Prije da si ti smijesan.Super Hik wrote: smješne su mi ove računice. radi nekakvih pola marke, eventualno jedne markice uštede (ove njihove računice nemaju nikakve veze s vezom), ja bi se trebao patiti sa onom smješnom svjetlošću koja nema ama baš nikakvih sličnosti sa prirodnom. treba uzeti i u obzir da obična sijalica košta 0,50 a ova 7-10 km, dakle 14-20 običnih sijalica za jedni "štednu".
po meni ove nove sijalice mogu poslužiti samo za vanjsko svjetlo, štalu, špajz, kokošinjac i sl.
Covjek je vec sve rekao:
Ali i ja da dodam svoje iskustvopipicaga wrote: I ja vec par godina koristim iskljucivo stedne sijalice, ako ih kupujete onda pogledajte boju svjetlosti koju proizvode. Koristim iskljucivo WARM WHITE i nema nikave razlike u boji svjetlosti u odnosu na obicne. Ove koje je djelila elektroprivreda su sa oznakom DAYLIGHT i one su uprincipu jeftinije ali ja se na to svjetlo jednostavno ne mogu da naviknem. BTW prve sam kupio prije 3 godine i do sada mi ni jedna nije pregorila. Iskreno mislim da su se do sada vec isplatile jer nije bas da nema ustede ali glupo je ocekivati da ce racun za struju od 80-ak KM u zimskom periodu gdje na rasvjetu otpada 10% upotrebom stednih sijalica pasti na 50 KM.
BTW Koristim OSRAM sijalice.
Ljudi su fino izracunali da ako svi sve sijalica zamijene sa ovim novim ustredice se i struje a bice i manje zagrijavanja.
Sad to na kucnom nivou i mjesecnom racunu izgleda neprimjetno jer samo svjetlo nema prevelik udio u racunu za struju...ali ipak na globalnom i godisnjem nivou stvara se efekat.
I ja licno jos prije 2 godine sam sve sijalice zamijenio sa OS-RAMovim, cak mi je i tad bilo isplativo jer one obicne mjesecno 2 ili 3 pregore pa mi se vec nakon nekoliko mjeseci isplati a sve imaju garanciju 7 godina...Do sad meni ni jedna nije progorila...a imam jos 5 godina fore...hehe
Na pocetku sam malo eksperimentisao dok nisam nasao sta mi odgovara.
Prvo sam skontao da DAY LIGHT nije bas ugodan za oci, nekako mi previse vjestacko i vise za kancelarije nego za kucu....Zato uzimam WARM LIGHT.
Drugo vecina su snage 18W sto je analogno 90W(x5) kod klasicnih sijalica.
Sad meni su u kuci uglavnom bile sijalice po 100W ali ove nove od 20W su ipak bile malo slabije. Zato sam nasao nove od 24W i sad je savrseno.
Jedina zamjerka, iako to i nije neka mana, jeste sto im treba 5 do 10 sekundi da dobiju maksimalno svjetlo(do tad je na nekih 70%)...ali kazem to nije neki problem...svakako jednom upalim svjetlo navece i cijelo vece gori...nije da se pali i gasi svakih 5 sekundi i da mi bas tad treba maks...
Takodje u dnevnom imam luster gdje idu sijalice sa malim grlom. I njih sam nasao ove nove samo ne OS-RAM vec neki energy saving.
One su slabije tj 11W aka 11x5=60W stara ali ipak malo slabije od stare sa 60W. Medjutim posto ih ima 3 ipak daju dovoljno jako svjetlo...
A sve te sijalice su spiralnog oblika i imaju bas fin izgled.