Kler

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
shecher

#251 Re: Kler

Post by shecher »

Ridjobrki wrote:Pare i vjera ne idu skupa.
izgleda ne ide ni politika, ni ekonomija, ni kultura, ni umjetnost, ni (poljo)privreda, ni tehnologija...?

Prve orijentalno-islamske gradske objekte na bosanskom području podigao je Isa-beg Ishaković kao svoj vakuf, o čemu nam govori najstariji osmanlijski dokument u Bosni, vakufnama Isa-bega Ishakovića datirana između 1. februara i 3. marta 1462. godine (džumadel-ula 866). Da mi je samo znati kako li je on ovo uvakufio, mora da je odnekle donio građevine, hajrate. Mora da nikad nije uložio zlato, dinare, dirheme, šta već. Otkud njemu pare. Otkud svim vakifima pravo da uvakufljavaju nešto? Otkud njima pare, pa oni su vjernici. Oni bi trebali da žive od zraka. Otkud meni pravo da u novcu dajem pomoć siromašnima i tako praktično dokažem svoju vjeru. U Kur'anu se gotovo neizostavno ponavlja obavljanje namaza i davanje zekata (materijalno izdavanje). Otkud to da pare i vjera ne idu? Vjera i neznanje nikako ne idu. To je isključio prvi imperativ koji je bio "uči", a ne "vjeruj".
ljubav_aha

#252 Re: Kler

Post by ljubav_aha »

The Muslim part of the origin of the waqfs, is a bit obscure, and waqfs are seldom mentioned in the Sunna. There appears to have be a mixture of pre-Islamic and non-Islamic traditions. There have always been regional differences in the ways of regulating the waqfs. The institution of waqfs is only briefly described in the Sharia, Muslim law.
shecher

#253 Re: Kler

Post by shecher »

ljubav_aha wrote:
The Muslim part of the origin of the waqfs, is a bit obscure, and waqfs are seldom mentioned in the Sunna. There appears to have be a mixture of pre-Islamic and non-Islamic traditions. There have always been regional differences in the ways of regulating the waqfs. The institution of waqfs is only briefly described in the Sharia, Muslim law.
The institution of waqf is not mentioned in the Qur'an, but is rather derived from a number of hadith (traditions of the prophet Muhammad).
In one hadith, Umar acquired some property and, after advice from the prophet,
gave it away as alms [in the sense] that the land itself was not to be sold, inherited or donated. He gave it away as alms for the poor, the relatives, the slaves, the d̲j̲ihād , the travelers and the guests. And it will not be held against him who administers it if he consumes some of it(s yield) in an appropriate manner or feeds a friend who does not enrich himself by means of it.
In another hadith, prophet Muhammad said, "When a man dies, only three deeds will survive him: continuing alms, profitable knowledge and a child praying for him."

Otvori knjige fikha i vidjet ćeš koliko je briefly vakuf tretiran.
ljubav_aha

#254 Re: Kler

Post by ljubav_aha »

shecher wrote:
ljubav_aha wrote:
The institution of waqf is not mentioned in the Qur'an, but is rather derived from a number of hadith (traditions of the prophet Muhammad).
In one hadith, Umar acquired some property and, after advice from the prophet,
gave it away as alms [in the sense] that the land itself was not to be sold, inherited or donated. He gave it away as alms for the poor, the relatives, the slaves, the d̲j̲ihād , the travelers and the guests. And it will not be held against him who administers it if he consumes some of it(s yield) in an appropriate manner or feeds a friend who does not enrich himself by means of it.
In another hadith, prophet Muhammad said, "When a man dies, only three deeds will survive him: continuing alms, profitable knowledge and a child praying for him."

Otvori knjige fikha i vidjet ćeš koliko je briefly vakuf tretiran.
obratila sam paznju
There appears to have be a mixture of pre-Islamic and non-Islamic traditions. There have always been regional differences in the ways of regulating the waqfs.
razumljivo ,u svakoj sredini su postojale modifikacije,legalne ili ilegalne,ne treba previse filozofirati

nije ni vatikan posteno zaradio novac,ali nisu ni banke postene,gdje ima para,ima i politike,tako ce uvijek biti;razumijem sto ridjobrki zeli podvuci,ali jednsotavno receno,ne postoji posteno poslovanje ,ali tako ja sa svim insittucijama na ovoj planeti :!:

restitucijom su orimoseni Cesi dobili svoje kuce u cnetru Praga i to je u redu,stoga restitucija posejda IZ je u radu,u svakoj drzavi novi zakoni,nova pravda , takav je zivot OK :D
Ridjobrki

#255 Re: Kler

Post by Ridjobrki »

Ne treba ići dalje od Malcolma:
Najvaznije je pitanje bio nadzor nad vjerskim dobrotvornim zakladama. Te su zaklade, kako rekosmo u 5. poglavlju, poznate pod nazivom vakufi, igrale vaznu ulogu u islamskom drustvu jer su financirale odrzavanje dzamija, skola, tekija, pa cak i hanova i mostova. Njihov posebni fiskalni polozaj stoljecima je mamio ljude na masovne zloupotrebe. Trebalo je samo da donator imenuje 'svoje potomke za stalno placene izvrsitelje svoje oporuke pa da zapravo osnuje tako reci porodicni kartel oslobodjen poreza.

Godine 1878. procijenjeno je da je gotovo jedna trecina obradive zemlje u Bosni bila u vlasnistvu vakufa. A jedan je od osnovnih nacela islamskog zakona glasio da imanje koje je jednom pripalo vakufu ne moze vise nikad pripadati nikom drugom. Jedna je od prvih stvari koje su austrougarske vlasti ucinile bila da prikupe i javno potvrde sve otomanske zakone koji su regulisali upravljanje vakufima, zahtijevale propisno vodjenje knjigovodstva i tako dalje. Zatim su 1883. godine osnovali povjerenstvo za vakufe i imenovali ugledne muslimane za njegove clanove. Na taj su nacin lokalni vakufi kojima su upravljale pojedine porodica dospjeli pod sredisnje upravno tijelo, koje je odredjivalo budzete i vodilo politiku financiranja dzamija i skola u cijeloj Bosni i Hercegovini. Premda je ova mjera opcenito prihvacena kao korisna reforma, u povjerenstvu su glavnu rijec vodili sarajevski muslimani, koji su bili spremniji na suradnju od ostalih, pa su izazivali zavist i kivnost medju uglednim muslimanima u drugim mjestima. Cak i onda kad je, 1894. godine, povjerenstvo prosireno i popunjeno predstavnicima iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, sve su te clanove i dalje imenovale centralne vlasti.36
Ja kao vjernik-amater 'nako mislim da je sve što se dešava sa tim vakufima pravi izraz Allahove dž.š. volje i da ni On sam ne da haram-pari da se u Njegovo ime pere.

Mi imamo - sheceru tu te potpuno razumijem - jedno romantizirano poimanje vakufa. Eto, insan htio učiniti nešto dobro i ostaviti iza sebe vakuf za opće dobro i jedno jutro ustao, sabah klanjao i uvakufio pola imanja. Tako mi to zamišljamo i stvarno - bilo je i takvih slučajeva koji su zaslužni za takav image. Pomenuti Isa-beg Ishaković je istorijski gigant i njegovo ime treba izdvojiti skupa sa još puno takvih istinskih vakuflija.

Ostalo je kriminal i tadašnji način pranja novca i utaje poreza. Prvo, vakuf nije ni stečen poštenim radom nego je najčešće riječ o otetoj i opljačkanoj imovini ili nekoj naknadi za nekakvo krvoproliće. Tako je svugdje na svijetu, možemo mi u određenom smislu i Rockefellera smatrati vakuflijom ali svijet će uvijek pamtiti na čijoj krvi i čijim suzama su njegovi vakufi stečeni. Tako ni vakufe ne treba uzimati zdravo za gotovo.

Riječ je o prljavoj raboti na više nivoa (čast i milost Allahova onim poštenim vakuflijama):

1. Stečeni su zulumom
2. Korišteni su kao takvi za sticanje haram-imetka
3. Objedinjeni su za vrijeme AU na nepošten način
4. Pripali su IZ na nepošten način gdje se na kraju svak' od svakog ogriješio

Sama činjenica da je 1/3 obradive zemlje (govorimo o ukupnom zemljištu u BiH!) pripadala vakufu svakom pametnom ukazuje da to nisu najčistija posla. Ili smo najhumanija i najaltruističnija nacija na svijetu ili su postojale ogromne rupe u poreznom sistemu Otomanske imperije koje su je, na kraju i koštale propasti.
ljubav_aha

#256 Re: Kler

Post by ljubav_aha »

Ridjobrki wrote:Ne treba ići dalje od Malcolma:
Najvaznije je pitanje bio nadzor nad vjerskim dobrotvornim zakladama. Te su zaklade, kako rekosmo u 5. poglavlju, poznate pod nazivom vakufi, igrale vaznu ulogu u islamskom drustvu jer su financirale odrzavanje dzamija, skola, tekija, pa cak i hanova i mostova. Njihov posebni fiskalni polozaj stoljecima je mamio ljude na masovne zloupotrebe. Trebalo je samo da donator imenuje 'svoje potomke za stalno placene izvrsitelje svoje oporuke pa da zapravo osnuje tako reci porodicni kartel oslobodjen poreza.

Godine 1878. procijenjeno je da je gotovo jedna trecina obradive zemlje u Bosni bila u vlasnistvu vakufa. A jedan je od osnovnih nacela islamskog zakona glasio da imanje koje je jednom pripalo vakufu ne moze vise nikad pripadati nikom drugom. Jedna je od prvih stvari koje su austrougarske vlasti ucinile bila da prikupe i javno potvrde sve otomanske zakone koji su regulisali upravljanje vakufima, zahtijevale propisno vodjenje knjigovodstva i tako dalje. Zatim su 1883. godine osnovali povjerenstvo za vakufe i imenovali ugledne muslimane za njegove clanove. Na taj su nacin lokalni vakufi kojima su upravljale pojedine porodica dospjeli pod sredisnje upravno tijelo, koje je odredjivalo budzete i vodilo politiku financiranja dzamija i skola u cijeloj Bosni i Hercegovini. Premda je ova mjera opcenito prihvacena kao korisna reforma, u povjerenstvu su glavnu rijec vodili sarajevski muslimani, koji su bili spremniji na suradnju od ostalih, pa su izazivali zavist i kivnost medju uglednim muslimanima u drugim mjestima. Cak i onda kad je, 1894. godine, povjerenstvo prosireno i popunjeno predstavnicima iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, sve su te clanove i dalje imenovale centralne vlasti.36
Ja kao vjernik-amater 'nako mislim da je sve što se dešava sa tim vakufima pravi izraz Allahove dž.š. volje i da ni On sam ne da haram-pari da se u Njegovo ime pere.

Mi imamo - sheceru tu te potpuno razumijem - jedno romantizirano poimanje vakufa. Eto, insan htio učiniti nešto dobro i ostaviti iza sebe vakuf za opće dobro i jedno jutro ustao, sabah klanjao i uvakufio pola imanja. Tako mi to zamišljamo i stvarno - bilo je i takvih slučajeva koji su zaslužni za takav image. Pomenuti Isa-beg Ishaković je istorijski gigant i njegovo ime treba izdvojiti skupa sa još puno takvih istinskih vakuflija.

Ostalo je kriminal i tadašnji način pranja novca i utaje poreza. Prvo, vakuf nije ni stečen poštenim radom nego je najčešće riječ o otetoj i opljačkanoj imovini ili nekoj naknadi za nekakvo krvoproliće. Tako je svugdje na svijetu, možemo mi u određenom smislu i Rockefellera smatrati vakuflijom ali svijet će uvijek pamtiti na čijoj krvi i čijim suzama su njegovi vakufi stečeni. Tako ni vakufe ne treba uzimati zdravo za gotovo.

Riječ je o prljavoj raboti na više nivoa (čast i milost Allahova onim poštenim vakuflijama):

1. Stečeni su zulumom

Sama činjenica da je 1/3 obradive zemlje (govorimo o ukupnom zemljištu u BiH!) pripadala vakufu svakom pametnom ukazuje da to nisu najčistija posla. Ili smo najhumanija i najaltruističnija nacija na svijetu ili su postojale ogromne rupe u poreznom sistemu Otomanske imperije koje su je, na kraju i koštale propasti.
eh to,romanitiziranje je dio problema,a teme ekonomsko politicke priorode :D :-D

i kao sto rekoh na temi o begovima,,tako i na doticnoj temi: POREZ POREZ POREZ :D

svaka nova drzavna vlast svojim novim zakonima manipulira sa imovinom,stoga retifikacija odredjene imovine jeste dobrodosla,nor. objketi koji su danas sruseni,na istoj lokaciji nije dozvoljena legalna izgradanja,a ciji je vlaznik IZ ,ali obe strane ,drzava i IZ ne mogu trenutno poceti ulagati na dotcinu lokaciju :)
bijela

#257 Re: Kler

Post by bijela »

idemo dalje :D

večeras u 18 h, u Bošnjačkom institutu, promocija knjige

Image

promotori: prof. dr. Enes Karić, prof. dr. Husnija Kamberović, prof. dr. Zijad Šehić i prof. dr. Ismet Bušatlić.
ljubav_aha

#258 Re: Kler

Post by ljubav_aha »

bijela wrote:idemo dalje :D

večeras u 18 h, u Bošnjačkom institutu, promocija knjige

Image

promotori: prof. dr. Enes Karić, prof. dr. Husnija Kamberović, prof. dr. Zijad Šehić i prof. dr. Ismet Bušatlić.
ok,rezimirali smo problem :lol:

bjela,javi nam utiske,molim te,hvala :-D
bijela

#259 Re: Kler

Post by bijela »

Javljanje from te face of the place: i lagumdžija je tu, nadamo se lijepom prilogu na FTV :D
Nele9

#260 Re: Kler

Post by Nele9 »

Možemo mi i o Skender Vakufu ali suština cijele priče je ista. Pare i vjera ne idu skupa.
Ja predlazem da se mi svi muslimani u Bosni zatvorimo u tekije, klimamo glavama i cekamo kad ce ko zahidima donijeti koru hljeba da pojedemo.
Nisu za muslimane ni pare, ni nauka, nista. Samo goljo moze sebi utrti put ka Allahu!

Ima li dje sarkasticnog smajlija?
Teea

#261 Re: Kler

Post by Teea »

Ridjobrki wrote:

1. Stečeni su zulumom

sve te vjerske insitucije uglavnom rade na istom principu

http://www.sarajevo-x.com/vijesti/svije ... /120309042
ljubav_aha

#262 Re: Kler

Post by ljubav_aha »

bijela wrote:Javljanje from te face of the place: i lagumdžija je tu, nadamo se lijepom prilogu na FTV :D
bijela,ima li fine price :-D
Edin Wien

#263 Re: Kler

Post by Edin Wien »

scecher wrote: e moj Ridjobrki :( dedo mog prijatelja uvakufio preko 100 hektara zemlje (da se na njoj gradi šta je potrebno, da se koriste njeni plodovi, da svijet nije gladan, da se gdje ima napraviti bolnica, pekara, škola...) po tebi "da bi oprao pare". kakve crne pare bolan... e moj Ridjobrki :(
moj prijatelju ovo ti vise niko ne gleda niti priznaje. :( Koliko je dobra ucinjeno i zaboravljeno kao i ljudi koji su
bili vodjeni najcistijim i najplemenitijim motivima. :roll: Raja zaboravlja, prava istorija ih ne interesuje...
Partizanstina nas ubi.
ljubav_aha

#264 Re: Kler

Post by ljubav_aha »

Edin Wien wrote:
scecher wrote: e moj Ridjobrki :( dedo mog prijatelja uvakufio preko 100 hektara zemlje (da se na njoj gradi šta je potrebno, da se koriste njeni plodovi, da svijet nije gladan, da se gdje ima napraviti bolnica, pekara, škola...) po tebi "da bi oprao pare". kakve crne pare bolan... e moj Ridjobrki :(
moj prijatelju ovo ti vise niko ne gleda niti priznaje. :( Koliko je dobra ucinjeno i zaboravljeno kao i ljudi koji su
bili vodjeni najcistijim i najplemenitijim motivima. :roll: Raja zaboravlja, prava istorija ih ne interesuje...
Partizanstina nas ubi.
ne postoji prava istorija,postoje plusevi i minusi u oba perioda,ali u svakom perirodu,jeste bilo nelegalnog poslovanja
bijela

#265 Re: Kler

Post by bijela »

ljubav_aha wrote:
bijela wrote:Javljanje from te face of the place: i lagumdžija je tu, nadamo se lijepom prilogu na FTV :D
portal je donosio reportažu o promociji: http://www.sarajevo-x.com/vijesti/kultu ... /120307201

inače, autora i njegovu knjigu su mnogo hvalili kao primjer objektivnog naučno-istraživačkog rada, te dokaz da se o nečemu može govoriti bez uticaja političko-ideoloških uvjerenja govornika (autor Bećirović je iz SDP, otuda vjerovatno i Lagumdžija tu).
uradio je grandiozno djelo, sa mnogo do sada nepoznatih detalja, prelistao je brojne arhive i dao doprinos osvjetljavanju jednog našeg histrijskog perioda.

zaključak jednog od promotora je išao otprilike: "ne ponovilo se više nikada to vrijeme. a jesmo li sigurni da se ne ponavlja?" .... - tragom ovoga što spomenu @edinwien - nakva neopartizanština, čini se, je prisutna :D
arzuhal

#266 Re: Kler

Post by arzuhal »

Ta knjiga mi je sljedeća na spisku :thumbup:
ljubav_aha

#267 Re: Kler

Post by ljubav_aha »

bijela wrote:
ljubav_aha wrote:
portal je donosio reportažu o promociji: http://www.sarajevo-x.com/vijesti/kultu ... /120307201

inače, autora i njegovu knjigu su mnogo hvalili kao primjer objektivnog naučno-istraživačkog rada, te dokaz da se o nečemu može govoriti bez uticaja političko-ideoloških uvjerenja govornika (autor Bećirović je iz SDP, otuda vjerovatno i Lagumdžija tu).
uradio je grandiozno djelo, sa mnogo do sada nepoznatih detalja, prelistao je brojne arhive i dao doprinos osvjetljavanju jednog našeg histrijskog perioda.

zaključak jednog od promotora je išao otprilike: "ne ponovilo se više nikada to vrijeme. a jesmo li sigurni da se ne ponavlja?" .... - tragom ovoga što spomenu @edinwien - nakva neopartizanština, čini se, je prisutna :D
bijela,HVALA :-D

na ovom linku je postalvjena prezentacija Dr. adnan Jahić, Islamska
zajednica u Bosni i Hercegovini za vrijeme
monarhističke Jugoslavije
izdavači:
Bošnjačka nacionalna zajednica
za grad Zagreb i Zagrebačku
županiju i Islamska zajednica
u Hrvatskoj (medžlis Islamske
zajednice Zagreb), Zagreb, 2010.

Dr. Denis Bećirović, Islamska
zajednica u Bosni i
Hercegovini za vrijeme
avnojevske Jugoslavije
(-), izdavači:
Bošnjačka nacionalna zajednica
za grad Zagreb i Zagrebačku
županiju i Islamska zajednica
u Hrvatskoj (medžlis Islamske
zajednice Zagreb), Zagreb, 2012.

kopija iz Perorod
na prosjačkom štapu
U poglavlju VI. Denis Bećirović se
detaljno bavi finansijskim sektorom
IZ. Ovdje se na objektivan način prikazuje bahato oduzimanje vakufske
imovine iz okrilja IZ, također, autor
je analizirao materijalno propadanje
džamijskih i džematskih prihoda, a
veoma dokumentirane stranice napisane su o bolnom i prezrenom stanju kadra IZ, prije svega hodža u selima i manjim mjestima. Štaviše, došlo
je i do “zabrane prikupljanja dobrovoljnih priloga u naturi“, što je posebno
doživljeno kao obespokojavajuća mjera po IZ. Čak su i propisi o “socijalnom
osiguranju službenika Islamske zajednice“ nekoliko puta mijenjani, a sama
IZ je, usljed vlastitog siromaštva, participirala sa malim sredstvima da bi
se održalo socijalno osiguranje njenih
službenika.
Sedmo poglavlje dr. Denis Bećirović je posvetio “represivnim postupcima prema članovima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini“. U ovoj dionici svoje knjige, autor je, na temelju
arhivske građe i dokumenata pokazao
koji su i kakvi “izgredi lokalnih vlasti
protiv Islamske zajednice“ bili poduzimani. Na velikom broju stranica Be-
ćirović govori o “hapšenjima i kažnjavanjima službenika Islamske zajednice“, gdje su navedeni primjeri hapšenja
imama i muslimanskih vjernika. (Na
primjer, autor govori i o zabrani Ajvatovice, donosi imena kažnjenih imama
i vjernika, itd.).
Veoma zanimljiv odjeljak u VII. poglavlju govori o obračunu komunistič-
ke vlasti sa organizacijom “Mladi muslimani“.
Djelo dr. Denisa Bećirovića opremljeno je dobrim pregledom rezultata
istraživanja, doneseni su brojni prilozi,
podaci o stradalim džamijama i drugim islamskim vjerskim objektima tokom II. svjetskog rata, a posebno je va-
žan popis postradalih imama, muallima, matičara, mujezina... tokom tog
perioda. Odjeljak koji donosi fotografije dvojice reisu l-ulema, Ibrahima Feji-
ća i Sulejmana Kemure, kao i njihovih
saradnika i prijatelja ovoj knjizi daju
posebnu historijsku patinu.
realno i objektivno
prikazivanje stanja
Ako bi se htjela zaimati jedna op-
ća slika o ovim dvjema vrijednim knjigama, treba svakako istaći da djela dr.
Adnana Jahića i dr. Denisa Bećirovića
imaju mnogo zajedničkih planova.
Ukratko, obje knjige:
A) Objektivno prikazuju i naučnom
terminologijom predstavljaju opću povijest Islamske zajednice u gotovo šest
desetljeća XX. stoljeća,
B) Opisuju Islamsku zajednicu i kao
najvažniju, i kao jednu od najvažnijih,
institucija u Bošnjaka u ovom periodu,
C) Izlažu životopise, djelo i djelovanje rukovodećih kadrova i uleme u
Islamskoj zajednici u prvoj polovini
XX. stoljeća,
D) Donose historijat institucije vakufa, s jedne strane, i prikazuju mnogobrojne uzroke propasti, devastiranja
i uništenja vakufskog sistema, s druge strane,
E) Izlažu historijat nastanka i stasanja sekularnih institucija u Bošnjaka (političkih partija, nacionalnih dru-
štava, i sl.) u mjeri u kojoj se to ticalo
Islamske zajednice,
F) Objašnjavaju načine djelovanja za
kojima je Islamska zajednica posezala da bi pomogla da se Bošnjaci snađu
pod vlašću monarhističke i, potom, avnojevske Jugoslavije.
K tome, nakon pomnog čitanja ovih
djela, vjerujem da neću biti usamljen u
tvrdnji, štaviše priznanju, da je itekako dobro što su Adnan Jahić i Denis Be-
ćirović (koji svojim školovanjem i političkim djelovanjem dolaze iz svjetovnog, “sekularnog“ i neulemanskog miljea) napisali ove povijesti Islamske zajednice jezikom savremene sveučiliš-
ne metodologije. Diskurs ovih knjiga
je objektivan, razložan, dokumentiran,
kritički orijentiran i racionalan. Daleko
je od bilo kakve sentimentalnosti, patetike, ridanja, “žala za turskim vremenima“, i sl.
Na samom k raju ž el im i s t ać i d a
su Adnan Jahić i Denis Bećirović, u
svome proučavanju ovih dviju epoha
Islamske zajednice, otvorili arhive XX.
stoljeća, konsultirali su ih na gotovo
svim nivoima, i po prvi puta nam predočili mnoge nepoznanice o IZ.
Iz ovih i mnogih drugih lijepih povoda i razloga ponukan sam da ova
dva vrijedna djela preporučim svima
koji se bave Bosnom i Hercegovinom
u XX. stoljeću. Pritom se nadam da će
biti pročitana od naših muftija, glavnih imama i muderisa.
Jer, ovo su knjige koje nude štivo
otrežnjenja, podastiru mnoge teme koje još i danas traju nesmanjenom jačinom
ljubav_aha

#268 Re: Kler

Post by ljubav_aha »

dvije vrijedne monografije
POVIJEST ISLAMSKE ZAJEDNICE POD MONARHISTIČKOM
I AVNOJEVSKOM JUGOSLAVIJOM

pfd odlican i jako dug clanak :thumbup:

mart,2012

http://www.fin.ba/tekstovi/dvije-vrijedne-knjige.pdf
ljubav_aha

#269 Re: Kler

Post by ljubav_aha »

arzuhal wrote:Ta knjiga mi je sljedeća na spisku :thumbup:
arzuhal,da li si procitao knjigu adnana jahica :?: :)
arzuhal

#270 Re: Kler

Post by arzuhal »

ljubav_aha wrote:
Koju? Onu o muslimanskim vojnim formacijama u Drugom? Nisam, neke dijelove samo.

edit: ne vidjeh da si već navela knjigu, nisam ni tu :mrgreen:
ljubav_aha

#271 Re: Kler

Post by ljubav_aha »

arzuhal wrote:
ljubav_aha wrote:
Koju? Onu o muslimanskim vojnim formacijama u Drugom? Nisam, neke dijelove samo.

edit: ne vidjeh da si već navela knjigu, nisam ni tu :mrgreen:
eh eto ti materijala za citanje ,uzivaj ,pa mi javi nesto pametno,kao i uvijek :-D

ja sma sinoc u kasne sate kupila knjigu na amazon,uh cekam tako nestrpljivo :-D
harač

#272 Re: Kler

Post by harač »

ako se ne varam jedino je ostao period od 1990. koji još nije obrađen
Teea

#273 Re: Kler

Post by Teea »

predizborna kampanja kleveti i lazi Klera Zukorlica

vodoprovodčik

#274 Re: Kler

Post by vodoprovodčik »