Klinicki centar Sarajevo ili Korupcini centar Sarajevo

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

vedderedi

#1 Klinicki centar Sarajevo ili Korupcini centar Sarajevo

Post by vedderedi »

Nedavno mi je jedan clan familije zavrsio na ovom nazovi Klinickom centru, univerziteta u Sarajevu i odem ja tako u posjetu, kad tamo na portirnici me prvo doceka portir i gleda sta nosim u kesi hocu li njemu nesto ostaviti, samo sto me ne upita ima li sta za njega, popnem se u sobu kad gore doktor, gleda u kesu, valjda ocekuje nesto, ostala rodbina koja je dolazila u posjetu i pokusavala se raspitati za stanje oboljelog nije uspjela dobiti adekvatan odgovor jer nije pripremila adekvatnu kovertu, odnosno poklon za doktora. Grozno. Siguran sam da su se mnogi nasli u slicnoj situaciji, gdje su morali potplatiti doktora da bi osigurali pravi tretman clanu svoje porodice. Sta je sa onima koji nemaju nikoga da gura poklone i koverte doktorima, sta je sa penzionerima?

Mislim da je to samo jedan od pokazatelja koliko je nase drustvo nisko palo, kada ljudi koji su po 10 godina proveli na fakultetu, specijalizaciji i gdje sve ne, gledaju da li ce im neko donijeti cokoladu, pice, kovertu i koji svoju poziciju zloupotrebljavaju na najgori moguci nacin, u situacijama u kojima se radi o zivotu ljudi. Jadna je ova zemlja sa takvim ljekarima i predstavnicima bosanske "elite".

Kako stati ovome u kraj?
Prenj

Post by Prenj »

Sljedeci put spremi i kesu i skrivenu kameru.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

kako ovome stati u kraj

jednostavno da niko ništa ne poklanja... :D:D:D

ili niko ili svi

treće opcije nema
Kwaheri

Post by Kwaheri »

moja seka je bila dugo gore...nikom nista nismo dali, niti sam primjetila da je neko nesto ocekivao.....tretman perfektan...
vesela

Post by vesela »

moja mama trebala biti operisana...receno totalna anestezija...na stolu, u operacionoj sali slusa ljekare kako diskutuju i odlucuju: lokalna...mama sokirana odustaje...nakon soka ja je smirujem vodom, limunom, masazom...niko nije ni prisao :shock:...ubjedjujem sebe da nije do mita, a mozda grijesim...ne znam :-?
rajvosa

Post by rajvosa »

Drzava treba da uzima porez od svakoga
Od tog poreza se da veliki dio za zdravstvo tj doktori dobiju veoma dobru placu.
Tada prestaje potreba za mitom i jebenim kesama.
Zamislite dodjete sa kesom specijalisti u nekoj od svajcarskih klinika..........

Naplata poreza = NO kese, bolji zdravstveni sistem,bolje obrazovanje, sretnije i bogatije drustvo...............................
mr2

Post by mr2 »

fazon je sto su vecini doktora,titini radnici....danasnji penzijoneri,platili skolovanje :lol: :lol: :lol: ......ma nasa posla poderi koga mozes :D
idic

Post by idic »

Mislim da je ljekarska struka kod nas daleko najkorupiranija kategorija. Sami smo krivi jer niko ne preduzima ništa konkretno da se to sankcioniše. Među ljekarima vlada kodeks nezamjeranja kolegama, jer nikad neznas sta ti se može desiti. Ali uz svjedoka koji će svjedočiti na sudu da je taj i taj ljekar tražio novac za operaciju, tretman ili bilo šta drugo, dovoljno je da se kazni da mu se oduzme pravo na obavljanje rada u struci.
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Cuo sam da u tuzlanskoj bolnici imaju natpise koji obavjestavaju posjetioce da je zabranjeno davati poklone osoblju bolnice. Ne znam je li to tacno...

Zar bi bio problem tako nesto uvesti u svim bolnicama? Samo da se hoce...
remake

Post by remake »

ne mogu a da ne dodam jedan svjez primjer:

prije par mjeseci maminoj najboljoj prijateljici, mojoj kumi, su dijagnosticirali rak materice,
odlazi na ginekologiju radi dogovora oko operacije.

ljekar uzima svoj rokovnik, lista datume i slijedi:

decembar - nista, puno
januar isto
februar isto
mart - mozda..

ona, vec posavjetovana od strane bivse pacijentice, vadi kovertu sa 500 KM i stavlja u rokovnik,

nakon toga slijedi:

kako bi bilo za dvije sedmice...

molim vas da ovu pricu uzmete za ozbiljno, stvarno se dogodilo i ja jos sebi ne mogu oprostiti sto ga ja ne prijavim ako vec ona ne smije..
Vingo

Post by Vingo »

Dakle oni koji nemaju tih 500 maraka za rokovnik su osudjeni na metastazu do marta...pa dokle zahvati....
Prestrasno!
jazzer

Post by jazzer »

Moja mama je vec petnaesetak dana u bolnici. Za to
vrijeme doktorica joj se obratila jednom (1)!?
Po nekoliko dana ne radi nikakve pretrage, nema
nikakvu informaciju sta se desava, jednostavno
nikakve dijagnoze ili najave nema. Zbog toga sam
preko rodjaka stupio u kontakt sa jednim doktorom
i danas trebam ici kod njega. Svjestan sam da mu moram
dati mito da bi moja mama na taj nacin zavrijedila njihovu
paznju. Nikada nikome nisam dao mito u zivotu!! Ne znam ni kako
da se ponasam kada odem gore? A najradije bi mu dao
pare pa ga onda isprebijao. Ali nazalost, situacija je takva jeste.
remake

Post by remake »

Vingo wrote:Dakle oni koji nemaju tih 500 maraka za rokovnik su osudjeni na metastazu do marta...pa dokle zahvati....
Prestrasno!
upravo tako, zamisli nekoga kome zivot visi na koncu i ko mora cekati tri mjeseca..

moja tetka je ljekar, trebate cuti samo price koje ona ima, o svojim kolegama, vjerujte da bi vam se zivot smucio...

nemojte me pogresno shvatiti, ja i tetki ne vjerujem jer zna braniti nekada svoje kolege, tipa sta ce jadni kada pacijent navaljuje s poklonom ili sta ces pacijenti su naucili davati pa se nekad naljute ako ne primis...
remake

Post by remake »

ti isti ljekari imaju plate u prosjeku 1200 KM (ukljucujuci razne tople obroke itd.) tetka radi u domu zdravlja i ima 1300KM, a ljekari, hirurzi i do 2000 KM

malo im... pa treba uzeti jos 500 KM od zene cija je mjesecna plata 600 KM,
Vingo

Post by Vingo »

remake, kad je to bilo? Znas da je jedan od tih likova, izvjesni dr. Lagumdzija, zaplatio...Stvarno ne vidim razloga da se praksa ne nastavi...
remake

Post by remake »

Vingo wrote:remake, kad je to bilo? Znas da je jedan od tih likova, izvjesni dr. Lagumdzija, zaplatio...Stvarno ne vidim razloga da se praksa ne nastavi...
pocetak decembra prosle godine
remake

Post by remake »

zena wrote:moja seka je bila dugo gore...nikom nista nismo dali, niti sam primjetila da je neko nesto ocekivao.....tretman perfektan...
nemoj se naljutiti, ali iskreno, cisto sumnjam u ovo napisano

perfektan tretman??????? :sad: :roll: :sad:
r_faruk

Post by r_faruk »

.........stari mi je bio u bolnici u dva mjesece dva puta............ rak pluca............. prvi put je otisao ne kemoterapije, kako li se vec zovu.......... i onda je bio pusten iz bolnice na kucno lijecenje, receno mu je da je sve uredu, bolest stoji............nema nikakvih daljih opasnosti.................. medjutim poslije se stanje pogorsava.........ponovo ide u bolnicu ostaje citav septembar............i opet kazu sve ce biti u redu, od 1 do 6 oktobra nije mogao hodati, ja sam mu morao pomoci u wc, za to vrijeme njegov doktor je bio na godisnjem, i svaki dan od 1 do 6 je bio gori i gori.......... medjutim dezurni doktor nije nista radio, jednostavno su mu govorili da ceka svog doktora..................................................................................................................................................................... umro je 6 oktobra.............................sumnjam da bi se nesto uradilo da smo dali neki novac i slicno, ali 6 dana da se ne uradi nikakav pregled, a covjek ne moze hodati, i smrsa 20% svoje tezine.............................?
idic

Post by idic »

Mojoj rodici je prije nešto više od godinu dana dijagnosticiran tumor na dojci koji se proširio na limfu ispod pazuha, hitno je operisana u oktobru 2004, stojički je podnijela zračenje i citostatike, trajalo je skoro pola godine. Trebala je nastaviti redovne kontrole i markere svakih mjesec dana. Negdje u julu 2005 na istom mjestu napipala je ponovo kvržicu koja rapidno raste, ode na pregled i ustanove joj da joj doktor nije odstranio bolesnog tkiva i da se ponovo sve vratilo na istom mjestu. Hirurg Bešlić koji je operisao i tražio i dobio 500 € navodno nije za operacije raka dojke uopšte nadležan. Tu dijagnozu je ustanovila na pregledu u privatnoj ordinaciji gdje joj je doktorica odmah rekla da u slučaju tužbe neće svjedočiti. O odnešenim "kesama" da vam i ne govorim, al sad dolazi višnja na šlag. Ljekari u kliničkom ne priznaju nalaze iz privatnih ordinacija ( mada ta doktorica radi i na kliničkom i privatno ) tako da je sve morala ponoviti i kod njih, nažalost sa istim rezultatom. Sad čeka na novi termin za operaciju i u međuvremenu ljekar koji je vodi do operacije joj je zadnji put rekao doslovno ovako " Ako razmišljate o poklonu za mene, trebao bi mi novi mobitel, može neki jeftiniji, samo da ima kameru" :x :x :x :x
Na veliku žalost ovdašnjih pacijenata su jedina klinika za više kantona koja pruža tu vrstu usluge, tako da su jadni ljudi prisiljeni im dolaziti.
idic

Post by idic »

Samo da još dodam da je taj doktor Bešlić par mjeseci prije njene operacije i sam se povrgnuo operaciji tumora, ali je on taj zahvat uradio u Cirihu. Sama činjenica da se nije imao povjerenja prepustiti u ruke kolega dovoljno govori. :shock:
black

Post by black »

ma ovde se covjek ne smije ni razboliti ako nema para..svi gledaju kesu ili kovertu od onih ufuranih sestrica koje glume neke velicine a nosaju tute itd do doktora..a kako stati tome u kraj....zalosno... :x
Prenj

Post by Prenj »

zena wrote:moja seka je bila dugo gore...nikom nista nismo dali, niti sam primjetila da je neko nesto ocekivao.....tretman perfektan...
Mozda je jedino rjesenje prislepati se ovima sto nemaju problema :D
vedderedi

Post by vedderedi »

A da bar ovdje navedemo te koji uzimaju mito?
I ja sam cuo za tog Beslica, doduse prije mu je cifra bila 500 KM, eto sad je preso na eure.
Isto tako na ginekoloskoj klinici Bukvic, cini mi se direktor klinike, uzima mito, ne znam doduse kolika je njemu cifra, ali se mojoj tetki zato desilo da joj je kada je operisala neku cistu "drpio" i jajnik, istim rijecima se covjek izrazio. Znaci da pored toga sto traze pare, moze se desiti i da vam ukradu odredjeni organ. :shock:

Pitam se, zasto su se ovi ljudi uopste poceli baviti medicinom, ako su im pare toliko bitne, a ne zdravlje ljudi i njihovih pacijenata, zasto nisu upisali ekonomiju i pravili pare, mozda zato sto je lakse uzimati od onih u nevolji, koji nemaju drugog izbora, nego njima pod noz?!?
Last edited by vedderedi on 22/03/2006 14:49, edited 1 time in total.
idic

Post by idic »

Ja razumijem tu našu balkansku logiku, mi smo ti familijarno vezani ko crijeva , kad ti je neko tvoj ozbiljno bolestan čovjek bi prodao gaće sa guzice da mu pomogne. S druge strane hajd se suoči sa posljedicama neko ti traži novac ti ne želiš ili ne možeš da platiš, da li bi mogao živjeti sa svojom savješću da nisi pomogao svom najbližem kad si trebao. :x :( :x :(

Ti doktori kako mogu živjeti sa svojom savješću, to je drugo pitanje.
bleka

Post by bleka »

Sto to niko ne spominje direktora ni njegovu familiju. :-D
Post Reply