Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Joe McCarthy

#201 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Post by Joe McCarthy »

Lajavikrelac wrote:Slažem se sa kolegom Joeom :) i opet ću podvući: nema posla i napretka nikome bez realnog i proizvodnog sektora!
Naši univerziteti izbacuju na buljuke bespotrebne društvene kadrove koji nemaju sile bogovetne da se zaposle u struci bez ovog podvučenog!! Besplatno visoko školovanje je zlo pod drugim nazivom nisam znao šta bi pa da i ja upišem nešto i razvlači godinama i sviraj qrtzu, i kukaj poslije kako je država kriva što nema posla.
sinuhe wrote:Nije niko obavezan da ih zaposljava.
A tehnicara ne bi bilo nista vise da je ovih manje.
Poenta je da ih je previše i samo su na teret državi i društvu, a nema od njih nikakavog privređivanja državi sve i da rade...
Upravo to :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Besplatno, ili gotovo besplatno visoko školovanje sa niskim standardima je jedan od najvećih rakova koji izjedaju ovu državu!
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#202 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Post by Domaci izdajnik »

Joe McCarthy wrote:Tehničara bi bilo desetine puta više ako jednostavno uskratiš izbor,
Joe McCarthy wrote:Besplatno, ili gotovo besplatno visoko školovanje sa niskim standardima je jedan od najvećih rakova koji izjedaju ovu državu!
Tačno. Npr: ove akademske godine ima mjesta na elektro, mašinskom i tehnološkom za N studenata po sljedećim odsjecima...
primljeni su na budžetu pod uslovom da redovno daju ispite i rezultate u radu ili će obnova da papreno košta tj plati troškove što si zabušavao :)
Na ostalim fakultetima je školarina je par hiljada KM, ako se obnovi godina 50% je skuplje pa bujrum :mrgreen:
Da vidiš kako se zasuču rukavi i cvjeta privreda i poljoprivreda ;-)
Besplatno da budu vrtići, predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje! Sramota je da je vrtić skuplji od fakulteta, a čudimo se što natalitet opada.... :oops:
Joe McCarthy

#203 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Post by Joe McCarthy »

Lajavikrelac wrote:
Joe McCarthy wrote:Tehničara bi bilo desetine puta više ako jednostavno uskratiš izbor,
Joe McCarthy wrote:Besplatno, ili gotovo besplatno visoko školovanje sa niskim standardima je jedan od najvećih rakova koji izjedaju ovu državu!
Tačno. Npr: ove akademske godine ima mjesta na elektro, mašinskom i tehnološkom za N studenata po sljedećim odsjecima...
primljeni su na budžetu pod uslovom da redovno daju ispite i rezultate u radu ili će obnova da papreno košta tj plati troškove što si zabušavao :)
Na ostalim fakultetima je školarina je par hiljada KM, ako se obnovi godina 50% je skuplje pa bujrum :mrgreen:
Da vidiš kako se zasuču rukavi i cvjeta privreda i poljoprivreda ;-)
Besplatno da budu vrtići, predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje! Sramota je da je vrtić skuplji od fakulteta, a čudimo se što natalitet opada.... :oops:
Ajmo napraviti narodnu miliciju, dići zastavu revolucije i tražiti promjene! :thumbup:

Image
Domaci izdajnik

#204 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

:mrgreen:
Gretta

#205 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Post by Gretta »

Kemo BA wrote:
Joe McCarthy wrote:Ova tema nije namjenjena da provocira već da započne dijalog o jednom problemu koji je izuzetno štetan ne samo ljudima koji se upuštaju u ovu "akademsku avanturu" već i društvu koje mora izdržavat osobe koje su u svakom mogućem pogledu (samovoljno) profesionalno hendikepirane.

--------------------------------------------------------------------------

Sad kad smo završili sa ovim disclamer-om, započet ću sa jednim citatom koji je izrekao jedan od najvećih umova prošlog stoljeća:

Image

Grubi prijevod: Ludilo: Raditi istu stvar iznova i iznova, očekujući različite rezultate.

Nedavno sam sa dobrim prijateljom našao u jednoj kafanskoj diskusiji nakon što smo načuli razgovor i razloge zašto ove djevojčice (a bogme i dva tri dečkića), buduće prospektivne studentice ovih propalih, u naslovu već navedeni, fakulteta planiraju se upisat. Većina razloga je bila u stilu "da ima neku diplomu" ili idu tamo "zato što im prijateljice isto idu" ili fakat iz neke dječije naivnosti koja proizlazi iz prošlog režima u kome svaka budala sa diplomom ima zagarantovan posao.

A nas dvojca starih kenjaca smo se uzeli smEjati ko zadnje budale xD

I sad me intresuje kod drugih starijih kenjaca 27-34 godine koji su prošli kroz ove fakultete, možete li da podijelite razloge zašto ste ih upisali, da li vam se to isplatilo i koje je Vaše razmišljanje bilo tokom upisa sa znanjem da postoje doslovno desetine hiljada i HILJADA nezaposlenih upravo u smjerovima koje ste Vi upisali? Jeste li ovo upisali samo zbog diplome ili postoje drugi razlozi?

I kako sada možete racionalizirati činjenicu da ste izgubili 3-5-9 godina svog života na fakultetu koji Vas nije spremio za život i nije opremio ikakvim tehničkim vještinama sa kojima bi mogli nešto napraviti u životu? Da budem iskren ni meni EFSA.UNSA.BA nije sada dala zlatnu kašiku u ruke i kavijar za doručak, ali mi je među svim nepotrebnim informacijama koje mi nikad nisu trebale u životu, dala i mapu odnosno uputstvo kako da dođem do trenutno bronzane kašike i domaćeg rižota sa tunom za doručak (da, da jedem rižoto sa tri godine starom tunom za doručak).

Da li ste Vi pored vašeg školovanja probali da stjeknete vještine koje su zapravo tražene u svijetu (kodiranje, tapetiranje, maltanje, vodoinstaliranje, (ne-političko) kuravnje, web design, agrikultura traženim plodovima itd.) ili i dalje se nadate da će Tito svojom čeličnom voljom se dići iz tabuta i vratiti isti ekonomsko neodrživi sistem u kojem će Vam biti dodjeljeno neko izamišljeno birokratsko radno mjesto (bubam; Degustator drkice na formularima 3-C1/49 u Ministarstvu Bratstva, tolerancije i Multivitaminstva) tj. konačno čete naći posao "u struci"?

Zajebanciju na stranu, ova hiper produkcija apsolutno nepotrebnih kadrova poput politologa (smjer koji meni dođe kao profesionalni birokratski parazit) ili Magistra Anglo-Germanike kada imam Google Translate je zapravo izuzetno štetna. Kad se pogleda odnos, hiljadu i kusur studenata sa već pomenutih debilnih fakulteta dođe na desetak inžinjera i doktora, pa jebote nema Boga ekonomije koji može napraviti da takav ekonomski sistem bude održiv. I Njemačka bi se raspala pod ovakvim opterećenjem hiljada neproduktivnih kadrova naspram DESETAK inžinjera od kojih jedan u sto ima neku kreativnu ideju koja se može monetirat jer ETF je ništa debilniji od mojg EFSA.UNSA.BA kad pričamo oko ne potrebnih informacija (ali svi babini (i tatini) sinovi i šćeri trebaju neku asistentsku poziciju na predmetu Administracije Analognih Samokucajuče Tehnike i Mašinerije).

I na kraju dana želim da se svi suočimo i pomirimo sa činjenicom da bi BiH ekonomija, društvo bi bilo na puno boljem mjestu da smo svi shvatili jednostavnu činjenicu prije 20 godina i uzeli benzin i upaljače u ruke i spalili FPN, Filozofiju i ostatak harem bazara.

:sax:
Svaka cast! :thumbup: Ukljucim se kasnije :-D
Stvarno , tema super, text još bolji . Pratim pratim... :thumbup: :sax:
Domaci izdajnik

#206 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Prijatelj mi studira filozofiju, mlad momak 31 godinu :-) dana staža i radnog iskustva nema, a ne može raditi od fakulteta i ispita :-) ...a kad zasjedne zna srati o društvu u cjelini i politici da Vrbas ne može da odnese kad mu otvore regulacionu do daske :run:
Joe McCarthy

#207 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Post by Joe McCarthy »

Lajavikrelac wrote:Prijatelj mi studira filozofiju, mlad momak 31 godinu :-) dana staža i radnog iskustva nema, a ne može raditi od fakulteta i ispita :-) ...a kad zasjedne zna srati o društvu u cjelini i politici da Vrbas ne može da odnese kad mu otvore regulacionu do daske :run:
A-ali m-moja struka i znanje će promjeniti svijet...
Domaci izdajnik

#208 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Aha....kad završi biće seronja sa postoljem :mrgreen: još ako upiše postdiplomske studije ne treba mu posao, može drito u starosnu peMziju :lol:
Joe McCarthy

#209 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Post by Joe McCarthy »

Lajavikrelac wrote:Aha....kad završi biće seronja sa postoljem :mrgreen: još ako upiše postdiplomske studije ne treba mu posao, može drito u starosnu peMziju :lol:
:lol:
Domaci izdajnik

#210 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Rekoh ja njemu prije neki dan, eto kad diplomiraš ionako posla nema, pa ću da te stambeno zbrinem :) imam u podrumu jednu veliku kacu pa se u njoj smjesti komotno, kad je mogao Diogen možeš i ti :evil: malo bazdi na kupus al čuj malo Vunderbauma riješi stvar :mrgreen:

Da je malo bildao mogao je proći ko Baš Čelik al eto.... :mrgreen:
FreakyStyley

#211 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Post by FreakyStyley »

Mnogo vas krece od potpuno pogrsnih pretpostavki.

Kao da bi neko ko ima sklonosti prema recimo sociologiji i historiji ikad zavrsio npr. masinstvo.

Kao sto neko rece, ne bi tehnicara bilo vise, da je manje ovih "drustvenjaka". Mozda bi, ali na nivou statisticke greske.

Sreca doduse sto imamo realni sektor i privredu beton, pa mane zime za tehnicare i sl.

itd. itd.

Inace, cini mi se da se ova, kao i svaka druga tema o fakultetima, poslovima i obrazovanju, svodi na nadjebavanje i lijecenje kompleksa u smislu ciji je veci tj. moj je fax bolji od tvog. :-)

Ko je spreman da se konstatno usavrsava, da radi, da napreduje, da se odrice i jos mnogo toga bice uspjesan, bez obzira na struku. Kome to nije jasno?

Eto. Sad nastavite sa :"omladina je lijena i nece da radi, studirajmo svi elektrotehniku, ja sam bolji od vas svih."

:-)
julisiz es grant

#212 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Post by julisiz es grant »

FreakyStyley wrote:Mnogo vas krece od potpuno pogrsnih pretpostavki.

Kao da bi neko ko ima sklonosti prema recimo sociologiji i historiji ikad zavrsio npr. masinstvo.

Kao sto neko rece, ne bi tehnicara bilo vise, da je manje ovih "drustvenjaka". Mozda bi, ali na nivou statisticke greske.

Sreca doduse sto imamo realni sektor i privredu beton, pa mane zime za tehnicare i sl.

itd. itd.

Inace, cini mi se da se ova, kao i svaka druga tema o fakultetima, poslovima i obrazovanju, svodi na nadjebavanje i lijecenje kompleksa u smislu ciji je veci tj. moj je fax bolji od tvog. :-)

Ko je spreman da se konstatno usavrsava, da radi, da napreduje, da se odrice i jos mnogo toga bice uspjesan, bez obzira na struku. Kome to nije jasno?

Eto. Sad nastavite sa :"omladina je lijena i nece da radi, studirajmo svi elektrotehniku, ja sam bolji od vas svih."

:-)
Ne, nego ne moramo SVI da studiramo, samo po cijenu da bi nešto studirali.
Breathless

#213 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Post by Breathless »

Lajavikrelac wrote: Poenta je da ih je previše i samo su na teret državi i društvu, a nema od njih nikakavog privređivanja državi sve i da rade...
Humanisticke nauke itekako doprinose drustvu ili bolje receno, one su temelj drustva i svakog progresa i bez njih je drustvo nemoguce, sto se najbolje vidi na nasem primjeru. Ovakva tema bi u svakoj normalnoj zemlji bila potpuno besmislena i ismijana, cak i da je na ozbiljniji nacin postavljena. Vecina evropskih drzava ostvaruje znacajne prihode na osnovu kulturne proizvodnje i proizvodnje znanja u oblasti humanistickih nauka, dok Bosanac ne moze zadrzati u zivotu ni onih nekoliko muzeja i kulturnih i naucnih institucija koje je ili naslijedio od AU okupatora ili ih dobio zahvaljujuci socijalizmu gdje su ljudi imali malo sire poglede od pogleda prosjecnog kasabljanina. Ovako osakacenom drustvu, mada je zapravo pitanje koliko smo mi uopste drustvo, jer ne posjedujemo ni minimum konsenzusa oko zajednickih vrijednosti, ako bi se imalo namjeru izbaviti iz ovog bezdana u kojem se sada nalazi, bilo bi potrebno ne samo zadrzati postojece, vec i pokenuti druge studije humanistickih znanosti, ali ne, mi cemo vlast nad drustvom dati "inzinjerima" u cije akademske kompetencije ne spada ni poznavanje osnova maternjeg jezika i njegovog pravopisa, da ne govorimo o nekom sirem obrazovanju ili sacuvaj me boze, o spoznaji. Rijec "filozofirati" vjerovatno samo kod nas ima negativno znacenje, dok ne samo visoko razvijene zemlje, vec i zemlje u okruzenju, cak i u osnovne skole uvode filozofiju kao predmet izucavanja, a mi je poput najmracnijih arapskih rezima, proglasavamo bogohulnom i pokusavamo je potpuno protjerati, s tim da je arapska kultura svijetu dala i velika filozofska, velika knjizevna i umjetnicka dostignuca, bas kao i naucna dostignuca bez kojih ne bi postojala ni evropska Renesansa, dok mi svijetu nismo dali bas nista, izuzev mozda nekoliko u evropskom kontekstu znacajnih knjizevnika i umjetnika. Mi kao narod nemamo cak ni pamcenje, i ako ga imamo ono je jos uvijek plod iskljucivo usmene kulture, kulture predaje i kao takvi tek smo krajem XX vijeka i to sticajem nekih historijskih okolnosti usli u procese koji su u Evropi zavrseni krajem XIX i pocetkom XX vijeka. Bosanski covjek je cak i najznacajnije kulturne spomenike iz doba srednjovjekovlja i ranijih perioda unistavao i to cini jos i danas, koristeci ih kao gradjevinski materijal za gradnju stala, u cemu su nestajale i cijele nekropole stecaka i drugih arheoloskih nalazista. Cak je i danas, kada nam historija i historicari vise nisu potrebni izuzev ako ne sluze u izgradnji nacionalistickih mitova, bosansko srednjovjekovlje potpuno neistrazeno, a zanosu nacional-romantizma ne prestajemo da se pozivamo na njega. Za bosanski kontekst, najznacajniji umjetnici, filozofi, knjizevnici koje je dala ova zemlja, od Andrica i Selimovica do Karahasana, bili su prisiljeni da bjeze od kasabe i carsije, od tog poganog mentaliteta koji zatire sve sto ga je nadraslo. Taj mentalitet orgija i danas, nad pamecu, razumom, duhom, i ovdje, bez imalo srama i zato nam nema spasa.
Breathless

#214 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Post by Breathless »

julisiz es grant wrote: Ne, nego ne moramo SVI da studiramo, samo po cijenu da bi nešto studirali.
Sto ce komsija, kad to mogu samo ja, uprkos tome sto smo zemlja sa najivse formalno nepismenog stanovnista u Evropi, sa najmanje visokoobrazovanih i sa najmanjim ulaganjima u obrazovanje, nauku i kulturu u Evropi.
julisiz es grant

#215 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Post by julisiz es grant »

Breathless wrote:
Lajavikrelac wrote: Poenta je da ih je previše i samo su na teret državi i društvu, a nema od njih nikakavog privređivanja državi sve i da rade...
Humanisticke nauke itekako doprinose drustvu ili bolje receno, one su temelj drustva i svakog progresa i bez njih je drustvo nemoguce, sto se najbolje vidi na nasem primjeru. Ovakva tema bi u svakoj normalnoj zemlji bila potpuno besmislena i ismijana, cak i da je na ozbiljniji nacin postavljena. Vecina evropskih drzava ostvaruje znacajne prihode na osnovu kulturne proizvodnje i proizvodnje znanja u oblasti humanistickih nauka, dok Bosanac ne moze zadrzati u zivotu ni onih nekoliko muzeja i kulturnih i naucnih institucija koje je ili naslijedio od AU okupatora ili ih dobio zahvaljujuci socijalizmu gdje su ljudi imali malo sire poglede od pogleda prosjecnog kasabljanina. Ovako osakacenom drustvu, mada je zapravo pitanje koliko smo mi uopste drustvo, jer ne posjedujemo ni minimum konsenzusa oko zajednickih vrijednosti, ako bi se imalo namjeru izbaviti iz ovog bezdana u kojem se sada nalazi, bilo bi potrebno ne samo zadrzati postojece, vec i pokenuti druge studije humanistickih znanosti, ali ne, mi cemo vlast nad drustvom dati "inzinjerima" u cije akademske kompetencije ne spada ni poznavanje osnova maternjeg jezika i njegovog pravopisa, da ne govorimo o nekom sirem obrazovanju ili sacuvaj me boze, o spoznaji. Rijec "filozofirati" vjerovatno samo kod nas ima negativno znacenje, dok ne samo visoko razvijene zemlje, vec i zemlje u okruzenju, cak i u osnovne skole uvode filozofiju kao predmet izucavanja, a mi je poput najmracnijih arapskih rezima, proglasavamo bogohulnom i pokusavamo je potpuno protjerati, s tim da je arapska kultura svijetu dala i velika filozofska, velika knjizevna i umjetnicka dostignuca, bas kao i naucna dostignuca bez kojih ne bi postojala ni evropska Renesansa, dok mi svijetu nismo dali bas nista, izuzev mozda nekoliko u evropskom kontekstu znacajnih knjizevnika i umjetnika. Mi kao narod nemamo cak ni pamcenje, i ako ga imamo ono je jos uvijek plod iskljucivo usmene kulture, kulture predaje i kao takvi tek smo krajem XX vijeka i to sticajem nekih historijskih okolnosti usli u procese koji su u Evropi zavrseni krajem XIX i pocetkom XX vijeka. Bosanski covjek je cak i najznacajnije kulturne spomenike iz doba srednjovjekovlja i ranijih perioda unistavao i to cini jos i danas, koristeci ih kao gradjevinski materijal za gradnju stala, u cemu su nestajale i cijele nekropole stecaka i drugih arheoloskih nalazista. Cak je i danas, kada nam historija i historicari vise nisu potrebni izuzev ako ne sluze u izgradnji nacionalistickih mitova, bosansko srednjovjekovlje potpuno neistrazeno, a zanosu nacional-romantizma ne prestajemo da se pozivamo na njega. Za bosanski kontekst, najznacajniji umjetnici, filozofi, knjizevnici koje je dala ova zemlja, od Andrica i Selimovica do Karahasana, bili su prisiljeni da bjeze od kasabe i carsije, od tog poganog mentaliteta koji zatire sve sto ga je nadraslo. Taj mentalitet orgija i danas, nad pamecu, razumom, duhom, i ovdje, bez imalo srama i zato nam nema spasa.
Dabogda šćeri da te kadija uzme, svaki poslodavac koji bi vidio ovakvu količinu teksta bez ikakvog razmaka (a da ne govorimo kada bi pročitao, kao što ja jesam, i uvjerio se da je to još jedna hrpa floskula bez ičeg konkretnog i "opipljivog") pobjegao bi od tebe ko đavo od krsta.
pashasolidni

#216 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Post by pashasolidni »

ova dvojica lajavih bi i Galilea spalili,nedjeljom na forumu,a u ponedjeljak u reifeisen na salter,valja sta i zaradit jel
Breathless

#217 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Post by Breathless »

julisiz es grant wrote: Dabogda šćeri da te kadija uzme, svaki poslodavac koji bi vidio ovakvu količinu teksta bez ikakvog razmaka (a da ne govorimo kada bi pročitao, kao što ja jesam, i uvjerio se da je to još jedna hrpa floskula bez ičeg konkretnog i "opipljivog") pobjegao bi od tebe ko đavo od krsta.
Sinko, iako si kao sto vidim isao na kurs brzog citanja, nemas razloga da se brines za mene i mog poslodavca. Zahvaljujuci mojim profesionalnim kompetencijama, u materijalnom pogledu zivim sasvim pristojan zivot, ali zivjeti ovdje, medju ljudima koji kulturu, umjetnost, humanisticke nauke, obrazovne i kulturne institucije proglasavaju suvisnim, nije svakako ono sto bi covjek mogao pozeljeti i najgorem neprijatelju. I da, uprkos svemu tome, ako trazis nesto opipljivo, nisam taj koji bi ti mogao ponuditi šuške.
Breathless

#218 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Post by Breathless »

pashasolidni wrote:ova dvojica lajavih bi i Galilea spalili,nedjeljom na forumu,a u ponedjeljak u reifeisen na salter,valja sta i zaradit jel
Sta ce Galileo Galilei, kad nema cage sa ETF-a :lol:
JohnnyS

#219 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Post by JohnnyS »

Galileo prirodnjak, proganjali ga društvenjaci, vjerojatno su i onomad za sebe mislili da su temelj društva.
FreakyStyley

#220 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Post by FreakyStyley »

JohnnyS wrote:Galileo prirodnjak, proganjali ga društvenjaci, vjerojatno su i onomad za sebe mislili da su temelj društva.
'ta će Galileo, da je po starom sistemu zavrsio, onda ok. Jebo bolonju.

:wink:
broji_kapi_kise

#221 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Post by broji_kapi_kise »

Uvijek sam, pa tako i dan danas, zastupam misljenje da svako treba upisati ono sto istinski, ali stvarno istinski zeli.

Privreda ce napredovati onda kada na mjesto rukovodica proizvodnje budu dolazili ljudi koji su sastavljali lego kockice od malih nogu a to "vjestinu" usavrsili kroz akademsko obrazovanje, a ne oni koji su upisali i zavrsili tehnicki fakultet jer su pokupili svu pamet svijeta. Isto tako ce ova tema izgubiti smisao kada politologiju budu upisivali ljudi koji prate politiku i prije upisa (nije premlado, ako jest onda nije za njega taj faks!), a ne oni koji ni nakon zavrsetka ne znaju ko je ministar vanjskih poslova (lupam sad ali sorry, očekujem da to zna svaki građanin).

Koliko mi nema smisla upisivati "iz cista mira" spomenute fakultete, toliko mi nema smisla diciti se etEEfom koji pohadja 15 godina, jer valjda smatra da je ponavljanje majka znanja. Tesko da ce i jedni i drugi doprinijeti drustvu ali i sebi (osim svom egu).

Ne treba fakultet (skola) ograničiti znanje osobe (kao u slučaju većine) već treba da bude smjernica, da te uputi sta zapravo zelis, gdje se snalazis. A do tebe je hoćeš li osnove koje ti je dalo formalno obrazovanje dobro ukombinovati sa svojim potencijalom (nekome ide ta matematika nekome ne ide, ali mu ide nesto drugo).

+ treba drustvo prestati gledati na SSS kao na neku nepostojecu vrstu (sta ces sa srednjom, bolje da si zanat zavrsio... nazalost)
wolf07

#222 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Post by wolf07 »

Mislim da su stvari na ovoj temi vrlo rano otisle u pogresnom pravcu. Hocu da kazem da se u stvari ne vidi o cemu mi to ovdje raspravljamo, da li su drustvene nauke kao takve nebitne spram tehnickih ili obrnuto, ili raspravljamo o tome gdje je perspektiva za ljude koji hoce da studiraju, da li na prirodnim ili drustvenim naukama.

Svijet koji je daleko ispred nas ima druge prioritete i potpuno drukcije poima ovu problematiku. Dok se mi na pubertetski i vrlo konfuzan nacin bavimo ovim pitanjima normalan svijet trazi tacku spoja, pokusava da integrise filozofiju i informatiku, lingvistiku i tehniku, komunikacije i sociologiju ili da napravi bilo koju drugu korisnu kombinaciju. Jedino se to kod nas to posmatra na nacin koji neko pomenu - "kod koga je veci"!!! Znam da ima dosta ljudi koji su zavrsili tehnicke nauke ali imaju zavidan fond znanja kad se radi o istoriji, psihologiji, umjetnosti i sl. Ali vjerujte da ima i obrnutih primjera. Pogledajte samo koliko mladih ljudi bez ikakvog formalnog obrazovanja na polju informatike popravlja racunare bilo da je rijec o hardverskim ili softverskim problemima. Meni je jednom prilikom jedan softverski problem rijesio momak koji ima srednju ekonomsku skolu. Moj burazer koji je diplomirani programer i uopste nije bezveznjakovic u tom poslu, jer mlati dobre pare programirajuci za jednu firmu ciji je vlasnik u SAD-u, nije znao jer se ne bavi tim detaljima u svom poslu. Osim toga, ja sam prilicno putovao u zivotu i vjerujte mi da je u toj istoj Americi mojoj diplomi sa fakulteta politickih nauka u razgovorima sa Amerikancima pokazivan respekt kakav ovdje nikad necu imati. Kod njih se te stvari cijene. Zapad generalno gledano voli i rado placa strucnjake iz tehnickih nauka ali voli i pazi svakog istaknutog umjetnika, filozofa ili politologa. Da pjednostavim, mislim da se na Zapadu ove stvari dozivljavaju kao drustvene su tu da nam daju smjer kretanja, orijentisu nas gdje treba da idemo a tehnicke nauke su tu da nam obezbijede "prevoz" do destinacije. Put od tacke A do tacke B moze se preci samo ako znate pravac i ako imate sredstvo prevoza! Glupost je smatrati da se moze bez jednog ili bez drugog.

Ja sam ranije pokusao na ovoj temi reci ono sto smatram da je sustinsko za ovu raspravu i ponovicu. Bitno je da ono za sta se covjek opredijeli radi sa upornoscu, strascu i da se nikad ne zadovolji sa kolicinom znanja koju ima. Rezultat ce sigurno doci i potpuna je besmislica da je neko vazniji do te mjere da se ovog drugog moze smatrati nepotrebnim.

Na kraju, neko pomenu politicare sa nasih prstora pogledajte ko je kakve nauke zavrsavao i onda analizirajte njhove karaktere: Milosevic (drustvene nauke), Tudjman (drustvene nauke), A. Izetbegovic (drustvene nauke), Karadzic (prirodne nauke), Ganic (prirodne nauke), Bicakcic (prirodne nauke), Seselj (drustvene nauke), Silajdzic (drustvene nauke), Markovic (prirodne nauke), Lagumdzija (prirodne nauke), Genjac (prirodne nauke), Kljujic (drustvene nauke), Boban (drustvene nauke), Plavsic (prirodne nauke), Mesic (drustvene nauke), B. Izetbegovic (prirodne nauke), Komsic (drustvene nauke)..... Ima i jednih i drugih, a i medju jednim i drugim po mom misljenju ima i dobrih i losih ljudi. Prema tome, pogresno je misliti da se o karakteru osobe moze suditi na temelju skole koju je zavrsio-la, pogresno je misliti da nam bilo ko ne treba!
Version

#223 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Post by Version »

kako nahvali čovjek ustanovu koja stvara pedagoge koje nas odgajaju i sociologe koji usmjeravaju naše društvo, sve čekam kad ću se u Norveškoj probuditi
Razlika između BiH i Norveške je upravo u tome, što Norveška kao država upošljava i plaća pedagoge i psihologe da podižu djecu, i brinu se o njima, a sociolozi da analiziraju društvo i ukazuju na probleme i kako ih stručno riješiti. Sve razvijene zemlje imaju jaka ta područja i rezultati su vidljivi.

BiH nikada neće biti razvijena zemlja dok se ne bude uvažavalo znanje i spoznaja stručnjaka za bilo koje polje života i rada.
Ovdje svako selo i svaka mahala ima svoje historicare, a posebno strucnjake za historiju Bosne pod osmanskom upravom za sto su znanje crpili iz knjizevnog djela Ive Andrica, a u novije vrijeme sa poplavom turskih serija i strucnjake za historiju Osmanskog carstva.
Slažem se - Internet nam vrvi od "historičara". S druge strane je to posebno kod Bošnji normalno. Svaki je nogometni selektor, zna bolje sve od Ivice Osima, svaki se razumije u politiku, a u ratu su nam nepismeni kriminalci i taksaši vodili vojsku. Zato vazda nadrljamo, jer se od nepismenih idiota živjeti ovdje ne može.
Linkuj ta radna mjesta i potražnju u privatnom sektoru ovdje molim te.
Ako neko u Bosni ne traži sociologe, pedagoge, psihologe, stručne profesore jezika, ili historičare ne znači da se u svijetu ne traže. BiH je u svemu mimo svijeta. Šta će Lutvi piljaru pedagog ? Njemu treba irgat !
I koliko je naših vilozofa opremljeno ovim znanjem i šta su uradili sa njim? Navedi mi uspješne start up kompanije koje su osnovali filozofi, projekte na kojem su vilozofi radili, i koji naš vilozof je radio i na jednom od ovih polja?
I da li iko sa Filozofije može potvrditi odnosno postovat dokaz da se ovi predmeti izučavaju u skolopu nekog programa između Googla i FF-a?
Evo ja lično znam neke svršene filozofe koji su uspješni u business-u. Neko spomenu Gorana Bregovića koji je multimilioner. Recimo u svijetu je George Soros poznat kao milijader sa studijem filozofije, Harrison Ford je glumac koji je završio filozofiju, Bill Klinton je prije svega filozof, a usput se sa Hilarry bavio pravom i politikom, da dalje ne idem u stotine modernih naučnika koji dolaze sa polja filozofije.
Oni za šta očekuju da budu plaćeni su ništa drugo nego hobiji ili sekundarne/tercijalne vještine koje u ovom svijetu samostalno u većini slučajeva nemaju svrhe.
Aj, ne lupetaj više ...

Nijedno zanimanje sa fiozofskog fakulteta nije hobi, nego nešto što je za injžinjera ili doktora medicine nedostižno bez posebnog studija i godina rada. USPUT - nema šanse.
Što ti tvoji injžinjeri i doktori ne objavljuju radove iz bilo koje humanističke discipline po stručnim časpopisma kada je to tako jednostavno... Nemoj se bolan provaljivat sa neznanjem...

Svako od tih zanimanja u normalno razvijenom društvu ima svrhu. Ko će odgajati djecu ?, ko će pomagati poremećenoj djeci ?, ko će učiti djecu da pravilno govore i pišu ?, ko će ih upoznati sa svojom kulturom i historijom ?

TI ? Hodža iz muntine džamije ? Neka hamša u kalošama iz pizdića ? :-) :-) :-)
Ma da, mi selje i barbari samo ne razumjemo, tj.nemamo mentalnog kapaciteta da shvatimo ne iskorišteni potencijal naših frlih vilozofa
Nie sramota ne znati, nego ne učiti i biti glup i prepotentan.
Version

#224 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Post by Version »

I ja kazem, sta ce bosanskom cobaninu muzeji, umjetnost, knjizevnost, historija, studij filozofije... Ono sto nije poslo za rukom ni Karadzicevim hordama, uspjeli su Izetbegovici i kadrovi koje su oni odgojili i odgajaju, a tragedija je tim prije veca ako uzmemo u obzir da nije poslo za rukom ni okupatoru i kvisliznizma za vrijeme IIWW, ono sto su uspjeli oni unistiti za nepunih dvadeset godina i ostaviti potpunu duhovnu i civilizacijsku pustos. Koliko je samo borbe i napora ulozeno da se uprkos svim opstrukcijama pokrenu neki fakulteti i odsjeci u Sarajevu, koji su vec postojali u Beogradu i Zagrebu, a Izetbegovicevi barbari bi sve to direktivom po kratkom postupku. U Tamnom vilajetu nikad Sunce zasjati nece.
Eh odavde puše vjetar... :D :D :D

Vidiš niko ne spominje da je otvoreno 5 novih medresa u BiH + 2 nova islamska fakulteta i da se tamo štancaju kadrovi kao na traci (6 medresa i 3 islamska fakulteta za ovako malu zemlju?!). Za njih ima para, a za ćafirski muzej, pozorišta ili sport nema :-)
Kakve oni to kadrove proizvode ? Kojem k....u oni sviraju ? Što njih ne kritizira postavljač teme ?
crnoplavo

#225 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Post by crnoplavo »

Version wrote: Nijedno zanimanje sa fiozofskog fakulteta nije hobi, nego nešto što je za injžinjera ili doktora medicine nedostižno bez posebnog studija i godina rada. USPUT - nema šanse.
Što ti tvoji injžinjeri i doktori ne objavljuju radove iz bilo koje humanističke discipline po stručnim časpopisma kada je to tako jednostavno... Nemoj se bolan provaljivat sa neznanjem...

Svako od tih zanimanja u normalno razvijenom društvu ima svrhu. Ko će odgajati djecu ?, ko će pomagati poremećenoj djeci ?, ko će učiti djecu da pravilno govore i pišu ?, ko će ih upoznati sa svojom kulturom i historijom ?

TI ? Hodža iz muntine džamije ? Neka hamša u kalošama iz pizdića ? :-) :-) :-)
djecu odgajaju, prije svega roditelji,
skola treba da im omoguci da steknu nesto, a ne da ih neki maltretira necim sto nem svrhu, i stvara nam neproduktivno, ne proizvodno, jer sta moze nastat od neproizvodnog (nekog sa filozofskog) osim neproizvodna jedinka
Version wrote:
ko će ih upoznati sa svojom kulturom i historijom ?

ovo je poziv u nacionalizam...
Post Reply