avicena wrote:
Da li je mnogo ili malo džamija valjda o tome odlučuju vjernici/muslimani. Inače, finansiranje vjerskih zajednica iz budžeta je evropska praksa juče, danas pa evo i sutra.
Čisto onako, a ko odlučuje da li imamo mnogo ili malo porodilišta? Inače, financiranje porodilišta iz budžeta je europska praksa jučer, danas pa evo i sutra.
Davno sam se deklarirao kao vjernik-amater, dakle neko ko vjeruje srcem i poštuje principe na kojima se duh vjere zasniva ali se nešto ne satire praktikujući religiju i smarajući i prozivajući nevjernike (čak za razliku od naših pravih vjernika na prvoj liniji odbrane dina na internetu ne uzimam sebi za pravo da ja procjenjujem ko je vjernik a ko nije), ne traži nikakvu imovinsko-materijalnu korist preko svoje vjere niti je koristi za bilo kakav društveni probitak ili bar stvaranje javnog imagea.
Kao takav se teško mirim sa pretjeranom klerikalizacijom ovog društva i licemjerja na kojem je zasnovano.
Da li ima previše ili premalo džamija i crkava - ne možemo reći. Ono što možemo, s druge strane, razmotriti jeste koliki je stepen zadovoljenosti potreba za objektima određenog tipa.
Pogledajmo primjer džamije.
Prvo, džamija per se - koliko god nam draga, meni prvom, bila - nije uopće neophodna za artikulaciju vjerskih osjećanja. Islam je vjera koja ne traži (koliko se god IZ u taj odnos utrpavala i nametala) posrednika između čovjeka i Boga. Zato nam je tako draga, između ostalog - barem onima koji shvataju suštinu vjere i principa Islama.
Drugo, džamija ima toliko da pokriju potrebe stanovništva bez problema i to je odlično i drago svakom vjerniku. Malo je i sela bez džamije i to ide dotle da imamo veliki broj džamija koje stoje zaključane kao i onih koje su izgrađene da bi se kasnije ispostavilo da služe jednocifrenom broju vjernika. I hodži, naravno, ali to treba gledati pozitivno u smislu otvaranja radnih mjesta.
Dakle, potrebe stanovništva za džamijama su zadovoljene na više nivoa. Prvi nivo je taj na kojem se u nepostojanju čvrstog objekta vjera može i na ledini praktikovati, drugi nivo bi bio taj na kojem se u nepostojanju džamije može klanjati u bilo kojem objektu prenamijenjenom za tu svrhu a treći nivo je, je li, taj na kojem stvarno postoji toliko džamija da je teško naći neku u kojoj je gužva.
Pogledajmo sada primjer zadovoljenja potreba stanovništva za nekim objektom nedžamijskog tipa na primjeru porodilišta.
Porodilište je što bi narod rekao
facility u kojem se na svijet Allahovim dž.š. određenjem donose djeca. U prvoj aproksimaciji zanemarimo vlaščad i pretpostavimo da je to ustanova gdje se rađaju nove generacije bosanskohercegovačkih muslimana što je u direktnoj korelaciji sa najvitalnijim interesima Islama kao vjere i Bošnjaka kao nacije.
Natalitet je jako važan za opstanak i širenje vjere i nacije i to je nešto na šta vjerske i nacionalne zajednice često ukazuju pozivajući nas da se nekontrolirano razmnožavamo bez obzira na sve (primjer katoličke Crkve i zabrane kondoma u AIDS-om pogođenim područjima).
Porodilišta su dakle usko vezana sa natalitetom i to je sve usko vezano sa suštinom vjere. Tačno je da se može rađati i na ledini i u prostoru prenamijenjenom u tu svrhu ali neki civilizacijski dosezi i humanistički principi nas obavezuju da pružimo našim ženama i sestrama u vjeri što bolje uslove u kojima bi, je li, donosili na dunjaluk male muslimane.
To ovdje nije slučaj jer Bosna i Hercegovina nema niti jedno porodilište koje bi zadovoljilo današnje civilizacijske standarde Zapadnog svijeta. Zadnji put kad sam provjerio sarajevsko porodilište čak nije imalo ni lift do rađaone. U banjalučkom rađaju po tri žene istovremeno (ok to je njihovo i to nas ne zanima, naša djeca su tu incident...). Bihaćko nema grijanja. Žene koje čekaju na porod nemaju ni minimum komfora, dijele sobe sa po šest drugih žena, nemaju privatnost, nemaju mogućnost da ih članovi obitelji obilaze i da dijele s njima najsretnije dane, nemaju u sobama ništa da im pomaže prekratiti vrijeme iščekivanja - ma nemaju ni uslove za održavanje higijene napose!
Nek me neko ispravi ako griješim ali - nije li to licemjerje?
Ja bih, kao musliman, recimo volio da se moje dijete rodi u najboljim mogućim uslovima jer - koliko se ja razumijem - Islam prava djeteta definira preko obaveza roditelja. Ne mogu se oduprijeti dojmu da bih podržavanjem dalje izgradnje džamija a ne spominjući stanja u kojima su nam porodilišta i bolnice bio neodgovoran i loš roditelj. Mene vjera obavezuje da brinem o djeci, nas kao društvo vjera obavezuje da brinemo o djeci a gdje smo se najgorima pokazali - u brizi prema djeci.
Ja nikad nisam čuo reisa da nešto konkretno govori o djeci osim o našoj obavezi da ih, oprostite na izrazu, štancamo. Ah, da - bilo je ono onomad kad je jednom pokazao da i nije neki problem ako nam slučajno koji hodža, opet halalite izraz (nazovimo stvari pravim imenima) pojebe koje.
Mislim da kužite šta pričam, odoh sada, valja mi kruh zaraditi - neće mi ga reis dati sigurno.
Za kraj, da vas upoznam sa nekim:
Zovem se Ali i imam desetak dana. Moj je dajo nekidan ovu sliku postavio na forum da se pohvali kako je dobio divnog nećaka i svi su rekli kako sam sladak i slatko virim ispod ove dekice. Ono što raja ne zna je da sam u tu dekicu umotan jer mi je u porodilištu nepodnošljivo hladno dok moj gradonačelnik donira pola miliona maraka za reisovu rezidenciju. Dok drhtim od hladnoće zbog toga bih vas odrasle najradije poslao u pičku materinu a mi bebe bismo se tamo rado vratili. Bar je toplo.