KLIMA
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Santos
#1 KLIMA
Hajmo dobri i posteni imali ko da zna kolko kosta uvodzenje klime za auto.Imam Renault Megane evo vozam ga vec 5 godina slusa me pravo .Posto mi ga zao mjenjat zelio bi bar da mu uvedem klimu.Ima skoro sve ali eto nema klime.Ako znate cifru ili dobrog majstora javite.Ovdje sam se raspito pa mi cifre oko 800-1000 eura.Mislim da je kod nas u Bosni ipak jeftinije.Relacija za uvodjenje Sarajevo i okolica.
-
car-x
#2 Re: KLIMA
sumnjam da ces i kod nas proci bolje.. tu je ta cijena..Santos wrote:Hajmo dobri i posteni imali ko da zna kolko kosta uvodzenje klime za auto.Imam Renault Megane evo vozam ga vec 5 godina slusa me pravo .Posto mi ga zao mjenjat zelio bi bar da mu uvedem klimu.Ima skoro sve ali eto nema klime.Ako znate cifru ili dobrog majstora javite.Ovdje sam se raspito pa mi cifre oko 800-1000 eura.Mislim da je kod nas u Bosni ipak jeftinije.Relacija za uvodjenje Sarajevo i okolica.
-
The_Flyer2002
kakve veze ima struja sa klimom?
heheh
odakle ti ta matere ti.
@santos bilo je vec nekoliko ovakih tema. pogledaj malo po prijasnjim stranicama.
ako imas dobrog mehanicara i orginalne dijelove onda je ugradi.
u bih te jedino moze proci jeftinije radi ruka, ali inace nidje veze. dio je dio i kosta skoro isto svuda (ako je orginal)
heheh
odakle ti ta matere ti.
@santos bilo je vec nekoliko ovakih tema. pogledaj malo po prijasnjim stranicama.
ako imas dobrog mehanicara i orginalne dijelove onda je ugradi.
u bih te jedino moze proci jeftinije radi ruka, ali inace nidje veze. dio je dio i kosta skoro isto svuda (ako je orginal)
-
dr.iver
Upaljena klima smanjuje broj okretaja, motor je povezan sa generatorom koji proizvodi struju, kad si na leru okretaji spadnu sa velikim potrosacima kaos to su klima, maglenke, grijanje zadnje sajbe i sl.The_Flyer2002 wrote:kakve veze ima struja sa klimom?
heheh
odakle ti ta matere ti.
Generalno, ne ispalti se uvodjenej klime ako nisi taxista ili trgovacki putnik pa zivis u autu...
-
The_Flyer2002
eh kad neko nezna pa lupeta.
mogo si makar provjerit na net negdje vec ovako.
obrtaji spanu zato sto kompresor od klime pruza vece opterecenje motoru tj djeluje kao kocnica. zato u auta ima, ko sto nas narod kaze, automatski saug tj idle contorler (valve, relay itd). kada opanu obrtaji taj uredjaj povecava ih auto bi trebalo da radi normalno.
kompresor od klime kao i "generator" (strucno = alternator) imaju u sebi elektricno kvacilo koje se pali po potrebi. kvacilo od klime je ukljuceno samo kada se ukljuci klima (ako je u ok stanju) i nebi trebalo biti ukljuceno kada je klima ugasena. radi toga se gubi snaga kada se upali klima. (motor teze radi raadi opterecenja).
alternator ima u sebi relay ili kvacilo ili sl koje ga gasi ili drzi na odredjenim obrtajima. da ga nema onda bi se pravila struja i povecavala sa brojem obrtaja. ovako je konstantno. obicno njegova puna efikasnost pocinje na nekih 8-900rpm.
ako ti auto vuce toliko struje da je tako primjetno onda ti elektronika nije uredu.
u novijih automobila, kvacilo od klime je povezano sa kompjuterom koji salje koliko je papucica gasa pritisnuta. u vecini auta, ako je papucica pritisnuta preko 70% onda se kvacilo deaktivira tj klima se gasi da bi se motoru pruzio sto manji otpor i dosegle prave performanse.
ja definitivno preporucujem da se ugradi klima. ja bez nje nebi mogo da zivim. i da ces provest 5 minuta u autu, onda ih provedi ko hdzija a ne kuhajuci se ko dr.iver ili sl.
mogo si makar provjerit na net negdje vec ovako.
obrtaji spanu zato sto kompresor od klime pruza vece opterecenje motoru tj djeluje kao kocnica. zato u auta ima, ko sto nas narod kaze, automatski saug tj idle contorler (valve, relay itd). kada opanu obrtaji taj uredjaj povecava ih auto bi trebalo da radi normalno.
kompresor od klime kao i "generator" (strucno = alternator) imaju u sebi elektricno kvacilo koje se pali po potrebi. kvacilo od klime je ukljuceno samo kada se ukljuci klima (ako je u ok stanju) i nebi trebalo biti ukljuceno kada je klima ugasena. radi toga se gubi snaga kada se upali klima. (motor teze radi raadi opterecenja).
alternator ima u sebi relay ili kvacilo ili sl koje ga gasi ili drzi na odredjenim obrtajima. da ga nema onda bi se pravila struja i povecavala sa brojem obrtaja. ovako je konstantno. obicno njegova puna efikasnost pocinje na nekih 8-900rpm.
ako ti auto vuce toliko struje da je tako primjetno onda ti elektronika nije uredu.
u novijih automobila, kvacilo od klime je povezano sa kompjuterom koji salje koliko je papucica gasa pritisnuta. u vecini auta, ako je papucica pritisnuta preko 70% onda se kvacilo deaktivira tj klima se gasi da bi se motoru pruzio sto manji otpor i dosegle prave performanse.
ja definitivno preporucujem da se ugradi klima. ja bez nje nebi mogo da zivim. i da ces provest 5 minuta u autu, onda ih provedi ko hdzija a ne kuhajuci se ko dr.iver ili sl.
-
dr.iver
Ja sam se vozio u nekim autima, recimo laguna 2.2d, golf 3 1.9d, pug 405, i obrtaji padnu kad upalis klimu ili maglenke ili grijac zadnje sajbe, tako da ti to ne pije vode sto si napisao, mozda u nekim najnovijim mercedesima ili bmw-ovima. I preporucujes ugradnju klime koja je preskupa, plus treba rastaviti skoro cijelu armaturu, sto je veliki posao pogotovo ko nije dovoljno strucan.
I kaze se opadnu, a ne opanu.
-
branimir_s
Mijenjaj auto - to je jedino rjesenje. Svaka ugradnja predstavlja rizik, pogotovo je auto odredjeno vrijeme u funkciji ( 5 godina kako ti kazes) ili vozaj bez klime.
-
The_Flyer2002
ja sam pojasnio svoje. ti sada objasni tvoje. (obratji spadaju radi ukljucenog kvacila u alternatoru) sve te stvari koje si nabrojo koriste puno struje (maglenke, grijeci i sl)dr.iver wrote:Ja sam se vozio u nekim autima, recimo laguna 2.2d, golf 3 1.9d, pug 405, i obrtaji padnu kad upalis klimu ili maglenke ili grijac zadnje sajbe, tako da ti to ne pije vode sto si napisao, mozda u nekim najnovijim mercedesima ili bmw-ovima. I preporucujes ugradnju klime koja je preskupa, plus treba rastaviti skoro cijelu armaturu, sto je veliki posao pogotovo ko nije dovoljno strucan.
. svi djelovi au automobila koji ima klimu su isti kao i u autu koji nema klimu. to znaci da su rupe vec tu. u novijih automobila cak su i zice sprovedene u unutrasnjost tako da je ugradnja jos laksa.
uglavnom neznam sta se ti brines o ugradnji. pa neces je ti ugradjivat, a boga mi, cini mi se da nece ni on. ugardjivat ce mehanicar koji ima iskustva sa tim stvarima. zato i kosta koliko naplacuju. placen je da rastavlja i sastavlja.
-
The_Flyer2002
jel to ja vidim trun humora i sarkasticnosti u ovome tvom post-u?dr.iver wrote:pa onda bi svako auto imalo klimu?svi djelovi au automobila koji ima klimu su isti kao i u autu koji nema klimu.
ili samo au automobili imaju klimu
wow. cini mi se da evolucija cini svoje.