Kleptomanija-bolest ili lopovluk?
Moderator: anex
-
nata_sa
#1 Kleptomanija-bolest ili lopovluk?
Da li je alarmantno ako dijete u dobi od 15tak godina konstantno to radi? I konstantno demantuje....
Da li to znači da će čitav život biti kradljivac?
Je li bolest ili lopovluk?
Vaša iskustva....
Vaša iskustva....
-
MAN-lion's coach
#2 Re: Keptomanija-bolest ili lopovluk?
.....
Last edited by MAN-lion's coach on 12/01/2017 00:30, edited 1 time in total.
-
djana h
#3 Re: Keptomanija-bolest ili lopovluk?
Svakako potraziti strucnu pomoc.nata_sa wrote:Da li je alarmantno ako dijete u dobi od 15tak godina konstantno to radi? I konstantno demantuje....
Vaša iskustva....
Mozda samo zeli privuci paznju na sebe u tim osjetljivim godinama ,ali pomoci mu se svakako mora,na odgovarajuci nacin.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#4 Re: Keptomanija-bolest ili lopovluk?
to je samo jedna faza... mislim da je većina djece to prošla...
i ja sam bio u toj fazi sa 11-12
duša ukrast
sad kad vidim situaciju u zemlji možda je bila loša stvar što je to samo faza

i ja sam bio u toj fazi sa 11-12
duša ukrast
sad kad vidim situaciju u zemlji možda je bila loša stvar što je to samo faza
-
modesti
#5 Re: Keptomanija-bolest ili lopovluk?
Nije isto 11-12 godina i 15 godina. Ja bih da sam na tvom mjestu tražila savjet dječjeg psihologa.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#6 Re: Keptomanija-bolest ili lopovluk?
nismo svi isti
mada je mene rat promijenio
mada je mene rat promijenio
- nevenkagaragic
#7 Re: Keptomanija-bolest ili lopovluk?
Kleptomanija...ima i bolesti i lopovluka.
Kod mladih je to prolazno, ipak 15 godina...bolje je na vreme potraziti strucnu pomoc.
Koliko ce biti "strucna" zavisi od izbora, jer ...i ovakvih ima - lece nas i uce... :
Kradu i doktori i profesori
Kod mladih je to prolazno, ipak 15 godina...bolje je na vreme potraziti strucnu pomoc.
Koliko ce biti "strucna" zavisi od izbora, jer ...i ovakvih ima - lece nas i uce... :
Kradu i doktori i profesori
- Chisum
#8 Re: Keptomanija-bolest ili lopovluk?
Ma dobro hajde, to je jos pubertetlija. Sa zalaskom puberteta mnoge se stvari same od sebe sloze i dodju na svoje mjesto. Naravno, ukoliko poremecaj u ponasanju vremenom progradira, a roditelj polako pocne da gubi kontrolu - strucni savjeti i pomoc mogu biti od presudnog znacaja. Sto prije - to bolje... jer, vremenom postajemo robovi sopstvenih navika, i dobrih i losih, pa je formiranu, odraslu osobu tesko natjerati da promijeni ili koriguje one najbezazlenije sitnice u svom karakteru, koje nam smetaju, a da ne govorimo o necemu sto vuce korijene u patoloskim teznjama i potrebama.
P.S. Moram da kazem da mene vise brinu oni koji nabiju 4-5 banki u guzicu, a i dalje bjesomucno kradu... Kao npr. kadrovi SDA.
P.S. Moram da kazem da mene vise brinu oni koji nabiju 4-5 banki u guzicu, a i dalje bjesomucno kradu... Kao npr. kadrovi SDA.
-
nata_sa
#9 Re: Keptomanija-bolest ili lopovluk?
kleptomanija u kombinaciji sa losim drustvom i bjezanjima iz skole.....!
ima li izlaza??? da li strucna pomoc zaista tu moze pomoci,ja osjecam da niko ne moze....
postoji li neki drugi vid rjesenja...
ima li izlaza??? da li strucna pomoc zaista tu moze pomoci,ja osjecam da niko ne moze....
postoji li neki drugi vid rjesenja...
-
jesenjin
#10 Re: Kleptomanija-bolest ili lopovluk?
nata_sa wrote:Da li je alarmantno ako dijete u dobi od 15tak godina konstantno to radi? I konstantno demantuje....
Vaša iskustva....
Naravno da je to problem. U pitanju je maloljetnik kojeg sto prije ( do punoljetstva ) treba unormaliti. Ne znaci da ce cijeli zivot biti kradljivac. A sto se tice da li je bolest ili lopovluk to je malo vise diskutablino. S jedne strane je zadovoljstvo a nekad zadovoljstvo moze prerasti u bolest tj ovisnost, s druge strane je pribavljanje materijalne koristi i zadovoljstva sa te strane a sa ove trece naravno da je rijec o lopovluku ali ne mozemo sada reci da je to ovisnost jer postavlja se pitanje :Zbog cega to radi?
- dedi
#11 Re: Kleptomanija-bolest ili lopovluk?
Lopovluk je kad krade nešto što mu treba ili može iskoristiti, prodati i slično. Kleptomanija je kad krade šta stigne bez obzira dali to može iskoristiti ,prodati ili bilo šta sa tim uraditi osim što to skuplja kao neke "trofeje". Kleptomanija je nagonska bolest to se lječi kod psihologa ili psihijatra. Lopovluk e to kako se "lječi" to je malo teže i gore od kleptomanjije neki će reći batinom neki ovo neki ono u mnogim stvarima ima istine ali i zabluda. Dabi se neko "izlječio" treba više stvari znati kao prvo zašto dali je to loš utjecaj ili neki oblik zadovoljsta ili ili ili. Kad znaš zašto ako su razlozi loš utjecaj ili zadovoljsvo u pitanju a i mnogi drugi jedan od načina je strah znači treba ga uplašiti koncekvenvama za svoje djeli krađe dali će to biti batine ili neke druge kazne ili uz pomoć policije to opet ovisi od osobe stim kad je loš utjecaj društva treba ga po svaku cjenu izvući iz njega inače sve drugo pada u vodu.I roditelj treba iti konsekventan sa tim što počne kontrolom nadziranjem kažnjavanjem razgovorima itd inače opet ništa jer ako će to niti onog tipa >NESMIJEŠ TO RADITI, PREBIĆU TE, BLAAA BLAA BLAAA< a nakon toga ništa onda ćeš samo napraviti gore.Ko odluči da "lječi" lopova nek pripremi dobro živce nek zadeblja kožu dok ništa kroz nju nemože proći i pripremi mnogo vremena inače ništa od svega jedino još ta osoba može završiti na psihijatriji.
-
PokerFace
#12 Re: Kleptomanija-bolest ili lopovluk?
Sta krade najcesce? I od koga to isto krade?
- minjonja
#13 Re: Kleptomanija-bolest ili lopovluk?
vodi to dijete doktoru, molim te. samo muci ljude oko sebe, ukljucujuci roditelje i pokradene osobe. isla je jedna sa mnom u razred i meni je ukrala novcanik, drugima mp3, mobitele, pare iz novcanika vadila... svi su znali, niko nista nije poduzimao, pocev od razrednice, roditelja te male, direktorice, pedagogice, policije... svi govorili "ma ona je dijete, nije namjerno"

-
nata_sa
#14 Re: Kleptomanija-bolest ili lopovluk?
Ma uvijek su to pare....od roditelja, nije bilo nista van kuce, a problem je mislim drustvo, svi hoce da su stariji vec sto jesu, i hoce da se dokazuju...
To uvijek stane na neko vrijeme, i nakon toga se opet desi i sokira nas sve.
Pitam za razlog, kaze, ne dajete mi dovoljno, a ja mislim i da dajem non stop, opet bi se uzimalo bez pitanja.
To uvijek stane na neko vrijeme, i nakon toga se opet desi i sokira nas sve.
Pitam za razlog, kaze, ne dajete mi dovoljno, a ja mislim i da dajem non stop, opet bi se uzimalo bez pitanja.
-
Desert Wind
#15 Re: Kleptomanija-bolest ili lopovluk?
ukradi ti nesto - neka te klepe drotovi - pa kada shvati traumu gubitka stare zbog idiotizma - doci ce mu iz glave u guzicu instantno...
eto ti rjesenja - e sad treba imat jaja pa ga i implementirat...
odmah da ti kazem - to su godine kada bilo kakvi ultimatumi, ucjene, "prevaspitavanja" ne pomazu - kontraefekat produkuju u svakom pogledu...
kontra-šok terapija je najbolje sredstvo
eto ti rjesenja - e sad treba imat jaja pa ga i implementirat...
odmah da ti kazem - to su godine kada bilo kakvi ultimatumi, ucjene, "prevaspitavanja" ne pomazu - kontraefekat produkuju u svakom pogledu...
kontra-šok terapija je najbolje sredstvo
- dedi
#16 Re: Kleptomanija-bolest ili lopovluk?
Zaposli ga nemislim na pravi poso nego sjedi i dogovori se "ok hoćeš više para izvoli iznosi smeće , ideš u trgovinu ,unosiš drava itd " znači neke kućne poslove i za to mu daš koju markicu više ako neće daš mu džeparac i vozda to ti je pa gledaj kako ćeš stim što si dobio a ako ukradeš odbijem ti od džeparca i maši ušima . Tim što mu daš mogućnost da zaradi ne da umanjuješ šansu da će opet ukrasti nego uči se radu i učiš ga da štedi jer kad sam zaradi nešto bolje pazi kako će trošiti jer vidi da nije lako zaraditi.A ako neće nema eksta para i gotovo a za krađu odbijaje od džeparca i onda ima još manje pa će promućkati glavom.Znači ako već niste odredite mu mjesečni džeparac drugo ponudi mu šansu da radom zaradi više treće on mazne od vas vi maznete od njega
i naj važnije drži se striktno dogovora.Znači sve u svemu sjedite s njim i dogovorite se .
- JThomas
#17 Re: Kleptomanija-bolest ili lopovluk?
samo stručnjak ti može reći je li u pitanju bolest ili pasjaluk. pod ruku pa psihologu ili psihijatru, to je jedina solucija.
mada kleptomani najčešće kradu neupotrebljive sitnice a ne pare...
mada kleptomani najčešće kradu neupotrebljive sitnice a ne pare...
-
drama
#18 Re: Kleptomanija-bolest ili lopovluk?
mislim da je jako pozitivno to sto problem shvatate ozbiljno. mozda vam ovo zvuci cudno ali dosta roditelja
ima problema sa djecom u tim godinama i stvarni problem je to sto se to ignorise pa se onda za glavu hvata
kad dijete izraste u klosara, narkomana il' nekog parazita.
mislim da nije problem kleptomanija jer kako rekose vec ranije onda bi dijete kralo kako u kuci tako i van kuce.
ali da bi se zavukla ruka u dzep roditelja potreban bezobrazluk i nepostovanje.
u tim godinama, a i kasnije, koliko god para da imas malo je, samo sto meni nije ni na pamet palo da ukradem
od roditelja. ako ukrade jednom, mozda mu je zatrebalo za nesto sto vam ne moze rec' al' ako krade stalno
onda il' ima djevojku ( molite boga da je ovo ) il' se propusio ( to su godine kad se pocinje pusit' da bi bio u raji )
il' kladionica il' nesto cetvrto. sta god da je, ne valja mada je ova prva varijanta najbolja s' tim da treba bit' oprezan
jer ce dijete prije slagat' da mu trebaju pare za cure nego za cigare.
mislim da je uvijek najbolja varijante pricati konstantno sa dijetetom i otkriti pravi problem, povecati dnevni
dzeparac ( ne davati puno para odjednom nego svaki dan pomalo ) ako je potrebno, udovoljiti nekim zahtijevima itd.
kad sve isprobate a ne ide onda se potrazite strucnu pomoc. nije dovoljno poslati dijete psihologu,
platit' mu instrukcije, platit mu ovo, platit mu ono nego provodit' vise vremena sa njim. ne govorim ovo vama
nego opcenito kako danas ljudi misle da rijesavaju problem a zavaraju sebe jer im je mrsko provest sa djetetom
svaki dan nekoliko sat. nekad roditelji rade previse pa stvarno nemaju vremena al' poenta je provoditi vise
vremena sa djecom.
ima problema sa djecom u tim godinama i stvarni problem je to sto se to ignorise pa se onda za glavu hvata
kad dijete izraste u klosara, narkomana il' nekog parazita.
mislim da nije problem kleptomanija jer kako rekose vec ranije onda bi dijete kralo kako u kuci tako i van kuce.
ali da bi se zavukla ruka u dzep roditelja potreban bezobrazluk i nepostovanje.
u tim godinama, a i kasnije, koliko god para da imas malo je, samo sto meni nije ni na pamet palo da ukradem
od roditelja. ako ukrade jednom, mozda mu je zatrebalo za nesto sto vam ne moze rec' al' ako krade stalno
onda il' ima djevojku ( molite boga da je ovo ) il' se propusio ( to su godine kad se pocinje pusit' da bi bio u raji )
il' kladionica il' nesto cetvrto. sta god da je, ne valja mada je ova prva varijanta najbolja s' tim da treba bit' oprezan
jer ce dijete prije slagat' da mu trebaju pare za cure nego za cigare.
mislim da je uvijek najbolja varijante pricati konstantno sa dijetetom i otkriti pravi problem, povecati dnevni
dzeparac ( ne davati puno para odjednom nego svaki dan pomalo ) ako je potrebno, udovoljiti nekim zahtijevima itd.
kad sve isprobate a ne ide onda se potrazite strucnu pomoc. nije dovoljno poslati dijete psihologu,
platit' mu instrukcije, platit mu ovo, platit mu ono nego provodit' vise vremena sa njim. ne govorim ovo vama
nego opcenito kako danas ljudi misle da rijesavaju problem a zavaraju sebe jer im je mrsko provest sa djetetom
svaki dan nekoliko sat. nekad roditelji rade previse pa stvarno nemaju vremena al' poenta je provoditi vise
vremena sa djecom.
- clav
#19 Re: Kleptomanija-bolest ili lopovluk?
od toga da li je za motke ili psihologa zavisi od toga sta krade.
ako krade neke sitnice koje mu uopste ne trebaju tipa olovke, gumice, pribor za jelo, obucu i slicno onda jeste u pitanju mentalni poremecaj. ako je u pitanju dizanje po prodavnicama ono sto on procijeni da mu treba, ili novac, onda je u pitanju lopovluk. u svakom slucaju ako niste u stanju da se izborite sami s problem nije lose potraziti pomoc psihologa ili socijalnog radnika.
ako krade neke sitnice koje mu uopste ne trebaju tipa olovke, gumice, pribor za jelo, obucu i slicno onda jeste u pitanju mentalni poremecaj. ako je u pitanju dizanje po prodavnicama ono sto on procijeni da mu treba, ili novac, onda je u pitanju lopovluk. u svakom slucaju ako niste u stanju da se izborite sami s problem nije lose potraziti pomoc psihologa ili socijalnog radnika.
- cigara
#20 Re: Kleptomanija-bolest ili lopovluk?
Proso kroz to, jak osjecaj da nesto moram ukrasti, od supermarketa i trafika na pocetku do gradje od jarana (normalno vraco sam im sve)
jednostavno sam morao nesto ukrasti
trebalo mi je vremena i napora da se prisilim da to ne radim
potrazi ti pomoc strucnjaka
jednostavno sam morao nesto ukrasti
trebalo mi je vremena i napora da se prisilim da to ne radim
potrazi ti pomoc strucnjaka
-
modesti
#21 Re: Keptomanija-bolest ili lopovluk?
Plus da samo vama uzima novac i da daje argument da mu dajete malo, ne bih rekla da je riječ o kleptomaniji. To je druga vrsta problema i ja i dalje mislim da bi bilo dobro potražiti mišljenje psihologa. Postoji dječji psiholog na Pedijatriji, treba zakazati termin prethodno i dobiti uputnicu od ljekara opće prakse. Ima psihologa i na KCUS-u, na Neurologiji i Psihijatriji ali budući da je dijete od 15 godina u pitanju, bolje ga je odvesti na Pedijatriju. Neki psiholozi koji rade sa djecom rade i privatno. Ne znam zašto u startu mislite da nema pomoći od stručnjaka ako niste ni probali? Neke ljude je stid tražiti pomoć psihologa ili psihijatra ali je to zaista apsurdno. Stručnjaci su u obavezi da ispoštuju anonimnost klijenta tako da neće sigurno okolo hodati i pričati sa kim su radili. Sa druge strane, ako ništa ne uradite, antisocijalno ponašanje koje opisujete (krađa, bježanje iz škole) bi se moglo i pogoršati.nata_sa wrote:kleptomanija u kombinaciji sa losim drustvom i bjezanjima iz skole.....!
Možete probati i sa psihologom u srednjoj školi gdje ide mladić (ako škola ima psihologa).
-
nata_sa
#22 Re: Kleptomanija-bolest ili lopovluk?
kako uopce znati, kad se posumnja na dijete, da je ono krivo ili da nije krivo....
npr, mozda sam imala cenera u dzepu, a mozda i nisam....
mozda sam pokradena od djeteta a mozda sam i potrosila....
ne moze covjek ama bas uvijek znati kad potrosi koji fenig...a velika je presija i sama pomisao da ti je lopov u kuci.
znaci nakon obecanja nema dokaza o novim izletima u tudje dzepove ali ima sumnje...
npr, mozda sam imala cenera u dzepu, a mozda i nisam....
mozda sam pokradena od djeteta a mozda sam i potrosila....
ne moze covjek ama bas uvijek znati kad potrosi koji fenig...a velika je presija i sama pomisao da ti je lopov u kuci.
znaci nakon obecanja nema dokaza o novim izletima u tudje dzepove ali ima sumnje...
-
ldzi
#23 Re: Kleptomanija-bolest ili lopovluk?
Ja imam vlastitu izreku. Kada krade "ugledna osoba ili njegovo dijete" onda je kleptoman, a kada krade sirotinja onda je lopov.
Svim roditeljima preporučujem ukoliko dobro ne kaznite dijete za prvu učinjenu krađu bez obzira što je ukrao, teško ćete kasnije išta ispraviti.
Svim roditeljima preporučujem ukoliko dobro ne kaznite dijete za prvu učinjenu krađu bez obzira što je ukrao, teško ćete kasnije išta ispraviti.
-
xmaya
#24 Re: Kleptomanija-bolest ili lopovluk?
ma kakav psiholog, nema nikakve koristi od njih vjeruj, samo razgovor roditelja s djetetom.....i uporan biti, traziti kompromise....i predlagati rjesenja, dogovore....psihologa zaboravi, on nece rijesiti tvoje probleme!
- Elzana