Klaustrofobija. Kako je lijeciti?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Hidden_Reminder

#1 Klaustrofobija. Kako je lijeciti?

Post by Hidden_Reminder »

Bez obzira koliko banalno zvucalo strah od zatvorenog prostora dovodi me do stanja neke vrste ludila.
Onemugucava normalno funkcioniranje u zivotu.
Kako je prevazici, s obzirom da sam svjesna da realna opasnost ne postoji???
Ostanem li sama u prostoriji dolazi do gusenja, znojenja i vjerovatno od tog pritiska gubim moc rasudjivanja, tj postajem panicna.

Postoje li neke narodne metode za koje ste mozda culi ?
Misterxy

#2 Re: Klaustrofobija. Kako je lijeciti?

Post by Misterxy »

I ja imam strah ali od jako malih prostora,ono kao zavući se u bure :D :D ili biti pod autom koje je malo podignuto,uglavnom bojim se tih veoma skučenih prostora,ali neke panike i sl.nemam.
Nekada smo kao djeca prolazili kroz neku dugu cijev,nisam ni znao koliko imam strah od tih skučenih prostora,naravno bilo je što prije nazad :run:
dawn990

#3 Re: Klaustrofobija. Kako je lijeciti?

Post by dawn990 »

dali ti se taj strah javlja samo kad si u malenom/skučenom prostoru ili kad si sama u svakom prostoru? jer po ovom gore što si napisala da te hvata strah/panika i dovodi te do ludila, čim netko izađe iz sobe, nebih rekla da je u pitanju klaustrofobija. jer da je to, onda bi se bojala makar s tobom bila i cijela tvoja obitelj ili prijateljica ili dečko, s kim se već osječaš najsigurnije..
Female_Sa

#4 Re: Klaustrofobija. Kako je lijeciti?

Post by Female_Sa »

Klaustrofobija jeste uzasna ali vjeruj mi nisi ni svjesna kakvih sve fobija ima, recimo agorafobija, koja je 100x gora i 100x vishe ometa covjeka u svakodnevnom zivotu. Ja sam dobila jednom prilikom napad panike u Kamernom teatru kad su se pogasila svjetla i zatvorila vrata u pozoristu...osjecala sam se kao u grobu i umalo ne umrijeh :(

Ne postoji, bar ja mislim, neka narodna metoda da bi se to izlijecilo. Ono sto ti moze pomoci jeste da se postepeno i povremeno izlazes onome cega se plasis. Ja sam se uzasno bojala lifta i dan danas mi nije ugodno kada se nadjem sa jos 10 ljudi u malom liftu (uvijek molim Boga da se ne zaglavimo :lol: ) ali se liftom vozim kad god imam priliku. Moj ti je savjet da ne bjezis od onog cega se bojis jer to vremenom sve vishe i vishe onemogucava covjeka da normalno zivi i funkcionise. Nadji na google-u vjezbe disanja, meni je to bar pomoglo.
Hidden_Reminder

#5 Re: Klaustrofobija. Kako je lijeciti?

dawn990 wrote:dali ti se taj strah javlja samo kad si u malenom/skučenom prostoru ili kad si sama u svakom prostoru? jer po ovom gore što si napisala da te hvata strah/panika i dovodi te do ludila, čim netko izađe iz sobe, nebih rekla da je u pitanju klaustrofobija. jer da je to, onda bi se bojala makar s tobom bila i cijela tvoja obitelj ili prijateljica ili dečko, s kim se već osječaš najsigurnije..

Strah se pojavljuje kad ostanem sama.... Hm...UZAS !! Ne znam kako da to prevazidjem. Tesko je i objasniti nekome razloge kad ih ni sama ne znam
Hidden_Reminder

#6 Re: Klaustrofobija. Kako je lijeciti?

Female_Sa wrote:Klaustrofobija jeste uzasna ali vjeruj mi nisi ni svjesna kakvih sve fobija ima, recimo agorafobija, koja je 100x gora i 100x vishe ometa covjeka u svakodnevnom zivotu. Ja sam dobila jednom prilikom napad panike u Kamernom teatru kad su se pogasila svjetla i zatvorila vrata u pozoristu...osjecala sam se kao u grobu i umalo ne umrijeh :(

Ne postoji, bar ja mislim, neka narodna metoda da bi se to izlijecilo. Ono sto ti moze pomoci jeste da se postepeno i povremeno izlazes onome cega se plasis. Ja sam se uzasno bojala lifta i dan danas mi nije ugodno kada se nadjem sa jos 10 ljudi u malom liftu (uvijek molim Boga da se ne zaglavimo :lol: ) ali se liftom vozim kad god imam priliku. Moj ti je savjet da ne bjezis od onog cega se bojis jer to vremenom sve vishe i vishe onemogucava covjeka da normalno zivi i funkcionise. Nadji na google-u vjezbe disanja, meni je to bar pomoglo.

E taj napad ja osjetim svaki put kad shvatim da nema nikoga u blizini....Hvala na savjetu, proguglat cu
dawn990

#7 Re: Klaustrofobija. Kako je lijeciti?

Post by dawn990 »

Hidden_Reminder wrote:
dawn990 wrote:dali ti se taj strah javlja samo kad si u malenom/skučenom prostoru ili kad si sama u svakom prostoru? jer po ovom gore što si napisala da te hvata strah/panika i dovodi te do ludila, čim netko izađe iz sobe, nebih rekla da je u pitanju klaustrofobija. jer da je to, onda bi se bojala makar s tobom bila i cijela tvoja obitelj ili prijateljica ili dečko, s kim se već osječaš najsigurnije..

Strah se pojavljuje kad ostanem sama.... Hm...UZAS !! Ne znam kako da to prevazidjem. Tesko je i objasniti nekome razloge kad ih ni sama ne znam
onda to nije klaustrofobija već neimenovana fobija od koje i ja bolujem. tebe nije strah prostora nego samoće. i to je već teže liječiti..

kao što sam ti gore napisala, klaustrofobija je nešto sasvim drugo. ovo od čega ti boluješ to nije.

i veoma te dobro razumijem, baš zato što si opisala mene i moje stanje.
astrid

#8 Re: Klaustrofobija. Kako je lijeciti?

Post by astrid »

Ja se bojim iskljucivo boravka u ovakvom liftu :roll:

Image
Prosle godine sam se zaglavila sa jos 5-6 ljudi....mati mila :-? Jos da sr..e bude vece lift je propao u podrum ili tako nesto :roll: Nema signala da zovemo nekoga,a na momenat se vrata otvorise..kad tamo zid :shock: ..isto grob :shock: Dvadeset minuta je bila vjecnost :-)
Inace se ne bojim voznje u onim obicnim liftovima :D
Ambrozija

#9 Re: Klaustrofobija. Kako je lijeciti?

Post by Ambrozija »

astrid wrote:Ja se bojim iskljucivo boravka u ovakvom liftu :roll:

Image
Prosle godine sam se zaglavila sa jos 5-6 ljudi....mati mila :-? Jos da sr..e bude vece lift je propao u podrum ili tako nesto :roll: Nema signala da zovemo nekoga,a na momenat se vrata otvorise..kad tamo zid :shock: ..isto grob :shock: Dvadeset minuta je bila vjecnost :-)
Inace se ne bojim voznje u onim obicnim liftovima :D
Ja bih umrla da sam sama ostala u liftu. Hvala Bogu nikada mi se to nije desilo. Imam osjecaj da se ne bih bojala da ostanem zaglavljena u staklenom liftu, ono da vidim sta se vani desava (ko onaj u Alti, BBI ili Imporanneu) :D ali u ovim zatvorenim :run:
Lijepe stepenice!
astrid

#10 Re: Klaustrofobija. Kako je lijeciti?

Post by astrid »

Ambrozija wrote:Imam osjecaj da se ne bih bojala da ostanem zaglavljena u staklenom liftu, ono da vidim sta se vani desava
Staklo mogu razbiti da udje vazduh...ovo isto grob :-?
Nikad vise nisam usla u takav lift :D
Post Reply