Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije
- JohnnyS
#176 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije
kako nahvali čovjek ustanovu koja stvara pedagoge koje nas odgajaju i sociologe koji usmjeravaju naše društvo, sve čekam kad ću se u Norveškoj probuditi 
-
julisiz es grant
#177 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije
Razlika je u tome što su to gore nabrojano upravo vrlo praktične discipline, za koje treba ne samo svršena škola, već i određeni vid licence za rad.Bambi_na_kofeinu wrote:'arane, ja koliko sam pregledala kriminalističko-balističko-detektivskih serija u životu odgovorno tvrdim da u malom prstu imam i kriminalistiku i forenziku i pravo i patologiju.
A i o belgijsku kulturu sam se očešala kroz Herkula Poaroa.
:imal-ko-jači:
-
Version
#178 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije
Aj, ne lupetaj ...Dobro on zna CORE historije a ti ga zajebavaj kako ne zna konzervirati i restaurirati pergament.
Taj posao rade restauratori, a historičar isčitava i tumači tekst sa pergamenta... To taj njegov prijatelj niti zna, niti može, nego isčita neke školske činjenice, ponavlja kao papagaj i glumi obrazovanje.
Mogao sam tehniku, ali mi se nije isplatilo.Vidim da si ti mogao paralelno elektrotehniku i mašinstvo, no nije ti se dalo.
To sve gore pobrojano je za biroa, deal with it.
Ja nisam na birou, radim već 15 godina za dobre pare, pa ti vidi ...
Većina kadra sa filozofskog fakulteta je smeće, jer su došli preko štele, hiper-produkcija je kadra, ali onih 10 % koji valjaju su svjetski nivo.kako nahvali čovjek ustanovu koja stvara pedagoge koje nas odgajaju i sociologe koji usmjeravaju naše društvo, sve čekam kad ću se u Norveškoj probuditi
Prije rata je to bio jedini fakultet u BiH te vrste koji je imao 5 do 10 diplomanata po odsjeku godišnje i to za čitavu prijeratnu BiH od 4,5 miliona stanovnika. Sada se to proizvodi u buljucima.
I danas 10 % ljudi sa tog fakulteta su izvan-serijski. Za njih nema zime. Ostalo je škart, ali je politika da im se dadne neka diploma da ne prave socijalni bunt, da ne ruše vlast, i da nisu na ulici.
-
Breathless
#179 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije
Ovdje svako selo i svaka mahala ima svoje historicare, a posebno strucnjake za historiju Bosne pod osmanskom upravom za sto su znanje crpili iz knjizevnog djela Ive Andrica, a u novije vrijeme sa poplavom turskih serija i strucnjake za historiju Osmanskog carstva.Version wrote: Na studiju historije se ne uče činjenice, nego zanat historičara
- Joe McCarthy
#180 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije
On je plod korisnih elemenata društva, ili ćeš me sad uvjeriti da je došao Skorat2.0 u meeting hall i napravio superiorniji dizajn motora i šasije, dok Njemci se inače mogu zahvaliti na svojoj mega uspiješnoj ekonomiji socijolozima koji su utvrdili da neka područja mehanike i termodinamike su zapravo "patrijahalni, socijalni konstrukti"sretjko wrote: zato sto je mercedes plod rada a rad je svjesno organizovana djelatnost covjeka. znaci nesto sto se organizuje, gaji, njeguje. a sve sto je njeguje je kultura. a kultura je u njemackoj građena vijekvima dok se kod nas danas zatvara i ono malo institucija kulture. nama to nije potrebno a bilo je potrebno cak i pecinskom covjeku, i on je nesto skrabao po zidovima u pecini.nadam se da ti je jasno gdje se mi onda nalazimo.
i nije tacno da kod nas ima vise filozofa nego u njemackoj. u njemackoj postoje instituti gdje se izucava samo neki pravac u filozofiji ili neki filozof, njegovo ucenje i slicno. u njemackoj je normalno vidjeti hiljade mladih kako citaju u parku, na klupi, u kaficu, u tramvaju... a kod nas kad te vide s knjigom kazu da si peder, sramota je i naocale nositi.
u njemackoj je vecinsko stanovnistvo protestantsko, evoluiralo iz katolicanstva pa se raspitaj sta protestantizam zagovara. a kod nas mislim da bar 95% ljudi nije nikad ni culo za taj termin ili ne zna sta on znaci.
Last edited by Joe McCarthy on 05/04/2014 21:24, edited 1 time in total.
- Joe McCarthy
#181 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije
Linkuj ta radna mjesta i potražnju u privatnom sektoru ovdje molim te.Breathless wrote:U zemljama koje su na visem civilizacijskom nivou, filozofi i profesije koje se obrazuju na odsjecima Filozofskog Fakulteta u Sarajevu itekako su trazene, npr. cak i u velikim IT kompanijama kada vec govorimo o tome, tako da bi takvo pitanje bilo potpuno besmiseno, a to sto bi kod nas filozof trebao ici kod prostaka, ubjedjivati ga i moliti ga da ga zaposli, govori samo o nama, nasoj kulturi i nasem drustvu opcenito. Zato i jesmo zemlja bez ikakve vizije i buducnosti, cak i bez regionalno konkurentne ekonomije, da ne govorim o globalnoj konkurentnosti, zemlja iz koje se bjezi bez obzira na profesiju i nikad vise u nju ne vraca. I ono malo kulturnih i naucnih institucija koje smo naslijedili iz predhodnih perioda, sistematski se unistava i zatvara, a ako tome dodamo i cinjenicu da smo zemlja koja ima najniza izdvajanja za obrazovanje i kulturu u cijeloj Evropi, pa i sire, najveci broj formalno nepismenih i najnizi procenat visokoobrazovanih stanovnika u Evropi, onda ne znam sta bi nas jos trebalo zacuditi. Svakako nista od toga nije potrebno glasackom tijelu.julisiz es grant wrote: Pitam opet, koja su to radna mjesta i u kojim firmama koja zapošljavaju filozofe?
I koje vještine ima filozof, da bi ubijedio jednog privatnika da ga zaposli kao....filozofa?
-
julisiz es grant
#182 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije
Pa mi smo zaostalo društvo koje još nije shvatilo značaj filozofa u modernoj svjetskoj ekonomiji, zar ti nije jasno već?Joe McCarthy wrote:Linkuj ta radna mjesta i potražnju u privatnom sektoru ovdje molim te.Breathless wrote:U zemljama koje su na visem civilizacijskom nivou, filozofi i profesije koje se obrazuju na odsjecima Filozofskog Fakulteta u Sarajevu itekako su trazene, npr. cak i u velikim IT kompanijama kada vec govorimo o tome, tako da bi takvo pitanje bilo potpuno besmiseno, a to sto bi kod nas filozof trebao ici kod prostaka, ubjedjivati ga i moliti ga da ga zaposli, govori samo o nama, nasoj kulturi i nasem drustvu opcenito. Zato i jesmo zemlja bez ikakve vizije i buducnosti, cak i bez regionalno konkurentne ekonomije, da ne govorim o globalnoj konkurentnosti, zemlja iz koje se bjezi bez obzira na profesiju i nikad vise u nju ne vraca. I ono malo kulturnih i naucnih institucija koje smo naslijedili iz predhodnih perioda, sistematski se unistava i zatvara, a ako tome dodamo i cinjenicu da smo zemlja koja ima najniza izdvajanja za obrazovanje i kulturu u cijeloj Evropi, pa i sire, najveci broj formalno nepismenih i najnizi procenat visokoobrazovanih stanovnika u Evropi, onda ne znam sta bi nas jos trebalo zacuditi. Svakako nista od toga nije potrebno glasackom tijelu.julisiz es grant wrote: Pitam opet, koja su to radna mjesta i u kojim firmama koja zapošljavaju filozofe?
I koje vještine ima filozof, da bi ubijedio jednog privatnika da ga zaposli kao....filozofa?
- Joe McCarthy
#183 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije
I koliko je naših vilozofa opremljeno ovim znanjem i šta su uradili sa njim? Navedi mi uspješne start up kompanije koje su osnovali filozofi, projekte na kojem su vilozofi radili, i koji naš vilozof je radio i na jednom od ovih polja?Breathless wrote:
Kad vec pricamo o IT industriji, pretpostavljam da ti nista ne znace pojmovi kao Cybernetics, Semiotics, Computer and Information Ethics, Cyberpsychology, Computational linguistics, Psycholinguistics, Information science, Sociology of the Internet, Computational philosophy of science, Knowledge organization, Natural language processing, Semantics, Internet Epistemology, Philosophy of Information, Web indexing, itd, ali za tvoju informaciju sve to ima itekakve veze sa onim sto se studira na Filozofskom fakultetu, a ovu listu bi mogao jos bar uduplati. Jebem ti zivot sta se sve mora ovdje dokazivati i objasnjavati i to sto je nagore, onima kojima je IT struka.
I da li iko sa Filozofije može potvrditi odnosno postovat dokaz da se ovi predmeti izučavaju u skolopu nekog programa između Googla i FF-a?
- Joe McCarthy
#184 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije
Upravo to!!!julisiz es grant wrote:Da i ja neskromno dodam da bih svakog mladog diplomiranog istoričara mogao preslušati istoriju WW2 kod nas i u svijetu, npr.mirsek wrote:
prstu i da ima vremena od posla, mogao bi je zavrsiti onako usput za 2 godine. Od ostrigota i vizigota, kretanja naroda prema balkanu, do historije bliskog istoka ispricane u najmanje detalje sto bi postidilo i neke profesore, sa tomovima historijskih knjiga iznad glave i jos par GB na kompjuteru.
E u tome je razlika između njih i nas sa "tehničkih" fakulteta: što se mi možemo iz hobija baviti time što oni studiraju. Naravno, od tog mog znanja niko nema ni štete ni koristi, ali halo ba, jarane, zar te ne bi bilo stid da više znam od tebe o nečem za šta si se ti školovao?
Oni za šta očekuju da budu plaćeni su ništa drugo nego hobiji ili sekundarne/tercijalne vještine koje u ovom svijetu samostalno u većini slučajeva nemaju svrhe.
- Joe McCarthy
#185 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije
Pa mi smo zaostalo društvo koje još nije shvatilo značaj filozofa u modernoj svjetskoj ekonomiji, zar ti nije jasno već?julisiz es grant wrote:Linkuj ta radna mjesta i potražnju u privatnom sektoru ovdje molim te.Joe McCarthy wrote:U zemljama koje su na visem civilizacijskom nivou, filozofi i profesije koje se obrazuju na odsjecima Filozofskog Fakulteta u Sarajevu itekako su trazene, npr. cak i u velikim IT kompanijama kada vec govorimo o tome, tako da bi takvo pitanje bilo potpuno besmiseno, a to sto bi kod nas filozof trebao ici kod prostaka, ubjedjivati ga i moliti ga da ga zaposli, govori samo o nama, nasoj kulturi i nasem drustvu opcenito. Zato i jesmo zemlja bez ikakve vizije i buducnosti, cak i bez regionalno konkurentne ekonomije, da ne govorim o globalnoj konkurentnosti, zemlja iz koje se bjezi bez obzira na profesiju i nikad vise u nju ne vraca. I ono malo kulturnih i naucnih institucija koje smo naslijedili iz predhodnih perioda, sistematski se unistava i zatvara, a ako tome dodamo i cinjenicu da smo zemlja koja ima najniza izdvajanja za obrazovanje i kulturu u cijeloj Evropi, pa i sire, najveci broj formalno nepismenih i najnizi procenat visokoobrazovanih stanovnika u Evropi, onda ne znam sta bi nas jos trebalo zacuditi. Svakako nista od toga nije potrebno glasackom tijelu.Breathless wrote: I koje vještine ima filozof, da bi ubijedio jednog privatnika da ga zaposli kao....filozofa?
Ma da, mi selje i barbari samo ne razumjemo, tj.nemamo mentalnog kapaciteta da shvatimo ne iskorišteni potencijal naših frlih vilozofa
-
Breathless
#186 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije
Bilo je, zauvijek prošlo
I hoćemo, trudimo nanovo sve
Niko se ne želi sjećati
Kako je sve izgledalo ranije
Glupost je neuništiva, neuništiva, neuništiva ...
- Joe McCarthy
- sinuhe
#188 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije
Zatvoriti onda, zatvoreni su i muzeji.
Svaki rad treba cijeniti. Manje, vise svako moze doprinijeti drustvu.
-
co211
#189 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije
Još se sjećam svojih eskapada na studiju historije, kada sam baš k'o ovaj mekkarti bio pun sebe k'o tuta govana pa otišao gore i mislio sa' ću ja to, obrnut knjigu par puta i diplomirat u sekundi. Od uvoda u historiju, metodologije i čegasvene do Memeta zbog kojeg i dan danas volim Rimljane. Ovaj mekarti je očito jedan od onih "pametnih" što diplomiraju šta treće pa sada svima kenjaju kako i oni to trebaju jer ON smatra da je to ispravan izbor. Da budem kratak i jasan - ne izdržavaju me mati i otac, pa nećeš ni ti. Više bi se trebao brinuti zbog raznoraznih kladioničara, ispijača kafa i ostalih koji će danas-sutra biti i na mojim i na tvojim plećima. Oni "ugroženi" jel'te.Version wrote:Evo ga još jedan neostvareni historičar- injžinjerVjeruj da moj prijatelj koji ima ETF ima HISTORIJU u malom prstu i da ima vremena od posla, mogao bi je zavrsiti onako usput za 2 godine. Od ostrigota i vizigota, kretanja naroda prema balkanu, do historije bliskog istoka ispricane u najmanje detalje sto bi postidilo i neke profesore, sa tomovima historijskih knjiga iznad glave i jos par GB na kompjuteru.![]()
![]()
![]()
Razlika između školovanog historičara i historičara amatera je kao razlika Spartanca kao vojnog profesionalca i priučenog amatera pekara iz Atene koji je došao upišanih gaća da se bori na bojnom polju.
Na studiju historije se ne uče činjenice, nego zanat historičara, iako taj tvoj prijatelj sigurno ima gomilu tema koje ne poznaje. Prvo filozofija historije (kako se posmatra historijska građa), pa pomoćne historijske nauke kojih ima petnestak, da te ne gnjavim sa stručnim nazivima od toga kako se čitaju i izučavaju rukopisi, stara pisma, natpisi na tvrdim podlogama, računanja vremena, grbovi, odlikovanja, stari novac, rodoslovlje, pečati, povijesna geografija, stjegoslovlje, isprave, imena i nazivi itd. itd.
Zatim kako se radi u arhivima, kako se tretiraju primarni povijesni izvori, sve do metodologije rada i tome sl. + praktičan rad na seminarima, objava radova po časopisima, istraživanje itd.
Uglavom tvoj prijatelj je KONZUMENT historije, a historičar je profesionalac koji se bavi naukom.
Ne učimo mi vas kako se piše program u C++ ili Javi, pa nemojte ni vi nas kako se bavi historijom.
Da i ja neskromno dodam, da bi te svaki historičar profesionalac koji se bavi 2 svjetskim ratom, rasturio kao zvečku, jer on čita izvore kojih nema na Internetu i u knjigama do kojih ti imaš dostupa...Da i ja neskromno dodam da bih svakog mladog diplomiranog istoričara mogao preslušati istoriju WW2 kod nas i u svijetu, npr.
E u tome je razlika između njih i nas sa "tehničkih" fakulteta: što se mi možemo iz hobija baviti time što oni studiraju. Naravno, od tog mog znanja niko nema ni štete ni koristi, ali halo ba, jarane, zar te ne bi bilo stid da više znam od tebe o nečem za šta si se ti školovao?
Ti si samo jedan priučeni konzument historije, i ne, ti se nikada ne bi mogao profesionalno baviti historijom, jer nemaš znanje za to. Živiš u iluzijama i samozavaravaš se.
-
Breathless
#190 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije
I ja kazem, sta ce bosanskom cobaninu muzeji, umjetnost, knjizevnost, historija, studij filozofije... Ono sto nije poslo za rukom ni Karadzicevim hordama, uspjeli su Izetbegovici i kadrovi koje su oni odgojili i odgajaju, a tragedija je tim prije veca ako uzmemo u obzir da nije poslo za rukom ni okupatoru i kvisliznizma za vrijeme IIWW, ono sto su uspjeli oni unistiti za nepunih dvadeset godina i ostaviti potpunu duhovnu i civilizacijsku pustos. Koliko je samo borbe i napora ulozeno da se uprkos svim opstrukcijama pokrenu neki fakulteti i odsjeci u Sarajevu, koji su vec postojali u Beogradu i Zagrebu, a Izetbegovicevi barbari bi sve to direktivom po kratkom postupku. U Tamnom vilajetu nikad Sunce zasjati nece.sinuhe wrote:Zatvoriti onda, zatvoreni su i muzeji.
- JohnnyS
#191 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije
Ne znam kako je među drugim konstutivnim narodima, ali 99% Hrvata koji su završili povijest što ih ja znam su nacionalno opterećene osobe. Valjda su zapeli u doba kralja Tomislava kad je Hrvatska bila velika pa žele to propovjedati uokolo. Sad, uistinu ne znam čime se povjesničari sve bave, ali ovo što smo imali u školi sam ja mrzio (najmrži mi je predmet u školi bila) jer je to toliko neegzaktna znanost da je to za popizdit. Mislim, neegzaktna je i filozofija i sociologija, ali nitko nema namjeru manipulirati masama različitim definicijama pojmova "bit i bitak", dok je manipulacija poviješću omiljeni sport na ovim područjima 
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#192 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije
Da se i ja kao diplomirani elektro inžerenjer uključim
Prvo, bio sam istog mišljenja kao i dosta ljudi na ovoj temi, da je inženjer> od svega ostalog. Ja vam iz svog iskustva garantujem, da SVAKO zanimanje morate poštovati. Jer, može neki storfag reći, ma kad sam ja ETF završio, mogu sve.
Koliko diplomiranih inženjera ima sposobnost komunikacije? Ja koliko sam ih do danas upoznao, pa veoma malo.
Koliko diplomiranih inženjera danas ima uopće općeg tehničkog znanja? Dosta sam ih upoznao, što elektro, što mašinaca, da se pogube kod malog 4taktnog SUS motora, tehničkog crtanja, nekih općih tehničkih normi i sl.
Tako da, zaključak svega je, da ako neko želi i trudi se da uči i traži, može da bude izuzetan stručnjak u svojoj oblasti, i da mu niko ne može primirisati, pa makar bio i na političkim naukama.
Problem naše omladine je težnja minimalizmu, samo da se polože ispiti na fakultetu, i onda kuda koji mili moji, a u glavi promaha... pa makar i ETF završio...
:*
Prvo, bio sam istog mišljenja kao i dosta ljudi na ovoj temi, da je inženjer> od svega ostalog. Ja vam iz svog iskustva garantujem, da SVAKO zanimanje morate poštovati. Jer, može neki storfag reći, ma kad sam ja ETF završio, mogu sve.
Koliko diplomiranih inženjera ima sposobnost komunikacije? Ja koliko sam ih do danas upoznao, pa veoma malo.
Koliko diplomiranih inženjera danas ima uopće općeg tehničkog znanja? Dosta sam ih upoznao, što elektro, što mašinaca, da se pogube kod malog 4taktnog SUS motora, tehničkog crtanja, nekih općih tehničkih normi i sl.
Tako da, zaključak svega je, da ako neko želi i trudi se da uči i traži, može da bude izuzetan stručnjak u svojoj oblasti, i da mu niko ne može primirisati, pa makar bio i na političkim naukama.
Problem naše omladine je težnja minimalizmu, samo da se polože ispiti na fakultetu, i onda kuda koji mili moji, a u glavi promaha... pa makar i ETF završio...
:*
- Joe McCarthy
#193 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije
Neće sunce zasjat dok imamo 450 filozofa, sociologa, historičara, geografa na tri četri inžinjera. Nema Tite, nema Boga, nema Titinog Boga koji bi mogao da napravi ekonomski model koji bi osigurao bilo kakvu održivost.Breathless wrote:I ja kazem, sta ce bosanskom cobaninu muzeji, umjetnost, knjizevnost, historija, studij filozofije... Ono sto nije poslo za rukom ni Karadzicevim hordama, uspjeli su Izetbegovici i kadrovi koje su oni odgojili i odgajaju, a tragedija je tim prije veca ako uzmemo u obzir da nije poslo za rukom ni okupatoru i kvisliznizma za vrijeme IIWW, ono sto su uspjeli oni unistiti za nepunih dvadeset godina i ostaviti potpunu duhovnu i civilizacijsku pustos. Koliko je samo borbe i napora ulozeno da se uprkos svim opstrukcijama pokrenu neki fakulteti i odsjeci u Sarajevu, koji su vec postojali u Beogradu i Zagrebu, a Izetbegovicevi barbari bi sve to direktivom po kratkom postupku. U Tamnom vilajetu nikad Sunce zasjati nece.sinuhe wrote:Zatvoriti onda, zatvoreni su i muzeji.
Pa bih cijenio da me sačuvaš pokušaja prikazivanja sebe kao žrtve društa koje jednostavno nije spremno za tebe (i pedeset hiljada ljudi poput tebe) i te tvoje ideje koje će promjeniti sve
Ako ti imaš problema da shvatiš da novac sa kojim bi tebi i svim tvojim kolegama bile plaćane plate na imaginarnim, ne produktivnim radnim mjestima zapravo ne dolaze sa Drva novca koje se nalazi u trezoru Centralne banke, već se generiraju kroz harač na osakaćni produktivni, privatni sektor ja sa tobom nemam šta pričati. Ti si osoba koja nema kontakta sa realnošću, osoba kojoj fali osnovna edukacija oko osnova ekonomije i koja će viječno čekati posao u struci dok ne skonta da je propišala život i ne počne paliti ovo malo jada što smo izgradili ili bude među prvim nekim uhljebarima koji će obečavat narodu zlatne kašike ili šta već.
- sinuhe
#194 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije
Ima istorije i mimo balkanskih ratova ili ratova uopste.
Niko me ne moze uvjeriti da prvi put kad je Bosna otvorena prema svijetu nema mjesta za angliste, da prvi put kad postoji sloboda medija nema mjesta za novinare, da u traumatizovanoj zemlji nema mjesta za filozofe, sociologe.
Nevjerovatni konflikti moguci samo u BiH.
Niko me ne moze uvjeriti da prvi put kad je Bosna otvorena prema svijetu nema mjesta za angliste, da prvi put kad postoji sloboda medija nema mjesta za novinare, da u traumatizovanoj zemlji nema mjesta za filozofe, sociologe.
-
julisiz es grant
#195 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije
Za dobro šprehati i razumjeti engleski ne treba svakome fakultet, za novinara ne treba nužno žurnalistika, ili bilo kakav fakultet for that matter (vidjeti pod recimo S.Pećanin), a filozofa i seratora imamo na izvoz.sinuhe wrote:Ima istorije i mimo balkanskih ratova ili ratova uopste.
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#196 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije
Svaka čast za temu
pratim.
- Joe McCarthy
#197 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije
Razumješ li da niko ne negira potrebu za tim kadrovima? Već me jebe u zdrav mozak odnos čistog broja (malte ne beskoristnih) "humanista" naspram tehničara, dio društva koji se tradicionalno smatra kao pokretačem ekonomije i tehnoloških inovacija koje se komercijaliziraju. I onda generiraju prihod, dio od kojeg se koristi na izgradnju/održavanje muzeja i ostalih kulturnih institucija (kao što se to radi na razvijenom toliko spomenutom Zapadu) na koje humanisti drkaju, ko da su jebeni filozofi i sociolozi donirali izgradnju Narodnog Pozorišta iz fonda za kafić koje im roditelji pune, a ne industrijalisti, biznismeni-filantropi. Jeli ovo preteško razumiti?sinuhe wrote:Ima istorije i mimo balkanskih ratova ili ratova uopste.
Last edited by Joe McCarthy on 05/04/2014 22:05, edited 1 time in total.
- sinuhe
#198 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije
Nije niko obavezan da ih zaposljava.
A tehnicara ne bi bilo nista vise da je ovih manje.
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#199 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije
Slažem se sa kolegom Joeom
i opet ću podvući: nema posla i napretka nikome bez realnog i proizvodnog sektora!
Naši univerziteti izbacuju na buljuke bespotrebne društvene kadrove koji nemaju sile bogovetne da se zaposle u struci bez ovog podvučenog!! Besplatno visoko školovanje je zlo pod drugim nazivom nisam znao šta bi pa da i ja upišem nešto i razvlači godinama i sviraj qrtzu, i kukaj poslije kako je država kriva što nema posla.
Naši univerziteti izbacuju na buljuke bespotrebne društvene kadrove koji nemaju sile bogovetne da se zaposle u struci bez ovog podvučenog!! Besplatno visoko školovanje je zlo pod drugim nazivom nisam znao šta bi pa da i ja upišem nešto i razvlači godinama i sviraj qrtzu, i kukaj poslije kako je država kriva što nema posla.
Poenta je da ih je previše i samo su na teret državi i društvu, a nema od njih nikakavog privređivanja državi sve i da rade...sinuhe wrote:Nije niko obavezan da ih zaposljava.
- Joe McCarthy
#200 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije
Oni su teret na društvo, samovoljno se hendikepiraju znajuči da šanse za zaposlenje u "struci" su jednake nuli. Onda nakon što terete starce pola desetljeća dok ispijaju kafe i imaju neku povšnu svrhu u životu dok idu na taj debilitet od faksa, sve to prestaje i onda se bune zašto je Bosna u ovom trenutnom kurcu. I što je najsmješnije oni sebe toliko cijene, smatraju se toliko ne zamjenjivim kao "faktor progresa u Balkanskoj divljini" da imaju hrabrosti i obraza da traže da se priključe harač klasi zajedno sa SD-abecedama.sinuhe wrote:Nije niko obavezan da ih zaposljava.
Tehničara bi bilo desetine puta više ako jednostavno uskratiš izbor, i kao dobar pastir ovce smjestiti u torove adekvatnih površina i dimenzija da nebi ovce prepasle travu i uništile pašnjake zato što ja na određenom mjesu lakše doći do trave.sinuhe wrote:A tehnicara ne bi bilo nista vise da je ovih manje.