se malo odmorim od nasih gluposti i bila mi je zanimljiva ta razlika u mentalitetu, ali kako mi se blizi kraj studija pocinjem da pizdim svaki dan zbog americkih sranja ... zaista naucis da cijenis svoje tek kada upoznas tudje ... mada poznajem nekoliko mladjih ljudi koji zive u usa ili zapadnoj evropi vec dugo i vecinom je pristna neka mentalna borba izmedju tradicionalnih vrijednosti i modernog nacina zivota ... ali to je jako ucestalo i kod nastheTruePath wrote:a kako je s bosancima u Americi,,mislim na omladinu,dal su se "amerikanizovali" po ovom pitanju?
-
insomniac_90
#13 Re: "klix cultures"
theTruePath wrote:hvala insomnia,,super odgovor,bas mi je pomoglo![]()
ovdje u svedskoj zenska ocekuje sva prava,zeli da bude ravnopravna s tobom u bas svemu,ali kad dodje do note nakon sastanka,,,ako bi ona platila osjecala bi se ponizeno i o tome bi pricala svojim prijateljicama godinama![]()
-
PalaSa Marsa
#14 Re: "klix cultures"
Ova tema dok se razradi, ima da popadate u nesvjest.

- jutarnji
#16 Re: "klix cultures"
To ti jaro nesta previse komplikujesinsomniac_90 wrote:u americi se kreses na trecem sastanku
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#17 Re: "klix cultures"
ja pokušavam cmoknut curu tek na trećem ili četvrtom dejtu 
- stachu
#18 Re: "klix cultures"
komi wrote:ja pokušavam cmoknut curu tek na trećem ili četvrtom dejtu
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#19 Re: "klix cultures"
nismo svi fakeri 
- ljubav_aha
#20 Re: "klix cultures"
dobar ti kompromisinsomniac_90 wrote:...u americi momci popustaju curama i ponasaju se ko psici koji skice i slusaju svoju gazdaricu ... kod nas se zna ko je gazda ... musko naravno ... ne kazem da muskarac mora da bude sovinista ako je dominantan ... ja sam jako dominantan, ali nikako sovinista i nikada ne bih omalovazio i iskoristio zenu zato sto je zena ... cast izuzecima naravno ... imam hrpu prijatelja koji se ponasaju ko pravi amerikanci ... ona okom, a on skokom ... ako ih to cini sretnim, ja nemam nis protiv ... ja licno ne bi mogo tako ... treba da postoji kompromis prije svega
- ljubav_aha
#21 Re: "klix cultures"
prije svega sponzor i spoznorusa znaju jedno o drugome ne prvom dejtuinsomniac_90 wrote:theTruePath wrote:hvala insomnia,,super odgovor,bas mi je pomoglo![]()
ovdje u svedskoj zenska ocekuje sva prava,zeli da bude ravnopravna s tobom u bas svemu,ali kad dodje do note nakon sastanka,,,ako bi ona platila osjecala bi se ponizeno i o tome bi pricala svojim prijateljicama godinama![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
kompleksasice, jadni li su ti momci sto izlaze sa takvim .... ja inace imam jedan mali trik sto se tice tog placanja ... prvih nekoliko sastanaka placam sve bez pogovora i onda "slucajno" zaboravim novcanik ili nes tako i ona mora da plati ... pratim reakciju ... ako pozeleni i buni se ... sponzorusaaaaaaaa
![]()
![]()
![]()
brisem iz tel. i prekidam svaki kontakt ... ono da ne isapdne da se nes hvalim ... nisam bas sad nes uspjesan u klix ... jos uvijek sam single ... ali ne pada mi na pamet da izlazim sa princezama tog tipa jer nisam ja niciji rob, niti trazim sebi roba naravno
zar je problem imati dejt na americkom faksu
-
theTruePath
#22 Re: "klix cultures"
Falcon wrote:Osnovna je razlika da mi nemamo dejting kulturuTočka.
dobra ti i ta
-
Richard Peti
-
inspire_me
#24 Re: "klix cultures"
A je li oni u Americi stvarno imaju ono ''Three days rule'' nakon upoznavanja ili je to samo na filmu

- Lakat Jebić
#25 Re: "klix cultures"
nevezano za ovo, al mi naumpede... jaran dobar zivio 10 godina u americi, i kad hoces da ga pravo iznerviras, pita ga nesto u vezi amerike, on ti odgovori, onda mu ti kaze, ma nije tako, ja sam na filmovima gledao... popizdi svaki putinspire_me wrote:A je li oni u Americi stvarno imaju ono ''Three days rule'' nakon upoznavanja ili je to samo na filmu![]()