KLINIČKI AUDIT=INTERNI AUDIT U ZDRAVSTVU??

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
francophil

#1 KLINIČKI AUDIT=INTERNI AUDIT U ZDRAVSTVU??

Post by francophil »

Da li mi može neko reći postoji li neka razlika između pojmova kao što su interni audit u zdravstvu i klinička revizija/audit. Da li su ova dva pojma sinonimi??
Bloo
Globalna šefica

#2 Re: KLINIČKI AUDIT=INTERNI AUDIT U ZDRAVSTVU??

Post by Bloo »

francophil wrote:Da li mi može neko reći postoji li neka razlika između pojmova kao što su interni audit u zdravstvu i klinička revizija/audit. Da li su ova dva pojma sinonimi??

Klinička revizija le sistematična, kritična analiza kvaliteta zdravstvene zaštite, uključujući procedure korištene za dijagnozu i tretman, korištenje resursa i rezultati kako liječenje ima uticaj na kvalitet života pacijenta. Drugim riječima, klinička revizija pomaže u unapređenju kvaliteta usluge koja se nudi pacijentima. Bez neke forme kliničke revizije veoma je teško znati da li se praksa obavlja efikasno, a i mnogo je teže to demonstrirati drugima

a interna tj eksterna revizija je kada se uposli vanjska firma za reviziju da bi izvrsila provjeru primjena racunovodstvenih principa i pravila i pracenje meduranodnih finansijskih standarda i poslovanja klinickog centra, te nema nikakve veze sa samom prirodom posla jednog klinickog centra.
francophil

#3 Re: KLINIČKI AUDIT=INTERNI AUDIT U ZDRAVSTVU??

Post by francophil »

E tu sam malo zbunjen...jer se kaze kao klinicka revizija je multidisciplinarna izmedju ostalog ukljucuje i finansijsku, dok je medicinski audit ustvari konkretno/usko vezan za struku. Interni audit moze takodjer biti proveden od strane zdrvatvenih profesionalaca kako bi cijeli sistem poslovao sa sto manjim stepenom gresaka i kako bi se stekli uslovi za certificiranje zdravstvene ustnove(iso9001:2000). Pa sam mislio da je ustvari klinicka revizija=interni audit u zdravstvu. Znaci klinicki audit se ne vezuje za dobijanje certifikata i primjenu iso norme?
Bloo
Globalna šefica

#4 Re: KLINIČKI AUDIT=INTERNI AUDIT U ZDRAVSTVU??

Post by Bloo »

francophil wrote:E tu sam malo zbunjen...jer se kaze kao klinicka revizija je multidisciplinarna izmedju ostalog ukljucuje i finansijsku, dok je medicinski audit ustvari konkretno/usko vezan za struku. Interni audit moze takodjer biti proveden od strane zdrvatvenih profesionalaca kako bi cijeli sistem poslovao sa sto manjim stepenom gresaka i kako bi se stekli uslovi za certificiranje zdravstvene ustnove(iso9001:2000). Pa sam mislio da je ustvari klinicka revizija=interni audit u zdravstvu. Znaci klinicki audit se ne vezuje za dobijanje certifikata i primjenu iso norme?
to ne znam :) guglaj :D

samo znam da se klinicka provodi rijetko

dok ova interna/eksterna nema veze sa ISO standardima
francophil

#5 Re: KLINIČKI AUDIT=INTERNI AUDIT U ZDRAVSTVU??

Post by francophil »

ok...idem googlati:) hvala na komentaru!
Post Reply