yes little duckBreathless wrote:Joe McCarthy wrote:Zajebanciju na stranu, ova hiper produkcija apsolutno nepotrebnih kadrova poput politologa (smjer koji meni dođe kao profesionalni birokratski parazit) ili Magistra Anglo-Germanike kada imam Google Translate je zapravo izuzetno štetna.
Lola Dijabola![]()
![]()
Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije
- Bloo
- Globalna šefica
#51 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije
- Joe McCarthy
#52 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije
Molim te, budi parlamentaran i ne širi takve neistine. Ja sam rekao da se svi moji gramatički i pravopisni propusti, i njihove korekcije adresiraju na ovaj mail.atorniji putnik wrote: ali sta ja treba da shvatim u postu u kojem se svako ko se ne slaze sa istim upucuje na pusi.kurac.ba
I bez brige, kroz svaku od ovih primjedbi ću pažljivo preći sa timom dekoriranih lektora radi poboljšanja mojih jezičnih sposobnosti.
-
Breathless
#53 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije
Tvoji gramaticki i pravopisni propusti se trebaju adresirati tvojoj uciteljici koja ti je progledala kroz prste i dopustila da predjes u 5 razred, a tvoje falusne opsesije svakako u tvoja akademska dostignuca. U Čeljigovićima bi rekli, udri se bekaneJoe McCarthy wrote:Molim te, budi parlamentaran i ne širi takve neistine. Ja sam rekao da se svi moji gramatički i pravopisni propusti, i njihove korekcije adresiraju na ovaj mail.atorniji putnik wrote: ali sta ja treba da shvatim u postu u kojem se svako ko se ne slaze sa istim upucuje na pusi.kurac.ba
I bez brige, kroz svaku od ovih primjedbi ću pažljivo preći sa timom dekoriranih lektora radi poboljšanja mojih jezičnih sposobnosti.
- Joe McCarthy
#54 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije
S obzirom na eksponencijalni rast i razvijanje ove tehnologije, jedina smješna stvar jeste što ti misliš da lingua franca današnjeg svijeta treba poseban svoj smjer na trećem nivou edukacije koji bi bio samo dostupan "odabranim prosvijetljenim" pojedincima. Ali ovaj stav samo govori o općem stanju u društvu i njegovom civilizacijskom nivou, za čijeg samoprozvanog akademskog pravaka se obično tvoj kalibar ljudi pozivaBreathless wrote:Joe McCarthy wrote:Zajebanciju na stranu, ova hiper produkcija apsolutno nepotrebnih kadrova poput politologa (smjer koji meni dođe kao profesionalni birokratski parazit) ili Magistra Anglo-Germanike kada imam Google Translate je zapravo izuzetno štetna.
Lola Dijabola![]()
![]()
Last edited by Joe McCarthy on 04/04/2014 23:12, edited 1 time in total.
- Joe McCarthy
#55 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije
Breathless wrote:Tvoji gramaticki i pravopisni propusti se trebaju adresirati tvojoj uciteljici koja ti je progledala kroz prste i dopustila da predjes u 5 razred, a tvoje falusne opsesije svakako u tvoja akademska dostignuca. U Čeljigovićima bi rekli, udri se bekaneJoe McCarthy wrote:Molim te, budi parlamentaran i ne širi takve neistine. Ja sam rekao da se svi moji gramatički i pravopisni propusti, i njihove korekcije adresiraju na ovaj mail.atorniji putnik wrote: ali sta ja treba da shvatim u postu u kojem se svako ko se ne slaze sa istim upucuje na pusi.kurac.ba

-
Breathless
#56 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije
Nije mater sina karala sto se kockao, nego sto se vadioJoe McCarthy wrote:S obzirom na eksponencijalni rast i razvijanje ove tehnologije, jedina smješna stvar jeste što ti misliš da lingua franca današnjeg svijeta treba poseban svoj smjer na trećem nivou edukacije koji bi bio samo dostupan "odabranim prosvijetljenim" pojedincima. Ali ovaj stav samo govori o općem stanju u društvu i njegovom civilizacijskom nivou, za čijeg samoprozvanog akademskog pravaka se obično tvoj kalibar ljudi pozivaBreathless wrote:Joe McCarthy wrote:Zajebanciju na stranu, ova hiper produkcija apsolutno nepotrebnih kadrova poput politologa (smjer koji meni dođe kao profesionalni birokratski parazit) ili Magistra Anglo-Germanike kada imam Google Translate je zapravo izuzetno štetna.
Lola Dijabola![]()
![]()
- Joe McCarthy
#57 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije
Znači idemo sa ad hominem?Joe McCarthy wrote:Nije mater sina karala sto se kockao, nego sto se vadioBreathless wrote:S obzirom na eksponencijalni rast i razvijanje ove tehnologije, jedina smješna stvar jeste što ti misliš da lingua franca današnjeg svijeta treba poseban svoj smjer na trećem nivou edukacije koji bi bio samo dostupan "odabranim prosvijetljenim" pojedincima. Ali ovaj stav samo govori o općem stanju u društvu i njegovom civilizacijskom nivou, za čijeg samoprozvanog akademskog pravaka se obično tvoj kalibar ljudi pozivaJoe McCarthy wrote:Zajebanciju na stranu, ova hiper produkcija apsolutno nepotrebnih kadrova poput politologa (smjer koji meni dođe kao profesionalni birokratski parazit) ili Magistra Anglo-Germanike kada imam Google Translate je zapravo izuzetno štetna.

- fortaleza
#58 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije
Slažem se. Al isto tako želim napomenuti njegovu ogorčenost produciranjem nesposobnog i nekvalitetnog kadra na našim obrazovnim institucijama, tema ima smisla, dapače jedna od rijetkih realnih tema u besmislu drugih. Pokretač je mogao blago "zatomiti" averziju prema samoj znanosti kao takvoj jer je kao što si rekao humanizam jedan od pokretača društva te ne upotrebljavati sveopće vrijeđati na određeni način, al je ok barem za mene. Nema potrebe za tek tako negativnim ocjenjivanjem i etiketiranjem samog autora na osnovu par postova svojih razmišljanja (kakvih i što se sve uvažava ovdje na forumu), bitnije se fokusirati na temu i pridonijeti na pravi način, zar ne?Breathless wrote:Pokretac teme je tipican uzorak preprostog i ogranicenog tehnokratskog uma koji ne vidi dalje od nosa i gole racunice, ali se zato osjeca pozvanim da degradira humanisticke znanosti koje su temelj progresa svakog drustva. Upravo zato sto ovim drustvom vlada tehno-birokratska kasta, jesmo na samom civilizacijskom dnu. Iz uvodnog komentara se da sa sigurnoscu tvrditi da bi ga svaki svrseni srednjoskolac sa zeljom da upise Filozofiju, pocijepao kao Crnogorac poziv na radnu akciju.
Nedavno je jedan prijatelj imao raspravu sa profom s filozofskog fakulteta i na njezinu izjavu "U budućnosti će biti potrebno znati i po par svjetskih jezika za kvalifikacije za budući posao" (vjerojatno ponukana današnjom ekonomskom situacijom i preproduciranjem kadrova, a ne realnom potrebom) žustro odgovorio "Da jeste, par jezika, ali programskih"XeuX wrote:Joe McCarthy wrote:Ali se otvaraju drugi sektori, neko ce morst odrzavat servere za email, neko unaprijedjivat hardware/software I te platforme. Onda dolazi do potrebe za web designerima I osoblju koje bi osposobljavalo te nove sisteme![]()
Jedna vrata se zatvore, a druga se otvore. Problem kod nas je to sto Bosnjo svojom glavom hoce da otvori vrata koja su zakljucana, zabetonirana I presvucena titanijumskim alojama, dok guzicom zatvara vrata koja su sirom otvorena I pozivaju ga da prodje kroz njih u21. Stoljece.
Da,samo problem je što se vrata zatvaraju munjevitom brzinom a nova otvaraju jako sporo.
Danas jedan farmer sa mašinama obradi zemlje kao 1000 farmera prije sto godina.
Problem toga je što od automatizacije profitiraju samo bogati odnosno vlasniki kapitala,dok ljudi ostaju bez posla.
Kao što reče ovaj momak,treba energiju uložit u rješavanje ovog problema tako da ljudi manje rade a imaju više vremena i novca,a ne u otvaranje novih radnih mjesta.
Gledano u širem sprektru problem je u današnjem društvenom uređenju kako je momak s videa izjavio te sveopćom globalizacijom te će se neke stvari u budućnosti morati mijenjati ili ćemo svi otići u tri pm. Gledano lokalno u ovoj našem mikrokozmosu probleme možemo naći na sve strane: od lošeg kadra na fakultetima, nepotizmu s kojim uvežemo loša moralna načela te na kraju nas mlade ljude koji u ovakvom društvu moramo funkcionirati te se boriti za svoj kruh. Radni moral, ispravna načela i učenje o sebi kod mladih su uništena, podređena su sveopćim dokoličarenjem te uživanju u besmislu. Te je većina ljudi na drušvenim fakultetima onakva kakva jeste, ljudi studiraju filozofiju, a da ne razmišljaju filozofski jer božemojtoje neprihvaćeno i nije cool, psihologiju a da ne pristupaju analiziranju ljudskog uma već bubanju konstantno recikliranih definicija do toga da ostajemo isti analfabeti kao i prije faksa, samo malo pismeniji i gramatički točniji. Tako nam je kako nam je.
-
crnoplavo
#59 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije
ako je takvo stanje sa studiranjem stranih jezika, kako je onda tek sa domacim-tzv maternjim jeziom/cimaJoe McCarthy wrote:S obzirom na eksponencijalni rast i razvijanje ove tehnologije, jedina smješna stvar jeste što ti misliš da lingua franca današnjeg svijeta treba poseban svoj smjer na trećem nivou edukacije koji bi bio samo dostupan "odabranim prosvijetljenim" pojedincima. Ali ovaj stav samo govori o općem stanju u društvu i njegovom civilizacijskom nivou, za čijeg samoprozvanog akademskog pravaka se obično tvoj kalibar ljudi pozivaBreathless wrote:Joe McCarthy wrote:Zajebanciju na stranu, ova hiper produkcija apsolutno nepotrebnih kadrova poput politologa (smjer koji meni dođe kao profesionalni birokratski parazit) ili Magistra Anglo-Germanike kada imam Google Translate je zapravo izuzetno štetna.
Lola Dijabola![]()
![]()
jedina smješna stvar jeste što ti misliš da lingua franca današnjeg svijeta treba poseban svoj smjer na trećem nivou edukacije koji bi bio samo dostupan "odabranim prosvijetljenim" pojedincima.
-
Symantec
#60 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije
Misliš mi se sada obrazujemo za poslove koji još ne postoje a koji će tek za koju godinu postojati?
- fortaleza
#61 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije
Osobno sam jako rano počeo pokazivati interes za društvene nauke i to u širokom spektru: od zemljopisa, povijesti, psihologije, filozofije (čitao raznu literaturu), jezici su mi dosta dobro išli da bi na kraju svoj interes našao u tehničkim stvarima, ne zato jer sam ih volio više već zato što je to bila realna potreba, a i nisam se htio utopiti u moru studenata koji samo čekaju petak i da citiram: "Kopiram skriptice o Nicolo Machiaveliju jer je to božemoj bilo dovoljno za proći ispit i nikad više takve literature ne moram čitati!". Ne želim vrijeđati one prave, al je takva većina ljudi na filozofskom.
Kad smo kod gramatike, zašto sam ne koristiš kvačice ako imaš realnu potrebu prigovoriti nekome zbog pravopisa?
Zašto imaš potrebu temu svesti na još jedno ad hominem vrijeđanje koje dominira na ovom forumu? Zar ljudi s humanističkih nauka ne predstavljaju nešto više, sama riječ kaže humanije?Breathless wrote:Tvoji gramaticki i pravopisni propusti se trebaju adresirati tvojoj uciteljici koja ti je progledala kroz prste i dopustila da predjes u 5 razred, a tvoje falusne opsesije svakako u tvoja akademska dostignuca. U Čeljigovićima bi rekli, udri se bekaneJoe McCarthy wrote:Molim te, budi parlamentaran i ne širi takve neistine. Ja sam rekao da se svi moji gramatički i pravopisni propusti, i njihove korekcije adresiraju na ovaj mail.
Kad smo kod gramatike, zašto sam ne koristiš kvačice ako imaš realnu potrebu prigovoriti nekome zbog pravopisa?
Last edited by fortaleza on 04/04/2014 23:38, edited 1 time in total.
- Joe McCarthy
#62 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije
Ne, već želim da radite nešto, BILO ŠTA što će pomoći ne samo kolektivu već i vama.Symantec wrote:Misliš mi se sada obrazujemo za poslove koji još ne postoje a koji će tek za koju godinu postojati?
Doba "posla u struci" (osim ako nisi bog u elektrotehnici, bioinžinjeringu i drugim nekim teško specijaliziranim granama) se završilo padom Berlinskog zida i samo postoji u teškim diktaturama koje kupuju (ili su kupovale socijalni mir) tako poput Libije, Sirije, Irana, Sjverne Koreje, Rusije, Bijelorusije, Ukrajine itd.
Specijalizirajte se za nešto, učite programske jezike, pravite aplikacije, ganjajte IT sektor ako Kineski Zidovi runa u C++ nisu vaša stvar pokrenite svoje male biznise na idejama koje su već prošle na Zapadu ali ovdje još korijenje nisu pustile. Ne trebate izmišljat toplu vodu već samo kopirajte ono što bolje organizirana društva već rade.
Samo RADITE NEŠTO umjesto da čekate taj jebeni poso u struci!
- fortaleza
#63 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije
@Joe
Nismo mi takvi poslovnjaci niti ljudi puni nekih svojih ideja za posao (a ni prošli sistem nam nije pogodovao). Ako dođe do još gore ekonomske situacije, mislim da ćemo ili:
a) zaratiti jer ćemo kobajagi dobiti zlatne kašike
b) sve popaliti i onda se nuditi da besplatno pravimo
c) pobjeći na selo, tražiti razvojni kredit i nabaviti par krava Ovuša i eto biznisa
Pravi i pametni ljudi će otići vani ili su to već učinili i naučiti funkcionirati u uređenom društvu što za sebe, što za KOLEKTIV kako si i sam naveo, određeni će se "snaći" i to je to. Nisam pesimističan, samo sam cinik.
Nismo mi takvi poslovnjaci niti ljudi puni nekih svojih ideja za posao (a ni prošli sistem nam nije pogodovao). Ako dođe do još gore ekonomske situacije, mislim da ćemo ili:
a) zaratiti jer ćemo kobajagi dobiti zlatne kašike
b) sve popaliti i onda se nuditi da besplatno pravimo
c) pobjeći na selo, tražiti razvojni kredit i nabaviti par krava Ovuša i eto biznisa
Pravi i pametni ljudi će otići vani ili su to već učinili i naučiti funkcionirati u uređenom društvu što za sebe, što za KOLEKTIV kako si i sam naveo, određeni će se "snaći" i to je to. Nisam pesimističan, samo sam cinik.
- Picajzla
- Location: U svijetu nepravde - http://i62.klix.com/ri6jht.png
#64 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije
Treba da nosi pakete narucene sa ebayaXeuX wrote:Pa šta treba da ti svi ljudi odu i upišu medicinu,građevinu,ETF i sl?Ona ćeš samo imati više nezaposlenih doktora i inženjera.A ljudi će se patiti završavajući teže fakultete.
Moramo shvatit da smo došli u doba mehanizacije,kompjuterizacije i automatizacije.
Poštar više ne treba,imamo e-mail.Videoteka više ne treba imamo internet.Biblioteka također itd.
Posljedica ovoga je da ljudi ostaju bez posla jer ih zamjenjuje tehnologija.Tako se smanjuje kupovna moć stanovništva,pa još više ljudi ostaje bez posla.
koga interesuje nek pogleda.
https://www.youtube.com/watch?v=kYIfeZcXA9U
Last edited by Picajzla on 05/04/2014 00:07, edited 1 time in total.
-
Breathless
#65 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije
Tema je otvorena sa jasnom namjerom da vrijedja i omalovazava i to na jedan krajnje primitivan nacin, ne samo ljude koji se bave humanistickim naukama, vec se iste te nauke proglasavaju potpuno bezvrijednim i bespotrebnim sto, da se ne lazemo, moze doci samo od prostaka, ali ti to naravno ne smeta, vec ti smeta kada se probusi napuhani balon. Nisam ja kriv sto se nakon busenja balona zacuje prasak i sto iza njega ostane samo komadic najjeftinije gume.fortaleza wrote:Zašto imaš potrebu temu svesti na još jedno ad hominem vrijeđanje koje dominira na ovom forumu? Zar ljudi s humanističkih nauka ne predstavljaju nešto više, sama riječ kaže humanije?Breathless wrote:Tvoji gramaticki i pravopisni propusti se trebaju adresirati tvojoj uciteljici koja ti je progledala kroz prste i dopustila da predjes u 5 razred, a tvoje falusne opsesije svakako u tvoja akademska dostignuca. U Čeljigovićima bi rekli, udri se bekaneJoe McCarthy wrote:Molim te, budi parlamentaran i ne širi takve neistine. Ja sam rekao da se svi moji gramatički i pravopisni propusti, i njihove korekcije adresiraju na ovaj mail.
Ljudi s humanistickih nauka ne predstavalju nesto vise, vec su samo ljudi kao i svi drugi sa svim svojim manama i slabostima. Bas kao ni odijelo, tako ni diploma ne cini covjeka.
Hiperprodukcija kadrova je druga prica, kao sto je druga prica i to degradiranje profesija koje bi ovom posrnulom drustvu dosle kao melem na ranu, a pod tim profesijama mislim na filozofe, sociologe, antropologe, historicare i kulturologe, ljude koji se bave razlicitim umjetnostima, itd. Bez njihovog repozicioniranja i ponovnog uspostavljanja vrijednosnog sistema temeljenog na univerzalnim ljudskim vrijednostima, ostaje nam da se i dalje davimo u barbarizmu i suludom robovanju pukoj kapitalistickoj efikasnosti, ciji su patrijarsi upravo tehnokrati.
Kucice su ad hominem pojele kvacice
-
Breathless
#66 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije
I da dodam, u prilog tome da se na ETF-u i drugim "prestiznim" fakultetima proizvode kadrovi cak sa vrlo niskim usko profesionalnim kompetencijama, da ne govorim o nekom sirem obrazovanju, ide i to da svrsenici tih fakulteta ne uvidjaju cak ni vezu izmedju lingvistike i njihove struke, a iz tog medjusobnog prozimanja su se rodile i zasebne naucne discipline. Danas gotovo da nema nauke koja nije multidisciplinarna, ali ne, mi umjesto toga, toliko ljudskih djelatnosti bez kojih ljudi nisu mogli ni u najdavnija vremena, pa ne mogu ni danas, niti ce moci ikada, proglasavamo bezvrijednim i suvisnim zato sto ne zadovoljavaju kriterij kapitalisticke efikasnosti. Mudro, bosanski, nema sta.
- kota_pisvir
#67 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije
pitanje za postavljaca teme. Evo zavrsavam srednju, koji fakultet ja da upisem? Nismo svi rođeni da budemo inženjeri
- insomnia78
#68 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije
Nismo vala ni svi rodjeni da idemo na fakultet
Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
- kota_pisvir
#69 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije
pa evo, mogu bit na ulici, u kladionici ili na fakultetu. Sta mi ti predlazesinsomnia78 wrote:Nismo vala ni svi rodjeni da idemo na fakultet
Ćale mi nije ministar, tako da "nek te uvali na budžet" otpada
- insomnia78
#70 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije
Pa nista, ti onda hajde na fakultet
Ako nista odlozices "ulicu" za bar par godina
- trcicu trceci
#71 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije
Kapitalizam je stvorio ovakav nacin misljenja. Isti taj kapitalizam je "izbacio" more, pasnjake, rijeke..., gradjevina koje su nastale kao proizved moderniteta (ko ne shvata-moderni gradovi su se poceli razvijati kao umjetnicki performans, neboderi sa staklom), a taj modernitet je stvorio i konzumerizam (pretjerano kupovanje) u istim tim zgradama. Umjetnost je pocela da ironizira, medjutim i kroz fiziku bez koje umjetnost ne bi ni postojala, ista ta umjetnost stvara prostor i vrijeme.
Da moji dragi naucnici, humanisti, recimo jedan knjizevnik, oblikuje i govori o svemu u svijetu. On niposto ne filozofira, on stvara svijet preko svojih dijela gdje vi gradjevinari to pretvarata u djelo. On skicira, vi ste samo izvodjaci radova.
Ajnstajnova teorija relativiteta, naucnik i fizicar. A govori o relativnosti? Nije li nauka dokazivanje cinjenica, a ne relativiziranje prostora i vremena oko nas? Nije li to platonski?
Ukratko, bez humanistickih znanosti, prirodne nauke ne bi mogle da same opstanu.
Da moji dragi naucnici, humanisti, recimo jedan knjizevnik, oblikuje i govori o svemu u svijetu. On niposto ne filozofira, on stvara svijet preko svojih dijela gdje vi gradjevinari to pretvarata u djelo. On skicira, vi ste samo izvodjaci radova.
Ajnstajnova teorija relativiteta, naucnik i fizicar. A govori o relativnosti? Nije li nauka dokazivanje cinjenica, a ne relativiziranje prostora i vremena oko nas? Nije li to platonski?
Ukratko, bez humanistickih znanosti, prirodne nauke ne bi mogle da same opstanu.
- Picajzla
- Location: U svijetu nepravde - http://i62.klix.com/ri6jht.png
#72 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije
insomnia78 wrote:Pa nista, ti onda hajde na fakultet
- fortaleza
#73 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije
Apsolutno se slažem. Što je društvo nazadnije, manje se shvaća i cijeni uloga filozofa, kulturologa, odgajatelja društva... Općenito taj segment profesija je na takav način zanemaren pa dolazimo do toga da su naši predvodnici i prvi ljudi države pekari, limari i razne zanatlije i biznismeni. Razne društvene nauke su omasovljene, pojednostavljene, te prilagođene našem bosanskom priprostom seljaku da bi se "mog'o školat" i dobiti toliko željeni papir. Ni profesorski kadar nam nije bolji dok se kulturne institucije gase ili jedva preživljavaju jer nam kao ni nisu potrebne.Breathless wrote:Tema je otvorena sa jasnom namjerom da vrijedja i omalovazava i to na jedan krajnje primitivan nacin, ne samo ljude koji se bave humanistickim naukama, vec se iste te nauke proglasavaju potpuno bezvrijednim i bespotrebnim sto, da se ne lazemo, moze doci samo od prostaka, ali ti to naravno ne smeta, vec ti smeta kada se probusi napuhani balon. Nisam ja kriv sto se nakon busenja balona zacuje prasak i sto iza njega ostane samo komadic najjeftinije gume.
Ljudi s humanistickih nauka ne predstavalju nesto vise, vec su samo ljudi kao i svi drugi sa svim svojim manama i slabostima. Bas kao ni odijelo, tako ni diploma ne cini covjeka.
Hiperprodukcija kadrova je druga prica, kao sto je druga prica i to degradiranje profesija koje bi ovom posrnulom drustvu dosle kao melem na ranu, a pod tim profesijama mislim na filozofe, sociologe, antropologe, historicare i kulturologe, ljude koji se bave razlicitim umjetnostima, itd. Bez njihovog repozicioniranja i ponovnog uspostavljanja vrijednosnog sistema temeljenog na univerzalnim ljudskim vrijednostima, ostaje nam da se i dalje davimo u barbarizmu i suludom robovanju pukoj kapitalistickoj efikasnosti, ciji su patrijarsi upravo tehnokrati.
MIslim da nije cilj degradiranje profesija kao takvim samim po sebi (barem se nadam) već je to uvjetovano raznim čimbenicima poput činjenica da takvi fakulteti postoje kod nas zbog potpuno pogrešnih razloga i to funkcionira kako funkcionira. Budimo realni, najveći broj studenata je na ili ekonomiji ili na filozofskom, a ovaj potonji je najveće leglo lešinara, uhljeba, nepotizma, samoprozvanih postratnih profesora magistara, pogrešnog i lošeg učenja studenata i jako niskih kriterija uvjetovanih svakom uplatom semestra te kao takav ne bi trebao postojati.
- trcicu trceci
#74 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije
Potpuno si kontradiktoran. U prvom pasusu izvodis jednu tezu, a u drugom je pobijas. Ova posljednja recenica govori puno o tebi.fortaleza wrote:Apsolutno se slažem. Što je društvo nazadnije, manje se shvaća i cijeni uloga filozofa, kulturologa, odgajatelja društva... Općenito taj segment profesija je na takav način zanemaren pa dolazimo do toga da su naši predvodnici i prvi ljudi države pekari, limari i razne zanatlije i biznismeni. Razne društvene nauke su omasovljene, pojednostavljene, te prilagođene našem bosanskom priprostom seljaku da bi se "mog'o školat" i dobiti toliko željeni papir. Ni profesorski kadar nam nije bolji dok se kulturne institucije gase ili jedva preživljavaju jer nam kao ni nisu potrebne.Breathless wrote:Tema je otvorena sa jasnom namjerom da vrijedja i omalovazava i to na jedan krajnje primitivan nacin, ne samo ljude koji se bave humanistickim naukama, vec se iste te nauke proglasavaju potpuno bezvrijednim i bespotrebnim sto, da se ne lazemo, moze doci samo od prostaka, ali ti to naravno ne smeta, vec ti smeta kada se probusi napuhani balon. Nisam ja kriv sto se nakon busenja balona zacuje prasak i sto iza njega ostane samo komadic najjeftinije gume.
MIslim da nije cilj degradiranje profesija kao takvim samim po sebi (barem se nadam) već je to uvjetovano raznim čimbenicima poput činjenica da takvi fakulteti postoje kod nas zbog potpuno pogrešnih razloga i to funkcionira kako funkcionira. Budimo realni, najveći broj studenata je na ili ekonomiji ili na filozofskom, a ovaj potonji je najveće leglo lešinara, uhljeba, nepotizma, samoprozvanih postratnih profesora magistara, pogrešnog i lošeg učenja studenata i jako niskih kriterija uvjetovanih svakom uplatom semestra te kao takav ne bi trebao postojati.
Prvo da bi ovakvu tesku optuzbu iznio moras imati iskustva sa tim, dakle zavrsiti taj fakultet. I ne samo to, upoznati asistente i profesore sa ostalih odsjeka, jer ima jako losih odsjeka i jako dobrih.
Student sam i necu se truditi da ti dokazem sto si iznio za studente ali me vrijedja ovakav nacin odnosa prema tim profesorima i asistentima. Pa to su sve ljudi priznati u svijetu raspitaj se malo prije nego sto lupas gluposti i to iz cista mira
- shiljak
#75 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije
Evo u vezi teme da odgovorim.. Ovo o čemu ovaj kaže, što završavaš fakutlete... zato što nema tog fakulteta za kojeg ima posla! Ili bolje reći prevelika je konkurencija da nađeš posao jer skoro niko ne radi, pa ako imaš diplomu valjda ti je manja konkurencija..
I tako svi, i to ne samo kod nas, završavaju fakutlete. Da li je to što vole ili ne..
Ovo što govoriš da bi trebao sad svako nešto da napravi sam, to nema ni u jednoj državi.
Sve da sam ja neko sposoban da nešto napravim, ne mogu otvoriti firmu moram platiti sve.. i šta god radiš je komplikovano.. i ne možeš nikog tužit jer fali zakona i korupcija ima..
Tako da nije do ljudi koji završe fax nego do države.
Gdje god odeš vani da radiš, možeš se zaposliti i ako si samo srednju završio.. šta god da imaš možeš raditi...
I tako svi, i to ne samo kod nas, završavaju fakutlete. Da li je to što vole ili ne..
Ovo što govoriš da bi trebao sad svako nešto da napravi sam, to nema ni u jednoj državi.
Sve da sam ja neko sposoban da nešto napravim, ne mogu otvoriti firmu moram platiti sve.. i šta god radiš je komplikovano.. i ne možeš nikog tužit jer fali zakona i korupcija ima..
Tako da nije do ljudi koji završe fax nego do države.
Gdje god odeš vani da radiš, možeš se zaposliti i ako si samo srednju završio.. šta god da imaš možeš raditi...
Last edited by shiljak on 05/04/2014 01:35, edited 2 times in total.