Klaustrofobija. Kako je lijeciti?
Moderator: anex
- Hidden_Reminder
#1 Klaustrofobija. Kako je lijeciti?
Bez obzira koliko banalno zvucalo strah od zatvorenog prostora dovodi me do stanja neke vrste ludila.
Onemugucava normalno funkcioniranje u zivotu.
Kako je prevazici, s obzirom da sam svjesna da realna opasnost ne postoji???
Ostanem li sama u prostoriji dolazi do gusenja, znojenja i vjerovatno od tog pritiska gubim moc rasudjivanja, tj postajem panicna.
Postoje li neke narodne metode za koje ste mozda culi ?
Onemugucava normalno funkcioniranje u zivotu.
Kako je prevazici, s obzirom da sam svjesna da realna opasnost ne postoji???
Ostanem li sama u prostoriji dolazi do gusenja, znojenja i vjerovatno od tog pritiska gubim moc rasudjivanja, tj postajem panicna.
Postoje li neke narodne metode za koje ste mozda culi ?
-
Misterxy
#2 Re: Klaustrofobija. Kako je lijeciti?
I ja imam strah ali od jako malih prostora,ono kao zavući se u bure
ili biti pod autom koje je malo podignuto,uglavnom bojim se tih veoma skučenih prostora,ali neke panike i sl.nemam.
Nekada smo kao djeca prolazili kroz neku dugu cijev,nisam ni znao koliko imam strah od tih skučenih prostora,naravno bilo je što prije nazad
Nekada smo kao djeca prolazili kroz neku dugu cijev,nisam ni znao koliko imam strah od tih skučenih prostora,naravno bilo je što prije nazad
-
dawn990
#3 Re: Klaustrofobija. Kako je lijeciti?
dali ti se taj strah javlja samo kad si u malenom/skučenom prostoru ili kad si sama u svakom prostoru? jer po ovom gore što si napisala da te hvata strah/panika i dovodi te do ludila, čim netko izađe iz sobe, nebih rekla da je u pitanju klaustrofobija. jer da je to, onda bi se bojala makar s tobom bila i cijela tvoja obitelj ili prijateljica ili dečko, s kim se već osječaš najsigurnije..
- Female_Sa
#4 Re: Klaustrofobija. Kako je lijeciti?
Klaustrofobija jeste uzasna ali vjeruj mi nisi ni svjesna kakvih sve fobija ima, recimo agorafobija, koja je 100x gora i 100x vishe ometa covjeka u svakodnevnom zivotu. Ja sam dobila jednom prilikom napad panike u Kamernom teatru kad su se pogasila svjetla i zatvorila vrata u pozoristu...osjecala sam se kao u grobu i umalo ne umrijeh
Ne postoji, bar ja mislim, neka narodna metoda da bi se to izlijecilo. Ono sto ti moze pomoci jeste da se postepeno i povremeno izlazes onome cega se plasis. Ja sam se uzasno bojala lifta i dan danas mi nije ugodno kada se nadjem sa jos 10 ljudi u malom liftu (uvijek molim Boga da se ne zaglavimo
) ali se liftom vozim kad god imam priliku. Moj ti je savjet da ne bjezis od onog cega se bojis jer to vremenom sve vishe i vishe onemogucava covjeka da normalno zivi i funkcionise. Nadji na google-u vjezbe disanja, meni je to bar pomoglo.
Ne postoji, bar ja mislim, neka narodna metoda da bi se to izlijecilo. Ono sto ti moze pomoci jeste da se postepeno i povremeno izlazes onome cega se plasis. Ja sam se uzasno bojala lifta i dan danas mi nije ugodno kada se nadjem sa jos 10 ljudi u malom liftu (uvijek molim Boga da se ne zaglavimo
- Hidden_Reminder
#5 Re: Klaustrofobija. Kako je lijeciti?
dawn990 wrote:dali ti se taj strah javlja samo kad si u malenom/skučenom prostoru ili kad si sama u svakom prostoru? jer po ovom gore što si napisala da te hvata strah/panika i dovodi te do ludila, čim netko izađe iz sobe, nebih rekla da je u pitanju klaustrofobija. jer da je to, onda bi se bojala makar s tobom bila i cijela tvoja obitelj ili prijateljica ili dečko, s kim se već osječaš najsigurnije..
Strah se pojavljuje kad ostanem sama.... Hm...UZAS !! Ne znam kako da to prevazidjem. Tesko je i objasniti nekome razloge kad ih ni sama ne znam
- Hidden_Reminder
#6 Re: Klaustrofobija. Kako je lijeciti?
Female_Sa wrote:Klaustrofobija jeste uzasna ali vjeruj mi nisi ni svjesna kakvih sve fobija ima, recimo agorafobija, koja je 100x gora i 100x vishe ometa covjeka u svakodnevnom zivotu. Ja sam dobila jednom prilikom napad panike u Kamernom teatru kad su se pogasila svjetla i zatvorila vrata u pozoristu...osjecala sam se kao u grobu i umalo ne umrijeh![]()
Ne postoji, bar ja mislim, neka narodna metoda da bi se to izlijecilo. Ono sto ti moze pomoci jeste da se postepeno i povremeno izlazes onome cega se plasis. Ja sam se uzasno bojala lifta i dan danas mi nije ugodno kada se nadjem sa jos 10 ljudi u malom liftu (uvijek molim Boga da se ne zaglavimo) ali se liftom vozim kad god imam priliku. Moj ti je savjet da ne bjezis od onog cega se bojis jer to vremenom sve vishe i vishe onemogucava covjeka da normalno zivi i funkcionise. Nadji na google-u vjezbe disanja, meni je to bar pomoglo.
E taj napad ja osjetim svaki put kad shvatim da nema nikoga u blizini....Hvala na savjetu, proguglat cu
-
dawn990
#7 Re: Klaustrofobija. Kako je lijeciti?
onda to nije klaustrofobija već neimenovana fobija od koje i ja bolujem. tebe nije strah prostora nego samoće. i to je već teže liječiti..Hidden_Reminder wrote:dawn990 wrote:dali ti se taj strah javlja samo kad si u malenom/skučenom prostoru ili kad si sama u svakom prostoru? jer po ovom gore što si napisala da te hvata strah/panika i dovodi te do ludila, čim netko izađe iz sobe, nebih rekla da je u pitanju klaustrofobija. jer da je to, onda bi se bojala makar s tobom bila i cijela tvoja obitelj ili prijateljica ili dečko, s kim se već osječaš najsigurnije..
Strah se pojavljuje kad ostanem sama.... Hm...UZAS !! Ne znam kako da to prevazidjem. Tesko je i objasniti nekome razloge kad ih ni sama ne znam
kao što sam ti gore napisala, klaustrofobija je nešto sasvim drugo. ovo od čega ti boluješ to nije.
i veoma te dobro razumijem, baš zato što si opisala mene i moje stanje.
- astrid
#8 Re: Klaustrofobija. Kako je lijeciti?
Ja se bojim iskljucivo boravka u ovakvom liftu

Prosle godine sam se zaglavila sa jos 5-6 ljudi....mati mila
Jos da sr..e bude vece lift je propao u podrum ili tako nesto
Nema signala da zovemo nekoga,a na momenat se vrata otvorise..kad tamo zid
..isto grob
Dvadeset minuta je bila vjecnost
Inace se ne bojim voznje u onim obicnim liftovima

Prosle godine sam se zaglavila sa jos 5-6 ljudi....mati mila
-
Ambrozija
#9 Re: Klaustrofobija. Kako je lijeciti?
Ja bih umrla da sam sama ostala u liftu. Hvala Bogu nikada mi se to nije desilo. Imam osjecaj da se ne bih bojala da ostanem zaglavljena u staklenom liftu, ono da vidim sta se vani desava (ko onaj u Alti, BBI ili Imporanneu)astrid wrote:Ja se bojim iskljucivo boravka u ovakvom liftu![]()
Prosle godine sam se zaglavila sa jos 5-6 ljudi....mati milaJos da sr..e bude vece lift je propao u podrum ili tako nesto
Nema signala da zovemo nekoga,a na momenat se vrata otvorise..kad tamo zid
..isto grob
Dvadeset minuta je bila vjecnost
![]()
Lijepe stepenice!
- astrid
#10 Re: Klaustrofobija. Kako je lijeciti?
Staklo mogu razbiti da udje vazduh...ovo isto grobAmbrozija wrote:Imam osjecaj da se ne bih bojala da ostanem zaglavljena u staklenom liftu, ono da vidim sta se vani desava
Nikad vise nisam usla u takav lift