Klase automobila

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

johntra

#1 Klase automobila

Post by johntra »

evo nova tema za učenje gorana klasama automobila, a i za one koje buni kojim klasama pripadaju Škoda Rapid, Pug 301, novi Toledo, C Elysee, pa čak i nova Octavia...isto tako, da ne trolujemo bezze ostale teme...

znači, kao što ste svi pročitali na ostalim temama, nekoliko nas tvrdi da je Pug 301 B segment, jer on to i jeste, jer je nastao na platofrmi B segmenta, ima motore i mjenjače tog segmenta i po nekim dimenzijama je i B segment...
Goran tvrdi da to auto nije B, nego C segment, jer ima dužinu i MOR C segmenta, te se drži objašnjenja da broj 3 kod Peugota mora UVIJEK značiti pripadnost kompakt klasi..
sve je to divno i krasno, ali se, na Goranovu žalost, to ne odnosi na model 301, koji je klasična trovolumenska limuzina B segmenta, nastala za jeftina tržišta, kao što je naše, i koji će imati početnu cijenu koja značajno odudara od limuzina C segmenta...

i sada ja od Gorana tražim da mi nađe oficijelni link, a ne traktat o numeraciji, koji je opet nepovoljan po Gorana, jer osim klase, spominje i veličinu auta, u kome je Pug 301 proglašen vozilom C segmenta...
pretragom interneta, Goran to sigurno neće naći, nego će naći sijaset linkova, što od stručnjaka iz ove branše, kao i forumskih mudomrsilaca poput nas, da je Pug 301 limuzina B segmenta...linkovi koji to tvrde u našu korist iznose 90 posto, što znači da je onih 10 posto, zajedno sa Goranom, u pravu, ali kad bi se gađali tramvajima GRAS-a..
530i

#2 Re: Klase automobila

Post by 530i »

Klasu vozila određuje platforma. Platforma je ključ za sve, pogon, motorizaciju, ovjes, kabinu, osjećaj u vožnji...bukvalno sve. Auto može biti produženo, sa međuosovinskim razmakom dužim i za par desetina cm a da pri tome apsolutno ostane u istoj klasi. To je valjda svakom razumnom čovjeku jasno, čak i kada za kontraargument uzimamo MQB platformu VAG grupacije na kojoj će "ležati" i polo i golf klasa.

Isto tako 301 je sazdan na produženoj platformi 208ice, nakalemljen je gepek i centimetri dužine.
Po sličnom receptu skrojena je i Octavia 3.
goran16v

#3 Re: Klase automobila

Post by goran16v »

@johntra
Smijesni covjece...
Za razliku od tebe koji samo prdis napamet bez IJEDNOG argumenta osim dokazano bujne maste i hinjski poteza tipa namjernog pogresnog citiranja i prevodjenja, Goran je dao link sa zvanicnom izjavom Peuegota prilikom prezentacije upravo modela 301, da je nastupila nova numeracija, ali da prvi broj i dalje oznacava klasu i velicinu auta i da NIJEDNOM rjecju NIJE receno da to ne vazi za 301, kako ti smijesno covjece bujne maste tvrdis.
Zato, umjesto da od mene kao trazis neke linkove, a link sa argumentom onoga sto tvrdim si odmah dobio, jer za svoje napamet filozofiranje jos uvijek NEMAS NIJEDAN argument, izvoli naci link koji jasno potvrdjuje da pravilo prvog broja ne vazi za 301 - kao sto tvrdis i da je 301 auto B-segmenta, za koje tvrdis da ih ima sijaset.
Izvoli, cekam...
goran16v

#4 Re: Klase automobila

Post by goran16v »

530i wrote:Klasu vozila određuje platforma. Platforma je ključ za sve, pogon, motorizaciju, ovjes, kabinu, osjećaj u vožnji...bukvalno sve. Auto može biti produženo, sa međuosovinskim razmakom dužim i za par desetina cm a da pri tome apsolutno ostane u istoj klasi. To je valjda svakom razumnom čovjeku jasno, čak i kada za kontraargument uzimamo MQB platformu VAG grupacije na kojoj će "ležati" i polo i golf klasa.

Isto tako 301 je sazdan na produženoj platformi 208ice, nakalemljen je gepek i centimetri dužine.
Jeslu li Clio 2, 3, Logan, Sandero i Duster svi ista klasa?
530i

#5 Re: Klase automobila

Post by 530i »

goran16v wrote:
Jeslu li Clio 2, 3, Logan, Sandero i Duster svi ista klasa?
Duster je mini SUV - na bazi tih ostalih koje si nabrojao, a koji su svi ista klasa, tj. B-segment.
johntra

#6 Re: Klase automobila

Post by johntra »

@goran..nemam ti ja šta tražiti linkove, jer kad ukucaš Peugeot 301 C segment, nećeš naći ijedan link koji potvrđuje tu tezu, dok kad ukucaš pripadnost B segmentu, imaš nekoliko linkova koji jasno govore o tome i ko su mu konkurenti...ja te guglanju neću učiti...ti se držiš samo numeracije, u kojoj btw 301 također nije konkretno spomenut...da je spomenut, poklopio bi se kao lonac...
sve i da griješimo, a ne griješimo, možeš li mi molim te objasniti kako auto koje ima sve značajke B segmenta, može biti isto kao C segment...pa samo cijena 301 i neke limuzine C segmenta ima razliku od minimum pet hiljada KM?
kakva je to ista pripadnost klasi, kako to može biti isto? haj, molim te, objasni to...
goran16v

#7 Re: Klase automobila

Post by goran16v »

johntra wrote:@goran..nemam ti ja šta tražiti linkove, jer kad ukucaš Peugeot 301 C segment, nećeš naći ijedan link koji potvrđuje tu tezu, dok kad ukucaš pripadnost B segmentu, imaš nekoliko linkova koji jasno govore o tome i ko su mu konkurenti...ja te guglanju neću učiti...ti se držiš samo numeracije, u kojoj btw 301 također nije konkretno spomenut...da je spomenut, poklopio bi se kao lonac...
sve i da griješimo, a ne griješimo, možeš li mi molim te objasniti kako auto koje ima sve značajke B segmenta, može biti isto kao C segment...pa samo cijena 301 i neke limuzine C segmenta ima razliku od minimum pet hiljada KM?
kakva je to ista pripadnost klasi, kako to može biti isto? haj, molim te, objasni to...
Dok ne postavis linkove za koje tvrdis da postoje sve sto pises je laprdanje bez argumenata, kratko i jasno..
Sto se tice cijeneC, razlika u cijeni 301 i neke limuzine C segmenta je 5 hiljada zbog same najmene i koncepta tog auta i trzista za koje je namjenjeno, a ne zbog razlike u klasi. Da li je Cruz (23.800) niza klasa od Astre sedan (28.800) jer je 5k KM skuplja, da li je je Jetta 1,2 TSI (29.100) klasa vise od Octavie 1,2 TSI (25.100) jer je 4k KM skuplja i milion slicnih primjera? Odlicna logika, cestitam...
johntra

#8 Re: Klase automobila

Post by johntra »

da je namijenjen tržištu Ugande, ne bi mogao imati početnu cijenu od 19 milja i biti C segment, osim da je neki KInez tipa Chery...to ti jako dobro znaš, samo se praviš lud...znači, i cijena dokazuje da je B segment...
nego, znam da nemaš linkova koje dokazuju da je 301 C segment, inače bi ih tako slavodobitno postavio do sada...znam da si guglao i da je većina linkova smješta 301 u B segment, na tržištima na kojima će se prodavati, od Azije do Rusije, u najboljem slučaju po tvoju teoriju u B+, ali C segmenta nema ni na mapi...
goran16v

#9 Re: Klase automobila

Post by goran16v »

Ja jos uvijek cekam link na koje mogu procitati da se znacenje 1. cifre ne odnosi na 301, kao sto tvrdis, a ja puno dokazao dokazao suprotno, jedan od sijaset linkov, koliko tvrdis da ih ima, na kojem mogu procitati da je to auto B-segmenta, a ne beskrajno filozofiranje....
johntra

#10 Re: Klase automobila

Post by johntra »

ja ti guglati neću, to sam znaš, doduše, vjerovatno si do sada to sam skontao...tvoj link o numeraciji ima jednu manu, rekao sam ti već 10 puta koja je to...da imaš spremnog keca u rukavu za C segment, već bi ga do sada izvukao, prema tome...
goran16v

#11 Re: Klase automobila

Post by goran16v »

johntra wrote:ja ti guglati neću, to sam znaš, doduše, vjerovatno si do sada to sam skontao...tvoj link o numeraciji ima jednu manu, rekao sam ti već 10 puta koja je to...da imaš spremnog keca u rukavu za C segment, već bi ga do sada izvukao, prema tome...
Satro ja ti guglati necu?! Kakav jad i smijeh...! Nije da neces nego goglas ti i to iz petnih zila, ali ne mozes da nadjes nigdje link koji ce potvrditi ono sto tvrdis jer to pise samo u tvojoj glavi.
Ovime si sve rekao...
johntra

#12 Re: Klase automobila

Post by johntra »

ma ne moram ja guglati, nek gugla bilo ko i nek upiše samo peugeot 301 b segment, sve će mu se samo kazati....nego, kako je moguće da limuzina C segmenta ima početnu cijenu od devet milja eura, ili kod nas samo 19 hiljada maraka? je li ovo onaj Peugeot iz Irana ili?
goran16v

#13 Re: Klase automobila

Post by goran16v »

Kao sto se dalo predpostaviti na pocetku, od argumenta, linka i dokaza za gluposti koje tvrdis nema nista jer je ovo jos jedno u nizu tvojih strucnih laprdanja napamet...
johntra

#14 Re: Klase automobila

Post by johntra »

ma znam da si pozelenio od muke što ne možeš naći nijedan link koji potvrđuje tvoju tezu pripadnosti ovog konkretnog Peugeot modela C segmentu, kao što nemaš naći nikakvo logično objašnjenje kako vozilo C segmenta može imati početnu cijenu od 19 milja, a nije Kinez ili Iranac...
goran16v

#15 Re: Klase automobila

Post by goran16v »

Smijesan si, ne samo sto nemas nikakvog argumenta, nego zato sto bez obzira na to ne popustas sa duhovnom filozofijom....
johntra

#16 Re: Klase automobila

Post by johntra »

ja mogu ovako do sutra, ustvari, sve dok ne priznaš da nisi u pravu, što znači da ću fakat morati do sutra...
goran16v

#17 Re: Klase automobila

Post by goran16v »

Mozes i do sudnjeg dana ali dokaza za svoje laprdanje nemas, a ja sam dokazao da laprdas napamet i to big time.
johntra

#18 Re: Klase automobila

Post by johntra »

čime si dokazao, postom u kome se kaže da se numeracija 3 može odnositi i na veličinu auta, osim klase...je li to samo veličina i MRO čini klasu? sad pazi šta ćeš odgovoriti, jer to se kosi sa tvojim načelima, koji su otišli niz vodu sa predstavljanjem nove Octavie ili provalom vezanom za Superb...
RAV44

#19 Re: Klase automobila

Post by RAV44 »

Slazem je sam johntra, to je moje misljenje a i misljenje puno ljudi na ovoj stranici[urlhttp://paultan.org/2013/01/02/peugeot-banking-on-301-sedan-for-overseas-expansion/][/url]
Magarece_godine

#20 Re: Klase automobila

Post by Magarece_godine »

The 301 is closer in size to a smaller B-segment sedan but has a larger C-segment like interior space.
johntra

#21 Re: Klase automobila

Post by johntra »

@goran...Nije mi bilo mrsko da ti razjasnim neke stvari, mada se nadam da to već znaš, samo je teško priznati da griješiš...
Konkurenti u zemljama u kojima će se prodavati 301, a ima dosta modela koji su isti, samo nose različita imena, u zavisnosti od tržišta...

-Dacia/Renault Logan/Mahindra Verito
-Citroen C Elysee
-Fiat Linea
-Chevrolet Aveo Sedan
-Škoda Rapid
-Seat Toledo
-Renault Symbol/Scala
-Kia Rio Sedan
-VW Polo Sedan
-Lada Kalina

- Toyota Ethios Sedan
-Hyundai Verna Sedan
-Škoda Rapid (India)
- Maruti/Suzuki Swift Dzire
-Tata Manza
-Chevrolet Sail
-Honda City
-Nissan Sunny
-Ford Fiesta Sedan

-Fiat Siena
- Hyundai HB20 Sedan
-Toyota Belta/Vios
-Chevrolet Corsa Sedan
- VW Voyage
ako sam nešto zaboravio, nek se doda...
p.s. ovdje ima modela koji se prodaju u Indiji i Aziji, a pošto nisam siguran kad će 301 krenuti u Aziju, nabrojao sam i neke glavne modele...
muz66

#22 Re: Klase automobila

Post by muz66 »

Bogme je 301 B segment kako god okrenes. Je li Logan C segment? :roll:
citroen xm

#23 Re: Klase automobila

Post by citroen xm »

http://www.cbt.com.my/2012/07/23/peugeo ... ing-world/

Evo ljudi fino kažu. To je auto B segmenta samo što ponudom prostora u kabini zalazi u C segment. Bez obzira što je razvučen MOR, platforma na kojoj je nastao, ponua motora i svega ostalog jasno pokazuje da ovo auto pripada B segmentu. Pa P301 ima samo jedan dizelaš u ponudi i to onaj 1.6 HDI 90, dok benzince čine dva modela od kojih je opet najjači 1.6. Svaki pravi predstavnik C segmenta ima veću ponudu motora i značajno veće zapremine. Sve govori u prilog tome da je ovo razvučeni B segment koji samo MOR-om zalazi u C segment. Ne kažem da je loše, šta više odlična opcija za tržišta poput našeg, ali C segment nije.
romeomoraprezivjeti

#24 Re: Klase automobila

Post by romeomoraprezivjeti »

530i wrote:Klasu vozila određuje platforma. Platforma je ključ za sve, pogon, motorizaciju, ovjes, kabinu, osjećaj u vožnji...bukvalno sve. Auto može biti produženo, sa međuosovinskim razmakom dužim i za par desetina cm a da pri tome apsolutno ostane u istoj klasi. To je valjda svakom razumnom čovjeku jasno, čak i kada za kontraargument uzimamo MQB platformu VAG grupacije na kojoj će "ležati" i polo i golf klasa.

Hajde dokazi da klasu odredjuje platforma???? Evo kad si spomenuo Wag grupu i MQB platformu,je li ti poznato da ce tu platformu koristiti i novi passat,tiguan i jos mnogo,mnogo vozila iz grupe koja ce biti i veca i manja?!
goran16v

#25 Re: Klase automobila

Post by goran16v »

citroen xm wrote:http://www.cbt.com.my/2012/07/23/peugeo ... ing-world/

Evo ljudi fino kažu. To je auto B segmenta samo što ponudom prostora u kabini zalazi u C segment.
Ili ne znas protumaciti tekst koji citiras ili je ovo smijesni jontra style pokusaj da tvrdis da pise nesto sto ne pise i nadas se das niko nece primjetiti:

"In the context of our Asian market, it is difficult to classify the 301. At 4.44 meters long, it is between the size of a B-segment Toyota Vios (4.3 meters) and a C-segment Toyota Corolla Altis (4.54 meters). Its 2.65 meter long wheelbase is about 5 cm longer than the Corolla Altis but about 2 cm shorter than the Honda Civic.

The 301 is closer in size to a smaller B-segment sedan but has a larger C-segment like interior space. It boasts of a similar 'one-class above' unique selling point that Nissan has been shouting with its Almera..."

U pogledu azijskog trzista tesko je klasificirati 301 jer je izmedju Toyote Vios B-segmenta (4,3 metra) i Toyote Corolle Altis (4,54 metra) iz C-segmenta. Njegov 2,65 MOR je za cca 5 cm duzi nego kod Corolle ali s cm kraci od Honde Civic.
Velicinom 301 je blizi manjem B-segmentu, (a ne kako ti to tumacis da pise 301 B-segmet) ali velikim unutrasnjim prostorom kao C-segment. Namece se slicno jedinstvenim "jedna klasa iznad" Nissanov prodajni pristup sa kojim je oglasavao Almeru...

Sad mi tacno pokazi gdje ovde ljudi fino kazu da je B-segment? U najboljem slucaju pise da je desko definisati i da je velicinom izmedju.
Post Reply