Kler
-
sokkia
#1 Kler
Neznam dali slicna tema vec postoji, (ako da onda molim moderatore da je spoje) ali me zanima šta ljudi misle o našim imamima.
Dali bi im dali pozitivnu ili negativnu ocjenu da ih oni ocjenjuju za njihov rad.
Posebno me interesuje to naplacivanje đenaze,sedmine i ćeterstine.
Dali bi im dali pozitivnu ili negativnu ocjenu da ih oni ocjenjuju za njihov rad.
- Eyla
#2 Re: HODŽE-IMAMI
Pa uvijek je bilo: "Slušaj šta hodža kaže, al' ne radi šta hodža radi". Narodne mudrosti 
- Teea
#3 Re: HODŽE-IMAMI
hodza vidim mashallah se ima.. dok je dzenaza elhamdulillah svima by Frenkie
http://www.youtube.com/watch?v=Q9enU1IdkMU
- Teea
#4 Re: HODŽE-IMAMI
jeste se nekad zapitali zasto kinezi dole kod nas nemaju svoje groblje.Pa nisu ludi da investiraju u mrtvo tijelo i truhle kosti 5000 KM ...sagori i prospe pepeo, nama su pravo smjestili sa ovim dzenazama i pogrebima.
- Diwan
#5 Re: HODŽE-IMAMI
ne znam ko je tebi smjestio, ali meni nije niko.... a nema govora da se dobro zaradi na dženazama, a i ukopima.Teea wrote:jeste se nekad zapitali zasto kinezi dole kod nas nemaju svoje groblje.Pa nisu ludi da investiraju u mrtvo tijelo i truhle kosti 5000 KM ...sagori i prospe pepeo, nama su pravo smjestili sa ovim dzenazama i pogrebima.
Sto se kaže svakom svačije.
- nosara
#6 Re: HODŽE-IMAMI
Diwan wrote:ne znam ko je tebi smjestio, ali meni nije niko.... a nema govora da se dobro zaradi na dženazama, a i ukopima.Teea wrote:jeste se nekad zapitali zasto kinezi dole kod nas nemaju svoje groblje.Pa nisu ludi da investiraju u mrtvo tijelo i truhle kosti 5000 KM ...sagori i prospe pepeo, nama su pravo smjestili sa ovim dzenazama i pogrebima.
- spreca
#7 Re: HODŽE-IMAMI
Nas narod je mudar ali polako zaostajemo za progresomEyla wrote:Pa uvijek je bilo: "Slušaj šta hodža kaže, al' ne radi šta hodža radi". Narodne mudrosti
-
sokkia
#8 Re: HODŽE-IMAMI
Hvala, shvatio samTeea wrote:hodza vidim mashallah se ima.. dok je dzenaza elhamdulillah svima by Frenkie
- spreca
#9 Re: HODŽE-IMAMI
Pa digni cijenu,ima sirotinja paraDiwan wrote:ne znam ko je tebi smjestio, ali meni nije niko.... a nema govora da se dobro zaradi na dženazama, a i ukopima.Teea wrote:jeste se nekad zapitali zasto kinezi dole kod nas nemaju svoje groblje.Pa nisu ludi da investiraju u mrtvo tijelo i truhle kosti 5000 KM ...sagori i prospe pepeo, nama su pravo smjestili sa ovim dzenazama i pogrebima.
- Halcyon
#10 Re: HODŽE-IMAMI
Uključite se u Islamsku zajednicu i mijenjajte njihovu praksu, borite se protiv naplaćivanja tih "usluga". Diskusije na forumima tu neće pomoći.
Što se imama u mom džematu tiče, od mene pozitivna ocjena.
Što se imama u mom džematu tiče, od mene pozitivna ocjena.
-
zakonpera
#11 Re: HODŽE-IMAMI
Pojedini imami zaista mogu biti uzor i ogledalo islama. Imamo mi itekako dobrih imama, dobrih predavaca, skolovanih, trude se da pozovu narod putem vjere. Opstepoznata je cinjenica da danas imami opcenito imaju dobrog znanja, pogotovo ako su zavrsili FIN u Sarajevu gdje je kriteriji jako zestok. Ja osobno preferiram stare imame koji nemaju tako mnogo znanja ali ono sto znaju i zive, vidi se na njima, prepozna se put kojim zive, svojim licnim primjerom pozivaju putem vjere. S druge strane mnogo mladjih imama ima veliko znanje ali se slabo to znanje osjeti na njihovom zivotu i primjeru. Mnogi svoj posao dozivljavaju samo kao "posao" a ne kao misiju. Neki su zagrizli i u materijalizam, prodaju Kur an uceci, gledaju korist i druze se sa ljudima od kojih imaju korist. Postoje imami koji obilaze svoju mahalu i razgovaraju sa ljudima bez obzira na njihovo materijalno stanje, postoji i obrnuta situacija. Opet globalno gledajuci nasi imami su cuvari Islama na ovim prostorima, uce djecu u mektebu sto je po meni njihov najveci posao. Prenjeti djeci znanje i ahlak, odgoj u islamu. To se samo u mektebu moze da nauci, pored kuce. Mnogi nasi dobri imami drze i dersove bez obzira na generaciju i van poslovnih obaveza, mnogi pisu knjige na odredjene teme. Sve u svemu dobro je ali moglo bi i bolje i bice ako Bog da.
- male_okice
#12 Re: HODŽE-IMAMI
uh hodze....ko s njima nije imao posla ne zna fakat sta ga ceka. Pocinje mi se sve vise svidjati ideja kremiranja
- arzuhal
#13 Re: HODŽE-IMAMI
Rad imama u džamija uglavnom ocjenjujem pozitivnim, u onim granicama koje su njihov posao.sokkia wrote:Neznam dali slicna tema vec postoji, (ako da onda molim moderatore da je spoje) ali me zanima šta ljudi misle o našim imamima.
Što se tiče tih famoznih dženaza, uz dodatak sedmice i četeresnice - o čemu se radi? Postoje neka pravila i propisi, kao i svugdje. Najviše novca koji se plaća za obavljanje dženaze ne ide za vjerski obred (ono što mi uobičajeno mislimo pod tim) nego za plaćenje mjesta ukopa, islamsko opremanje mejita (umrlog), u što spadaju gasul (kupanje umrlog), ćefini (odjeća u koju se umotava, komadi platna), tabut, bašluci...Sve ovo veze nema sa imamima i može to uraditi bilo ko ko je registrovan i to radi (po islamskim propisima). Recimo, u Sarajevu to rade dva pokopna duštva: Bakije i Jedileri. Jedileri djeluju pri IZ BiH (kao sastavni dio Medžlisa), a Bakije ne.
Sama dženaza-namaz, kao namaz, se ne plaća ništa jer niko ničim i nikada ne može platiti nikakav namaz.
Što se tiče učenja tevhida na dan ukopa (u kući žalosti) - to uopće ne spada ni u kakve obavezne vjerske radnje, a pogotovo to nije sa učenjem sedmine ili četeresnice. To je volja samih članova porodice i vjera ih ne obavezuje na to, kao ni Islamska zajednica.
- Chisum
#14 Re: HODŽE-IMAMI
Moj stav o hodzama, kao i o bilo kojem drugom kleru, o bilo kojoj vjeri da se radilo, jasan je.
Nisam jednom o tome pisao...
Njihova uloga u istoriji covjecanstva, jos je jasnija... i cesto mnogo mracnija nego covjek moze i zamisliti. (samo na primjeru onog olosha i ljudskog otpada iz SPC-a, njihove uloge u politici i zlocinima, te sta sve sebi za pravo uzimaju oni koji se smatraju "bogom dani", najbolje se vidi o cemu govorim...)
Elem, da ne bih opet isao kroz sve to, jer nemam zivaca, samo bih se osvrnuo na cinjenicu da se kler kako na ovim prostorima, tako i bilo gdje drugo gdje im se pusti makar i malo fore, pored svoje zadace - vjere, odavno bavi i politikom, i to onom najprljavijom, ekonomijom, tj. klepanjem i reketom, te promocijom, ili - ja tebi-ti meni biznisom, a, sto je interesantno, ni kuhinja im nije strana....
http://--- NO LINKS ---/clanak/67148880539 ... ajcitaniji
E, kome neko ovakav moze i marke da izbije iz dzepa, svaka mu cast... nije bolje ni zasluzio.
P.S. Naravno, i medju njima, kao i medju poshtarima, ekonomistima, skijasima, striptizetama, ili amaterskim slikarima, ima i dobrih i losih ljudi... Ali, sto se mene tice, to ovisi samo o onom COVJEK u njima samima. Nikakvoj knjizi, nikakvim bogovima... Ako njega nema, nema te knjige, ni tog boga da to ispravi. Dokazano bezbroj puta, na tudjoj kozi, nazalost.
Nisam jednom o tome pisao...
Njihova uloga u istoriji covjecanstva, jos je jasnija... i cesto mnogo mracnija nego covjek moze i zamisliti. (samo na primjeru onog olosha i ljudskog otpada iz SPC-a, njihove uloge u politici i zlocinima, te sta sve sebi za pravo uzimaju oni koji se smatraju "bogom dani", najbolje se vidi o cemu govorim...)
Elem, da ne bih opet isao kroz sve to, jer nemam zivaca, samo bih se osvrnuo na cinjenicu da se kler kako na ovim prostorima, tako i bilo gdje drugo gdje im se pusti makar i malo fore, pored svoje zadace - vjere, odavno bavi i politikom, i to onom najprljavijom, ekonomijom, tj. klepanjem i reketom, te promocijom, ili - ja tebi-ti meni biznisom, a, sto je interesantno, ni kuhinja im nije strana....
http://--- NO LINKS ---/clanak/67148880539 ... ajcitaniji
E, kome neko ovakav moze i marke da izbije iz dzepa, svaka mu cast... nije bolje ni zasluzio.
P.S. Naravno, i medju njima, kao i medju poshtarima, ekonomistima, skijasima, striptizetama, ili amaterskim slikarima, ima i dobrih i losih ljudi... Ali, sto se mene tice, to ovisi samo o onom COVJEK u njima samima. Nikakvoj knjizi, nikakvim bogovima... Ako njega nema, nema te knjige, ni tog boga da to ispravi. Dokazano bezbroj puta, na tudjoj kozi, nazalost.
- arzuhal
#15 Re: HODŽE-IMAMI
Naravno, bitno je imati na umu tu diferencijaciju, to razlikovanje o radu i mjestu imama/hodža, kada su u pitanju dvije (uvjetno rečeno) grupe ljudi: oni koji su na neki način 'uključeni' u rad određenog imama, tiče ih se jer su 'tu' i onih koji nisu uključeni, koji nisu 'tu'. Gdje TU? Pa u bazi, kako bi to tačno rekao Marks, u samom džematu, u samoj džamiji u kojoj djeluje određeni imam zajedno ili odvojeno od svojih džematlija.
-
sokkia
#16 Re: HODŽE-IMAMI
mmene najviše bode u oci to što kako neko rece da su postali previše materijalni umjesto da su duhovni ljudi i nisam još cuo da je neki vratio kovertu.
- arzuhal
#17 Re: HODŽE-IMAMI
Jesi li ti džematlija neke konkretne džamije, ideš li namaze, interesuješ li se za rad u džematu, za rad imama, itsl?sokkia wrote:mmene najviše bode u oci to što kako neko rece da su postali previše materijalni umjesto da su duhovni ljudi i nisam još cuo da je neki vratio kovertu.
-
sokkia
#18 Re: HODŽE-IMAMI
samo prosjecanarzuhal wrote:Jesi li ti džematlija neke konkretne džamije, ideš li namaze, interesuješ li se za rad u džematu, za rad imama, itsl?sokkia wrote:mmene najviše bode u oci to što kako neko rece da su postali previše materijalni umjesto da su duhovni ljudi i nisam još cuo da je neki vratio kovertu.
da, idem u đamiju i interesujem se za funkcinisanje iste,cak sam interveniso da se promjene nacin placanja clanarine,tj na nema više nekih terenskih inkasanata koji su uzimali 10% od prikupljenih clanarina a plus što je tu bilo prostora za razne muljaže.sada se clanarina placa u đamiskoj kancelariji i dobije se uredna potvrda.
za rad imama se itekako interesujem pa sam stoga i pokrenuo ovu temu da vidim šta ljudi misle o njima.
- arzuhal
#19 Re: HODŽE-IMAMI
I kakvo je tvoje mišljenje o imamu tvog džemata?sokkia wrote:samo prosjecanarzuhal wrote:Jesi li ti džematlija neke konkretne džamije, ideš li namaze, interesuješ li se za rad u džematu, za rad imama, itsl?sokkia wrote:mmene najviše bode u oci to što kako neko rece da su postali previše materijalni umjesto da su duhovni ljudi i nisam još cuo da je neki vratio kovertu.![]()
da, idem u đamiju i interesujem se za funkcinisanje iste,cak sam interveniso da se promjene nacin placanja clanarine,tj na nema više nekih terenskih inkasanata koji su uzimali 10% od prikupljenih clanarina a plus što je tu bilo prostora za razne muljaže.sada se clanarina placa u đamiskoj kancelariji i dobije se uredna potvrda.
za rad imama se itekako interesujem pa sam stoga i pokrenuo ovu temu da vidim šta ljudi misle o njima.
- BHF_Manijak
#20 Re: HODŽE-IMAMI
Clanu IZ-a ukop i cijena istog nisu i ne mogu biti skupi. Ko to ne zeli, ima druge nacine da se ukopa i da to izbjegne, moze i na ateisticki nacin, bez hodza, popova i ostalih zar ne?
Vi efendiji marku ne dajete time sto placate ukop, imam ima svoju redovnu platu od IZ, sve sto se tice dzenaze imama plati IZ, tako da vi nemate veze s tim. To sto je nas narod naviko na koverte, ruckove i ostalo, to je druga stvar, ali niko te nece prisiliti da ti hodzi dajes kovertu, da mu placas ucenje hatme, jasina, i ostalog...
Vi efendiji marku ne dajete time sto placate ukop, imam ima svoju redovnu platu od IZ, sve sto se tice dzenaze imama plati IZ, tako da vi nemate veze s tim. To sto je nas narod naviko na koverte, ruckove i ostalo, to je druga stvar, ali niko te nece prisiliti da ti hodzi dajes kovertu, da mu placas ucenje hatme, jasina, i ostalog...
- spreca
#21 Re: HODŽE-IMAMI
Zar svaki dzemat neplaca svog imama?BHF_Manijak wrote:Clanu IZ-a ukop i cijena istog nisu i ne mogu biti skupi. Ko to ne zeli, ima druge nacine da se ukopa i da to izbjegne, moze i na ateisticki nacin, bez hodza, popova i ostalih zar ne?
-
sokkia
#22 Re: HODŽE-IMAMI
imam je dosta mlad kao i đamija i dosta sam zadovoljan njme, mada bi mogao po meni više da radi sa djecom.I kakvo je tvoje mišljenje o imamu tvog džemata?
-
kratak_spoj
#23 Re: HODŽE-IMAMI
ti oporuči nek te spale, i prospu pepeo po MIljacki ili Bosni, tvoji će tako uštedjet 5000 KMTeea wrote:jeste se nekad zapitali zasto kinezi dole kod nas nemaju svoje groblje.Pa nisu ludi da investiraju u mrtvo tijelo i truhle kosti 5000 KM ...sagori i prospe pepeo, nama su pravo smjestili sa ovim dzenazama i pogrebima.
- Teea
#24 Re: HODŽE-IMAMI
imam bosanske dzamije u gradu u kojeme zivim u Njemackoj,koje sam i sama bila clan je dokazano uzimao pola para od kurbana naplacivao ih je 150 eura a uplacivao u somaliju po 70 eura.Pola Becu pola preduzecu.Kad je to izaslo na svjetlost dana obavjesten je vrh IZ ,dobio je jos jednu sansu i ostao imam.Kako moze jedna tako prljava licnost da bude i duhovno prosvijtljena, osoba od nura. Kako rece Ateista sto nema nista veze sa njegovim vjerovanjem,bogobojaznoscu vec licnoscu.
Ali to nije nista novo.Samo smo mi svjedoci ovih danasnjih imama i vodja, vazda bilo i to je tradicija.Produhovljeni (posteni i iskreni vjernici ), nisu imali nikad pravo glasa i pristup vrhu.ibn tejmija ubijen u zatvoru od batina,ebu hanife ubijen u zatvoru od batina,ibn Arabi ubijen od strane vlasti,imam Buhari takodjer zlostavljan i protjeran,Husejn zaklan,Hasan otrovan,Dzafer es Sadik otrovan .. sve je to politika i pohlepa islamskih vodja uradila kroz citavu historiju ne samo danas.Upozvajuci islam doslasam do novih saznanja.Zato na islam sada gledam kao i na sve druge politicke pravce koji se kriju iza nekog Boga i duhovnosti,al to im je samo alibi i pokrice.
Ali to nije nista novo.Samo smo mi svjedoci ovih danasnjih imama i vodja, vazda bilo i to je tradicija.Produhovljeni (posteni i iskreni vjernici ), nisu imali nikad pravo glasa i pristup vrhu.ibn tejmija ubijen u zatvoru od batina,ebu hanife ubijen u zatvoru od batina,ibn Arabi ubijen od strane vlasti,imam Buhari takodjer zlostavljan i protjeran,Husejn zaklan,Hasan otrovan,Dzafer es Sadik otrovan .. sve je to politika i pohlepa islamskih vodja uradila kroz citavu historiju ne samo danas.Upozvajuci islam doslasam do novih saznanja.Zato na islam sada gledam kao i na sve druge politicke pravce koji se kriju iza nekog Boga i duhovnosti,al to im je samo alibi i pokrice.
Last edited by Teea on 22/02/2012 14:58, edited 1 time in total.
- BHF_Manijak
#25 Re: HODŽE-IMAMI
?!spreca wrote:Zar svaki dzemat neplaca svog imama?BHF_Manijak wrote:Clanu IZ-a ukop i cijena istog nisu i ne mogu biti skupi. Ko to ne zeli, ima druge nacine da se ukopa i da to izbjegne, moze i na ateisticki nacin, bez hodza, popova i ostalih zar ne?
Imam ima svoju redovnu platu od IZ-a, kao redovni uposlenik neke firme.