Klimacool majice ili odjeca
-
mali_balon
#1 Klimacool majice ili odjeca
Dakle interesuje me kako vi deverate sa ovom odjecom ili majicama. Dok radimo, treniramo, skijamo itd itd znojimo se, prije je bilo pamucna majica ponesi 3 i mjenjaj, ali sad imamo te razne majice "za oslobadjanje od znoja majice" koje mozemo nosati prilikom rada ili treninga.
Ljeti je lako obuces tu majicu i pici, a kako zimi deverate, ja imam dvije underarmour. Obucem tu majicu i onda neki duks ili obicnu pamucnu majicu preko koji pokupe znoj sa majice, majica ostane suha i ja suh ali ode sve na duks ili neku majicu koju nosim preko "te" majice, i kada stanem sa radom ili kad sjednem osjetim hladnocu jer je duks mokar od znoja
Najveci problem je na poslu jer se ne mogu presvlaciti i nonstop mjenjati i oblaciti suhe majice....
Ima li vas sa slicnim problemom ili kakav savjet kako se obuci...kako se nosaju "te" majice zimi, trazim po netu ali kao i obicno svega ima ali nista konkretno. Blagodarim
Ljeti je lako obuces tu majicu i pici, a kako zimi deverate, ja imam dvije underarmour. Obucem tu majicu i onda neki duks ili obicnu pamucnu majicu preko koji pokupe znoj sa majice, majica ostane suha i ja suh ali ode sve na duks ili neku majicu koju nosim preko "te" majice, i kada stanem sa radom ili kad sjednem osjetim hladnocu jer je duks mokar od znoja
Najveci problem je na poslu jer se ne mogu presvlaciti i nonstop mjenjati i oblaciti suhe majice....
Ima li vas sa slicnim problemom ili kakav savjet kako se obuci...kako se nosaju "te" majice zimi, trazim po netu ali kao i obicno svega ima ali nista konkretno. Blagodarim
-
Last December
#2 Re: Klimacool majice ili odjeca
Nema pomoći, poslije treninga se mora sve presvlačiti. Druga opcija je da staviš upijaće za znoj pod pazuh, imaš u apoteci to je nešto kao higijenski uložak. Nisam koristio, čuo sam da pomaže.
Te majice su napravljene tako da se znoj ne zadržava pod pazuhom nego odmah isparava ali one nisu namjenjene da se nose ispod duksa baš zbog tog razloga. To su majice za trening, ne za sjedenje u kafani i kancelariji u sakou i košulji preko, osim ako ne sjediš samo u majici.
Tako da jedini način je da se presvučeš svaki put poslilje treninga i da zaboraviš kombinovanje sjedećih i pokretnih aktivnosti.
Te majice su napravljene tako da se znoj ne zadržava pod pazuhom nego odmah isparava ali one nisu namjenjene da se nose ispod duksa baš zbog tog razloga. To su majice za trening, ne za sjedenje u kafani i kancelariji u sakou i košulji preko, osim ako ne sjediš samo u majici.
Tako da jedini način je da se presvučeš svaki put poslilje treninga i da zaboraviš kombinovanje sjedećih i pokretnih aktivnosti.
-
mali_balon
#3 Re: Klimacool majice ili odjeca
Naravno da cu se presvuci poslje treninga, to nije problem. Problem je npr. kada se skijas, skijas se jedno 5 6 sati a i znojis se......radis u firmi gdje imas fizickog posla pa se oznojis pa radis nesta drugo taman da se ohladis pa se opet oznojis itd itd itd....dakle kada se duze vremena bavis odredjenom kativnoscu......oznojis se pa se ohladis....pa se opet oznojis i ohladis....sta obuci na tu majicu ili mozda imaju neke druge majice za takve aktivnosti....i nije problem znoja samo ispod pazua tu su i ledja i prsa......
-
Last December
#4 Re: Klimacool majice ili odjeca
Razumijem u potpunosti, i ja se znojim nenormalno, i zimi i ljeti. NIje mi se desilo da sam se prehladio kad sjednem oznojen jer obično ako završim sa fizičkim radom sjedam u zatvoreno i toplo. Jedini je problem što smrdim kao da sam iz štale došao. Zimi je to isparavanje još primjetnije zbog veće razlike u temperaturi. tako da se gornji slojevi odjeće i više natapaju tim znojem ako obučeš duks. Ja još nisam našao rješenje.
Najbolje bi bilo odvojiti fizički i umni rad u smjene i u firmama omogućiti tuš kabine svima itd itd. Naravno ništa nije realno u Bosni od toga jer smo roblje. Jedini normalni uslovi tog tipa su IT firmama ti to samo u najboljima.
Najbolje bi bilo odvojiti fizički i umni rad u smjene i u firmama omogućiti tuš kabine svima itd itd. Naravno ništa nije realno u Bosni od toga jer smo roblje. Jedini normalni uslovi tog tipa su IT firmama ti to samo u najboljima.
- Better Man
#5 Re: Klimacool majice ili odjeca
Pa umjesto pamučnog duksa obučeš duks koji je od istog materijala kao ta majica tako da se brzo suši ako vlažnost majice od znoja pređe na duks.
- vješalica
#6 Re: Klimacool majice ili odjeca
duksericom si zatvorio isparavanje sa climacool majice
isto ko da si smecarsku kesu stavio na sebe
ona samo upije i ostanes mokar
i opet zavisi kakva ti je dux da li je prozracna ili samo nabundana
isto ko da si smecarsku kesu stavio na sebe
ona samo upije i ostanes mokar
i opet zavisi kakva ti je dux da li je prozracna ili samo nabundana
-
mali_balon
#7 Re: Klimacool majice ili odjeca
Znam da duksom zatvaram taj "krug" isparavanja znoja, ali koji je onda sljedeci sloj odjece, ne mogu sad 3 "klima majice" obuci...pajel
Negdje sam citao da ide "klima majica", tanki flis, pa softshel ili goretex jakna...to je kao idealno za hiking.......ali sad npr kada radis jedno 5 6 sati u tom se 6 puta preznojis, i ohladis....sta onda.....jbga pobjegnem i ja na toplo
Trazim danas cijeli dan i nista konkretno nisam nasao....
Negdje sam citao da ide "klima majica", tanki flis, pa softshel ili goretex jakna...to je kao idealno za hiking.......ali sad npr kada radis jedno 5 6 sati u tom se 6 puta preznojis, i ohladis....sta onda.....jbga pobjegnem i ja na toplo
Trazim danas cijeli dan i nista konkretno nisam nasao....
-
Hakiz
#8 Re: Klimacool majice ili odjeca
Stvar je u tome da sve na tebi mora biti sa tom tehnologijom. Pa, na primjer, imaš veš, majicu, košulju, duks ili flis, jaknu. Svi ti slojevi moraju biti pravljeni nekom od tehnologija koje isparavaju vlagu. Ako ti je jedan sloj od pamuka ili drugog materijala koji ne pravi isparavanje, proces isparavanja se zaustavlja i taj pamučni sloj skuplja znoj/vlagu. Ne mora sve biti od istog proizvođača, naravno. Ali, zvalo se to Klimacool, Coolmax, Dryway, Polartec... kako god ga koji proizvođač zvao, svaki komad odjeće, svaki sloj, ti treba biti rađen od materijala koji isparavaju znoj/vlagu.mali_balon wrote:Dakle interesuje me kako vi deverate sa ovom odjecom ili majicama. Dok radimo, treniramo, skijamo itd itd znojimo se, prije je bilo pamucna majica ponesi 3 i mjenjaj, ali sad imamo te razne majice "za oslobadjanje od znoja majice" koje mozemo nosati prilikom rada ili treninga.
Kako za gornji dio tijela, tako isto i za donji. I za stopala, naravno, ako ti čarape isparavaju znoj, a cipele ne, ili cipele isparavaju a čarape ne, ništa nisi dobio.
Možeš koristiti, naravno, odjeću sa tom tehnologijom i pri običnoj, gradskoj, upotrebi, ali najbolje rezultete dobiješ pri aktivnosti. Planinarenje, trčanje itd su aktivnosti u kojima ćeš najviše dobiti sa tom tehnologijom. Ja koristim takvu odjeću i pri gradskom oblačenju i ima rezultata i tada.
Napomena, ta odjeća ne može biti suviše široka, a prvi sloj do tijela mora biti uz tijelo. Naime, da bi kapilarni efekat pora koje koristi tehnologija materijala za tu odjeću imao efekat, kapljice znoja, vlage, moraju doći u dodir sa odjećom. Zato barem prvi sloj mora biti usko uz tijelo, a ostali slojevi što je moguće uže, ali da ne smetaju pokretima.
Moraš paziti kako pereš tu odjeću da deterdženti ne zatvore pore za "disanje". Ako se to desi, ostane ti obična najlonska odjeća (sve su to neki oblici najlona i plastika). A onda ćeš se tek znojiti. Svi proizvođači preporučuju da se ta odjeća pere što je rjeđe moguće i to tečnim ili specijalizovanim deterdžentima. Imaš kupiti sredstva za čišćenje i održavanje te odjeće i obuće, ne možeš koristiti običnu kremu za cipele na primjer ili sredstva za impregnaciju koja će začepiti pore.
A kako isparava znoj, a ne pušta kišu/vodu unutra? Trik je, pojednostavljeno rečeno, u molekularnoj veličini znoja i kapi kiše. Znoj je "manji", pa kroz pore kroz koje molekule znoja mogu izaći, kiša ne može ući.
To su osnovne stvari kod korištenja odjeće i obuće koji su pravljeni sa tehničkim materijalima.
-
mali_balon
#9 Re: Klimacool majice ili odjeca
Hvala na "crtanju"
I ja koliko sam skontao sva odjeca mora biti na taj "fol" da bi vidio nekog rezultata tj. bio suh.....ali skupa zajebancija za zime ljeti se moze, jbga samo majica i gotovo.....a zimi najmanje 3 sloja te odjece.....
Ja svoje majice perem mlakom vodom i samo malo tecnog sapuna za ruke saperem i na strik suhe za 10min i obje su uz tjelo da sam nabildan to bi ljepo izgledalo na meni ovako dodjem isto flasica od orandzine

I ja koliko sam skontao sva odjeca mora biti na taj "fol" da bi vidio nekog rezultata tj. bio suh.....ali skupa zajebancija za zime ljeti se moze, jbga samo majica i gotovo.....a zimi najmanje 3 sloja te odjece.....
Ja svoje majice perem mlakom vodom i samo malo tecnog sapuna za ruke saperem i na strik suhe za 10min i obje su uz tjelo da sam nabildan to bi ljepo izgledalo na meni ovako dodjem isto flasica od orandzine
-
Hakiz
#10 Re: Klimacool majice ili odjeca
Naravno, ni ti materijali nisu svemoćni. Ali, ako upadneš u rijeku, trebaće ti 10-20 minuta (majice) do sat ili nekoliko sati (jakne i veći komadi) da ti se sve osuši. Ako u pamučnoj odjeći upadneš u rijeku, trebaće ti sati ako staviš kraj vatre, a bez vatre i dani. I to je jedna od prednosti tih materijala, ta odjeća i obuća se brže se suši kada se pokvasi, opere itd.
Kod nas je skupo. Ima lanac prodavnica Dechatlon, viđao sam u tim prodavnicama majice od tih materijala po cijenama od 5 Eura, jakne od 50-ak eura itd. Kod nas majice 10 Eura na ekstra sniženju, a normalne cijene 20 eura i više.
Pogledaj u Intersportu, naravno ne NorthFace, Wolfskin i slično. Čak ni McKinley brand (Iako McKinley može na sniženjima biti pristupačan). Ima onaj brand Energetics ili slično, i još jedan kojem ime počinje sa Pro(nešto) Oni su jeftiniji, ja sam njihovu odjeću od tehničkih materijala kupovao po cijenama majica od oko 20 KM, šorceve za trčanje od oko 35 KM. A na sniženjima budu i jeftiniji. Te cijene se mogu podnijeti.
Ima i u Mercuru na Otoci neka radnja sa tom opremom, preko puta DOMOD-a.
Ali, koliko god i ja tražio jeftino, ne štedim na cipelama. To kupujem dobro, koliko god košta. Jakne su druga stvar, dobra vjetrovka koja će te zaštititi od jakog vjetra i jake kiše ne može biti jeftina. Možeš ti kupiti jaknu od 100KM koja če te na jakoj kiši štititi 5-10 minuta. Ako ima i jakog vjetra popusti i prije. Ako si u gradu, dovoljno da se negdje sakriješ. Ali, ako si na otvorenom, onda požališ što nisi dao više novca za dobru jaknu.
A što se tiče cijena. Jedan Adidas pamučni duks košta 100-150 KM. Nike još i više. A jedan McKinley flis od Polartec 100 materjala košta 80-100 KM. Polartec 200 i 300 su skuplji jer su za niže temperature. Pa kada se uporede taj Adidas duks i taj flis pravljen od Polarteca, onda ta odjeća ne izgleda više tako skupa.
Dok je u Sarajevu bila prodavnica Lafuma, tamo se mogla kupiti odjeća od tih materijala koja izgleda kao klasična gradska. Pa možeš iste hlače, košulju ili jaknu nositi danas na planini, a sutra u gradu.
Kod nas je skupo. Ima lanac prodavnica Dechatlon, viđao sam u tim prodavnicama majice od tih materijala po cijenama od 5 Eura, jakne od 50-ak eura itd. Kod nas majice 10 Eura na ekstra sniženju, a normalne cijene 20 eura i više.
Pogledaj u Intersportu, naravno ne NorthFace, Wolfskin i slično. Čak ni McKinley brand (Iako McKinley može na sniženjima biti pristupačan). Ima onaj brand Energetics ili slično, i još jedan kojem ime počinje sa Pro(nešto) Oni su jeftiniji, ja sam njihovu odjeću od tehničkih materijala kupovao po cijenama majica od oko 20 KM, šorceve za trčanje od oko 35 KM. A na sniženjima budu i jeftiniji. Te cijene se mogu podnijeti.
Ima i u Mercuru na Otoci neka radnja sa tom opremom, preko puta DOMOD-a.
Ali, koliko god i ja tražio jeftino, ne štedim na cipelama. To kupujem dobro, koliko god košta. Jakne su druga stvar, dobra vjetrovka koja će te zaštititi od jakog vjetra i jake kiše ne može biti jeftina. Možeš ti kupiti jaknu od 100KM koja če te na jakoj kiši štititi 5-10 minuta. Ako ima i jakog vjetra popusti i prije. Ako si u gradu, dovoljno da se negdje sakriješ. Ali, ako si na otvorenom, onda požališ što nisi dao više novca za dobru jaknu.
A što se tiče cijena. Jedan Adidas pamučni duks košta 100-150 KM. Nike još i više. A jedan McKinley flis od Polartec 100 materjala košta 80-100 KM. Polartec 200 i 300 su skuplji jer su za niže temperature. Pa kada se uporede taj Adidas duks i taj flis pravljen od Polarteca, onda ta odjeća ne izgleda više tako skupa.
Dok je u Sarajevu bila prodavnica Lafuma, tamo se mogla kupiti odjeća od tih materijala koja izgleda kao klasična gradska. Pa možeš iste hlače, košulju ili jaknu nositi danas na planini, a sutra u gradu.
- KB9
#11 Re: Klimacool majice ili odjeca
adidas climacool patike, kako je to lagano i uuudobno 
- Njanjavi
#12 Re: Klimacool majice ili odjeca
Jes dok ne zagazis u baru
Meni je nekako climacool za obucu vazda bio retardiran koncept.
Moze bit sto mi se slabo znoje noge, i sto sam osjetljiv na noge pa mi se vazda cinilo da je dole propuh.
Sve u svemu meni to climacool sranje za obucu nikako ne sjeda.
Moze bit sto mi se slabo znoje noge, i sto sam osjetljiv na noge pa mi se vazda cinilo da je dole propuh.
-
mali_balon
#13 Re: Klimacool majice ili odjeca
Obuca moze proci obicni goretex za zime...ne mora biti bas climacool mada u toplim ljetnim mjesecima i to je dobro
- KB9
#14 Re: Klimacool majice ili odjeca
znaci ako nisu za gazit po barustinama ne valjaju?Njanjavi wrote:Jes dok ne zagazis u baru![]()
kakvo je to razmisljanje?
- Njanjavi
#15 Re: Klimacool majice ili odjeca
Sta da ti kazem, praktican sam insan.
Nije ovo druze normalna zemlja da i kad pada kisa imas drenazu na cesti pa ne gazis po barustinama.
Imao sam climacool kec tek kad su izasle 2004te il 2005te, ne sjecam se vise kad.
Meni se licno ne svidja taj koncept supljih patika, satro prozracavanje neko, vazda prljave čarape il mokre.
Bjezi ba.
Kazem jos jednom, da je ovo normala zemlja, cista, bez nenormalnog betona i nepostojece drenaze pa bi se nekako i moglo nosat.
Ovako vala nikad vise climacool, neka to svabo nosa za njih se ubilo
PoslaTo dimnim signalima sa stabla jagode
Nije ovo druze normalna zemlja da i kad pada kisa imas drenazu na cesti pa ne gazis po barustinama.
Imao sam climacool kec tek kad su izasle 2004te il 2005te, ne sjecam se vise kad.
Meni se licno ne svidja taj koncept supljih patika, satro prozracavanje neko, vazda prljave čarape il mokre.
Bjezi ba.
Kazem jos jednom, da je ovo normala zemlja, cista, bez nenormalnog betona i nepostojece drenaze pa bi se nekako i moglo nosat.
Ovako vala nikad vise climacool, neka to svabo nosa za njih se ubilo
PoslaTo dimnim signalima sa stabla jagode
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#16 Re: Klimacool majice ili odjeca
nne presvlaćim se nikako dok ne dodžem na odredište...nema ništa ljefše no kad se pod onom plastikom ušćuješ...koke polude...naćisto
- Bluemore
#17 Re: Klimacool majice ili odjeca
ide sloj brzosuseceg na tijelo pa pamuk tanji pa opet brzosusece itd...mali_balon wrote:Dakle interesuje me kako vi deverate sa ovom odjecom ili majicama. Dok radimo, treniramo, skijamo itd itd znojimo se, prije je bilo pamucna majica ponesi 3 i mjenjaj, ali sad imamo te razne majice "za oslobadjanje od znoja majice" koje mozemo nosati prilikom rada ili treninga.
-
smjesko071
#18 Re: Klimacool majice ili odjeca
a gdje ima kupiti ovih majica, a da nisu cijene u nebesima
-
mali_balon
#19 Re: Klimacool majice ili odjeca
Bilo ih je u intersportu po 20km. Protouch dryplus ovako nekako se zovu