Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#26 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Post by Truba »

završio sam FPN

mislim da sam načitaniji i informiraniji od 98% foruma
u firmi sam poznat kao enciklopedija
prvo se mene pita nešto pa gugle

svi iz moje generacije rade i viđate ih na TVu...

prije će biti da su generacije rođene poslije 1990 promašene a ne fakulteti

ko sam ja :D ja sam osoba koju pozdravlja teta iz studentske :D nakon 10 godina me se sjeća od metar studenata koji su prošli od 1999 do danas
pozdravlja me i besim i hanka vajzović i čekić i onaj sin akademika :D često na TVu...
šemso tucaković
XeuX

#27 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Post by XeuX »

Joe McCarthy wrote:
XeuX wrote:Pa šta treba da ti svi ljudi odu i upišu medicinu,građevinu,ETF i sl?Ona ćeš samo imati više nezaposlenih doktora i inženjera.A ljudi će se patiti završavajući teže fakultete.
Moramo shvatit da smo došli u doba mehanizacije,kompjuterizacije i automatizacije.
Poštar više ne treba,imamo e-mail.Videoteka više ne treba imamo internet.Biblioteka također itd.
Posljedica ovoga je da ljudi ostaju bez posla jer ih zamjenjuje tehnologija.Tako se smanjuje kupovna moć stanovništva,pa još više ljudi ostaje bez posla.

koga interesuje nek pogleda.

https://www.youtube.com/watch?v=kYIfeZcXA9U
Ali se otvaraju drugi sektori, neko ce morst odrzavat servere za email, neko unaprijedjivat hardware/software I te platforme. Onda dolazi do potrebe za web designerima I osoblju koje bi osposobljavalo te nove sisteme :thumbup:

Jedna vrata se zatvore, a druga se otvore. Problem kod nas je to sto Bosnjo svojom glavom hoce da otvori vrata koja su zakljucana, zabetonirana I presvucena titanijumskim alojama, dok guzicom zatvara vrata koja su sirom otvorena I pozivaju ga da prodje kroz njih u21. Stoljece.

Da,samo problem je što se vrata zatvaraju munjevitom brzinom a nova otvaraju jako sporo.
Danas jedan farmer sa mašinama obradi zemlje kao 1000 farmera prije sto godina.
Problem toga je što od automatizacije profitiraju samo bogati odnosno vlasniki kapitala,dok ljudi ostaju bez posla.
Kao što reče ovaj momak,treba energiju uložit u rješavanje ovog problema tako da ljudi manje rade a imaju više vremena i novca,a ne u otvaranje novih radnih mjesta.
Bambi_na_kofeinu

#28 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Post by Bambi_na_kofeinu »

Kad god čujem nešto slično uvodnom postu zacrvenim se od secondhand embarrassment osjećaja.
A nisam završila humanističke nauke.

S druge strane nameće mi se pitanje gdje štancaju ove sa tehničkim obrazovanjem, potpunom nepismenošću i gardom štaš'-ba-ti-meni-govorit-da-sam-nepismen-ja sam-pismen-kad-treba-a-na-forumu-nemam-vremena-odvajati-negaciju-i-misliti-o-gramatici-jer-je-to-dubok-misaoni-proces. I nekako se redovno pohvale da su zadnju knjigu, nevezanu za struku, pročitali u 3. srednje. Jer je kul biti tup.

Daleko od toga da na navedenim fakultetima nema more klinaca koji su tu jer "nema matematike", ali ova pljuvačina po društvenim naukama vrišti od kompleksa i frustracije.
Joe McCarthy

#29 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Post by Joe McCarthy »

Bambi_na_kofeinu wrote:Kad god čujem nešto slično uvodnom postu zacrvenim se od secondhand embarrassment osjećaja.
A nisam završila humanističke nauke.

S druge strane nameće mi se pitanje gdje štancaju ove sa tehničkim obrazovanjem, potpunom nepismenošću i gardom štaš'-ba-ti-meni-govorit-da-sam-nepismen-ja sam-pismen-kad-treba-a-na-forumu-nemam-vremena-odvajati-negaciju-i-misliti-o-gramatici-jer-je-to-dubok-misaoni-proces. I nekako se redovno pohvale da su zadnju knjigu, nevezanu za struku, pročitali u 3. srednje. Jer je kul biti tup.

Daleko od toga da na navedenim fakultetima nema more klinaca koji su tu jer "nema matematike", ali ova pljuvačina po društvenim naukama vrišti od kompleksa i frustracije.
Moj novcanik vristi od kompleksa I frustracije, a za pravopis imas zqdnji paragraf :thumbup:
Bambi_na_kofeinu

#30 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Post by Bambi_na_kofeinu »

Joe McCarthy wrote:
Moj novcanik vristi od kompleksa I frustracije, a za pravopis imas zqdnji paragraf :thumbup:
Kao što rekoh...

Ali majke mi, evo mene stid u tvoje ime, znaš ono kad neko nema blage veze da se bruka...a ti znaš...i sramota te :sad:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#31 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Post by Truba »

sviđala mi se a onda je napisala neznam :D
Joe McCarthy

#32 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Post by Joe McCarthy »

Bambi_na_kofeinu wrote:
Joe McCarthy wrote:
Kao što rekoh...
Znaci ja trebam prihvatiti kao cinjenicu da ja radima 12 sati dnevno ko crnac, lomim se sa klijentima, komitentima I na kraju svakog jebenog mjeseca,mi OTMU TRECINU moje zarade paraziti u administraciji, a dok potencijalne uhljebe sa ovih fakulteta cmizdre jer nisu u harac klasi?

Halo ba! Koji si ti relevantni faktor da odredjujes koje frustracije su opravdane a koje ne? Ma bjaaaaazi!
mefistofilis

#33 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Post by mefistofilis »

Bambi_na_kofeinu wrote:
Joe McCarthy wrote:
Kao što rekoh...

Ali majke mi, evo mene stid u tvoje ime, znaš ono kad neko nema blage veze da se bruka...a ti znaš...i sramota te :sad:
sve mi se cini da je on nakon dugo godina muke sa teskom naukom prije nekoliko dana ipak uspio dobiti diplomu tog famoznog ETF-a i sada ko veli kad sam se tako napatio imam valjda pravo da pljujem po drugima
mefistofilis

#34 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Post by mefistofilis »

Joe McCarthy wrote:
Bambi_na_kofeinu wrote:
Joe McCarthy wrote:
Kao što rekoh...
Znaci ja trebam prihvatiti kao cinjenicu da ja radima 12 sati dnevno ko crnac, lomim se sa klijentima, komitentima I na kraju svakog jebenog mjeseca,mi OTMU TRECINU moje zarade paraziti u administraciji, a dok potencijalne uhljebe sa ovih fakulteta cmizdre jer nisu u harac klasi?

Halo ba! Koji si ti relevantni faktor da odredjujes koje frustracije su opravdane a koje ne? Ma bjaaaaazi!
to sto tebi otmu trecinu plate je sasvim drugi par cipela i nema nikakve veze sa ljudima koji su "klinicki ludi". Cak i kada bi se neki od njih uvalili u tu tvoju harac klasu uvalili bi se kao "sitna buranija" i u rijetkim slucajevima bi mogli uticati na harac koji se tebi namece.
Joe McCarthy

#35 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Post by Joe McCarthy »

atorniji putnik wrote:
Bambi_na_kofeinu wrote:
Joe McCarthy wrote:
Kao što rekoh...

sve mi se cini da je on nakon dugo godina muke sa teskom naukom prije nekoliko dana ipak uspio dobiti diplomu tog famoznog ETF-a i sada ko veli kad sam se tako napatio imam valjda pravo da pljujem po drugima
Drug nisam ti ja vidio ETFa iznutra, a bechloriro Sam EFSA.UNSA.BA prije 6 godina I radio Sam izvan struke gdje god Sam mogao I stigo, dok nisam upao u jednu solidnu firmicu. I imam pravo pljuvat koliko god hocu po uhljebama I po svim onim nesposobnim idiotima koji hoce da dodju na mjesto tih uhljeba.

Dok oni ne zarade svoj hljeb I krov u realnom sektoru oni za mene su p**** od PODljudi.
Last edited by Joe McCarthy on 04/04/2014 22:24, edited 1 time in total.
iz zadnje klupe

#36 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Post by iz zadnje klupe »

Došlo je vrijeme da su najveca gospoda zanatlije raznih profila, nije da imam nesto protiv toga, nego kad ga zovnes, pogledom ti stavi do znanja da ti ovisis o njemu, moras mu titrati "ajca bez obzira što čes ga pošteno platiti za ono sto ce odraditi, a njemu je merak da ti bar 50 KM naplati vise nego sto njegov posao realno vrijedi, tek toliko da se zna ko je gazda, i jos da mu se zahvaljajujes sto je bio povoljan, dok armija ekonomista. tehnologa, kriminologa. pravnika radi najzadnje poslove komercijalista, cesto i na procenat od prodaje uz sikaniranja gazde

Ko je sad tu lud ko pametan ?
Joe McCarthy

#37 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Post by Joe McCarthy »

atorniji putnik wrote:
Joe McCarthy wrote:
Joe McCarthy wrote:

to sto tebi otmu trecinu plate je sasvim drugi par cipela i nema nikakve veze sa ljudima koji su "klinicki ludi". Cak i kada bi se neki od njih uvalili u tu tvoju harac klasu uvalili bi se kao "sitna buranija" i u rijetkim slucajevima bi mogli uticati na harac koji se tebi namece.
Za mene su oni ludi drug, oni znaci ne vide sebe kao mentalno sposobne osobe koje imaju volje da naprave nesto od sebe I pomognu zajednici, vec hoce da odu na debilni neki faks, zavrse ga I onda je njihov plafon u zivotu se nakaciti na drzavnu sisu I cijediti zivot iz ove sake jada od ljudi. A s obzirom koliko je ovih samovoljno profesionalno hendikepiranih pacijenata, vladajuca elita ce kupovat socijalni Mir sa zaposljavanjem vise I vise njih u drzane jasle.

A sto je vise ovih klinicki ludi osoba manje cu imati ja, odnosno moja porodica I aBd moja djeca. Razumjes li sad na sta idem?
Symantec

#38 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Post by Symantec »

Mogu li se napraviti dvije stranice a da se neko ne posvađa na Forumu? Da postoji način u ovoj vrsti komunikacije, siguran sam da biste upadali jedni drugima u riječ. Filozofi, sociolozi, politolozi, akademski građani....budite parlamentarni i probajte prvo da shvatite pa tek onda da osudite i osporite tuđe mišljenje.

Ne znam koliko ste upoznati ali zapadne ekonomije počivaju na mikro, malim i srednjim preduzećima od čega većinu čine privatna mikro i mala preduzeća do 10 zaposlenih. Nama jesu silom prilika nametnuta pravila igre od sistema obrazovanja, pravosuđa, ekonomije itd, ali se mi nismo snašli. Ako završiš ekonomiju zar nije logično da bi trebao sam pokrenuti neki biznis nego čekati da te neko zaposli?

Tu dolazimo do suštine problema obrazovnog sistema a to je da te zapravo isprate sa fakulteta potpuno nespremnog za životne izazove. Odmah te napolju dočeka nepotizam kod zapošljavanja i tu si već nokautiran ukoliko nisi u "bubnju". Shavtiš onda i sam da trebaš "nešto privatno" pokrenuti ali "iz prazne ne puca". I evo, dovedem vas do kraja posta a ni sam ne znam kako bih završio misao jer...puna mi glava pameti pa ne znam odakle da počnem.
Uka

#39 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Post by Uka »

iz zadnje klupe wrote:Došlo je vrijeme da su najveca gospoda zanatlije raznih profila, nije da imam nesto protiv toga, nego kad ga zovnes, pogledom ti stavi do znanja da ti ovisis o njemu, moras mu titrati "ajca bez obzira što čes ga pošteno platiti za ono sto ce odraditi, a njemu je merak da ti bar 50 KM naplati vise nego sto njegov posao realno vrijedi, tek toliko da se zna ko je gazda, i jos da mu se zahvaljajujes sto je bio povoljan, dok armija ekonomista. tehnologa, kriminologa. pravnika radi najzadnje poslove komercijalista, cesto i na procenat od prodaje uz sikaniranja gazde

Ko je sad tu lud ko pametan ?

:lol: :lol: :lol:

:thumbup:
Breathless

#40 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Post by Breathless »

Pokretac teme je tipican uzorak preprostog i ogranicenog tehnokratskog uma koji ne vidi dalje od nosa i gole racunice, ali se zato osjeca pozvanim da degradira humanisticke znanosti koje su temelj progresa svakog drustva. Upravo zato sto ovim drustvom vlada tehno-birokratska kasta, jesmo na samom civilizacijskom dnu. Iz uvodnog komentara se da sa sigurnoscu tvrditi da bi ga svaki svrseni srednjoskolac sa zeljom da upise Filozofiju, pocijepao kao Crnogorac poziv na radnu akciju.
Lakat Jebić

#41 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Post by Lakat Jebić »

problem je sto nema nikakve industrije i onda svak studira
StupskaBitanga

#42 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Post by StupskaBitanga »

Kako da shvatite da je sve u zavisnosti od osobe do osobe. Nikako diploma i fakultet nekog čini dobrim u poslu kojim se bavi. Recimo za novinara na fakultetu te uopšte ne školuju za to (FPN) jer ono što se uči i ono što je realnost je sva različita svijeta pa imamo situaciju da neko i magistrira FPN i ne zna vijest sastaviti a o reportaži i intervjuu možemo samo sanjati
Bloo
Globalna šefica

#43 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Post by Bloo »

oni mailovi sa otvorenim pozicijama u ministarstvima što dolaze u inbox od ADS-a, uglavnom se traži završen pravni fakultet ili ekonomija ili neki "injzinjerski"

lazem...jednom su trazili trenera za obuku policijskih pasa sa zavrsenom anglistikom :D
ludacha

#44 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Post by ludacha »

Black swan wrote:završio sam FPN

mislim da sam načitaniji i informiraniji od 98% foruma
u firmi sam poznat kao enciklopedija
prvo se mene pita nešto pa gugle

svi iz moje generacije rade i viđate ih na TVu...

prije će biti da su generacije rođene poslije 1990 promašene a ne fakulteti

ko sam ja :D ja sam osoba koju pozdravlja teta iz studentske :D nakon 10 godina me se sjeća od metar studenata koji su prošli od 1999 do danas
pozdravlja me i besim i hanka vajzović i čekić i onaj sin akademika :D često na TVu...
šemso tucaković
Sto te vise citam, mescini da smo se morali znati :) bar na faxu :) al necemo o tome

Pa nije ni taj nas fax bio neko cudo. Iskreno, negdje na 2god. rasplinula se iluzija i o novinarstvu i o tom faxu, a sanjarila sam da cu biti "bog" istrazivackog novinarstva..razocarah se do bola..
Srecom za mene, besim me poceo uvoditi u jedan sasvim novi svijet...

Uglavnom, ne bavim se novinarstvom neg drugom profesijom koju sam kasnije "otkrila", iskusila, zaljubila se i odskolovala.
Jos uvijek se volimo ;)

Ne smatram te 4godine u ludo bacenima, najvise zbog nekolicine dobrih profesora, al generalno, kriteriji su morali biti visi. Ne znam kakva su kretanja u kvaliteti i zahtjevima zadnjih desetak godina, nadam se da idu uzlaznom putanjom.
Last edited by ludacha on 04/04/2014 22:46, edited 1 time in total.
mefistofilis

#45 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Post by mefistofilis »

Symantec wrote:Mogu li se napraviti dvije stranice a da se neko ne posvađa na Forumu? Da postoji način u ovoj vrsti komunikacije, siguran sam da biste upadali jedni drugima u riječ. Filozofi, sociolozi, politolozi, akademski građani....budite parlamentarni i probajte prvo da shvatite pa tek onda da osudite i osporite tuđe mišljenje.

Ne znam koliko ste upoznati ali zapadne ekonomije počivaju na mikro, malim i srednjim preduzećima od čega većinu čine privatna mikro i mala preduzeća do 10 zaposlenih. Nama jesu silom prilika nametnuta pravila igre od sistema obrazovanja, pravosuđa, ekonomije itd, ali se mi nismo snašli. Ako završiš ekonomiju zar nije logično da bi trebao sam pokrenuti neki biznis nego čekati da te neko zaposli?

Tu dolazimo do suštine problema obrazovnog sistema a to je da te zapravo isprate sa fakulteta potpuno nespremnog za životne izazove. Odmah te napolju dočeka nepotizam kod zapošljavanja i tu si već nokautiran ukoliko nisi u "bubnju". Shavtiš onda i sam da trebaš "nešto privatno" pokrenuti ali "iz prazne ne puca". I evo, dovedem vas do kraja posta a ni sam ne znam kako bih završio misao jer...puna mi glava pameti pa ne znam odakle da počnem.
sve ovo je ok sto si ti napisao (mala poduzeca i sl)
ali sta ja treba da shvatim u postu u kojem se svako ko se ne slaze sa istim upucuje na pusi.kurac.ba
Breathless

#46 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Post by Breathless »

atorniji putnik wrote:ali sta ja treba da shvatim u postu u kojem se svako ko se ne slaze sa istim upucuje na pusi.kurac.ba
To su valjda krajnja obrazovna postignuca na tim "prestiznim" fakultetima :lol: , a da je pokretac teme pored svojih kompleksa, uspjesno uiosvoj i dodatno gradivo, vidi se i po njegovoj falusoidnoj e-mail adresi. Moguce da je bio i student generacije :D

O spoznaji i slicnim stvarima necemo ovaj put. :lol:
Joe McCarthy

#47 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Post by Joe McCarthy »

Breathless wrote:Pokretac teme je tipican uzorak preprostog i ogranicenog tehnokratskog uma koji ne vidi dalje od nosa i gole racunice,
Da zato što mene samo intresuje gola računica, jer ta gola računica znači meni da li ću danas jesti u restoranu ili donosim nešto iz kuće, ili da li ću moć počastiti slatku plavku koju izvedem ili će se sastanak završiti na nepovoljnim terminima za mene jer 101 inspektor inspektora je želio povećenje regresa ove godine.
Breathless wrote:ali se zato osjeca pozvanim da degradira humanisticke znanosti koje su temelj progresa svakog drustva. Upravo zato sto ovim drustvom vlada tehno-birokratska kasta, jesmo na samom civilizacijskom dnu.
Ja ne degradiram te humanističke "nauke" zato što je sad "in" da mi se kultura ograničava na neke kujice koje imitiraju moralni i artistički proljev Srbije i raznoraznih Grandova, već mi smeta taj nivo nivo arogancije i pogleda na svijet koji propagiraju ovi "humanističi" fakulteti, i koji je u potpunosti prihvaćen od studenata, da su oni neka ugrožena vrsta na ovom divljem Balkanu poput ljubičasti nosoroga iz Siberije i da su entitlirani na neke previlegije u društvu jer su oni uzeli za profesiju ono što u većini normalnih zemalja je jebeni hobi ili spada pod sekundarnim ili trecijalnim vještinama. I sve te arhitektske znamenosti, umjetnička dijela čijim poznanstvom se "humanisti" kurče su bili sponzorirani baš od tih "ograničenih" tehnokrata ala Rockerfellera, Boržija ili Umajada.
Breathless wrote:Iz uvodnog komentara se da sa sigurnoscu tvrditi da bi ga svaki svrseni srednjoskolac sa zeljom da upise Filozofiju, pocijepao kao Crnogorac poziv na radnu akciju.
Ne vidim gdje sam pogriješio kad se priča o "ambicijama" perspektivnih studenata sa ovih faksova? Većina ih završava u nadi za mjestom na državnoj sisi.
Last edited by Joe McCarthy on 04/04/2014 22:56, edited 1 time in total.
Symantec

#48 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Post by Symantec »

atorniji putnik wrote:
Symantec wrote:Mogu li se napraviti dvije stranice a da se neko ne posvađa na Forumu? Da postoji način u ovoj vrsti komunikacije, siguran sam da biste upadali jedni drugima u riječ. Filozofi, sociolozi, politolozi, akademski građani....budite parlamentarni i probajte prvo da shvatite pa tek onda da osudite i osporite tuđe mišljenje.

sve ovo je ok sto si ti napisao (mala poduzeca i sl)
ali sta ja treba da shvatim u postu u kojem se svako ko se ne slaze sa istim upucuje na pusi.kurac.ba

Pa čovjek je lijepo napisao, i još se potrudio da napravi jedinstven URL, ne treba "filozofirati" sada oko toga.
Ili idi na adresu ili zaboravi trećeg nema. Ja ti sigurno mogu riješiti dilemu i 100% ti mogu pomoći za simboličan iznos od 2 KM koji bi mi uplatio na moj Paypal. Ali ti garantujem vrijednu informaciju koja će ti pomoći ne samo oko ove dileme nego i inače u budućim dilemama ove vrste koje češ sigurno imati ukoliko propustiš ovu priliku koju ti sada nudim.
Breathless

#49 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Post by Breathless »

Joe McCarthy wrote:Zajebanciju na stranu, ova hiper produkcija apsolutno nepotrebnih kadrova poput politologa (smjer koji meni dođe kao profesionalni birokratski parazit) ili Magistra Anglo-Germanike kada imam Google Translate je zapravo izuzetno štetna.

Lola Dijabola :lol: :lol: :lol:
pashasolidni

#50 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Post by pashasolidni »

Breathless wrote:Pokretac teme je tipican uzorak preprostog i ogranicenog tehnokratskog uma koji ne vidi dalje od nosa i gole racunice, ali se zato osjeca pozvanim da degradira humanisticke znanosti koje su temelj progresa svakog drustva. Upravo zato sto ovim drustvom vlada tehno-birokratska kasta, jesmo na samom civilizacijskom dnu. Iz uvodnog komentara se da sa sigurnoscu tvrditi da bi ga svaki svrseni srednjoskolac sa zeljom da upise Filozofiju, pocijepao kao Crnogorac poziv na radnu akciju.
i jos garant radi u nekoj banci ,na salteru,bastionu slobode i slobodnog izrazavanja kreativnih Bosanaca i Hercegovaca
Post Reply