Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Sretan nam rodjendan jednog od najvecih violinista dvadesetog stoljeca! David Oistrakh rodjen je 1908. u Odesi. Mnogo tadasnji sovjetski kompozitori, kao Sostakovic i Hacaturjan, svoje koncerte i sonate za violinu posvetili su upravo njemu. Interesantno je da je cak i jedan asteroid ( 42516 Oistrach) dobio ime po njemu i njegovom sinu, violinisti Igoru Oistrakhu Kao profesor na Moskovskom Konzervatoriju, ucio je slavne violiniste kao sto si Oleg Kagan i Gidon Kremer.
Johannes Brahms: Koncert za violinu i orkestar D dur, III stav
W.A. Mozart: Koncert za violinu i orkestar br.3 G dur, I stav
Na danasnji dan, 1903. u Ukrajini, rodjen je jedan od najslavnijih pijanista dvadesetog vijeka, Vladimir Horowitz. Kao godina njegovog rodjenja cesto se navodi i 1904. jer je njegov otac krivotvorio dokumente da bi Hotowitz ispao premlad za vojsku. Kao mladi pijanist u teskom periodu ruske privrede, cesto je za svoje koncerte bio placen u hljebu, puteru i drugim prehrambenim proizvodima. Patio je od treme i cesto morao biti bukvalno "gurnut" na pozornicu. Veliki dio zivota proveo je u Sjedinjenim Americkim Drzavama.
Chopin: Poloneza As-dur
Schumann: Sanjarenje
Na danasnji dan, 1644., takodje je rodjen Alessandro Stradella, talijanski brakoni kompozitor. Po njegovom zivotu napisane su cak tri opere: u Veneciji je bio pozvan kod nekog bogatasa da poducava njegovu ljubavnicu muzici. Saznavsi da su njih dvoje imali aferu, bogatas je unajmio placene ubojice da Stradellu nadju i ubiju - sto su i ucinili, nakon sto su jedan put culi kako svira i odlucili da mu postede zivot! Najpoznatiji je po svojoj ariji "Pieta, Signore" ili "Kirchenarie", ovdje u izvedbi Luciana Pavarottija:
Na danasnji dan umro je njemacki kompozitor Max Bruch, poznat po svojim violinskim koncertima: njegov koncert br. 1 u g molu za violinu i orkestar jedan je od najpoznatijih romanticnih koncerata za ovaj instrument. Takodjer je jako poznata njegova kompozicija Kol Nidrei (Adagio na hebrejske melodije) za violoncelo i orkestar, koji mozete naci na prethodnoj strani
Na danasnji dan, u tek 33. godini zivota, umro je austrijski barokni kompozitor Georg Matthias Monn. Iako nije nadaleko poznat, njegovi concerti grossi smatraju se kamenom temeljcem od kojih je kasnije Haydn razvio oblik simfonije. Za njegov koncert za violoncelo i orkestar u g molu, orkestraciju je realizirao niko drugi nego Arnold Schonberg, ovdje u izvedbi Jacqueline du Pre sa Londonskim simfonijskim orkestrom i Johnom Barbirolijem:
Na danasnji dan umro je Edvard Grieg, skandinavski kompozitor ciji smo rodjendan imali prije nekoliko stranica
Evo jos jedna od njegovih poznatih kompozicija:
Koncert za klavir i orkestar a moll - Artur Rubinstein, Londonski simfonijski orkestar i Andre Previn
Na danasnji dan takodje je umro madjarski violinist i dirigent Tibor Varga. Prvi je izveo koncerte Bartoka, Berga i Schonberga za violinu i orkestar. Bavio se pedagogijom, te je prva zena primljena u Berlinsku filharmoniju bila upravo njegova studentica.
Na danasnji dan 1835. rodjen je poznati francuski kompozitor Camille Saint-Saens. Bio je cudo od djeteta, poceo svirati klavir s dvije godine, prvi nastup imao s pet, a s deset godina vec znao sve 32 Beethovenove sonate napamet. Imao je i apsolutni sluh. Bavio se i botanikom, geologijom, bio vrstan matematicar i clan Francuskog drustva astronoma.
Labud iz Karnevala zivotinja - Yo Yo Ma, cello
Danse Bacchanale iz Samsona i Dalile - Londonski somfonijski orkestar
Danas slavimo rodjendan kopozitora cije ime dominira svijetom opere: Giuseppe Verdi, ili "Papa Verdi", kako su ga od milja zvali sunarodnjaci, rodjen je 10. oktobra 1813. godine. Njegove opere su danas dio standardnog repertoara svake operne kuce na svijetu: Aida, Traviata, Rigoletto, Trubadur, Nabucco, Falstaff, Bal pod maskama, Moc sudbine, Don Carlos, Macbeth - nijedan kompozitor nakon Verdija nije bio tako popularan i omiljen nakon "Papa Verdija".
Placido Domingo i Teresa Stratas u Zeffirellijevom filmu "La Traviata" - II cin, finale
Domingo kao Manrico u "Trubaduru" - Vienna State Opera, Herbert von Karajan
Hor Jevreja "Va, pensiero" iz opere Nabucco - Berlinska Filharmonija, Claudio Abbado
Hor cigana iz opere "Trubadur" - Vienna State Opera, Karajan
Nije pisao samo opere. Pored Mozartovog, jedno od najboljih ostvarenja Requiema upravo je Verdijev Requiem. Libera me pjeva Teresa Stratas:
A ovako izgleda Traviata koju su 2005. postavili u Salzburgu s fantasticnom Annom Netrebko i Rollandom Villazonom, a ciji snimak imam i sama zahvaljujuci jednoj jako ljubaznoj djevojci s foruma!!
Na danasnji dan 1935. rodjen je talijanski tenor kojeg svi znamo i volimo: Luciano Pavarotti, jedan od najpoznatijih i komercijalno najuspjesnijih u svojoj bransi. Interesantno je da je svoju medjunarodnu karijeru zapoceo 1961. u Beogradskoj postavci Verdijeve Traviate. Bio je veliki humanitarac, u vise navrata organizovao i koncerte za pomoc djeci u BiH i proglasen pocasnim gradjaninom Sarajeva. Otvorio je muzicku skolu i muzicki centar u Mostaru koji nosi njegovo ime.
Ima jedan divan satelitski radio-kanal, zove se swissclasic, čini mi se. Tamo sam nedavno čula: Giovani Sgambati - Melodie de Gluck, prelijepa kompozicija, ko ima youtube, neka posluša.
Inače, za one koji vole klasiku, kanal nije kodiran :
@petunija, hvala na savjetu, ja nazalost nemam satelitsku nadala sam se da ce medju novim programima na kablovskoj biti Arte ili Mezzo, ali nista od toga kod mene...
ako imate vremena, neka vam ne bude mrsko, poslusajte ovo, jer to je jedno od naljespsih izvodjenja djela koje se smatra neprevazidjenim u svijetu klasicne muzike, Bachova Ciaccona iz Partite br.2 d moll za violinu solo.
cellisto wrote:@petunija, hvala na savjetu, ja nazalost nemam satelitsku nadala sam se da ce medju novim programima na kablovskoj biti Arte ili Mezzo, ali nista od toga kod mene...
Ja već dugo pokušavam nabaviti karticu za Mezzo (za sada ga ilegalno gledam ), ali izgleda da je ne prodaju za naše tržište kako sam nezvanično čula. Ne kontam zašto
Što se tiče kanala Arte, nekad davno sam ga gledala, međutim sad je programska šema totalno promjenjena. Ni jedne opere, baleta ili koncerta. To je onaj francusko-njemački kanal, ako ne griješim?
Na današnji dan rođen je Ivo Pogorelić jedan od najvećih pijanista današnjice, od 1980. godine niti jedan pijanist, pobjednik ili osvajač nagrade na Chopinovom takmičenju, nije ostvario ovako veliku pijanističku karijeru i razvio svoj osebujan stil...