kmosst wrote:Svabo to sve fino izracuna, predstavi narodu i nemas potrebe ni uzbudjivati se ni reagirati. Osnova svega je lova, €, I kad vidis svoj udio u tome u toku godine ukljucujes se htio ne htio.
Izvod iz danasnje stampe (Süddeutsche Zeitung):
„Was die Energiesparlampen zu leisten vermögen, hat die Stiftung Warentest ausgerechnet. So spart eine dreiköpfige Familie im Schnitt 166 Euro im Jahr, wenn die gesamte Wohnung mit Leuchtstoff-, Halogen- oder LED-Lampen beleuchtet wird. Bei Ein-Personen-Haushalten sind es 64 Euro im Jahr.
Die EU will mit dem Verbot der Glühbirnen bis 2020 den Ausstoß an Kohlendioxid um circa 5,5 Millionen Tonnen reduzieren. Deutschland alleine kann auf diesem Weg 4,5 Millionen Tonnen CO2 jährlich sparen.
Was in der Umgangssprache als Energiesparlampe benannt wird, bezeichnen die Fachleute als Kompaktleuchtstofflampe.
Nach Angaben der Energieagentur Nordrhein-Westfalen verbraucht eine solche Kompaktleuchtstofflampe im Vergleich zu einer herkömmlichen Glühbirne 75 bis 80 Prozent weniger Energie. Kein Wunder: Circa 95 Prozent der eingesetzten
Energie der Glühbirne gehen als Wärme verloren. Nur etwa fünf Prozent werden in Licht umgesetzt. Die Mehrkosten
für die umweltfreundliche Leuchte rentieren sich über die längere Lebensdauer und die eingesparten Stromkosten:
Hält eine Glühlampe nur maximal 2000 Stunden, bringt es die Energiesparleuchte auf eine Lebensdauer von 6000 bis 15 000 Stunden.“
Moj slobodni prijevod:
„Sta ove „energiespar“ lampe omogucuju izracunao je „Stiftung Warentest“. Tako jedna troclana familija ovim putem stedi godisnje u prosjeku 165€, ako kompletan stan opreme sa novim lampama, svjetlece, halogene ili LED lampe. Kod domacinstva sa jednim clanom ta usteda je oko 64 € godisnje.
EU ovom zabranom sijalica zeli umanjiti izbacivanje kolicina stetnog ugljendioksida za oko 5,5 miliona tona. Sama Njemacka ce na ovaj nacin smanjiti izbacivanje ugljendioksida za oko 4,5 miliona tona godisnje.
Obicnim jezikom govoreci, sta predstavlja jedna ovakva lampa. Prema navodima Agencije za energiju NRW jedna ovakva lampa u odnosu na klasicnu sijalicu trosi 75-80% manje energije. Nije ni cudo jer obicna sijalica cak 95% energije trosi na toplotu, koja se jednostavno gubi u prostoru. Samo 5% od energije koju uzima obicna sijalica die na proizvodnju svjetlosti. Visa cijena novih lampa se takodjer isplati uzimajuci u obzir cinjenicu da je vjek trajanja obicne sijalice 2.000 sati, a novih lampa od 6.000 do 15.000 sati“
Dakle, sve jasno kao dan?
smješne su mi ove računice. radi nekakvih pola marke, eventualno jedne markice uštede (ove njihove računice nemaju nikakve veze s vezom), ja bi se trebao patiti sa onom smješnom svjetlošću koja nema ama baš nikakvih sličnosti sa prirodnom. treba uzeti i u obzir da obična sijalica košta 0,50 a ova 7-10 km, dakle 14-20 običnih sijalica za jedni "štednu".
po meni ove nove sijalice mogu poslužiti samo za vanjsko svjetlo, štalu, špajz, kokošinjac i sl.