Klasicna sijalica ide u historiju

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

behavac

#26 Re: Klasicna sijalica ide u historiju

Post by behavac »

Super Hik wrote: smješne su mi ove računice. radi nekakvih pola marke, eventualno jedne markice uštede (ove njihove računice nemaju nikakve veze s vezom), ja bi se trebao patiti sa onom smješnom svjetlošću koja nema ama baš nikakvih sličnosti sa prirodnom. treba uzeti i u obzir da obična sijalica košta 0,50 a ova 7-10 km, dakle 14-20 običnih sijalica za jedni "štednu".
po meni ove nove sijalice mogu poslužiti samo za vanjsko svjetlo, štalu, špajz, kokošinjac i sl.
Prije da si ti smijesan.
Covjek je vec sve rekao:
pipicaga wrote: I ja vec par godina koristim iskljucivo stedne sijalice, ako ih kupujete onda pogledajte boju svjetlosti koju proizvode. Koristim iskljucivo WARM WHITE i nema nikave razlike u boji svjetlosti u odnosu na obicne. Ove koje je djelila elektroprivreda su sa oznakom DAYLIGHT i one su uprincipu jeftinije ali ja se na to svjetlo jednostavno ne mogu da naviknem. BTW prve sam kupio prije 3 godine i do sada mi ni jedna nije pregorila :) . Iskreno mislim da su se do sada vec isplatile jer nije bas da nema ustede ali glupo je ocekivati da ce racun za struju od 80-ak KM u zimskom periodu gdje na rasvjetu otpada 10% upotrebom stednih sijalica pasti na 50 KM.
BTW Koristim OSRAM sijalice.
Ali i ja da dodam svoje iskustvo

Ljudi su fino izracunali da ako svi sve sijalica zamijene sa ovim novim ustredice se i struje a bice i manje zagrijavanja.
Sad to na kucnom nivou i mjesecnom racunu izgleda neprimjetno jer samo svjetlo nema prevelik udio u racunu za struju...ali ipak na globalnom i godisnjem nivou stvara se efekat.
I ja licno jos prije 2 godine sam sve sijalice zamijenio sa OS-RAMovim, cak mi je i tad bilo isplativo jer one obicne mjesecno 2 ili 3 pregore pa mi se vec nakon nekoliko mjeseci isplati a sve imaju garanciju 7 godina...Do sad meni ni jedna nije progorila...a imam jos 5 godina fore...hehe
Na pocetku sam malo eksperimentisao dok nisam nasao sta mi odgovara.
Prvo sam skontao da DAY LIGHT nije bas ugodan za oci, nekako mi previse vjestacko i vise za kancelarije nego za kucu....Zato uzimam WARM LIGHT.
Drugo vecina su snage 18W sto je analogno 90W(x5) kod klasicnih sijalica.
Sad meni su u kuci uglavnom bile sijalice po 100W ali ove nove od 20W su ipak bile malo slabije. Zato sam nasao nove od 24W i sad je savrseno.
Jedina zamjerka, iako to i nije neka mana, jeste sto im treba 5 do 10 sekundi da dobiju maksimalno svjetlo(do tad je na nekih 70%)...ali kazem to nije neki problem...svakako jednom upalim svjetlo navece i cijelo vece gori...nije da se pali i gasi svakih 5 sekundi i da mi bas tad treba maks...
Takodje u dnevnom imam luster gdje idu sijalice sa malim grlom. I njih sam nasao ove nove samo ne OS-RAM vec neki energy saving.
One su slabije tj 11W aka 11x5=60W stara ali ipak malo slabije od stare sa 60W. Medjutim posto ih ima 3 ipak daju dovoljno jako svjetlo...
A sve te sijalice su spiralnog oblika i imaju bas fin izgled.

Image
Last edited by behavac on 01/09/2009 16:43, edited 1 time in total.
nigdje.nikog

#27 Re: Klasicna sijalica ide u historiju

Post by nigdje.nikog »

Oko stednih sijalica nema dileme. To je naprosto neizbjezno svi cemo na njih preci i zaboraviti da su nekad bile drugacije sijalice.

Medjutum, trenutno kod nas vlada prava pometnja oko vrste i kvaliteta stednih sijalica.
Ukratko, cuvajte se sijalica od par maraka i onih od dvadesetak maraka!

Ove jeftine (uglavnom kineske) treba zabraniti prije nego ove sa zarnom niti. A jednostavno cete ih prepoznati po morbidnoj svjetlosti koju daju - sve u prostoriji gdje svijetle izgleda kao industrijski pogon, a svi ljudi ko mrtvaci.
Upravo takve sijalice su besplatno dijelili u EP!

Stedna sijalica u kuci obavezno mora biti warm-light jer time je naslicnija klasicnoj sijalici i ne zove se dzaba warm, opci utisak u prostoriji je topao i normalan. Ove tzv. daylight nemaju blage veze sa prirodnim dnevnim svjetlom. Naprotiv, njihov psiholoski efekat je, u to ne sumnjam, veoma opasan jer svojom svjetloscu stvaraju scenografiju iz horor filmova. Ja mislim da su u nekim zemljama i one zakonom zabranjene.

Uostalom, pogledajte razliku na ulici - tamo gdje su stare (daylight) ulicne svjetiljke ili one izrazito zute. Razlika je neuporediva, na trgovima koji su osvjetljeni ovim warm/zutim sijalicama imate lijep osjecaj cak i kad je kisa!

I tako dalje, ovo sa bojom svjetla je mnogo ozbiljnije pitanje nego se to nama cini.

Ja licno sam nasao dobar kompromis, uzimam OSRAM svjetiljke od 20 W, obavezno warm-light i one se mogu naci po cijeni od prihvatljivih 5 ili cak nize KM.
melb26sa

#28 Re: Klasicna sijalica ide u historiju

Post by melb26sa »

http://www.samsclub.com/shopping/naviga ... tem=340459 mi imamo ove GE i stvarno traju ali moras se malo privici da nije ista jacina kao kod prethodnih. Ovdje nije pod moranje jer i dalje prodaju i obicne sijalice ali vecina ljudi kupuje te "stedljive" sijalice.
Edin H.

#29 Re: Klasicna sijalica ide u historiju

Post by Edin H. »

Valja mi gutu onih starih sijalica kupiti dok ne nestanu.

Ove nove su pravo bezveze.

Ja ih samo u hodnicima koristim.
Judge_Dread

#30 Re: Klasicna sijalica ide u historiju

Post by Judge_Dread »

x
medaljon

#31 Re: Klasicna sijalica ide u historiju

Post by medaljon »

gdje se mogu kupiti original OSRAM sijalice warm-light u Sarajevu,kolika je cijena?
Haris.ba

#32 Re: Klasicna sijalica ide u historiju

Post by Haris.ba »

medaljon wrote:gdje se mogu kupiti original OSRAM sijalice warm-light u Sarajevu,kolika je cijena?
Meni se ne svidjaju. Razocaran sam. Kupio u OBI -ju. Meni odgovara ona bijela tzv. kancelarijska svijetlost. Nista. Odoh sad cekati 10 godina da crknu pa da kupim one normalne "cisto bijele" :). I da, mislim 16 kermi jedna, normalan navoj.
mayab

#33 Re: Klasicna sijalica ide u historiju

Post by mayab »

Kod mene u kuci vec odavno nema klasicne sijalice, samo Osram Warm light, one Day light su mi neprirodne, kao stare neonke!
Inače, imam tih Osram sijalica koje su kupljene u Njemačkoj 1997., i rade još i danas!!!
U Sa su povoljne u Konzumu, Bingu itd., OBI zaboravite, oni deru cijenom u svemu!
slavkoimamodilera

#34 Re: Klasicna sijalica ide u historiju

Post by slavkoimamodilera »

Najbolji pokazatelj zapravo kako se industrijski interesi umotavaju u pomodarstvo pa se sirokom puku koji ne voli citati serviraju kao nesto bajno i sjajno :roll:
Uzalud svo ganjanje warm, warmer, warmest - nista od toga nece pomoci da "stedne" sijalice postignu spektar svjetlosti koji ima klasicna sijalica sa zarnom niti. Samo dva-tri klika dalje od propagande o "stednji" se vrlo lako mogu naci i za laika vrlo lako razumljivi dijagrami spektara svjetlosti :wink:
"Stednim" sijalicama nedostaju citavi pojasevi u spektru, a sve to vrlo negativno utjece na ljudski vid i sto je jos opasnije na psihu :wink:

Namjerno pisem "stedna" cijelo vrijeme jer ono sto se servira pod stedno i povoljno po okolis je zapravo najobicnija laz. Energija koja je potrebna za proizvodnju "stedne" sijalice je neuporedivo veca od energije potrebne za proizvodnje obicne sijalice i zapravo ne samo da se energija ne stedi, vec se i uzaludno trosi. Dalje, mit o ekoloskoj prihvatljivosti pada u vodu cim se zaviri u grlo "stedne" sijalice jer je puno teskih metala i ona se NE SMIJE odlagati medju obicno smece vec se mora primjereno skladistiti i reciklirati u posebnim reciklaznim postrojenjima, koje opet zauzvrat trose jos vise energije, a uz to neko je i vlasnih tih postrojenja i zaradjuje na reciklazi :wink:

Jedina prava alternativa klasicnoj sijalici je LED tehnologija koja je pogodna za ljudsko oko (pruza citav spektar sunceve svjetlosti), trosi neuporedivo manje energije od bilo kojeg drugog izvora svjetlosti i nije opasna po okolinu. Pravi prijelaz, a da se radi sa postenim namjerama, bi bio sa klasicne sijalice na LED. Nazalost LED tehnologija je jos uvijek jako skupa i nije pogodna za masovnu upotrebu.
Ja jedino znam da u mojoj kuci sigurno nece biti mjesta ni za sta drugo osim za klasicnu sijalicu sve dok LED ne bude komercijalno prihvatljiv.
potpuni stranac

#35 Re: Klasicna sijalica ide u historiju

Post by potpuni stranac »

slavkoimamodilera wrote:Najbolji pokazatelj zapravo kako se industrijski interesi umotavaju u pomodarstvo pa se sirokom puku koji ne voli citati serviraju kao nesto bajno i sjajno :roll:
Uzalud svo ganjanje warm, warmer, warmest - nista od toga nece pomoci da "stedne" sijalice postignu spektar svjetlosti koji ima klasicna sijalica sa zarnom niti. Samo dva-tri klika dalje od propagande o "stednji" se vrlo lako mogu naci i za laika vrlo lako razumljivi dijagrami spektara svjetlosti :wink:
"Stednim" sijalicama nedostaju citavi pojasevi u spektru, a sve to vrlo negativno utjece na ljudski vid i sto je jos opasnije na psihu :wink:

Namjerno pisem "stedna" cijelo vrijeme jer ono sto se servira pod stedno i povoljno po okolis je zapravo najobicnija laz. Energija koja je potrebna za proizvodnju "stedne" sijalice je neuporedivo veca od energije potrebne za proizvodnje obicne sijalice i zapravo ne samo da se energija ne stedi, vec se i uzaludno trosi. Dalje, mit o ekoloskoj prihvatljivosti pada u vodu cim se zaviri u grlo "stedne" sijalice jer je puno teskih metala i ona se NE SMIJE odlagati medju obicno smece vec se mora primjereno skladistiti i reciklirati u posebnim reciklaznim postrojenjima, koje opet zauzvrat trose jos vise energije, a uz to neko je i vlasnih tih postrojenja i zaradjuje na reciklazi :wink:

Jedina prava alternativa klasicnoj sijalici je LED tehnologija koja je pogodna za ljudsko oko (pruza citav spektar sunceve svjetlosti), trosi neuporedivo manje energije od bilo kojeg drugog izvora svjetlosti i nije opasna po okolinu. Pravi prijelaz, a da se radi sa postenim namjerama, bi bio sa klasicne sijalice na LED. Nazalost LED tehnologija je jos uvijek jako skupa i nije pogodna za masovnu upotrebu.
Ja jedino znam da u mojoj kuci sigurno nece biti mjesta ni za sta drugo osim za klasicnu sijalicu sve dok LED ne bude komercijalno prihvatljiv.
taman tako, ove nove sijalice su šprdnja, još kažu nisu namjenjene da se često pale i gase, te treba im da se zagriju, te nisu pogodne da ih pali senzor, dobijena svjetlost ništa ne valja, preskupe. i kad se sve to sabere ne vidim u čemu je njihova prednost, odnosno nema je.
terapija

#36 Re: Klasicna sijalica ide u historiju

Post by terapija »

alica.k wrote:mi vec par godina koristimo samo ove stedne sijalice, al nam jednako dolazi struje ko i da koristimo ove stare.

A pitaj elektroprivredu je li poskupila struja :D
terapija

#37 Re: Klasicna sijalica ide u historiju

Post by terapija »

slavkoimamodilera wrote:Najbolji pokazatelj zapravo kako se industrijski interesi umotavaju u pomodarstvo pa se sirokom puku koji ne voli citati serviraju kao nesto bajno i sjajno :roll:

Bravo!
pipicaga

#38 Re: Klasicna sijalica ide u historiju

Post by pipicaga »

medaljon wrote:gdje se mogu kupiti original OSRAM sijalice warm-light u Sarajevu,kolika je cijena?
Interex, Konzum, Unipromet, Kerametal, OBI (preskup) ... Cijene su od 6-11 KM zavisno od jacine i oblika (spirala ili ravna cijev). Cesto za iste sijalice razlika u cijeni zna biti i po 7-8 KM u razlicitim prodavnicama. Ne znam gdje je sada najbolje kupovati ja sam sve svoje zamjenio ima vec vise od godinu, ali prije je najjeftiniji bio Kearametal i imao je najveci izbor.
nineinchnails

#39 Re: Klasicna sijalica ide u historiju

Post by nineinchnails »

Mijenjam DAYLIGHT sijalice za WARMWHITE :-D
(zezno se)

Ja ustedu osjetio nisam, vec naprotiv izletio po 15 KM po jednoj sijalici, dok su obicne 1KM. I kakav je tu stednja?
Racuni za struju nisu nista manji, jos cu samo ocoravit' uz ove nove "stedne" sijalice.

Usput, jedna je vec crkla, u roku od 2 mjeseca, OSRAM-ova.

Uzeo sam OSRAM i PHILIPS.
potpuni stranac

#40 Re: Klasicna sijalica ide u historiju

Post by potpuni stranac »

nineinchnails wrote:Mijenjam DAYLIGHT sijalice za WARMWHITE :-D
(zezno se)

Ja ustedu osjetio nisam, vec naprotiv izletio po 15 KM po jednoj sijalici, dok su obicne 1KM. I kakav je tu stednja?
Racuni za struju nisu nista manji, jos cu samo ocoravit' uz ove nove "stedne" sijalice.

Usput, jedna je vec crkla, u roku od 2 mjeseca, OSRAM-ova.

Uzeo sam OSRAM i PHILIPS.
ma nisu čak ni marku, već 0,5Km, pa sad računaj. nema uštede na sijalicama, to su svakako mali potrošači.
Dozer

#41 Re: Klasicna sijalica ide u historiju

Post by Dozer »

Ja ove sijalice koristim vec 5 godina, i vjerovali ili ne primijetio sam i malu razliku na racunu, a jos interesantnije je sto ni jednu nisam zamijenio proteklih 5 godina. Od kako ih zavrnuh, tako i stoje i dan danas, a to je 10 komada.
Imam cak i 4 novija komada, ima im skoro 3 godine, koje kupih u IKEA-i za nekakvu smijesnu cijenu (cini mi se da su bile po 2 KM), i cak i one rade cijelo vrijeme bez mijenjanja.

Mislim da se isplate, s obzirom da su mi one obicne crkavale nakon 2-3 mjeseca.
terapija

#42 Re: Klasicna sijalica ide u historiju

Post by terapija »

Mislim da nema sumnje da stedne sijalice stede struju. Jer nikako nije isto 20w i 75W.
Sada sto neko ne primijecuje razliku na racunu, neka se zapita da li je poskupila cijena struje (a jeste) i da li negdje ima nekog drugog potrosaca kojeg vise forsira i slicno.

Jedini problem je u spektru svjetlosti, nekome smeta, nekome, ne, sve je stvar navike. Ali definitivno nema nikakvih posljedica po psihu od razlika u spektrima.
Inace bi se i standardne neoske cijevi vec odavno zabranile.
nineinchnails

#43 Re: Klasicna sijalica ide u historiju

Post by nineinchnails »

Sjecam se ja dobro predratnih sijalica. TESLA cini mi se.
Trajale su okruglo dvije godine, a neke i vise.
U mojoj sobi se sijalica mijenjala svakog narednog Oktobra :-D
Ove novije "uvozne" sijalice crkaju nakon 2-3 mjeseca.
KREMEN

#44 Re: Klasicna sijalica ide u historiju

Post by KREMEN »

nisam nigdje u becu primjetio da se postavljaju i forsiraju te stedne sijalice ...
VjecitiStudent

#45 Re: Klasicna sijalica ide u historiju

Post by VjecitiStudent »

Nazalost, najvecu medvjedju uslugu promociji ovih korisnih sijalica je napravila Elektroprivreda podjelom onih besplatnih cudovista.
slavkoimamodilera wrote:Samo dva-tri klika dalje od propagande o "stednji" se vrlo lako mogu naci i za laika vrlo lako razumljivi dijagrami spektara svjetlosti :wink:
Koje crne rupe u spektru?
Stedne sijalice se proizvode za odredjen dio spektra ovisno od boje koja je potrebna. Naravno da ce ostatak spektra biti nepopunjen, kao sto je slucaj i sa obicnom sijalicom.
Ljudsko oko se kroz milenije evolucije prilagodilo na iskljucivo dnevno svjetlo, 100 godina postojanja obicne sijalice tu nista nije izmijenilo, vjestacko svjetlo je vjestacko, kakav god izvor svjetla bio.
slavkoimamodilera wrote: Namjerno pisem "stedna" cijelo vrijeme jer ono sto se servira pod stedno i povoljno po okolis je zapravo najobicnija laz. Energija koja je potrebna za proizvodnju "stedne" sijalice je neuporedivo veca od energije potrebne za proizvodnje obicne sijalice i zapravo ne samo da se energija ne stedi, vec se i uzaludno trosi.
Jeste veca, ali koliko tacno veca? S obzirom da je vijek stedljive sijalice barem osam puta duzi od vijeka trajanja obicne sijalice.
Citat, pliz.
slavkoimamodilera wrote: Dalje, mit o ekoloskoj prihvatljivosti pada u vodu cim se zaviri u grlo "stedne" sijalice jer je puno teskih metala i ona se NE SMIJE odlagati medju obicno smece vec se mora primjereno skladistiti i reciklirati u posebnim reciklaznim postrojenjima, koje opet zauzvrat trose jos vise energije, a uz to neko je i vlasnih tih postrojenja i zaradjuje na reciklazi :wink:
Nije uopste grlo "problem" vec gasovi u cijevi koji sadrze vrlo male kolicine zive.
Medjutim, zivu u slicnim kolicinama sadrze i obicne neonke vec preko osamdeset godina, pa niko nije izasao sa slicnom teorijom kad su obicne neonke u pitanju.
Post Reply