Klime

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

mayab

#51 Re: Klime

Post by mayab »

Better Man wrote:
BIONA wrote:
motorola01 wrote:Valjaju li ista one pokretne klime sto se trenutno prodaju u konzumu(bile 149,a sad 99KM)???Da li ih je iko koristio i kakvo ima iskustvo sa njima?
Jest da je ovo od prosle godine :D ali i mene zanima kakve su ove prenosne, jel fakat hlade?
Ne znam kakve su, ali znam da puno zuje, tj. bučne su!
Za 149KM a pogotovo za tih 99 KM nije to klima uredjaj, nego neki tip ovlazivaca zraka sa ventilatorom, zaboravi najbolje , i ako ti klima uredja zaista treba kupi pravi
BIONA

#52 Re: Klime

Post by BIONA »

Hvala vam, ma skontala sam i ja po cijeni da to ne moze biti dobro!
subasic

#53 Re: Klime

Post by subasic »

Ko ima viska novca, najbolja moguca klima jeste LG ART COOL
Cijena sa ugradnjom je oko 2.300,00 KM, ali je perfektna niti se cuje, a niti ko zna da je to klima, ja imam i ODLICNA JE!!

Ne cuje se dok radi.
Nisrin

#54 Re: Klime

Post by Nisrin »

Better Man wrote:
BIONA wrote:
motorola01 wrote:Valjaju li ista one pokretne klime sto se trenutno prodaju u konzumu(bile 149,a sad 99KM)???Da li ih je iko koristio i kakvo ima iskustvo sa njima?
Jest da je ovo od prosle godine :D ali i mene zanima kakve su ove prenosne, jel fakat hlade?
Ne znam kakve su, ali znam da puno zuje, tj. bučne su!
Imam ja dvije i srednja su zalost! Dosta joj treba da rashladi, oko same klime je ugodno, ali ostatak prostorije...ne znam, ja ti ne bih preporucila! Bolje ulozi vise para pa kupi kako treba i to da zuji, da se bas cuje- tacno!
BIONA

#55 Re: Klime

Post by BIONA »

LG art cool, vjerujem da je mrak ali mi se i od cijene smraci :)
subasic

#56 Re: Klime

Post by subasic »

BIONA wrote:LG art cool, vjerujem da je mrak ali mi se i od cijene smraci :)
He he he he, pogledaj video.

Ma perfektno stvarno, a da, jako je skupa sto jest jest, ali se isplati uloziti gledajuci dugorocno.
Nisrin

#57 Re: Klime

Post by Nisrin »

:run: :D
charrrmed

#58 Re: Klime

Post by charrrmed »

Mostar danas:

Image

Hvala Bogu na klimi!
Qler

#59 Re: Klime

Post by Qler »

Ja sam danas narucio ovu, rekose mi da nije losa, ako cete iskreno, ne znam ni koji je model, neke su kombinacije u igri :) tako da i nisam imao bas izbora :D

http://www.haier.com.hr/bs/proizvodi/zidni-uredaji/13/

valjda ce posluziti, inverter sam varijantu uzeo...

Vjerovatno je ovaj model u pitanju: HSU-12 (DB) HEM03/R2

znam da je 3.5kW a to je jedina koja se uklapa u karakteristike..
BIONA

#60 Re: Klime

Post by BIONA »

Zaboravio si ono najvaznije...cijenu nam reci :D
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#61 Re: Klime

Post by Entropio »

BIONA wrote:Zaboravio si ono najvaznije...cijenu nam reci :D
Pa reče čovjek da su neke kombinacije u igri, tako da cijena nije bitna. :D
karanana

#62 Re: Klime

Post by karanana »

ima cjenik dole. 4 i po tisuce kuna. nisam nikad cuo za ovu marku nit je vidio u radnjama u nas.
frngla

#63 Re: Klime

Post by frngla »

Haier Group (simplified Chinese: 海尔; traditional Chinese: 海爾; pinyin: Hǎi'ěr) (SEHK: 1169, SSE: 600690) is a Chinese multinational consumer electronics and home appliances company headquartered in Qingdao, Shandong, People's Republic of China.

Hvala, ne pušim :roll:
Qler

#64 Re: Klime

Post by Qler »

Znam i ja da su kinezi, ali je kao nesto pravo dobro. Ima dosta garancije, tako da se ne sekiram. Gledao sam po netu, kazu nije lose, nije sad york :) ali nije lose :D
swatch

#65 Re: Klime

Post by swatch »

Qler wrote:Znam i ja da su kinezi, ali je kao nesto pravo dobro. Ima dosta garancije, tako da se ne sekiram. Gledao sam po netu, kazu nije lose, nije sad york :) ali nije lose :D
cuo sam za tu marku, dosta raje je hvale :thumbup:
baklava2

#66 Re: Klime

Post by baklava2 »

Ukoliko se netko ipak odluči na mobilnu klimu, mislim da će mu pomoći savjet forumaša sa newsgrupe hr.alt.klima-uredjaji, kojeg objavljujem u cjelosti uz njegovu dozvolu, sa molbom da ostane anoniman.

Ja imam mobilnu klimu u stanu. Dosta dobro hladi, ali da bi to postigao morao sam dosta eksperimentirati i probavati dok nisam konacno dosao do nekih zakljucaka.

1. "Klima mora biti na sto visem polozaju" Jednostavna fizika, topli zrak se dize a hladni spusta. Ako stavis klimu na pod, ucinak ceti biti slab jer tebi je cilj usisati topli zrak u visim djelovima prostora i tamo izbaciti hladni. U tu svrhu sam postavio klimu na mali stolic i podigao je na cca 60 cm od poda. Kad ulovim vremena, napraviti cu za klimu neki mali element da si oslobodim stolic.

2. "Izlazna cijev mora biti sto kraca i dobro izolirana" Probao sam samo rastegnuti onu fleksibilnu cijev, ali ona se prilikom rada dosta ugrijala i isijavala puno topline natrag u prostor. Na kraju sam klimu postavio tako da mi je cijev duga svega 30-ak cm i omotao sam je u nekoliko slojeva sa izolacijskom trakom da sprijecim isijavanje topline natrag u prostor.

3. "Moras osigurati da ti se topli zrak od klime ne vraca u prostor" One sheme da malo otvoris prozor, izbacis kraj cijevi van i ukljucis klimu zaboravi. Zbog manjeg tlaka u stanu usljed rada klime, topli zrak izvana ce ti ponovo ulaziti kroz prozor i efekt hladjenja ce biti prakticki nikakav. Ja sam imao srece sto izmedju 2 prozora gdje sam postavio klimu imam spoj od lima, drveta i vune pa sam u tome izrezao rupu na koju sam spojio cijev. S vanjske strane sam metnuo nepovratnu zaklopku i usmjerivac da mi kisa ne pada kroz rupu u cijev. Ovaj uvjet ce ti tesko biti ispuniti jer ljudi uglavnom nemaju gdje izrezati rupu, ali pokusaj se snaci sa dimnjacima, kutijama za rolete i ventilacijskim cijevima. Bitno je samo da ti sve bude dobro izolirano.

Nakon sto sam ispunio ta 3 uvjeta, efekt hladjenja je osjetno jaci i uspjevam bez vecih problema ohladiti stan od 40 m2 koji je jos k tome orjentiran na jug. Ukoliko ne uspijes ispuniti te uvjete, mobilna klima ti nece biti nista bolja od obicnog ventilatora.

Sto se tice buke, to ti je slaba tocka svih mobilnih klima. Kompresor je dosta bucan i tu ne mozes nista promjeniti osim pomiriti se s tim i pokusati se naviknuti.

Na kraju kad pogledas sve sto sam napisao, svatko bi rekao pa sto ce mi onda mobilna klima kad svih tih problema nema kod klasicne. Istina, ali mobilna klima ima neke prednosti u odnosu na klasicne. Prije svega, prednost je mala potrosnja. Moja klima trosi oko 850w dok klasicne su od 1500w pa na vise. Druga prednost je sto nema vanjske jedinice. Znaci da ako imas tu (ne)srecu da zivis u Zagrebu, ne moras strepiti da li ce ti doci komunalni redari i napisati kaznu od 500 kn za klima uredjaj na procelju zgrade.

Eto, nadam se da sam ti bar malo pomogao.
pravimsefrancuz

#67 Re: Klime

Post by pravimsefrancuz »

Ima li kakvih novina sa ovim prenosnim klimama . Kontam da nisu sta poboljsali i kako se krecu cijene . I naravno gdje se mogu nabaviti . Imam dimnjak i moglo bi se nesto smisliti da crijevo ubacim u dimnjak i da tu postavim klimu
mayab

#68 Re: Klime

Post by mayab »

Zaboravi, cijene " obicnih " klima su stvarno niske, ispod 500 KM imas pravi klima uredjaj, kakav god da je , biti će bolji od te tzv.prenosne
Naslovnica

#69 Re: Klime

Post by Naslovnica »

mayab wrote:Zaboravi, cijene " obicnih " klima su stvarno niske, ispod 500 KM imas pravi klima uredjaj, kakav god da je , biti će bolji od te tzv.prenosne
Ne zaboravi montažu za ove fiksne.
Kako god, prenosne su rinaka.
mayab

#70 Re: Klime

Post by mayab »

Da , jos 150 - 200 KM za montazu klime
LaLuna

#71 Re: Klime

Post by LaLuna »

Ima li neko iskustva sa Samsungovim klimama? Kakve su u poredjenju sa recimo LG ili Bekom (odnos cijene i kvalitete)?
Post Reply