Dakle kad upalim klima-uređaj, ništa se ne desi! Bukvalno! Iz ventilacije ne puše hladno (isto kao kad radi samo hlađenje bez klime), broj okretaja se ne mijenja (a jeste kad je sve funkcionaisalo kako treba), a lampica radi normalno.
Sad znam da može biti da je sistem prazan ili da je kompresor otišao. Ako neko ima nekog iskustva da mi kaže kako mogu provjeriti radi li kompresor. Negdje sam pročitao da se to može, tj. da se vidi okreće li se (gdje se uopšte nalazi?), al opet ako se i ne okreće možda nije pokvaren. Isto sam pročitao ako se ne osjeti (odnosno ne vidi) promjena broja okretaja kod slabijeg auta (kakvo je moje), onda je sigurno kompresor otišao.
Zanima me ovo pošto sam laik za klimu, a znam kakav je naš narod, pa da me ne zapale bezveze, odnosno da mi ne kažu kompresor ne radi (a znam da je skup), a radi. Neko mi je rekao da pritisnem ventil visokog pritiska i to sam uradio ali nije izašlo ništa.
I šta treba još uraditi ako je sistem prazan, osim napuniti, jer mora biti neki razlog zašto je prazan?
I na kraju, koji servis u Sa? Čuo sam za onaj u Kiseljaku, ali bezveze mi tamo ići na detekciju kvara, ako neću sada popravljati (a neću sigurno ako mi je kompresor otišao, jedino ako treba dopunit).
Kažu da ima u Savi na stupu i da dobro rade, a povoljno je - navodno punjenje je 50 KM. Čuo sam i da ima u Komelu, a i kod Billyja, koji je tradicionalno skup, pa bih tu opciju prekrižio.